Klimaat
Stikstof, een deken die alles verstikt. Gelooft u het?

Stikstof is gevaarlijk, stikstof is een soort deken die alles verstikt, de regenwormen raken gestrest door de mest die iedere keer op hun kop terecht komt… dat zijn de doorslaggevende argumenten die u door onze politici aangereikt worden. En om die reden moet keihard ingegrepen worden in de boerenstand. Dit zijn letterlijke en serieus bedoelde uitspraken van politici. Iedereen met een beetje opleiding kan beoordelen dat dit non-argumenten zijn. Waarom heeft de politiek dan zulke ‘verklaringen’ nodig? Heel simpel, ze hebben blijkbaar geen betere argumenten. Om de regenwormen te redden moeten de boeren weg, met dergelijke ridicule onderbouwingen moet u het doen. Dat wordt u verteld door ‘hoogopgeleide’ politici. Vervolgens laten ze rapporten produceren door ‘wetenschappelijke instituten’ die dit zouden moeten bevestigen. Nu is een kenmerk van de wetenschap dat zij open en bloot hun onderzoeksresultaten presenteren, maar ook uitleggen hóé ze tot die conclusie zijn gekomen. Hierdoor kan iedereen het reproduceren, iedere andere wetenschapper kan het na lezing beamen of wijzen op lacunes, verkeerde aannames of verkeerde conclusies. Dat is wetenschap. Niets van dat alles in het ‘wetenschappelijk’ onderzoek naar de ‘stikstofcrisis’.
De aannames zijn geheim, de modellen zijn geheim, u moet het enkel doen met de uitslag. En die uitslag is dan ook nog eens ‘gevaarlijk’, daar waar dezelfde uitslag in andere landen om ons heen volslagen onschuldig is. De criteria om iets als ‘gevaarlijk’ te typeren zijn dus ook nog eens gefabriceerd. En wat nu als die zogenaamd gevaarlijke grens bijna bereikt wordt? Dan kunt u die ‘gevaarlijke’ grens nog wat opvullen met dat gevaarlijke stikstof tot aan het zogenaamde ‘stikstofplafond’. En als u dat stikstofplafond bereikt heeft? Dan kunt u iemand anders die ook stikstof uitstoot uitkopen, die stopt dan met uitstoten, en vervolgens mag u dat deel weer wél uitstoten. Dat hier niemands brein van op tilt slaat is voor ondergetekende een compleet raadsel. Dus in plaats van dat we die ‘gevaarlijke’ en stressvolle stikstof voorkomen, kopen we hem op en stoten het alsnog uit. Netto dus geen milligram minder stikstof in de lucht (die voor 76% bestaat uit stikstof overigens…). En zo zit een kantoorpand vol met ambtenaren boeren uit te kopen zodat Schiphol het alsnog kan uitstoten. Hoe gevaarlijk is dat stikstof dan werkelijk?
U leest hier een politiek sprookje, en iedere analogie met CO2 is toeval. Geld en macht, daar draait het om, en dat hoeft niet altijd logisch te zijn.
Binnenland
3 grootste hobby’s overheid kan twee keer modaal niet eens opbrengen

Bij de overheid mogen ze úw geld uitgeven, allemaal legaal binnen geharkt met inkomstenbelasting, wegenbelasting, BTW, BPM, parkeerbelasting, waterschapsbelasting, onroerendgoedbelasting, accijnzen, milieubelasting, toeristenbelasting, assurantiebelasting, schenkbelasting, erfbelasting en ga zo maar door. Komen ze bij de overheid geld tekort omdat ze meer uitgeven dan dat er binnenkomt dan noemen ze dat het ‘begrotingstekort’. Ze geven meer uit dan dat er binnenkomt, structureel, ieder jaar weer. Probeer dat thuis maar eens… en probeer het vooral eens structureel.
