Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Buitenland

Oekraïne: Burisma en Biden (deel 2)

Gepubliceerd

op

Foto: ANP (ter illustratie)

Een maand voor de verkiezingen van 25 mei 2014, zo meldt Reuters op 22 april, bezoekt de toenmalig vicepresident Joe Biden Oekraïne om hulp toe te zeggen, maar waarschuwde wel dat Oekraïne hard moest werken om de ‘kanker’ van de endemische corruptie te bestrijden. Ook deed hij de volgende uitspraak: “Stel je eens voor waar je vandaag zou staan als je tegen Rusland zou kunnen zeggen: hou je gas maar.”[1] Dat is nogal wat, want Oekraïne heeft het geld om gas uit Rusland door te voeren hard nodig.

Precies rond de tijd dat Joe Biden in Oekraïne was, werd zijn zoon Hunter lid van de Raad van Bestuur van Burisma, evenals een van Hunter Bidens zakenpartners, Devon Archer.[2] Deze laatste was medevoorzitter van de financiële commissie voor de presidentscampagne van John Kerry in 2004. Archers manier van werken als investeerder en financier maakte dat hij tot de democratische elite ging behoren, aldus The New York Observer.[3] Kerry volgde onder Obama Clinton op als minister van Buitenlandse Zaken.

In die tijd was het heel lastig om goede informatie over Burisma te krijgen. Het leek een Oekraïens energiebedrijf met een focus op olie en gas. Businessweek meldde dat het bedrijf in 2002 is opgericht en sinds 2006 geregistreerd staat in Limassol op Cyprus. Joe Weisenthal van Business Insider twitterde zelfs de vraag of Burisma wel een echt bedrijf was: geen profiel in Bloomberg en geen Wikipedia-pagina.[4] Geen profiel op Bloomberg staat over het algemeen gelijk aan een gebrek aan basisinformatie over het bedrijf. Pas in 2010 werd de domeinnaam van Burisma geregistreerd en pas in 2013 was de website ook in het Engels. TheFederalist schreef dat het wel een grap leek; er staat letterlijk: “een louche buitenlandse oliemaatschappij die de zoon van de vicepresident coöpteert om lucratieve buitenlandse investeringscontracten binnen te halen.” Joe Biden bleek overigens meteen na het genoemde bezoek aan Oekraïne naar Cyprus te zijn gegaan. Toeval?

AntAC, het Oekraïense Anti-Corruption Action Centre met uitstekende onderzoeksjournalistiek, publiceerde op 14 augustus 2012 de uitkomsten van hun onderzoek naar de vraag wie er onder het bewind van voormalig president Janoekovitsj de exploitatierechten kreeg.[5] Het leverde een reeks duizelingwekkende verstrikkingen op waarin je politici, regeringen en het buitenlands bedrijfsleven handjeklap ziet spelen. Burisma is daar een onderdeel van, maar het had wel heel wat voeten in de aarde om dat netwerk te ontrafelen.

Jaren eerder al had ‘Ekonomichna Pravda’ aan Derzhgeonadr (de staatsdienst van geologie en minerale bronnen) een lijst met eigenaren van exploitatierechten opgevraagd. Deze toonde het staatsbedrijf de Zasyadko-kolenmijn plus een hele lijst van privé organisaties die ook eigenaren van gasvelden of gasrechten waren. AntAC kreeg bij navraag alleen de naam van de staatsmijn.

Stavytsky, Minister van Milieu en Natuurlijke bronnen, gaf hier AntAC een verklaring voor: er waren orders gegeven om alle informatie over reserves en eigenaren van gas te verbergen. Hij voegde eraan toe: zelfs al zou je de ware informatie krijgen, dan zou je er nog niks aan hebben. Omdat er in werkelijkheid volstrekt ándere personen en bedrijven áchter de officiële eigenaren zitten. Bijvoorbeeld: de zoon van president Janoekovitsj krijgt de licenties voor zijn bedrijf niet rechtstreeks, maar via de Zasyadko staatsmijn. En zo gaat het met veel gasvoorraden. Het is niet makkelijk de echte eigenaar te achterhalen, maar alle paden lijken naar de top te wijzen.

