Politiek

Rutte: onvoldoende draagvlak om koning belasting te laten betalen

Avatar foto

op

Rutte: onvoldoende draagvlak om koning belasting te laten betalen
Deel dit nieuws
Foto: ANP

DEN HAAG (ANP) – Minister-president Mark Rutte doet niets met een oproep van de Tweede Kamer om de belastingvrijstelling voor sommige leden van het Koninklijk Huis te schrappen. Het voorstel vergt een grondwetswijziging en daarvoor ontbreekt de vereiste tweederdemeerderheid, laat hij in een brief weten.

Koning Willem-Alexander, koning Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix hebben op grond van artikel 40 van de grondwet een vrijstelling van belastingen. Bij de behandeling van de begroting van het koningshuis in oktober diende DENK een motie in die de regering opriep die vrijstelling af te schaffen. Tegen het advies van Rutte in werd dat voorstel aangenomen.


De partijen die voor de motie stemden, zijn samen goed voor 90 van de 150 zetels. Dat hadden er minstens 100 moeten zijn voor een tweederdemeerderheid. Een wijziging van de grondwet is volgens Rutte “niet aan de orde als hiervoor feitelijk geen constitutioneel toereikend draagvlak kan worden vastgesteld”. Daarom zal hij de motie niet uitvoeren.

De Kamer maakte destijds ook een punt van de stijging van de toelage die de koning krijgt. Die gaat dit jaar met 276.000 euro omhoog naar ruim 6,4 miljoen euro. Een Kamermeerderheid sprak uit dat “het van koninklijke allure zou getuigen” als het staatshoofd met het oog op de geldzorgen bij veel Nederlanders van die verhoging zou afzien.

Verder Lezen

3 Comments

  1. Henri

    5 februari 2023 in 14:38

    Meer, meer, meer geld, dat is het devies van alle Oranjes door de decennia heen geweest! En ze stellen daar precies niets tegenover, behalve dat ze zich graag laten fēteren door WEF. En ze gaan jaarlijks ook graag op een door de belastingbetaler gefinancierd feestbezoek aan Suriname en de ABC-eilanden. 14 dagen op stap, ieder jaar opnieuw!

    • PJ van der Haak

      14 februari 2023 in 17:18

      Vormde draagvlak ooit een grondslag om de belastingplichtigen over te halen om belasting te betalen?

  2. PJ van der Haak

    14 februari 2023 in 16:33

    Draagvlak is geen argument om al dan niet belasting te betalen.
    Want wie wil er wel belasting betalen, het draagvlakbeginsel hanteren snijdt dus geen hout, want er zou geen draagvlak meer zijn om belasting te betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politiek

Waarom burgers het vertrouwen in de politiek kwijt zijn?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Waarom burgers het vertrouwen in de politiek kwijt zijn?
Foto: ANP

Steeds meer Nederlanders worden woedend als ze aan Mark Rutte denken, of een nieuwsbericht over hem voorbij zien komen. Je ziet het vooral op LinkedIn, maar ook aan de reacties op sites zoals NU.nl. Ligt deze woede alleen aan het optreden van Rutte, of is er meer aan de hand?

 

Een samenleving in malaise

De toename van woede op Mark Rutte kan worden gezien als een symptoom van een dieperliggende malaise binnen onze samenleving. Het is een manifestatie van het gevoel van machteloosheid en frustratie dat veel burgers ervaren in het licht van politieke besluitvorming die hen niet lijkt te vertegenwoordigen of te dienen. Deze emotie is niet exclusief voor Nederland, het is een wereldwijd fenomeen waarbij het vertrouwen in traditionele politieke structuren en figuren afneemt.

Een kernaspect van deze groeiende woede ligt in de perceptie dat politici, inclusief Rutte, steeds meer gezien worden als deel van een elite die niet meer in contact staat met de basisbehoeften en zorgen van de gewone burger. Dit wordt versterkt door incidenten en beleidsbeslissingen die als onrechtvaardig of als een breuk met beloftes worden gezien. Het gevoel dat politieke leiders niet langer de belangen van hun kiezers vooropstellen, maar eerder die van multinationals, lobbygroepen of hun eigen carrières, voedt de woede.

Kwaliteit van de overheidscommunicatie ging er ook niet op vooruit

Ook speelt de wijze van communicatie een cruciale rol. Er is een groeiende kloof tussen de politieke retoriek en de realiteit van alledag. Wanneer burgers het gevoel hebben dat hun zorgen niet serieus worden genomen of dat er met dubbele tong wordt gesproken, leidt dit tot een erosie van vertrouwen en respect. Dit wordt deels verergerd door de rol van sociale media, waar echokamers en desinformatie de polarisatie en woede verder kunnen aanwakkeren.