Wie moeten dat geld voor die overheid dan ophoesten? U en ik, wie anders? Met een beetje pech gaat 52% van uw inkomen rechtstreeks naar Den Haag. Koopt u van het overgebleven geld een iPhone, dan gaat 21% daarvan ook nog eens naar Den Haag. Het bedrijf dat die iPhone aan u verkoopt betaald overigens geen belasting in Nederland, daarvoor hebben ze allemaal slimme dealtjes gemaakt met diezelfde overheid die het u wél afpakt. En over uw telefoonabonnement betaalt u weer BTW aan die meneer van het telefoonnetwerk, die weer miljarden heeft betaald aan de overheid om alleen maar de frequentie in de lucht te mogen gebruiken. En daar waar u keihard moet werken om uw geld te vergaren en vooral belasting te betalen, drukt de overheid het geld gewoon bij om de tekorten aan te vullen, met één druk op de knop… en u mag de rente daarover weer betalen. Nu die rente oploopt worden die kosten van dat bijgedrukte geld exorbitant.
We schrijven hier niets nieuws, u en ik weten dat, en we accepteren dat ook nog allemaal. We krijgen er een land voor terug met een goede infrastructuur, een goede gezondheidszorg, goed onderwijs en een goed politieapparaat dat boeven vangt, toch? Nou ja goede; de infrastructuur ligt zo ongeveer plat door de een of andere stikstofcrisis of anders wel door de files, de gezondheidszorg wordt kapot bezuinigd, het politieapparaat is overbelast en de kwaliteit van het onderwijs zakt ieder jaar weer een paar treetjes op de internationale ladder… dat zijn toch de pijlers onder een samenleving? Daarnaast hebben we een wooncrisis, een asielcrisis, een klimaatcrisis en een stikstofcrisis. En omdat we met de klimaatcrisis en de stikstofcrisis de wooncrisis weer doorkruisen, wordt de wooncrisis weer groter en daardoor de asielcrisis.
Hobby’s voeren de boventoon in de begroting
Als u de bewindvoerder die uw inkomsten en uitgaven beheert zou zeggen dat u van uw inkomsten een groot deel uitgeeft aan een paar hobby’s, en dat het echt ónmogelijk is daarop te bezuinigen, dan zou deze bewindvoerder pas écht gaan ingrijpen.
Bij deze overheid is dat niet het geval. Ze geeft vooral geld uit aan hobby’s waarvan het doel onduidelijk is, het resultaat onduidelijk, en de weg ernaar toe nog onduidelijker. Zo is er een ‘stikstofcrisis’ waarvoor 28 miljard (Oftewel: 28.000.000.000!) euro is ingeruimd, geld dat dus niet beschikbaar is voor infrastructuur, gezondheidszorg, burgerbescherming of onderwijs. Het doel is omschreven als ‘gezond en leefbaar’, het resultaat is niet uit te drukken in getallen of meetbaar, en de weg ernaar toe is volstrekt onduidelijk. Het resultaat is wel dat we al 4 jaar 100 km/h rijden, de boerenstand gedecimeerd moet gaan worden en de bouw niet vooruit kan. Nee, dan hebben we de hobby ‘klimaat’. Die hobby kost 28 miljard euro. Het doel is ‘CO2-reductie’, het resultaat is volgens ‘modellen’ 0,0007 graden mínder temperatuurstijging in Nederland en de weg ernaar toe is geplaveid met onzinnige contraproductieve zaken zoals kolenstroom-vretende elektrisch auto’s, CO2-uitstotende biomassacentrales, aardgas vretende (waar komt die stroom toch vandaan?) warmtepompen, overal niet-te-recyclen windmolens en een compleet ontregeld elektriciteitsnet. En de volgende hobby heet ‘asielindustrie’. Met de kraan open (77.000 asielzoekers dit jaar alleen al) ach en wee roepen terwijl een deel van de woningmarkt met voorrang wordt platgewalst. Wat die hobby mag kosten? 21.000.000.000 Euro per jaar!
En dan hebben we nog de post ‘missers’, de post ‘onvoorzien’ (dat heet alleen zo omdat alleen de betreffende minister het niet heeft zien aankomen, ieder ander wel) en de post ‘onbekend’, zijnde de miljardenuitgaven waarvan het bonnetje simpelweg zoek is.
Als samenleving hoesten we dit allemaal op. Iedere miljard (dat is dus 1.000 miljoen) euro die uitgegeven wordt moet opgehoest worden door de burger. Maar wat kost het nu ieder individu? Delen door 17 miljoen? Iedere miljard is dan bijna 59 euro per inwoner. 9,7 Miljoen mensen hebben betaald werk in Nederland, die andere 7,3 miljoen niet. Dan komt 1 miljard euro staatsuitgaven neer op 103 euro per werkende aan bijvoorbeeld inkomstenbelasting.
