Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Gepubliceerd

op

Hoe angst logisch denken onmogelijk maakt. Feiten zó brengen dat het precies de reactie opwekt die de zender wenst noemt men ”framen”. In de politiek en de media is het een ware pandemie. Een leugentje om bestwil is relatief onschuldig, maar als framing zo ver gaat dat men andermans meningen gaat censureren dan moeten alle alarmbellen afgaan. In deze documentaire neemt Dick van den Berg ons als framing specialist mee in de wereld van spindokters, manipulatie, polarisatie, demonisering en karaktermoord. Censuur is de meest extreme vorm van framing. Hoe werkt dat in ons brein? Waarom geloven we alles wat ons voorgeschoteld wordt? Hoe ontstaat massapsychose en hoe komen we daar weer uit?

Verder Lezen
Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In een oorlog sneuvelt als eerste de waarheid

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Zodra de waarheid wat onwelgevallig wordt, schakelen politici spindoctors in die hen trainen in het verdraaien van de werkelijkheid om de waarheid te verhullen. Niks nieuws onder de zon toch? In oorlogstijd speelt niet alleen militaire slagkracht een rol, maar vooral de verslaglegging door de media.

In het conflict tussen Oekraïne en Rusland wordt aan beide zijden propaganda gebruikt om het volk de ‘goede’ kant op te duwen. Propaganda is een vorm van communicatie waarbij door de belanghebbende partij wordt getracht aanhangers voor haar gedachtegoed te winnen. Door het bewust verspreiden van eenzijdige en/of verzonnen informatie wordt geprobeerd de publieke opinie te bespelen.

Wij ontdekten een website waarin een ogenschijnlijk belangrijk ‘adviesbureau’ een draaiboek aanlevert voor politici en pers met daarin heldere ‘frames’ om de waarheid te omzeilen.

Foto LynnPR

Zo staat er op pagina 4 van het draaiboek (the misinformation cell) een ‘Propaganda response toolkit’ met adviezen hoe om te gaan met waarheden aan Russische zijde, en op welke wijze deze verdraaid moeten worden om de waarheid te verhullen of de aandacht af te leiden. Bijvoorbeeld; als vanuit Russische zijde gemeld wordt (‘signals’) dat Zelensky’s carrière geen politieke is, de verhaallijn (‘core narratives’) is dat Zelensky te weinig draagkracht heeft onder de bevolking en ongeschikt is als leider, de zwakke plek in het argument (‘vulnerabilities’) is dat hij komisch acteur is geweest in het verleden, Zelensky júíst de geschikte man van dit moment is (‘counter narratives’) en dat dit ondersteund dient te worden (‘content’) door ‘Zelensky memes’. Zodra Putin hetzelfde doet als zijn tegenstander, namelijk het verspreiden van propaganda waaruit het beeld ontstaat dat Putin krachtig en gevaarlijk is, dan is de zwakke plek dat Putin dictatoriale controle heeft en dient dit gepareerd te worden met berichten dat hij macht aan het verliezen is door Putin-grappen te verkondigen, te verkondigen dat Oekraïne aan het winnen is of door Russische nederlagen belachelijk te maken. Kortom, dat wat Putin hoogstwaarschijnlijk ook doet en hem verweten wordt, doet de tegenstander op vergelijkbare wijze.

Pagina 5 geeft een voorbeeld van belangrijke thema’s die ontkracht (gedebunkt) of discutabel zijn. Opmerkelijk is dat de meesten dit juist niet zijn, maar daarentegen de waarheid. Het is ook typisch dat de geclaimde denazificatie van Oekraïne door Putin is ‘gedebunkt’, maar dat het volgens het draaiboek ‘discutabel’ is dat Zelensky banden heeft met extreemrechts.

Op pagina 6 staat vervolgens een overzicht van basis verhaallijnen, zoals: Er is een extreemrechtse beweging in Oekraïne (fijntjes aangevuld met ‘zoals in zo vele landen in de hele wereld’) en er zijn verhalen naar buiten gekomen over daden van racisme tegen donkergekleurde mensen die probeerden Oekraïne te ontvluchten.  

Het valt te hopen dat iedereen zich realiseert dat het dagelijkse nieuws uit Oekraïne sterk gekleurd wordt door de media, aan beide zijden, en dat in een oorlog de waarheid als eerste sneuvelt. Te standvastig partij kiezen voor één kant zou u in de toekomst nog wel eens kunnen opbreken zodra het nieuws verschoond is van propaganda.