AntAC heeft zich vastgebeten in het onderzoek; ik heb hele vellen vol schema’s van wie allemaal met wat verbonden is, maar zal hier als voorbeeld alleen Burisma nemen. Dat laat al heel wat namen zien en illustreert de complexiteit voldoende.

Burisma Holdings Ltd. is in 2002 mede opgericht door Mykola Zlochevsky, een parlementslid van de Oekraïense Partij van de Regio’s, samen met een ander parlementslid. Het bedrijf is op Cyprus gevestigd. Voorzitter is Alan Apter, die de nodige CIA-connecties heeft. Apter heeft hoge posities bekleed bij Merrill Lynch, Renaissance Capital, Troika Dialog en Morgan Stanley.

In de directie zitten de al genoemde Devon Archer en Hunter Biden, die beiden lid zijn van de Council on Foreign Relations, en Joseph Cofer Black, die verbonden is aan de CIA en aan Blackwater. De Poolse oud-president Aleksander Kwaśniewski is ook directielid, en is daarnaast een Bilderberger en lid van de Atlantic Council van de V.S.

Het grootste Oekraïense gasveld in de Kharkiv-regio bleek geregistreerd te staan onder het bedrijf Ukrnaftoburinnya, en dat bedrijf is door de media altijd in verband gebracht met de voormalige minister van Milieu en Natuurlijke Bronnen, Mykola Zlochevsky (precies, de medeoprichter van Burisma), die vervolgens hoofd werd van de Afdeling openbare informatie van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne en daar alle informatie over rechten en gasvelden kon tegenhouden. Mykola Zlochevsky had nog twee bedrijven in zijn bezit: Pari LLC en Esko-Pivnich LLC. Hij runde ze vanuit Cyprus, door middel van een Cypriotisch bedrijf, en dat was Burisma Holdings Limited.

Zlochevsky heeft Burisma verkocht aan Brociti Investments Ltd.[6] AntAC heeft daarover nog nadere informatie: Burisma, Pari en Esko-Pivnich zijn alle drie bij de verkoop van Burisma op een nieuw adres ingeschreven, waar ook Ukrnaftoburinnya zich bevindt; aangenomen wordt dat ze allemaal in één hand zijn. 90% van de aandelen van Ukrnaftoburinnya is in handen van een Cypriotisch bedrijf, Deripon Commercial Ltd., dat weer eigendom is van de Burrad Financial Corp. op de Britse Maagdeneilanden. Dat bedrijf is heel vaak een spil in financiële manoeuvres van de Privat Group, eigendom van Ihor Kolomojskyj, die ook eigenaar is van de grootste bank van Oekraïne. Kolomojskyj heeft drie paspoorten: Oekraïens, Israëlisch en Cypriotisch.

Hij is de op een of twee na rijkste man van Oekraïne, en zijn bank controleert delen van de staal-, olie-, energie- en voedingsmiddelenindustrie in Oekraïne. Ook heeft hij, met als doel om zijn positie te behouden, invloed op de rechterlijke macht.[7] Een Londense rechter uitte in 2013 in een proces zijn oprechte twijfel aan de eerlijkheid van Kolomojskyj.[8]

Op 2 maart 2014 werd Kolomojskyj benoemd tot gouverneur van de regio Dnipropetrovsk[9], net de oostelijke regio waar zich het schaliegas zich bevindt, al moest hij daar later na een conflict met de regering weer vertrekken. In zijn kantoor staat een gigantisch aquarium waarin haaien zwemmen.[10] Voor de rest schijnt hij niet zo’n lekker persoon te zijn, als je de berichten leest over eigen knokploegen, financiële duistere wegen en nog veel meer. Die knokploegen heeft hij naar verluidt ook ingezet om de belangen van de olie-en gasindustrie in Oost-Oekraïne te verdedigen, inclusief die van Shell.

