Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Column

Ziet de luchtvaart ze vliegen?

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

We bevinden ons twee jaar in de coronacrisis, waardoor werkend Nederland te maken heeft gehad met veranderingen en aanpassingen vanwege de coronamaatregelen. Voor elke beroepsgroep hebben het virus, de vaccinaties, lockdowns en mondklapjesplicht een impact gehad. Mark Juch werkt al 31 jaar voor een grote vliegvaartmaatschappij en is blij dat hij over negen maanden met pensioen mag. “Dat gevoel heb ik nooit eerder gehad.” Wat voor impact hebben de overheidsrestricties op zijn werk gehad?

Geen koffers, maar vracht

Al 24 jaar vliegt Mark met verschillende toestellen de wereld over als captain. Tijdens de eerste totale lockdown in maart 2020 heeft hij drie tot vier weken niet kunnen werken. Daarna werd er met een beperkte vloot gevlogen, waaronder de Boeing 777, waar Mark mee vliegt. “Wij namen de hele intercontinentale productie op ons. Er was in die tijd veel behoefte aan vrachtverkeer. Omdat de vrachtprijs wel vijf keer over de kop ging in die tijd, werd het lucratief om met passagiersvliegtuigen vracht te vervoeren. We hadden vluchten met mondkapjes dozen op de stoelen vastgebonden om zo nog wat extra vracht mee te kunnen nemen. Het was een rare tijd.”

Behalve die paar weken heeft hij de afgelopen twee jaar fulltime gevlogen, echter wel tegen twintig procent minder salaris. “Dankzij de overheid”, aldus Mark. Het kabinet besloot in juni 2020 om de werkgever van Mark een lening van 3,4 miljard euro te verstrekken. “Het is een lening met een rente van 7 procent. Dat is belachelijk in deze tijd, waarin het geld gratis wordt weggeven. Daar ligt een contract aan ten grondslag met voorwaardes. Wij wilden dat contract inzien, omdat wij opeens twintig procent moesten inleveren. Dat was een voorwaarde van de overheid in het kader van ‘iedereen draagt zijn steentje bij’. Dat snapten we, maar we wilden wel graag zien waar we voor tekenden. We hebben het echter nooit gezien, maar ik denk wel te weten wat erin staat. Maar dat is uiteraard gissen.”

“Ik vind deze regel buiten proportioneel en ook heel onlogisch”

Mark vermoedt dat zijn werkgever mee moet werken met de maatregelen die de overheid oplegt, zoals de mondkapjesplicht in de cabine. ”Twaalf uur lang een mondkapje dragen is niet goed voor je gezondheid.” Hij heeft de afgelopen twee jaar collega’s met bloedneuzen en hoofdpijn gezien, éénmaal viel een stewardess flauw. Hij heeft nog nooit zoveel collega’s onwel zien worden.  “Ik vind het ongelofelijk dat daar niets tegen gedaan kan worden.” In de cockpit is een mondkapje gelukkig niet verplicht, omdat het buiten het zicht van de passagiers is. “Ik heb regelmatig tegen collega’s gezegd dat als ze het zat zijn, ze even in de cockpit kunnen zitten. De passagiers aan boord zijn vrijwel allemaal gevaccineerd of hebben een negatieve PCR test moeten laten zien bij het instappen. Bovendien zijn de vliegtuigen uitgerust met de duurste HEPA-filters in hun airconditioning systemen. Dus waarom dan ook nog de hele vlucht een mondkapje dragen?”

De afgelopen twee jaar is er aan boord polariserend gedrag ontstaan. Mark neemt een grote splitsing waar tussen collega’s die wel gevaccineerd zijn en collega’s die dit niet willen. “Soms komen stewardessen huilend bij mij in de cockpit zitten, omdat ze er niet vooruit durven te komen dat ze geen vaccin willen. Ze voelen zich buitengesloten. We hebben een periode gehad dat collega’s boos werden op elkaar, maar dat is gelukkig weer wat aan het normaliseren.” Er zijn duidelijke voor- en tegenstanders onder de bemanning ten aanzien van het beleid en het laten vaccineren. “Ik heb op een vlucht naast een copiloot gezeten, die bijna de hele vlucht zijn mond heeft gehouden omdat ik er anders insta. Dat is vreselijk, want je zit uren naast elkaar. Vanuit vaktechnische kant vind ik dat niet kunnen, want het kan de vliegveiligheid in gevaar brengen. Stel dat je een noodlanding moet maken, waarbij je als team moet opereren zonder enige vorm van ruis.”