Voor een gezin waarbij beiden fulltime werken wordt het ‘stikstofprobleem’ dan 28 x 2 x 103 = 7.280 euro. Tel daarbij op het ‘klimaatprobleem’ van 28.000.000.000 euro (wederom 7.280 euro) en de asielindustrie van 21.000.000.000 euro (21 x 2 x 103) is 4.326 euro. Deze drie bedragen bij elkaar opgeteld komt op 18.886 euro voor een gezin met 2 fulltime werkenden met beiden een modaal salaris. Iemand met een modaal salaris (3.086 euro per maand) betaalt op jaarbasis ongeveer 6.400 euro aan loonheffing, voor beiden opgeteld dus 12.800 euro. Huh? Dus een twee keer modaal gezin komt al 6.000 euro aan loonheffing tekort om drie grote hobby’s van deze overheid te bekostigen? Dat klopt. Maar hetzelfde gezin geeft het niet weg geroofde geld uit aan wegenbelasting, BTW, parkeerbelasting, waterschapsbelasting, onroerend goedbelasting, accijnzen, milieubelasting, toeristenbelasting, assurantiebelasting, schenkbelasting, erfbelasting en ga zo maar door. Daar komt de rest vandaan, gemiddeld wel te verstaan. Bij Jan Modaal valt dus niets meer te halen, en ‘dus’ verzinnen ze in Den Haag weer nieuwe dingen. Zoals woningbezitters die al belasting betalen over de fictieve huurwaarde van hun woning nu ook nog eens extra belasting laten betalen over hun fictieve overwaarde. Niet dat ze die woning verhuren of verkopen, want dan komt de Belastingdienst pas écht langs, het is fictief, alsof u het zou verhuren of verkopen. De belasting is niet fictief, die moet u jaarlijks ophoesten. Of alle pensioenen overhevelen naar een casinopensioen om dat eerst af te romen alvorens het in een fonds te gooien waar de staat in kan gaan graaien. Dat pensioen is toch van u? Of nog wat extra belasting vanuit de EU voor het ‘klimaat’ op uw energiebonnetje. Allemaal middelen om nóg meer geld ‘legaal’ naar binnen te harken voor niet meetbare doelen, onmeetbare resultaten en een onduidelijk traject. Klimaatminister Jetten heeft het er maar moeilijk mee, want hij weet het ook niet meer. De vergaarde miljarden verdwijnen in een diepe put, en niemand weet meer waar.
Over iedere euro voor de gezondheidszorg wordt gesteggeld, maar het stoppen van de drie grootste volstrekt onbetaalbare hobby’s van deze overheid zijn onbespreekbaar. Met de oplopende rente is dit een gigantische tijdbom. Ergens klopt er iets niet.
Binnenland
Petitie tegen natuurramp op Noordzee: 30.000 windmolens

Een groep zwaar ongeruste Nederlandse burgers verzet zich met een petitie tegen de bouw van 30.000 windmolens XL in de Noordzee.
De molens zullen een rampzalig effect hebben op onze zee, zo stellen de actievoerders. Die waarschuwen dat de enorme natuur in onze zilte zee verwoest wordt. Vogels, vissen en de zeezoogdieren worden immers door de totale industrialisatie wreed verjaagd. ,,Ik gebied u de Noordzee open te houden voor al wat er leeft: de vogels, de vissen, de zeezoogdieren, de planten en de mensen. Het is niet aan u om de natuur en nijverheid van de huidige en komende generaties te vernietigen’’, aldus de groep mensen die pleit voor alternatieve energiebronnen zoals kernenergie.
De petitie is onbekend, en heeft tot nu toe weinig aandacht gekregen in de media. Maar ze heeft al dik 5000 handtekeningen binnengekregen.
Het gigantische windmolenpark, met tienduizenden molens voor de kust van Nederland, doorlopend naar Duitsland en zelfs richting Denemarken, moet van het kabinet de belangrijkste energiecentrale van Europa worden. Minister Rob Jetten (D66) is lyrisch over het plan.