Het heet niet voor niets propaganda, oftewel reclame.

Verder Lezen

Buitenland

Oekraïne: Corruptie, IMF-leningen en meer (deel 4)

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Rond september 2020 heeft de procureur van Oekraïne een persconferentie gegeven en daarin de voor hem bewezen en vaststaande feiten rond de verregaande corruptie in Oekraïne (zijn land) openbaar gemaakt, corruptie van niet alleen de voormalige pro-Russische regering, maar vooral ook van de nieuwe, pro-westerse regering. Corruptie waar westerse bedrijven en hooggeplaatste politici gretig aan mee blijken te doen.

De opname van die persconferentie verdween vrijwel meteen van YouTube, maar hij is er onlangs teruggeplaatst en ook op andere kanalen te vinden.[1] Het is echt de moeite waard om te bekijken, dan zie je werkwijze en tactieken die feitelijk neerkomen op zakkenvullen van de rijken, ten koste van de bevolking van Oekraïne.

Het onderzoek is voor het grootste deel gericht op wat er misging tussen 2016 en 2019, maar grijpt ook terug op eerdere gebeurtenissen.

De procureur ziet het externe bestuur (waarmee hij buitenlandse inmenging aanduidt) en de internationale corruptie als een Siamese tweeling met veel gezichten; de gezichten van hoge overheidsfunctionarissen, oligarchen, intriganten en vele andere actoren die stelen van het Oekraïense volk. Miljoenen dollars zijn gestolen via financiële mazen en door witwassen, o.a. met behulp van banken, waarna veel geld vervolgens doorgesluisd blijkt te zijn naar het bedrijf dat van de familie Biden is. De procureur heeft zich een belangrijk doel gesteld: miljarden dollars terugvorderen en teruggeven aan het Oekraïense volk.

Hij komt met nieuwe opnamen van conversaties tussen president Porosjenko en voormalig vicepresident Joe Biden die duidelijk laten zien dat de VS sturend werken op Oekraïne. Hij stelt dat het aanstellen van Hunter Biden een politieke dekmantel was om Zlochevsky (die ik in aflevering 2 meldde) te beschermen tegen de Oekraïense wet. Daar verdient Hunter, naar verluidt, de lieve som van $ 50.000, – per maand mee. In de persconferentie komen buitenlandse klokkenluiders aan het woord die betrokken waren bij de witwaspraktijken, en harde bewijzen middels bankoverschrijvingen laten zien dat via Burisma veel geld naar het bedrijf van de familie Biden is gegaan.

Getuige 1 verklaart vanaf 2010 samen met anderen Oekraïense en Russische zakenmensen geholpen te hebben met witwassen en belastingontduiking, waarbij Zlochevsky alleen al zo’n 10 miljoen cash aan zwart geld per maand te verwerken had.

Getuige 2 verklaart vanaf 2009–2010 voor Zlochevsky zelf gewerkt te hebben.

Bij dit witwassen en het wegsluizen van geld uit Oekraïne komt de naam Burisma regelmatig voor. Burisma Holdings had buiten Oekraïne in Litouwen bij de PrivatBank AS een rekening.

In aflevering 2 noemde ik de PrivatBank al: die is eigendom van Kolomojskyj, wiens bank delen van de staal-, olie-, energie- en voedingsmiddelindustrie in Oekraïne controleert. Vanuit die bank, maar dan vanuit Litouwen, werden grote sommen geld overgemaakt naar het bedrijf van de Bidens, en naar Rosemont Seneca Bohai LLC in Florida. Dat ontving tussen november 2014 en oktober 2015 zo’n twintig keer hetzelfde vreemde bedrag, zo ontdekte een van de klokkenluiders: per keer 83.333,33 US dollars, als ‘consulting fees’. Alsof een enorm bedrag in kleinere bedragen opgesplitst werd om geen aandacht van de bank te trekken, was zijn conclusie. Hij zei ook dat voor deze overschrijvingen het zwarte geld van Zlochevsky is gebruikt.