“We kunnen niet veel doen, maar we kunnen wel verbinden”

Mark is niet de enige piloot die zich afvraagt wat er de afgelopen twee jaar met de eigen regie, het zelfbeschikkingsrecht en de lichamelijke integriteit is gebeurd. De maatregelen hebben volgens hem een impact op de menselijke kernwaarden en op het behoud van zijn baan, vrij van vaccinatiedwang. Samen met drie collega’s heeft hij daarom de stichting Luchtvaart Covid Collectief (www.luchtvaartcollectief.nl) opgericht. “We kunnen niet veel doen, maar we kunnen wel informeren, communiceren en verbinden. Vanuit het collectief zorgen we ervoor dat collega’s het gevoel hebben dat ze er niet alleen voor staan. En we doen ook wel wat, want we helpen collega’s met hun rechten en plichten. Onze werkgever eist bijvoorbeeld dat iedereen die niet gevaccineerd is zich meldt op een digitale portal. Dat mag niet volgens de grondwet. Bovendien mag een werkgever die gegevens niet registreren want dat is medisch geheim. De vraag mag sinds kort wél gesteld worden door een werkgever, maar je hoeft als werknemer geen antwoord te geven. Onze werkgever verplicht ons echter te registreren op straffe van disciplinaire maatregelen. Heel vreemd en heel onterecht. Wij snappen best dat de Nederlandse Luchtvaartmaatschappijen willen weten wie er niet of niet volledig gevaccineerd zijn, zij moeten tenslotte ook de roosters kunnen maken. De landen waar we op vliegen vereisen nu eenmaal dat soms ook de crew gevaccineerd is. We hebben daar dan ook een oplossing voor aangedragen als stichting maar daar wilde ze niet in mee gaan helaas.”

Uiteindelijk komt zijn werkgever er rechtsom of linksom toch wel achter of je wel of niet (volledig) gevaccineerd bent, want er zijn bestemmingen met vaccinatieplicht. Mark mag momenteel alleen op vluchten vliegen naar landen waar geen vaccinatieplicht is. “Mijn baas heeft echter de vrijheid genomen om meerdere landen en bestemmingen aan te wijzen als ‘vaccin only’ vluchten voor personeel. Dit om andere redenen dan de vaccinatie verplichting van het land zelf, waardoor de spoeling op een gegeven moment steeds dunner wordt waar ik naartoe kan vliegen. Dit geldt ook voor cabinepersoneel. We zijn bang dat er straks door onze werkgever gezegd wordt: ‘Sorry, we hebben geen werk meer voor je’.”

Het zwaarst getroffen

En zo kan er een moment komen, aldus Mark, dat er niet meer voldoende vluchten beschikbaar zijn en dat hij overtollig wordt verklaard. Hij is van mening dat de mensenrechten worden aangetast, zowel binnen de luchtvaart, als daarbuiten. “Wij zijn een branche die als eerste het zwaarst wordt getroffen. Bij Swiss Air is het al zo dat piloten gevaccineerd moeten zijn, anders word je ontslagen. Daar lopen nu al honderden ontslagprocedures. Dat hangt ons ook boven het hoofd. Als het G2 beleid er alsnog door komt, dan moeten wij of gevaccineerd zijn of genezen, en dan moet je in het laatste geval alsnog een prik.”