 De samenleving schreeuwt om verandering

Het is belangrijk om te erkennen dat deze woede niet enkel gericht is op individuen zoals Rutte, maar ook op het systeem als geheel. Het is een roep om verandering, om een politiek die meer in lijn is met de waarden en noden van de bevolking. In deze context moet men zich afvragen: wat zijn de fundamentele veranderingen die nodig zijn om het vertrouwen te herstellen? Welke stappen kunnen we zetten om een politiek klimaat te creëren waarin burgers zich weer gehoord en vertegenwoordigd voelen?

Politiek moet gaan over het vertegenwoordigen van de wensen van de bevolking

Het is essentieel dat we ons realiseren dat politiek niet alleen gaat over het maken van beleid, maar ook over het vertegenwoordigen van de wil van het volk. Het is een dynamisch proces waarbij de stem van de burger centraal moet staan. De uitdaging ligt in het vinden van een balans tussen het behartigen van nationale en internationale belangen en het tegemoetkomen aan de directe zorgen van de burgers. Dit vereist een herijking van onze democratische structuren en een herwaardering van de rol die politici spelen in onze maatschappij.

Rutte heeft te vaak gelogen en onwaarheden verkondigd

Het herhaaldelijk liegen en verkondigen van onwaarheden door politici, zoals ook geldt met betrekking tot Mark Rutte, is een symptoom van een dieperliggend probleem binnen onze politieke cultuur. Het is een manifestatie van een crisis in vertrouwen en geloofwaardigheid die niet enkel beperkt blijft tot individuele figuren, maar zich uitstrekt tot de gehele politieke establishment. Deze praktijken van misleiding en onwaarheden hebben een corrosief effect op de fundamenten van onze democratie, waarbij het vertrouwen van de burger in de politiek ernstige schade oploopt.

Het is alsof we in een tijdperk leven waarin de waarheid ondergeschikt is gemaakt aan politieke strategie en beeldvorming, een tijdperk waarin de politieke arena meer weg heeft van een theater dan van een instituut dat gebaseerd is op integriteit en moreel leiderschap.

 Politici overschrijden steeds vaker de grenzen van de ethiek en de waarheid

De kern van het probleem ligt in de perceptie en de realiteit dat politici, in hun jacht op macht en invloed, bereid zijn de grenzen van ethiek en waarheid te overschrijden. Dit heeft geleid tot een situatie waarin de burger zich vervreemd voelt van de politiek en waarin cynisme en apathie de overhand krijgen. Het is een vicieuze cirkel waarin het verlies aan vertrouwen leidt tot minder betrokkenheid, wat op zijn beurt weer leidt tot een politiek die nog verder verwijderd raakt van de werkelijke behoeften en zorgen van de bevolking.

Radicalisering van de bevolking is het gevolg van falende politiek

De radicalisering van de bevolking is een complex en veelzijdig fenomeen, dat niet enkel voortkomt uit politieke leugens, maar ook uit een dieper gevoel van vervreemding en onmacht. Het is alsof de samenleving een kookpot is waarbij verschillende ingrediënten, zoals economische onzekerheid, culturele veranderingen, en politieke desillusie, samen een explosief mengsel vormen. Het herhaaldelijk liegen van politici, werkt als een katalysator voor dit proces. Het ondermijnt het vertrouwen in het systeem en voedt de perceptie dat de ‘gewone’ burger geen stem meer heeft in het maatschappelijke debat.

Een belangrijk aspect is ook het gevoel van verlies van culturele identiteit. Sommige groepen in de samenleving voelen zich bedreigd door de snelle culturele veranderingen en de globalisering. Dit kan leiden tot een verlangen naar een geromantiseerd verleden, waarin alles ‘beter’ was. Een hang naar de jaren ’50 van de vorige eeuw!

In deze context is het cruciaal om te begrijpen dat radicalisering niet enkel een kwestie is van individuele keuzes, maar ook een symptoom van maatschappelijke structuren die falen om iedereen een gevoel van zekerheid en erkenning te bieden. Het is een teken dat de samenleving als geheel moet reflecteren op haar waarden en de manier waarop deze worden uitgedragen en verdedigd. Het is een oproep tot een herijking van onze democratische instituties en een herwaardering van de rol van de burger daarin.

Verder Lezen

Politiek

Wat weet Omtzigt en mag hij niet vertellen?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Wat weet Omtzigt en mag hij niet vertellen?
Foto: ANP Pieter Omtzigt tijdens de RTL-talkshow. NSC trekt zich terug uit de gesprekken met PVV, VVD en BBB over een coalitie.