Een paar maanden na het aantreden van de westers georiënteerde nieuwe president van Oekraïne in 2014, Porosjenko, werd Viktor Sjokin de nieuwe openbaar aanklager en die kwam al snel allerlei illegale zaken, omkopingen, etc. op het spoor waar hij zijn tanden inzette. Dat was inclusief de rol van vader en zoon Biden. Het was deze openbaar aanklager, Sjokin, die de laan uitgestuurd moest worden, maar daar werden andere redenen voor gegeven. Amos J. Hochstein, de voormalige coördinator voor internationale energie-aangelegenheden van de regering was één van de weinigen die Joe Biden rechtstreeks durfde te confronteren met wat zijn zoon deed. Hochstein voegt daaraan toe[11]: “Het standpunt over het wegwerken van Sjokin was niet het standpunt van vicepresident Biden; het was het standpunt van de regering van de V.S., alsmede van de Europese Unie en de internationale financiële instellingen.”

Dat maakt het verhaal nog gecompliceerder. Wordt vervolgd…


[1] http://www.ibtimes.com/biden-offers-ukraine-us-aid-condemns-corruption-1574682

[2] https://old.themoscowtimes.com/business/article/son-of-us-vice-president-biden-joins-ukraine-gas-company/500062.html

[3] https://observer.com/2004/08/baby-bundlers-feed-democrats/#axzz31bz17jWq

[4] https://twitter.com/TheStalwart/status/466244680238514176

[5] http://antac.org.ua/en/2012/08/kings-of-ukrainian-gas/

[6] http://www.foxnews.com/politics/2014/06/08/ukrainian-energy-firm-hires-biden-son-as-lawyer/

[7] http://thehill.com/blogs/congress-blog/foreign-policy/195549-ukraines-real-problem-crony-capitalism

[8] http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/raiders-from-the-east-the-oligarchs-who-won-their-case-but-took-a-battering-8807681.html

[9] http://www.president.gov.ua/documents/16586.html

[10] http://www.haaretz.com/news/features/.premium-1.620845

[11] https://www.nytimes.com/2019/11/10/us/politics/joe-biden-ukraine.html

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Buitenland

Aanslag Nordstream: wie had een motief?

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Nu wel helder is dat zowel Nordstream 1 als Nordstream 2 met opzet zwaar zijn beschadigd, stelt zich de vraag wie de dader kan zijn geweest. Bij ieder misdrijf wordt altijd als eerste de vraag gesteld wie er een motief zou kunnen hebben gehad, om vervolgens de verdachten met motief te onderwerpen aan verhoor, en op zoek te gaan naar sporen en naar bewijsvoering. Ontbreekt dit, of schiet dit tekort, dan wordt de scope verbreed.

De sabotage zelf

Er zijn 4 aparte secties van de pijplijn gesaboteerd. Volgens Zweedse seismologen is de kracht van de explosies equivalent met zo’n 700 kg TNT. Deze explosieve stof is op 70 meter diepte aangebracht. De pijplijnen zelf zijn van gewapend beton en in staat de kracht van het anker van een vliegdekschip te weerstaan. De hele operatie moet uitgevoerd zijn door hightech onderwaterdrones. Een bijzonder complexe operatie.

Motief Rusland

In deze zaak zijn er 2 hoofdverdachten: Rusland en Amerika. Heeft Rusland een motief? Op het eerste oog niet. Beide pijpleidingen zijn in theorie belangrijke inkomstenbronnen voor Rusland, ondanks dat Nordstream 2 nog niet operationeel was. Om Europa van het gas af te halen is één simpele handeling voldoende: de kraan dichtdraaien. Sterker nog, als Rusland de kraan plotseling volledig opendraait, dan zou de economische schade voor bestaande energieleveranciers ongekend zijn. Grote energieleveranciers zouden opgezadeld zitten met dure contracten, en elke nieuwe speler op de energiemarkt zou een magneet zijn voor iedere verbruiker die met een variabel contract in zijn maag zit en plotseling van een nieuwe speler in de markt een ‘offer you can’t refuse’ aangeboden krijgt. De ‘groten’ zouden dientengevolge omkiepen. Kortom, ‘spelen’ met de gastoevoer zou voor Rusland een ultiem instrument zijn en door vernietiging van dit instrument zou Rusland zich in zijn eigen voet schieten. Diplomatieke bronnen bevestigen dat er geheime besprekingen waren tussen Duitsland en Rusland om de huidige perikelen op te lossen. Nordstream 2 was niet operationeel vanwege een politiek besluit uit Berlijn en Nordstream 1 niet wegens Westerse sancties.