Mark gaat over negen maanden met pensioen. Druk maken over het behoud van zijn baan doet hij niet, maar hij heeft collega’s die nog twintig jaar voor de boeg hebben. “Voor hen is het een ramp. Die worden straks gedwongen om zich te laten vaccineren. Ik spreek nu al collega’s die spijt hebben van hun vaccinatie en niet van plan zijn om een booster te nemen. Mensen denken dat de overheid het beste met ons voor heeft en dat ze na twee vaccinaties klaar zijn. Volgens voormalig minister de Jonge heeft Nederland al voor acht prikken ingekocht. Dat zijn verhalen, daar word ik niet vrolijk van.”

Vluchten gecanceld

Vluchten staan momenteel onder grote druk omdat er te weinig personeel is. Dat is volgens Mark al een tijd zo, maar is nu aan de orde van de dag. “Er worden wereldwijd duizenden vluchten per dag gecanceld vanwege ziekteverzuim, met name in Amerika. Bij ons valt het nog mee. Wij hebben 260 vluchten per dag. Er worden momenteel meerdere vluchten per dag gecanceld vanwege personeelstekort. Dat is nog nooit eerder gebeurd in de geschiedenis. Er wordt nu regelmatig rondgebeld of je een dag eerder wil beginnen. Waardoor dat ziekteverzuim komt? Dat laat zich makkelijk raden: de coronamaatregelen. Die kan je scharen onder de bijwerkingen van het vaccin of door het beleid dat je met een snottebel thuis moet blijven.”

Hij weet dat er een hoop collega’s thuis zitten omdat ze ziek zijn en zelfs tegen arbeidsongeschiktheid aanzitten door vaccinatieschade. De booster heeft daar in ieder geval niet in positieve zin aan bij gedragen, in tegendeel, aldus Mark. “We voelen ons zwaar benadeeld door de overheid. We hebben twintig procent van ons inkomen moeten inleveren terwijl andere grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld de NS of andere grote overheidsinstellingen niets hoeven te doen. En dan zitten we ook nog met die lening. Zo’n lockdown kost miljoenen per dag. Vind je het gek dat bedrijven hierdoor in de problemen komen? Ik had best langer willen doorvliegen, maar we moeten met 58 jaar met pensioen en bij een andere maatschappij doorvliegen zie ik niet zitten.”

Mark vindt het een prachtig beroep, nog steeds, en gaat iedere dag met plezier naar zijn werk. Dat is helaas de afgelopen twee jaar wel minder geworden. “Daarom ga ik vanaf komende oktober na 32 jaar voor dezelfde mooie luchtvaartmaatschappij gevlogen te hebben, van mijn welverdiende pensioen genieten.”

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Column

De ongemakkelijke waarheid over bokkenrijder Marcel van Roosmalen

Gepubliceerd

op

Door

Foto: INDEPEN

Ik ga hier een paar ongemakkelijke waarheden behandelen over columnist Marcel van Roosmalen, waarbij ik nadrukkelijk wil zeggen dat ik niet vind dat er fysieke maatregelen tegen hem of zijn opdrachtgever BNNVARA/ DE NIEUWSBV moeten worden genomen maar ik wel vind dat in de vrije pers als de onze mag worden gefilosofeerd over het cancelen van usual suspects als Marcel van Roosmalen, Tom-Jan Meeus en Bert Wagendorp. Bindt ze vast, zet ze in een boot en sleep die naar de Atlantische oceaan. Naakt, zonder kleren, eventueel met een paar dozen diepgevroren vissticks. Marcel van Roosmalen heeft een sonore monotone stem waardoor je misschien niet meteen ziet wat hij is: een gortdroge mannelijke broodschrijver, afhankelijk van middelbare soortgenoten als hijzelf. De ongemakkelijke waarheid is dat Van Roosmalen niets anders is dan al die andere viezige mannen op het mediapark die elkaar in stand houden, zodat zij hún geluid overal kunnen laten horen, hún zakken tot in lengte der dagen kunnen blijven vullen en hún carrières kunnen voorzetten in een omgeving waarin geen ruimte is voor alles wat anders denkt, er anders uitziet of zelfs maar een ander geslacht heeft. Voor Van Roosmalen is de staatsomroep niets anders dan een bastion dat slechts een carrière biedt aan alles wat middelbaar en mannelijk is, blank en verlopen, deugend en hypocriet. Hij zal er alles aan doen om voor eeuwig te blijven behoren tot het meubilair van zowel de gedrukte couranten als van de staatomroep, waarbij elke zin die hij uit, ontvangen wordt als ware het de openbaring van Jezus zelve, enkel en alleen omdat ‘ie uit zijn mannelijke, verlopen mond komt.