Rosemont Seneca Bohai LLC is een investeringsfirma die in 2014 is opgericht (nadat in 2009 Rosemont Seneca Partners was opgericht), en waarvan Devon Archer medeoprichter is. Precies: die zit óók in de directie van Burisma. Zwart geld, verdiend ten koste van de Oekraïense bevolking, ging van Zlochevsky naar Burisma Holdings in Litouwen en van daaruit rechtstreeks naar de Bidens en naar Rosemont Seneca, en vanuit Rosemont Seneca ging er ook weer een deel naar de Bidens. Allemaal aantoonbaar met bankoverschrijvingen, getuigenverklaringen en meer. Rosemont Seneca Bohai wordt ook wel omschreven als een lege BV om geld door te sluizen.[2]

Nog verbazingwekkender is dat ook de Amerikaanse Senaat lont begon te ruiken en een onderzoek ging doen, waarvan de uitkomsten niet mals zijn, maar waar geen enkele verdere actie uit voortgekomen is. Als je het leest, is het bijna onvoorstelbaar dat Biden gewoon president kon worden. Het rapport, genaamd ‘Hunter Biden, Burisma, and Corruption: The Impact on U.S. Government Policy and Related Concerns’ van de ‘US Senate Committee on Homeland Security and Governmental Affairs and US Senate Committee on Finance Majority Staff Report’, is openlijk op internet te vinden.[3]

Het was Amos J. Hochstein, voormalig coördinator voor internationale energieaangelegenheden van het State Department in de VS die als een van de weinigen Biden rechtstreeks confronteerde met wat zijn zoon aan het doen was. Hochstein stelt zelf verder: “Het standpunt over het wegwerken van Shokin (hij was de aanklager die Biden liet wegsturen) was niet het standpunt van vicepresident Biden; het was het standpunt van de regering van de V.S., alsmede van de Europese Unie en de internationale financiële instellingen.” Inderdaad zijn de regering van de VS (dus ook Obama), de EU, het IMF en de Wereldbank allemaal deel van het verhaal. Dat zijn geen rechts-extremistische opvattingen, maar simpele feiten, die zelfs voor een deel door bijvoorbeeld senaatscommissies in de VS of de officiële procureur van Oekraïne op tafel worden gelegd.

Het IMF en de Wereldbank zijn heel actief in Oekraïne. Het land is sinds 1992 lid van het IMF en is een van de grootste leners hiervan. Echter het verkrijgen van die leningen is nooit een soepel proces geweest, wat Oekraïne weet aan de veel te strenge eisen van het IMF, maar waar het toch aan probeerde te voldoen. Zo eiste het IMF in 2010 een verhoging van de energieprijzen als één van de voorwaarden voor een vervolglening, wat voor de bevolking op een 50% prijsverhoging van hun nutsvoorzieningen neerkwam.[4] Dat was niet de enige keer, want de toenmalige Oekraïense eerste minister Mykola Azarov wond zich in 2013 ook op over wat hij noemde de extreem harde voorwaarden van het IMF[5], zoals het scherp snijden in de overheidsuitgaven en het opnieuw verhogen van de gasprijs met maar liefst 40%. Hierdoor besloot Oekraïne om het associatieverdrag met de EU niet te tekenen. Er was nog een reden: het tekenen van dat akkoord bracht heel veel kosten met zich mee omdat de EU ook allerlei eisen stelde aan Oekraïne om überhaupt het akkoord te mogen sluiten, en daarvoor had Oekraïne weer een nieuwe lening van $ 20 miljard nodig van het IMF. Dat speelde allemaal in december 2013. De EU wilde bovendien dat Oekraïne de hulp van het IMF aannam voordat de EU zelf met steun over de brug kwam. Rusland kwam toen over de brug met een vele malen grotere lening aan Oekraïne.

Toen in februari 2014 de pro Russische regering van Janoekovitsj omvergeworpen werd, kwam het IMF een maand later opnieuw met de eis om de gasprijzen aanzienlijk te verhogen, waar de nieuwe regering mee instemde.[6] Op 1 mei gingen de prijzen met 50% omhoog. Ook in 2015 stak Oekraïne, nu onder een pro-westerse regering, zich sterk in de schulden bij het IMF. Rusland protesteerde, omdat ondertussen Oekraïne in gebreke was gebleven met het terugbetalen van 3 miljard dollar aan schulden aan Rusland.[7] Oekraïne weigerde simpelweg, wat tot gevolg had dat Rusland een rechtszaak tegen Oekraïne aanspande.[8]

Oekraïne was intussen aan alle kanten gebonden geraakt aan de eisen van het IMF, de Wereldbank en de EU, met de VS op de achtergrond, en ondertussen tierde de corruptie onverminderd welig. Wat dat alles nog meer voor gevolgen had, gaan we in het volgende artikel bekijken.