Maar de actievoerders zijn vooral verbijsterd. Nu het kabinet en de Europese commissie de mond vol hebben over biodiversiteit en natuur, en ondertussen extreme schade op de Noordzee aanrichten.
,,Laat de zee, zee zijn. En niet tot industriegebied verworden’’, is de dringende oproep.
Bij de petitie hebben de initiatiefnemers een kaartje toegevoegd op internet, waarbij met een rode slider ervaren kan worden hoe groot de inbreuk is van alle fabrieken. De Noordzee, altijd Nederlands trots geweest, zal qua beleving in de toekomst zelfs niet onderdoen voor zware industriegebieden zoals de Botlek of Europoort in het Rotterdamse havengebied.
Er komen kunstmatige eilanden, met centrales voor waterstof. De zeebodem wordt vol geslagen met leidingen, zware funderingen en pijpen. Er komen 30.000 windmolens, gemaakt van zware metalen en coatings met PFAS, maar ook olie, plastics en polyesters. Het is niet duidelijk hoe de windmolens aan het einde van hun levensduur geruimd gaan worden. Waar gaan alle giftige stoffen en het fijnstof naar toe, vragen criticasters zich bezorgd af.
PFAS, een belangrijke basis voor de windmolens, is ondertussen persistent en creëert een voor eeuwige vervuiling. De stof staat op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) omdat het zwaar verdacht kankerverwekkend is. De EU wil PFAS in de toekomst gaan verbieden.
De actiegroep heeft foto’s bij haar petitie gevoegd van windmolens met daaronder de afgeslagen kopjes en vleugels van vogels. Verwoest door de wieken. De burgers waarschuwen dat de Noordzee een slagveld wordt.
Binnenland
Tranen voor kapitaalvernietiging kottervloot

Van 1 september 2022 tot en met 31 juli dit jaar worden in totaal 78 nog moderne vissersboten gesloopt, meer dan een kwart van de Nederlandse kottervloot van 284 schepen. De visserij moet van de Rutte-regering ruimte maken voor windmolens op de Noordzee. Ook zorgt de Brexit vanaf 2025 voor lagere quota voor Nederlandse platvissers. Nu worden ’s werelds beste visserijschepen tot schroot vermalen voor 150 miljoen euro Europese Brexit-subsidies.
Indepen nam op de Dag van de Arbeid, 1 mei een kijkje bij sloopbedrijf Hoeben Metaal aan de Oslokade in Kampen. Hier werden al 28 schepen onder behandeling genomen, nadat ze via de IJssel naar hun laatste rustplaats vaarden. De kajuit van de UK148 Lunar is al los gesneden en op de kant gezet. Schipper Louwe de Boer had in februari 2022 nog nieuwe gieken op zijn schip gezet in de haven van Harlingen. In augustus 2022 was de UK148 uitgevist en sloopkandidaat. Inmiddels volgden 78 andere kotters waar het financiële water aan de lippen stond.
De UK 152 Solar (bouwjaar 1989) ligt nog voor de kade, klaar om uit het water getild te worden om daar ontmanteld te worden. Verderop staat Maria uit Urk al opengewerkt op de kant. Het hele ‘huis’ van de mannen op zee is van buiten zichtbaar met de losgerukte isolatiematerialen over het terrein uit gewerkt. De UK19 Marja Netty, ook van Urk ligt er uiteengereten naast. Eenzaam op de kant het restant van de Simon Senior uit Den Helder. Zou Senior zich in zijn graf omdraaien?
De vissers raakten financieel onder water dankzij de hoge brandstofprijzen na 2020. Dankzij investeringen in de elektrische pulsvisserij in 2014, konden zij aanvankelijk de helft van hun brandstofkosten besparen. Maar deze besparende vismethode werd in 2021 verboden door Brussel. Het oude vistuig moest er weer op, een investeringsverlies van meer dan een half miljoen euro per schip. Plots, met historisch hoge dieselprijzen, moesten de vissers meer geld aan dieselolie uitgeven dan er aan vis-inkomsten bij kwam op een visreis. Schepen bleven najaar 2021 en voorjaar 2022 daarom maanden aan de kant liggen. Zij draaiden het eerste kwartaal van 2022 een slordige twintig miljoen euro verlies.