Omtzigt is een terriër, een dossiervreter en hij weet héél goed waar hij mee bezig is. Plotseling krijgt hij, alvorens een geheimhoudingscontract te hebben getekend, 20 verschillende bundeltjes financieel papier in zijn handen gedrukt en stopt hij met de formatie???

Dan dringt zich maar één vraag op: wat heeft Omtzigt op financieel gebied gelezen waarover hij niets mag zeggen en waarvoor hij niet bereid is zijn kop in de strop te leggen? Is het de financiële janboel bij al die departementen? Neen, die zijn al door de Rekenkamer gemeld. Is het de pensioenroof door de overheid, de overheveling naar het casinopensioen? Nee, daar is voor wie het interesseert overal alles over te lezen. Is het de 608 miljard schuld van de EU, die nergens in de boeken staat maar die wel betaald zal moeten worden? Arno Wellens was u voor, niets geheims dus.

Nee, het is iets héééél groots, iets heel financieels en iets heel geheims. En Omtzigt wil, zoals hij schrijft, geen beloftes doen op basis van luchtkastelen. Omtzigt weet iets waarvan hij de impact begrijpt, en alleen hij is diegene die het kan overzien. En het is een structureel jaarlijks terugkerend probleem. En niemand mag weten waar het over gaat, maar de rekenmeesters voorzien het wel en houden er rekening mee in de toekomst.

Ook zo nieuwsgierig?

Verder Lezen

Politiek

Ministerie LNV op ramkoers tegen vissers

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Ministerie LNV op ramkoers tegen vissers
Foto: ANP

Vandaag, 21 december, debatteert de Tweede Kamer over een voorgenomen besluit van het ministerie van LNV: 33.000 hectare visgrond bij Zeeland en de Maasmond zou voor garnalen- en schelpdiervissers gesloten gaan worden. Dat plan dient als groen wisselgeld voor aanleg van 2400 hectare industrieterrein door het Rotterdams Havenbedrijf. Vissers stappen naar de rechter.

Het besluit zou de nekslag betekenen voor vijfentwintig familiebedrijven in Zeeland en Zuid-Holland. De SGP kreeg na bekendmaking in oktober een motie aangenomen die door nagenoeg alle partijen (exclusief D66) werd gesteund. Die motie gaf de getroffen vissers meer respijt, tot de Tweede Kamer over de kwestie zou buigen. Ondernemer en garnalenvisser Evert de Blok uit Stellendam stelt dat zij zeker in beroep zullen gaan tegen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV): “Maar dat kan pas wanneer het besluit er definitief ligt.”

Al in 2009 werd een plan opgesteld voor zogenaamde natuurcompensatie voor aanleg van de Tweede Maasvlakte. Om in zeenatuur industriegebied op te mogen spuiten, zou groen wisselgeld worden betaald. Wie in Natura 2000-gebied bouwt, moet dat elders compenseren volgens Brusselse regels (Habitatrichtlijn). Het Rotterdams havenbedrijf, een staatsbedrijf, wist zijn eigen natuurschade vervolgens op de visserij af te wentelen. In Natura 2000-gebied Voordelta zou een gebied van tienmaal het verloren zeenatuur-oppervlak (24.000 hectare) worden gesloten voor grote viskotters (motorvermogen 300+ pk).

Dat plan werd bepaald door de projectleider vanuit de overheid, LNV-ambtenaar Ton IJlstra, tevens visserij-ambtenaar. Voor milieuorganisaties als Natuurmonumenten was dit niet genoeg. Zij tekenden recent bezwaar aan tegen het lopende plan van het ministerie van LNV. Er zou geen natuurverbetering optreden, dus moeten ook alle garnalenvissers met hun kleinere kotters weg. In dat oordeel kregen zij steun van de rechtbank Midden-Nederland.

LNV-minister Christianne van de Wal wees in reactie op die rechterlijke uitspraak niet alleen een voor álle visserij gesloten gebied aan, van 24.000 hectare. Zij voegde daar tot verrassing van de vissers ook nog eens een extra gesloten gebied boven de Maasmond bij van 9.000 hectare. “Dit extraatje er bovenop doet het LNV-ministerie als een soort straf voor zichzelf”, stelt De Blok. “Omdat ze volgens natuurorganisaties zelf jaren nalatig waren bij het uitvoeren van een juridisch houdbare natuurcompensatie. Ze overlegden niet met ons, maar leggen het gewoon op om natuurclubs te kietelen.”