[1] https://www.youtube.com/watch?v=DOz8t5Ip1gw

[2] https://www.occrp.org/en/the-fincen-files/hunter-biden-partner-secured-millions-for-fund-from-businessman-with-reputed-organized-crime-ties

[3] https://www.hsgac.senate.gov/imo/media/doc/HSGAC_Finance_Report_FINAL.pdf

[4] Gas price hike to raise tension in Ukraine, Kyiv Post (July 29, 2010)

[5]  David M. Herszenhorn “Ukraine Blames I.M.F. for Halt to Agreements With Europe”. New York Times. 22 nov. 2013 en Ambrose Evans-Pritchard: “Historic defeat for EU as Ukraine returns to Kremlin control”. Daily Telegraph. London, 22 nov. 2013.

[6] “Ukraine agrees to 50% gas price hike amid IMF talks”. BBC News. 26 March 2014.

[7] Yahoo News. Published 18 December 2015.

[8] BBC News 17 February 2016: Russia files lawsuit against Ukraine over $3bn debt Russia files lawsuit against Ukraine over $3bn debt.

Verder Lezen

Oekraïne: De vijf lagen van het conflict (deel 3)

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Tot nu toe hebben we gezien dat het in Oekraïne sterk draait om olie- en gasbelangen, en ook hoezeer die vervlochten zijn met corruptie tot in de hoogste kringen, zowel in Oekraïne als daarbuiten. Het zijn de eerste stukjes van de legpuzzel; in deze serie gaan we proberen het plaatje langzamerhand completer te maken, eerst dat van Oekraïne en daarna voegen we er Poetin aan toe.

Het jaar 2014 was voor Oekraïne een cruciaal jaar. We waren getuige van de Maidan-revolutie en het verjagen van de pro-Russische president Janoekovitsj, waar de pro-westerse Porosjenko voor in de plaats kwam. Vertegenwoordigers van de EU stonden mede op de barricaden, waaronder Europarlementariërs Hans van Baalen en Guy Verhofstadt. Kritische analyses van de situatie destijds die vraagtekens zetten bij de gebeurtenissen, zijn nog steeds heel actueel, maar zijn geen deel meer van de huidige nieuwsanalyses. Een voorbeeld:

Op 4 augustus 2014 interviewde The Real News Network prof. Michael Hudson, hoogleraar economisch onderzoek aan de Universiteit van Missouri.[1] Deze gaf uitleg over hoe de schaliegaswinning in Oekraïne gefinancierd wordt. Landbouwgrond in Oekraïne is heel vruchtbaar, maar veel van deze grond werd en wordt aan de landbouw onttrokken en verpacht aan westerse bedrijven voor fracking-doeleinden, gesteund door de Wereldbank. Het Amerikaanse Agency for International Development (USAID) stond garant voor de leningen ten behoeve van fracking, naar later bleek ook die van Burisma.

Hudson meldde verder dat het Oekraïense leger actief was in het oosten van Oekraïne om de fracking-apparatuur te beschermen. De bewoners van Oost-Oekraïne in en rond de gasvelden waren toen al een jaar aan het protesteren tegen fracking in hun gebied en wilden er hoe dan ook de controle over hebben. Ze waren zich maar al te bewust van de grote milieuschade die fracking tot gevolg zou hebben en dat hun watervoorziening in gevaar zou worden gebracht. Het antwoord van Kiev was, aldus prof. Hudson: “Jullie zijn terroristen als jullie tegenstand bieden tegen de oliewinning.” Vervolgens ging de regering er met grof geschut tegenaan.

Dat viel samen met het oplaaien van het tweede territoriale conflict (na de annexatie van de Krim door Rusland) in Oost-Oekraïne, in het Donbasgebied. Net als op de Krim waren er grote demonstraties en gewelddadigheden tussen aanhangers en tegenstanders van de Maidan-revolutie. Daarbij gebeurden er hele gruwelijke dingen, zoals 42 tegenstanders van de Maidan-revolutie die in mei 2014 levend verbrandden in een in brand gestoken gebouw in Odessa. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft deze gebeurtenis onderzocht. Pijnlijk is dat de daders nooit zijn vervolgd.[2]