Wat dit betekent voor de anderen, hoef ik u niet te vertellen. Anderen in zijn metier worden gewoon verbrand, niet eens geofferd op de brandstapel van het grote deugen, op het altaar van cancellation, waar Van Roosmalen, zijn trawanten én voor de verandering ook deugende vrouwen, naakt omheen dansen om onze toch al aan haar imago lijdende staatsomroep nog ongeloofwaardiger te maken. Vooraanstaande wetenschappers, historici en gerenommeerde beobachters hebben allang het bestaan van bokkenwagens aangetoond want ja, ze hebben deze samengesteld. Bokkenwagens zijn los opererende eenheden die samenspannen om de heersende elite te laten heersen. Een bokkenwagen is bijvoorbeeld een kongsi van Bart Wagendorp, Tom-Jan Meeus, Youp van ’t Hek, Francisco van Jole, Eus met daarbij Rosanne Herzberger, Saskia Noort en Sheila Sitalsing die als een autobom op onze vrijheid van meningsuiting afrijden. En wie voert ons vanaf de bok met een zweep aan? Marcel van Roosmalen. Het is zoals een grote filosoof in het verleden al eens zei: ‘ik verafschuw wat u schrijft en zegt, maar ik zal uw recht om dit te zeggen, met mijn leven verdedigen’.

Marcel van Roosmalen is onder andere columnist bij BNN/VARA, een omroep die toch al wordt uitgedaagd omdat het anderen de maat weet te nemen, maar zelf publiekelijk bekende #metoo’ers alle ruimte geeft en handhaaft in hun functies. In die verweesde omgeving, is het mogelijk dat Marcel van Roosmalen een column kan uitspreken op de staatsomroep, waarbij elke columnist die niet Marcel van Roosmalen heet en niet publiceert in door de staat reguleerde media, per direct geconfronteerd zou worden met werkgeversbellers, adverteerdersbellers en cancelkutten. Marcel van Roosmalen is als een vis in het water in een dergelijke omgeving, waar het mogelijk wordt gemaakt dat hij zonder enige consequentie een column voordraagt, die uitgesproken door een ander, direct betiteld zou worden als ‘haat zaaien’ waarna een publieke oproep tot aangifte gedaan zou worden.

Maar niet bij Marcel van Roosmalen.

Het belet mij niet om mij vanaf deze plek voor weinig en vooral geen publiek geld af te vragen waar die sniper blijft die Marcel van Roosmalen voor eeuwig zal cancellen. Iets wat ik hem, vanuit de grond van mijn hart, niet gun. 

PS: deze column is geïnspireerd op de column die Marcel van Roosmalen uitsprak bij BNN/VARA waarin hij Gideon van Meijeren een kopje kleiner maakt zonder enige consequentie. Daarbij parafraseer ik een verwijderde tweet van Antoinette Scheulderman waarin zij zich tijdens de inauguratie van Trump afvroeg waar de sniper bleef. Ook in haar geval had deze uitspraak geen enkele consequentie voor haar carrière.   

Verder Lezen

Column

Jongeren zijn het kapitaal van de samenleving

Gepubliceerd

op

Door

Foto: ANP

Middenin de pandemie werd het tijd voor een borrel. Normaliter wordt er jaarlijks een culturele reis binnen Europa gepland door een groep Rotterdamse ondernemers maar ja. Qrona. Meer dan drie mensen binnen ontvangen was VERBOTEN, tennissen en golfen ook, winkels en restaurants waren dicht want je zou maar eerlijk geld verdienen door je vak uit te oefenen en dat gold dan allemaal ook nog ‘ns zo’n beetje in heel Europa. Reizen was dus al helemaal niet aan de orde.