Saillant detail: Het ministerie van LNV is zelf de grootste sponsor van de clubs die tegen de belangen van boeren en vissers procederen. Zo krijgt Natuurmonumenten vijftig miljoen euro subsidies per jaar van dit ministerie en de provincies. Dat is bijna tweemaal meer dan wat de natuurclub aan ledengelden krijgt.

Weten zonder meten
Van der Wal haar topambtenaar Peter van Velzen dreigde in een interne notitie op 2 november, dat de minister gewoon haar eigen plan oplegt, wanneer de betrokken partijen er niet uit zouden komen. De vissers stapten namelijk uit het overleg met het ministerie van LNV en natuurclubs, omdat ook het Rotterdams Havenbedrijf, de veroorzaker van hun problemen, afwezig was. Zoals hun ecologisch adviseur Marnix van Stralen stelt: “Er is momenteel geen draagvlak bij vissers om nog meer visgebieden in te leveren voor de compensatie.  De visserij heeft part noch deel aan de aanleg van de Maasvlakte en de huidige problemen die zijn ontstaan.”

Ook stelt hij vast dat wetenschappelijke onderbouwing bij natuurorganisaties en het ministerie geen rol meer speelt. Zij weten al dat visserij slecht voor natuur moet zijn, ook als dit niet uit onderzoek blijkt. “Waar de discussie over maatregelen op strandt is dat aan de garnalenvisserij in de Voordelta allerlei nadelige effecten worden toegedicht die niet blijken uit onderzoek”, stelt Van Stralen. “Op basis van vooroordelen wordt vervolgens beargumenteerd dat visserij toch effect moet hebben en dat het uitgevoerde onderzoek klaarblijkelijk niet heeft gedeugd.”

Volgens Van Stralen schept die houding een politiek precedent: “Het LNV-ministerie heeft nu het voornemen om effecten van voorgenomen maatregelen niet meer te meten. Vissers zien dit als een opmaat, dat de visserij wordt ingezet als wisselgeld bij andere ruimtelijke vraagstukken, wanneer men er politiek-bestuurlijk niet meer uitkomt.” Die praktijk lijkt op de rest van de Noordzee al gaande. Ook de resterende 30 grotere kotters die op tong vissen wacht nog grote gebiedssluitingen. Zo zou 30 procent van de Doggersbank gesloten worden voor visserij. Dit als ‘natuurcompensatie’ voor de verdere bebouwing van de Noordzeebodem met grote zeewindparken.

Maasplaat
Het ministerie van LNV lijkt voor te sorteren op Brussels beleid, volgend uit de Green Deal. Volgens een rapport van de Europese Commissie zou vanaf 2030 een geleidelijk verbod moeten komen op visserij die met netten de zeebodem aanraakt. Dat uitbannen van ‘bodemberoering’ zou natuurherstel bevorderen. Dit voornemen is fel omstreden bij Europese visserijbelangen-organisaties als Europêche. Evert de Blok stelt in reactie, dat bij lichte garnalenkotters geen natuurschade is bewezen: “De netten van garnalenvissers rollen over de bodem met rollers, klossenpezen genoemd. Vissers hier noemen ze wel ‘kietelaars’, ze kietelen de garnalen zodat ze uit de bodem opspringen.”

Ook in Natura 2000-gebied de Waddenzee vrezen de resterende zeventig vergunde garnalenvissers verdere krimp van visgebied. In een Kamerdebat op 2 november 2021 werd al over hun volledige uitkoop gesproken, die 40 miljoen euro zou kosten. Dit voorjaar procedeerden clubs als Natuurmonumenten ook tegen hún visvergunning, die op 31 december 2022 verliep. Zij zouden uit naam van ‘stikstof’ een nieuwe katalysator moeten bouwen in hun kotters, kosten per kotter: 100.000 euro. Omdat de vloot dit niet op tijd voor elkaar kreeg, verleende het ministerie van LNV hen een ‘gedoogbeschikking’. Zij mogen doorvissen tot in oktober 2024 een nieuwe juridisch houdbare vergunning is opgesteld.

Of de eisen van milieuclubs voorrang krijgen of voedselproducenten, hangt nu af van de politiek. Van Stralen stelde bij het ministerie van LNV een alternatief voor, dat ook juridisch houdbaar kan zijn tegenover de Europese Commissie. Een helft van het voorgenomen gebied zou moeten sluiten, en de andere helft niet. Dan zou uit vergelijkend onderzoek in beide delen kunnen blijken óf er werkelijk natuurverbetering optreedt. De Blok en achterban dienden ondertussen een alternatief compensatieplan in. ‘De Maasplaat’, het ‘verondiepen’ tot 20 meter diepte van 2400 hectare dieper zeegebied door zand op te spuiten.