Het is nog steeds moeilijk te zeggen hoe de opstanden in het Donbasgebied zijn begonnen. Feit is dat er heel veel oorspronkelijke Russen wonen en de Russische taal daar de gangbare taal was en is. Feit is ook dat dit gebied weliswaar een sterke oriëntatie op Rusland had, maar dat de bevolking zich ook sterk identificeerde met de streek zelf en er van eigen bodem separatistische bewegingen waren, mede gevoed door ontevredenheid over de nieuwe regering van Oekraïne. Op 7 april 2014 verklaarde de regio Donetsk zich onafhankelijk, gevolgd door Luhansk op 27 april. Referenda in deze gebieden over de vraag ‘wel of geen autonomie’ leverden sterke steun voor autonomie op, en deels ook voor onafhankelijkheid, zoals Chris de Ploeg in een uitstekend artikel in de Groene Amsterdammer van 24 december 2014 laat zien.[3] In april 2014 kwam Kiev met een militair offensief dat ze een antiterrorisme-operatie noemde. Dit was tegen de opstandelingen, maar ook om de gaswinning veilig te stellen.

De gevolgen voor de bevolking waren groot: vanaf dat moment is er sprake van een constante burgeroorlog, zware economische problemen, en een regelrechte humanitaire crisis. Daar maakte Rusland gebruik van door in augustus 2014 met een enorm konvooi aan hulpgoederen de bevolking te hulp te schieten. Dat was daadwerkelijke hulp, maar daar zaten ook militaire specialisten bij; volgens Poetin was dat noodzakelijk om de Russischsprekende bevolking te beschermen.[4] Die bevolking leed wel degelijk heel erg. De westerse media noemden het een invasie. Wat is de waarheid?

Ondanks onderhandelingen die leidden tot de Minsk Akkoorden op 15 september 2014 en Minsk II op 12 februari 2015, bleken zowel Kiev als de separatisten zich daar deels niet aan te houden, met als gevolg een ‘bevroren conflict’ waarbij de gewone bevolking nauwelijks of geen hulp van Kiev kreeg, maar Poetin wel de pensioenbetalingen van de ouderen in dit gebied op zich nam.[5] Stiftung Wissenschaft und Politik laat zien dat er bij regering en parlement in Kiev een brede consensus over bestond, dat de gebeurtenissen in Donbas deel waren van een hybride oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Ze plaatsten dat in een groter kader: ze beschouwden het als de Russische oorlog tegen de liberale globale orde van het Westen. Kiev beschouwde Oekraïne als deel van het Westen.

Die houding hield in dat een compromis met Rusland niet mogelijk was. Maar ook dat de bevolking van Oost-Oekraïne er het slachtoffer van werd: pas als het gebied weer helemaal onder Kiev zou vallen, zou er aan vrede gewerkt worden en hulp worden geboden.

In feite zien we nu vijf lagen van het conflict:

  • Er is een historisch gegroeid verschil tussen het oosten en het westen van Oekraïne, een ontwikkeling van eeuwen, met verschillende oriëntaties. Door de Maidan-opstanden zijn die verschillen intern op scherp gesteld.
  • Als tweede is er de controverse tussen Rusland en het Westen, waarbij aan de voormalige Sovjetunie, toen deze uit elkaar viel, door de NAVO, de VS en Europa was beloofd dat de NAVO zich nooit verder zou uitbreiden dan tot de toen bestaande grenzen, en dat was Duitsland. Er zou zo een bufferzone blijven tussen Rusland en de NAVO. Het Westen en de NAVO hebben zich daar niet aan gehouden, mede onder invloed van de geheime maar gelekte Wolfowitz Doctrine[6]. Die kwam erop neer dat alleen de VS een wereldmacht mocht zijn en de opkomst van welke andere wereldmacht ook voorkomen moest worden. Deze werd later omgewerkt tot de Bush Doctrine, door senator Edward Kennedy omschreven als een 21ste -eeuws Amerikaans imperialisme dat geen enkel land zou moeten pikken.[7] In die context breidde de NAVO zich tegen de afspraken toch verder uit en dreef Rusland in het nauw. Dat maakte Oekraïne tot geopolitiek strijdtoneel.
  • Het derde is de olie- en gaswinning, die ondanks de oorlog in het Oosten gewoon doorging, al dan niet beveiligd door knokploegen. Grote grondstoffenbelangen, waarbij de inkomsten uit de winning ervan wegvloeiden naar met name Amerika, maakten Oekraïne een begeerlijk object voor westerse bedrijven. Het IMF en de Wereldbank werkten daar volop aan mee.
  • De corruptie in alle kampen en op alle niveaus, en
  • Tot slot ook de ambities van de EU om zo groot mogelijk te worden, overigens mede ingegeven door wat de Verenigde Staten willen.