Het enige wat restte, was gezond verstand – een ander woord voor burgerlijke ongehoorzaamheid. De groep ondernemers werd bijelkaar geappt: “as zondag stadswandeling in Rotterdam. Onze vaste gids vertelt de historie van het Scheepvaartkwartier. Na afloop borrel bij Ebru. Wie gaat ermee?”

Tussen alle enthousiaste reacties zat één vraag: ‘Ja maar wat doen we met de boa’s?’

Boa’s?

Hoezo boa’s?

Die zijn niet uitgenodigd.   

‘Ebru het is verboden om buiten met meer dan vier personen te zijn. Wat als we een boete krijgen?’

De stoppen sloegen door.

Er moet niet alleen heel wat water door de Maas stromen eer dat iemand mij gaat vertellen hoeveel mensen ik mag ontmoeten, maar er moet vooral een boa proberen mij een boete te geven omdat ik buiten loop met gezonde mensen. Ik doe niet aan qrona-boetes. Flikker op met je boetes. En waag het ‘ns om in mijn buurt te komen met je boa-pak. Ik negeer je. Je bestaat niet voor mij.

‘Er liggen nog steeds mensen in ziekenhuis, je doet net alsof Qrona niet bestaat.’

‘Het zal heus bestaan maar ik doe niet aan idioterie.’

Lang verhaal kort: er ging één koppel niet mee. De rest, een groep van twaalf, verzamelde zich eind maart 2021 bij mij, werd ontvangen met koffie en thee, gebak van Koekela en vertrok monter naar buiten, het historische Scheepvaartkwartier in dat redelijk ongeschonden het bombardement heeft overleefd. Onze gids vertelde over de gevels en de havenbaronnen, over de gedempte Zalmhaven waar nu het hoogste gebouw van Nederland staat. Tegen het einde haalden we voor een weeshuis aan borrelhappen op bij LOOS en een stapel pizza’s bij LaPizza – support your local, doe maar van alles een extra portie! Allemaal doordeweekse vanzelfsprekendheden in het gewone leven, vroeger. Nu voelde het als een uitbundig feest ondanks oorlogstijd.

‘Ik ken echt niemand die gestorven is aan Qrona,’ mompelde ik.

‘Maar ik ken wel drie studenten die zelfmoord hebben gepleegd,’ klonk het fel uit de mond van een moeder.

Zelfmoord? Studenten? WTF. ‘Hoezo staat dat niet in de krant?’ stamelde ik. Want dat het gebeurde, geloofde ik meteen. Mensen zijn niet gemaakt om weken, maanden en inmiddels jaren solitair te leven. De keren dat ik ertegen ageerde, zijn ontelbaar. Maar het sloeg niet aan. Geen enkele keer. Ja maar de ziekenhuizen. Ja maar de R-factor. Ja maar de zwakkeren. Ja maar we doen dit samen. Hoe is het leven van een tachtigjarige belangrijker dan dat van een jongere? Welke oma wil ten koste van haar kleinkind op de IC liggen – als dat kleinkind de IC überhaupt nodig heeft? Waarom worden er zulke achterlijke keuzes gemaakt ten koste van jongeren die nog een leven voor zich hebben, die zich moeten ontwikkelen en sociale contacten nodig hebben, die moeten leren en ontdekken? Welke idioot meent dat demente bejaarden voorgaan op levenslustige jongeren? En waarom staan de kranten niet bol van verontwaardiging over de maatregelen, waarom is er geen aandacht voor het leed van de jeugd, dat zich tot zelfmoorden gedwongen voelt vanwege een totaal uitzichtloos bestaan?

‘De kranten schrijven er expres niet over,’ vervolgde de moeder. ‘Ze zouden er maar achter komen dat het er meer zijn dan ze voor mogelijk houden. Het hele draagvlak voor dit beleid zou afbrokkelen en dat kunnen we niet hebben. Maar ik alleen al ken drie studenten die zelfmoord gepleegd hebben dus het kan niet anders dat er veel veel meer zijn. En ik snáp het nog ook.’