Motief Amerika

Verdachte nummer 2 is Amerika. Heeft Amerika een motief? Amerika is als gevolg van de gascrisis in Europa een belangrijk leverancier geworden van vloeibaar gas, LNG. Al in de tijd van Trump werd erop gewezen dat de afhankelijkheid van Rusland te groot zou zijn, destijds werd dit weggehoond. Biden deed in februari 2022 nog de uitspraak dat Nordstream 2 er nooit zou komen, en dat ze er desnoods wel voor zouden zorgen dat Nordstream 2 er nooit komt. Amerika heeft een economisch belang bij het verminderen, of zelfs saboteren van de gastoevoer uit Rusland. Indien Europa afhankelijk is van (goedkoop) Russisch gas dan is het een serieuze economische opponent van Amerika. Indien Europa afhankelijk is van duur Amerikaans LNG dan verslechtert de economische positie van Europa.

Motief Polen

Verdachte nummer 3 is Polen. Polen deed al eerder pogingen. Geholpen door het Zweedse en Deense leger, gepland en gecoördineerd door Amerika werd een poging ondernomen om de aanleg te saboteren in april 2021. Op dat moment was het een rechtsreeks aanslag op Rusland. Polen is geheel zelfvoorzienend in haar energievoorziening en zou daarmee een belangrijke economische concurrent (Duitsland) uitschakelen. Daarnaast waren er politieke krachten binnen Polen die weer Russisch gas wilden introduceren, terwijl Polen juist door de Baltische pijplijn verlost is van Russisch gas. Geheel toevallig kwam de levering van Baltisch gas net deze week op gang. Polen is echter niet alleen in staat dit uit te voeren, daarvoor is de operatie te complex.

Propaganda in Westerse kranten

Het hoofdmotief is dat iemand de mogelijke alliantie tussen Duitsland, Rusland en China heeft willen frustreren. Bewijs kan gevonden worden door fragmenten van explosieven op te duiken. Dat de NAVO dit bewijs naar boven zal halen is niet waarschijnlijk, mocht Amerika de dader of erbij betrokken zijn. Ieder bewijs van Rusland dat Amerika de dader is zal ongetwijfeld door de Westerse media worden weggezet als complot, fakenieuws of onzin. Westerse kranten van de reguliere media doen op dit moment al verwoede pogingen de vinger richting Rusland te wijzen. Erg aannemelijk is de rol van Rusland niet, omdat ieder motief ontbreekt. Een complot van de Westerse kranten, ze spreken het nog net niet uit, is een zogenaamde false flag operatie, waarbij Rusland het zou uitgevoerd hebben om Amerika te kunnen beschuldigen. Ook zingen in Westerse kranten geluiden rond dat Duitsland toestemming zou hebben gegeven aan Polen om het uit te voeren, alsof Duitsland haar eigen economie zou ondergraven. Hoogst onwaarschijnlijk. Een keihard feit is dat deze aanslag een oorlogsverklaring is aan Duitsland, de Europese economie en de Europese burgers. Rusland en Duitsland hebben niets te winnen bij de sabotage van beide Nordstreams. De vraag of Amerika nu Europa’s bondgenoot of vijand is mag dus best wel eens gesteld worden. U hoeft dergelijke analyses niet in de reguliere media te verwachten, de NOS houdt het bij de droge constatering dat de pijpleidingen beschadigd zijn, geen enkele journalist van de reguliere media waagt zich tot dusverre aan een objectieve analyse, voor hen blijft de wereld zwart-wit. Putin is een oorlogshitser en Biden onze vriend.

Verder Lezen

Binnenland

Waar staat de SDG-vlag symbool voor?