Ondertussen leed de bevolking van Oost-Oekraïne enorm. Maar ook de rest van Oekraïne had meer te lijden dan ze misschien zelf in de gaten hadden, en daar hadden financiële trucks en het wegsluizen van Oekraïens geld alles mee te maken.

Biden en het IMF wisten een openbaar aanklager (die overigens ook niet in alle opzichten brandschoon was) weg te jagen. Een nieuwe procureur stond op en ging aan de slag. Zijn persconferentie met vernietigend onderzoek bespreken we in de volgende aflevering.


[1] https://www.youtube.com/watch?v=2T7QcpodmQs

[2] https://www.ohchr.org/Documents/Countries/UA/HRMMUReport15May2014.pdf

[3] https://www.groene.nl/artikel/in-oekraine-werkt-europa-samen-met-oligarchen-en-fascisten

[4] https://www.interpretermag.com/day-968/#15291  en https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/vladimir-putin/12054164/Vladimir-Putins-annual-press-conference-2015-live.html

[5] Stiftung Wissenschaft und Politik, Research Paper 5, April 2019, Berlin https://www.swp-berlin.org/publications/products/research_papers/2019RP05_fhs.pdf

[6] Tyler, Patrick E. (8 March 1992). “U.S. Strategy Plan Calls For Insuring No Rivals Develop”. The New York Times.

[7] Caputo Leiva, Orlando (2007). “The World Economy and the United States at the Beginning of the Twenty-first Century”. Latin American Perspectives. 34 (1): 9–15. doi:10.1177/0094582×06296357. JSTOR 27647989.

Verder Lezen

Recent

Media13 uur geleden

NUcheckt: opzichtige misleiding door de media

NUcheckt komt op 24 mei 2022 met een ‘factcheck’. Zoals hier al eerder geschreven, is factchecken niet checken of er...

Video13 uur geleden

Indepen laat een zetel aan stemmen niet verloren gaan

Zelfs met ruim 67.000 handtekeningen weigert de Commissie van VWS onze petitie in ontvangst te nemen. Gelukkig waren de partijen...

Gezondheid2 dagen geleden

De whiskey-kast is nu leeg bij het RIVM: apenpokken op de A-lijst

Wanneer men zich nog het ‘whiskey-moment’ van viroloog Ab Osterhaus kan herinneren, waarin opzichtig de eerste Nederlandse besmetting met de...

Petitie1 week geleden

TEKEN DE PETITIE! DE ZEGGENSCHAP OVER NEDERLAND WORDT 23 MEI A.S. AAN DE WHO OVERGEDRAGEN

Teken deze petitie vóór 21 mei 2022, want volgende week gaat minister Kuipers over tot ondertekening en dan is het...

1 week geleden

Wie centen uitgeeft aan verkeerde prioriteiten, wordt beloond

Huilen, lachen of toch maar cynisch zijn? Het ministerie van VWS raakt onder Hugo de Jonge 5.1 miljard euro aan...

1 week geleden

GenZ Talks:  Talitha Muusse pleit voor ‘Great Reset’ cancelculture

In deze aflevering heeft Marijn een open en luchtig gesprek met ondernemer en voormalig presentatrice Talitha Muusse over de verhouding...

2 weken geleden

Opgepast! De coronawet verhuist naar de WHO

Als het linksom niet lukt, dan lukt het misschien wel rechtsom… het hele coronanarratief van lockdowns, een opgelegd verbod op...

Politiek2 weken geleden

Door de kokervisie van het RIVM vielen onnodig veel slachtoffers

De starheid van denken bij het RIVM wordt pijnlijk duidelijk na het lezen van dit uitgebreide artikel. Starheid van denken...

Economie2 weken geleden

Klaas Knot, geschikt of ongeschikt?

Autoriteit en vertegenwoordiger Klaas Knot is bij de meeste mensen bekend als de president van De Nederlandsche Bank (DNB) en...

Klimaat2 weken geleden

De overheidsklucht waarin de boeren verkeren

Stel u rijdt ’s middags om 2 uur op de snelweg A2 ter hoogte van Eindhoven en plots ziet u...

Trending

Steun onafhankelijk nieuws
This is default text for notification bar