De sanering is een historisch grote kaalslag. De producentenorganisatie voor vissers in Den Helder werd opgeheven, de vloot van Texel halveerde. De Urker vloot verliest in 1 klap tientallen schepen. Diverse vissersfamilies kwamen voor de sloop nog afscheid nemen van hun schip, als vorm van rouwproces. Schippers lieten al hun tranen de vrije loop. Met hun eigen visserij-actiegroep EMK (eendracht maakt kracht) voerden zij als ‘vissers voor een vrije zee’ sinds 2015 actie tegen lastenverzwarende regels uit Brussel en Den Haag. Tweemaal vaarden tientallen kotters met een visserij-armada uit voor protest, de havens van Rotterdam en Amsterdam in. Petities in Brussel, een brandbrief aan Koning Willem Alexander. Het mocht alles niet baten.
Windmolens vóór visserij
De Rutte-regering weigerde de kottersector met tijdelijke brandstofsteun tegemoet te komen, ondanks herhaalde smeekbrieven van hun Vissersbond. De Franse regering deed dat wel tot tweemaal toe, met geld uit een daartoe gereserveerd coronasteunfonds. De Rutte-regering gebruikte de financiële kopzorgen van vissers, om ze tot vlootsanering te dwingen. Met 150 miljoen euro uit het Brusselse Brexit Adjustment Reserve (BAR) moesten vissers hun schip maar laten slopen, aldus het Ministerie van LNV.
Zo wilde dat ministerie het totale tonnage van de vloot drastisch verkleinen. Daarmee nam het ministerie een voorschot op de Brexit, waardoor er per 2025 minder visquota beschikbaar zijn voor Nederlandse vissers. Ook krimpt het visgebied, doordat kotters niet meer voor de Engelse kust mogen vissen. Daarnaast eist de Agenda Noordzee 2030 van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Klimaat ruimte op voor de bouw van duizenden windmolens. En daar bovenop voorziet de Green Deal van Frans Timmermans in de sluiting van 30 procent visgebied voor 2030. ‘Natuurbescherming’, aldus die zogeheten ‘Biodiversiteitstrategie.’
Voor een zeevarende natie als Nederland, verdwijnt zo de visserij als cultureel en economisch icoon steeds verder op de achtergrond. Die trend past bij de internationale politiek van ‘transitie’ en ‘duurzaamheid’, waar Den Haag al 20 jaar in voorsorteert. In 2003 veranderde bijna symbolisch de ‘V’ van ‘Visserij’ bij het Ministerie van LNV in ‘voedselkwaliteit’. Het oude Rijksinstituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) in IJmuiden veranderde haar naam in Imares, en heet nu Wageningen Marine Research. (WMR) Was bij het RIVO de opbrengst van visserij en vistechniek het enige speerpunt. WMR richt zich op wat international finance ‘de Blauwe Economie’ noemt. Aquacultuur, ecologie en windenergie zijn daar speerpunten. WMR voert ook onderzoek uit voor plaatsing van windmolens op zee, platvisserij is geen Wageningse prioriteit meer.
Onklaarverklaring
Vlootvernietiging is ditmaal het expliciete doel, zo ontdekken we bij Hoeben in Kampen. Opvallend, de brug van de UK197 Noorderlicht die voor de kant ligt, is met naastgelegen kotters geheel ingedeukt. Dit blijkt een expliciete eis van de Rijksoverheid haar ‘Rijksdienst voor Ondernemend Nederland’ (RVO), die de aanvragen voor sloopsubsidies behandelt. “De vissers moeten aan de RVO voor hun subsidie-aanvraag laten zien dat de kotter onklaar is gemaakt”, vertelt een medewerker van het sloopbedrijf. “Er mag geen onderdeel hergebruikt worden, en dus moeten wij de kajuit kapot maken. De RVO neemt er geen genoegen mee dat je als vissers alleen de tuigen en giek ontmantelt.”