Gepubliceerd

op

Foto ANP

Op Twitter is grote ophef ontstaan over het hijsen van de SDG-vlag door Ernst Kuipers. Bij Indepen hebben wij al eerder verschillende thema’s uit dit SDG-programma toegelicht. Waar staan de SDG-doelen eigenlijk voor, en is over deze doelen ooit gestemd?

De SDG’s, Sustainable Development Goals, staan voor de 17 doelen voor duurzame ontwikkeling die in de 2030 Agenda staan en zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Ernst Kuipers geeft aan dat wij deze doelen móeten halen vóór 2030. Niet alleen Kuipers van D66 wil dat, héél D66 wil dat, de VVD wil het ook. Het CDA wil het ook en de Christen Unie wil het ook. De SDG-doelen zijn heel nobel te noemen. Thema’s als ‘geen armoede in de wereld’, ‘geen honger in de wereld’, ‘goede gezondheidszorg in de wereld’ en ‘schoon water’ passeren de revue. Maar ook ‘directe actie om klimaatverandering te voorkomen’, ‘inclusieve samenleving’ en ‘gender gelijkwaardigheid’.

Nu zijn er twee hele grote problemen met al die SDG’s: ze worden niet helder en begrijpelijk gecommuniceerd naar de bevolking, en in de uitvoering worden een paar stappen overgeslagen. Zo wil men af van fossiele brandstoffen, waarvoor best goede redenen zijn te bedenken, maar in de uitvoering vergeet men dat het alternatief minstens net zo goed moet zijn, zeker als de vraag naar elektriciteit alleen maar blijft toenemen. Wat is er in de praktijk gebeurd? Men heeft overal windmolens, zonnepanelen en biomassacentrales gebouwd en tegelijkertijd kolencentrales afgebroken. Helaas echter zijn deze alternatieven helemaal geen alternatief; bij voldoende zon en wind kunnen ze kolencentrales vervangen, maar zodra die zon en/of wind wegblijft is er simpelweg geen stroom. Wat biomassa betreft is er inmiddels veel verzet, aangezien ze juist haaks staan op de doelstelling. De kolencentrales zijn overigens niet afgebroken met het argument dat men van de fossiele brandstof af wil, maar met het argument dat er minder CO2 de lucht ingaat, terwijl dat feitelijk niet zo is; andere energiecentrales hebben het overgenomen.

Ook bij de boeren is eenzelfde patroon gaande. SDG-doel nummer 2 is ‘sustainable agriculture’. Wat daaronder wordt verstaan? Een inclusieve, duurzame, efficiënte en voedzame voedselproductie, lees het hier nog maar eens terug. Het ‘probleem’ is echter dat de bedenkers van dit doel van mening zijn dat zij deze doelen alleen zelf ten uitvoering kunnen brengen door foodhubs en centralisatie, en daar de huidige boeren niet voor nodig hebben. In de uitwerking om dat doel te bereiken wordt wederom een andere reden aangevoerd: stikstof. Met rammelende en zeer discutabele ‘modellen’ worden boeren van het land gejaagd om ruimte te maken voor dit SDG-doel. En net als bij de energieproductie sloopt men eerst het oude, terwijl het nieuwe er nog niet is. Een recept voor falen en ellende.

Het allergrootste probleem is het ontbreken van visie, heldere communicatie en het onder valse voorwendselen ‘doordrammen’ van maatregelen. De plannen worden uitgewerkt achter bureaus zonder overleg met de praktijk, en iedere kritiek wordt weggezet als onzin. Over de uitvoering bestaat geen heldere communicatie, ze worden niet met de samenleving gedeeld en bovendien onzichtbaar erdoor gedrukt. Als minister Kuipers de juiste volgorde zou aanhouden dan zou hij niet ieder jaar de IC-capaciteit verder afbouwen en tegelijkertijd de SDG-vlag hijsen, want ook ‘goede gezondheidszorg’ is een SDG-doel en we weten allemaal tot wat dit heeft geleid toen deze niet op orde was.

Wie bovenstaande plannen ook heeft omarmd? Het World Economic Forum (WEF). Wellicht wordt u dan ook duidelijk waarom zovelen zich afzetten tegen de plannen van deze ondemocratische organisatie waar zoveel democratisch gekozen politici publiekelijk lid van zijn. Het WEF wegzetten als een ‘praatclubje’ is een schoffering voor het WEF zelf, want de macht en invloed van dit ‘forum’ reikt veel verder dan een praatclubje.