“Dat plan was ook al enkele jaren terug ingediend door het Rotterdams Havenbedrijf, maar dat werd toen afgewezen”, stelt hij. “Je maakt dan eenzelfde type ondiep zeegebied dat door de aanleg van de Tweede Maasvlakte verloren ging. Zonder dat je vissers dupeert, voor iets waar zij zelf part noch deel aan hadden.”

Verder Lezen

Recent

Miljardairsfondsen achter nieuwe vloedgolf klimaatzaken Miljardairsfondsen achter nieuwe vloedgolf klimaatzaken
Klimaat20 uur geleden

Miljardairsfondsen achter nieuwe vloedgolf klimaatzaken

Klimaatrechtszaken als van Milieudefensie tegen Shell en Urgenda tegen ‘de staat der Nederlanden’ worden gevoerd uit naam van mensenrechten. Maar...

Hoe lang duurt de CO2-dictatuur nog en is dat inmiddels strafbaar? Hoe lang duurt de CO2-dictatuur nog en is dat inmiddels strafbaar?
Klimaat3 dagen geleden

Hoe lang duurt de CO2-dictatuur nog en is dat inmiddels strafbaar?

Belasting heffen op grond van veronderstellingen mag gewoon in Nederland. Anders betaalde u immers geen ‘huurwaardeforfait’; dat is namelijk belasting...

Brusselse bureaucratie doet bedrijfsleven de das om Brusselse bureaucratie doet bedrijfsleven de das om
Column4 dagen geleden

Brusselse bureaucratie doet bedrijfsleven de das om

Terwijl Nederlandse ondernemers nog naar adem happen vanwege de belastingaanslagen die recentelijk op de deurmat zijn gevallen en het diep...

Nederlandse democratie en maatschappij zijn wankel; tijd voor een buitenparlementaire beweging? Nederlandse democratie en maatschappij zijn wankel; tijd voor een buitenparlementaire beweging?
Economie5 dagen geleden

Nederlandse democratie en maatschappij zijn wankel; tijd voor een buitenparlementaire beweging?

Breed en goed geïnformeerde burgers zijn een belangrijk onderdeel van de democratie. Maar de democratie wankelt. Door de mediaconcentratie ontstaat...

Wat zit er achter die heibel over nieuwe onderzeeboten? Wat zit er achter die heibel over nieuwe onderzeeboten?
Binnenland6 dagen geleden

Wat zit er achter die heibel over nieuwe onderzeeboten?

Op woensdagavond 13 maart debatteert de Tweede Kamer over de vraag waarom scheepsbouwer Damen een mega-order voor nieuwe Nederlandse onderzeeboten...

Mag een agent zelf nadenken? Hans Teeuwen helpt! Mag een agent zelf nadenken? Hans Teeuwen helpt!
Opinie6 dagen geleden

Mag een agent zelf nadenken? Hans Teeuwen helpt!

Deze cruciale vraag komt maar weer eens naar boven drijven bij het aanschouwen van het hele tafereel rondom Hans Teeuwen....

We zijn vrijwel immuun voor klimaatverandering We zijn vrijwel immuun voor klimaatverandering
Klimaat1 week geleden

We zijn vrijwel immuun voor klimaatverandering

Dankzij toegenomen welvaart is het aantal mensen dat overlijdt door extreem weer de afgelopen eeuw spectaculair gedaald. Dat is goed...

Waarom burgers het vertrouwen in de politiek kwijt zijn? Waarom burgers het vertrouwen in de politiek kwijt zijn?
Politiek2 weken geleden

Waarom burgers het vertrouwen in de politiek kwijt zijn?

Steeds meer Nederlanders worden woedend als ze aan Mark Rutte denken, of een nieuwsbericht over hem voorbij zien komen. Je...

WEF heeft of had grote plannen voor de Oekraïense economie WEF heeft of had grote plannen voor de Oekraïense economie
Buitenland2 weken geleden

WEF heeft of had grote plannen voor de Oekraïense economie

Het World Economic Forum (WEF) is vanaf 2012 intensief betrokken bij de politieke en economische ontwikkelingen in Oekraïne, in het...

Brusselse bureaucratie doet bedrijfsleven de das om Brusselse bureaucratie doet bedrijfsleven de das om
Column2 weken geleden

Wie gelooft de propaganda nog, als de Nederlandse boots in de loopgraven liggen?

Elke dag brengen de Nederlandse kranten live updates van nieuwe overwinningen van de Oekraïense helden. Een paar dagen geleden werd...

Trending



This will close in 0 seconds