Die eis maakt deel uit van de zogenaamde ‘Onklaarverklaring Saneren van vissersvaartuigen’. Zonder sloopverklaring van Hoeben geen subsidie. Per bruto tonnage gesloopte kotter, kunnen vissers met grote kotters subsidie aanvragen van 4835 euro, met als te vergoeden basisbedrag 262.578 euro. Kleinere kotters krijgen 6780 euro subsidie per Bruto Tonnage (BT) dat uit de vloot verdwijnt. Na het onklaar maken van het schip, en uitschrijving als actief visser, moeten zij acht weken wachten op bevestiging door de RVO. Het hele sloopproces en onklaar maken mag van de RVO tot uiterlijk 31 juli dit jaar duren.
Vervolgens moeten vissers 13 weken op RVO wachten om te horen welk subsidiebedrag ze toegekend krijgen. Daarvan moeten de vissers vervolgens de opbrengst van de sloop terugstorten aan de overheid. Vervolgens mogen ze vijf jaar lang geen visserman meer zijn. “Aan de ene kant is het zonde voor de vernietiging van zulke nog goede schepen.”, stelt de Hoeben-medewerker, zelf getrouwd met een vrouw uit een Urker vissersfamilie, gouden kotteroorbellen in. “Aan de andere kant, als het dan gebeurt kunnen ze het beste bij ons terecht. We proberen voor de veertig vissers waarmee wij contact onderhouden er het beste uit te halen.”
Stilzwijgen
Op het sloopterrein lopen naast ZZP-slopers met slijptol diverse vissers rond, die als bemanningslid op 1 van de te slopen schepen hadden gevaren. Eén van hen is een typische Urker, met gouden kotteroorbel. Hij scharrelt rond en neemt een onderdeel van een radar mee, een rode kunststof koepel. “Alleen al zo’n onderdeel is nog honderd euro waard”, stelt hij met nauwelijks verhulde woede. “Dit is pure kapitaalvernietiging dit, en ze hebben dit al 20 jaar terug in gang gezet’. De oud-visserman met gehaktbal op de scheepspet verwijst naar de gestage teloorgang van de kottervloot. Van 2003 tot 2021 verdwenen al honderd schepen door sanering. Dat was vooral om de vlootcapaciteit af te stemmen op Europees visserijbeleid.
Maar deze ronde is historisch ongekend, en heeft vooral te maken met Europese politiek van ‘vergroening’ en ‘voedseltransitie.’ Of de subsidie ook op tijd binnenkomt is nog maar de vraag. Diverse vissers die al sinds oktober 2022 in de saneringsregeling stapten wachten nog steeds op geld. “Er hoeft er maar 1 letter verkeerd in je aanvraag te staan, en je kunt zo weer de RVO-molen in en nog eens 13 weken extra wachten”, stelt de Hoeben-medewerker. Daarnaast is de opbrengst van de subsidie discutabel. De Belastingdienst eist ook nog een deel van het bedrag op.
Een aantal vissers, waaronder de Urker visser Jurie Post van de Uk137 besloot daarom tegen de trend in te gaan. “Niet slopen maar kopen”, stelt hij. Met nog een zoon als opvolger kocht hij een Texels vaartuig bij zijn eigen kotter, waar die TX1 anders de sloop was ingegaan. Maar hier in Kampen, gaat de slijptol in een stuk Nederlands erfgoed, met stilzwijgende goedkeuring door traditionele media. “We hebben bij aanvang van sloop nog een persbericht rondgestuurd”, stelt de Hoeben-medewerker. “Nul respons. Media ze zijn er niet in geïnteresseerd, of willen er niets van weten.”
-
Binnenland1 week geleden
Vertrekkende senaat: farmaceutische belangen boven burgers
-
Binnenland2 dagen geleden
Reddingsactie: natuurboer ziet droom de vernieling in gaan
-
Binnenland1 week geleden
Coronawet en pensioenwet, wél voor de burger, maar niet voor politici?
-
Binnenland5 dagen geleden
TNO had maand voor pandemie al nepnieuws-bot gereed
-
Binnenland7 dagen geleden
Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel, vaarwel Kaag!
-
Binnenland3 dagen geleden
AIVD over kabinet: opstappen
-
Binnenland2 weken geleden
Vaccinatieschadeclaim, alleen Scrabble vaart er wel bij
-
Binnenland5 dagen geleden
De D66-traan als wapen werkt niet in een lege kerk…