Verder Lezen

Buitenland

Kiev populaire vakantiestad?

Gepubliceerd

op

ANP Marcek van Hoorn: Het vertrek van de Flixbus vanaf het station van Maastricht naar eindbestemming Kiev. De busmaatschappij gaat busreizen naar Oekraïne hervatten. Vanwege de oorlog in Oekraine werden de busroutes eerder gestaakt.

Kiev, hoofdstad van het in oorlog zijnde Oekraïne blijkt een populaire vakantiebestemming!

Per dag vertrekken twee tot zes FlixBussen vanuit Amsterdam naar dit populaire vakantie-oord. En wilt u een enkele reis boeken vanuit Amsterdam, dan is de eerste vrijkomende plek pas op 22 oktober 2022. Tot die tijd zijn alle enkele reisjes volgeboekt.

Het zal toch niet zo zijn dat er mensen vanuit Kiev naar Amsterdam reizen, een BSN-nummer aanvragen als vluchteling, een bankrekeningnummer doorgeven, vervolgens voor hun hele gezin € 475,- per persoon per maand van de Nederlandse overheid ontvangen, om vervolgens weer een enkele reis Kiev terug te nemen?

Nee, dat zijn allemaal Nederlanders die een enkele reis Kiev nemen om op vakantie te gaan in dit populaire oorlogsgebied. Boek snel, want er zijn nog maar enkele plekken vrij!

Verder Lezen

Recent

Buitenland1 dag geleden

Aanslag Nordstream: wie had een motief?

Nu wel helder is dat zowel Nordstream 1 als Nordstream 2 met opzet zwaar zijn beschadigd, stelt zich de vraag...

Gezondheid2 dagen geleden

Facebook heeft de hashtag ‘diedsuddenly’ gecanceld

Konden wij een tijdje geleden nog het heuglijke nieuws melden dat er na bijna 3 jaar censuur nu openlijk en...

Binnenland3 dagen geleden

Van Kaag mag het MKB kapot

Als het aan de minister van Financiën Sigrid Kaag ligt mag het mkb (midden- en kleinbedrijf) kapotgaan aan de energiecrisis....

Binnenland5 dagen geleden

Waar staat de SDG-vlag symbool voor?

Op Twitter is grote ophef ontstaan over het hijsen van de SDG-vlag door Ernst Kuipers. Bij Indepen hebben wij al...

Documentaires5 dagen geleden

Rectificatie: “Taken Kinderen van de staat”

“In onze documentaire “Taken: Kinderen van de staat” van 9 september 2022 zijn Bissy4Kids en het gezin van Foka Westra...

Binnenland7 dagen geleden

In de wurggreep van een minderheid?

De polarisatie die momenteel heerst in Nederland wordt op ongekende wijze gevoed door de huidige politieke leiders, gesteund en gevoed...

Binnenland1 week geleden

De kloof tussen utopie en realiteit was nog nooit zo groot

Terwijl de burger ’s avonds onder zijn elektrische deken op de bank zit, met een elektrische of petroleumkachel probeert de...

Economie2 weken geleden

Modellen, de alfa’s tegen de bèta’s

Er zijn fantastische modellen ontwikkeld om op de tiende graad nauwkeurig de opwarming van de aarde over 20 jaar te...

Documentaires2 weken geleden

STATEMENT ‘TAKEN – KINDEREN VAN DE STAAT’

Bij de totstandkoming van de documentaire ‘Taken, kinderen van de staat’ is door Docsfair/Indepen uitvoerige en diepgravende research gedaan naar...

Politiek3 weken geleden

Jeugdzorg: Van Haga eist schoon schip

Kamerlid Van Haga wil alle verantwoordelijke bewindspersonen voor ontspoorde Jeugdbescherming uit kabinet hebben, morgen de eerste motie van wantrouwen “Er...

Trending

Steun onafhankelijk nieuws
This is default text for notification bar