Inmiddels zijn we tien maanden verder.

Opeens gaat het wél over de jongeren en de achterstanden die zij oplopen. Opeens gaat het wél over hun mentale gezondheid en komt naar buiten dat er de afgelopen periode meer zelfmoorden zijn gepleegd dan gebruikelijk is in een jaar. Hoewel, herstel: het aantal zelfmoorden is gelijk gebleven, alleen is het aantal zelfmoorden in de categorie 20-30 jarigen toegenomen .

https://www.113.nl/suicides-sinds-de-start-van-de-coronacrisis-nederland

De vaderlandse pers loopt aan de leiband van de politiek; wat ook niet anders kan met de salarissen van de inktkoelies. Nu de vaccinatiegraad de 100% nadert, mensen lam zijn geslagen door het booster-gelul, is er opeens ruimte voor het ware leed dat dit misdadige Qronabeleid heeft bewerkstelligd en nog steeds bewerkstelligt. Een samenleving die de mondvol heeft van solidariteit en daarbij focust op het ‘beschermen’ van mensen die hun leven al geleefd hebben, ten koste van de jongeren die die samenleving de toekomst moet bieden, is niet solidair maar kortzichtig. Een dergelijke samenleving wordt gerund door mensen met een eigenbelang, zonder oog voor het belangrijkste wat een samenleving kan voortbrengen: de jeugd. Elk besluit dat in een pandemie genomen wordt, zou gericht moeten zijn op het kapitaal van de samenleving: jongeren. Het gaat er bij mij, een bewust kinderloze columnist, niet in dat we ‘solidair’ moeten zijn met een branche (zorg) waar al jaren en jaren op bezuinigd wordt door onze heersers. Zoals het er ook niet ingaat dat onze heersers solidariteit eisten met ouderen, die door hun strategie welgeteld twee maanden extra mochten lijden in een verzorgingstehuis. Het beleid dat ons door de strot wordt geduwd, verdient niet anders dan burgerlijke ongehoorzaamheid.

Het is hoog tijd voor een borrel.   

Verder Lezen

Recent

Politiek2 dagen geleden

‘Stikstofcrisis’ piept en kraakt aan alle kanten

Alhoewel er nog altijd politici ter linkerzijde denken dat ‘wetenschappelijk’ onderzoek nooit betwist mag worden, piept en kraakt de hele...

Politiek3 dagen geleden

Kamervragen Van Haga over plegen van meerdere ambtsmisdrijven tijdens coronacrisis:

“Men wil  een nieuwe communistische heilstaat”  Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) eist middels Kamervragen opheldering over berichtgeving dat tijdens...

Politiek4 dagen geleden

Wob verzoeken onthullen meerdere ambtsmisdrijven

Na uitgebreid WOB-onderzoek is gebleken dat ambtenaren, de Kamer en ministers grondwettelijke rechten van burgers, zoals beschreven in de grondwet,...

Politiek6 dagen geleden

DOSSIER – Wob verzoeken onthullen meerdere ambtsmisdrijven

Ollongren, De Jonge en Grapperhaus pleegden meermaals ambtsmisdrijven door de Grondwet te torpederen Nederland is één van de weinige landen...

Economie6 dagen geleden

Het debacle met de kolencentrales heeft de burger extreem veel geld gekost

In het stuk aan de Tweede Kamer van 20 juni j.l. is Indepen een kleine zinsnede opgevallen… “Op jaarbasis wordt...

Politiek6 dagen geleden

Frans Timmermans gooit met één tweet vaccinatieplicht voor de bus.

Frans Timmermans heeft de meest waardevolle tweet de wereld ingegooid die nu op een tegeltje in Delfts Blauw in iedere...

Binnenland1 week geleden

Schiphol heeft volgens de media een probleem, maar is dat wel zo?

Ja, er stonden lange rijen op Schiphol, maar is het verwijt dat Schiphol haar zaakjes niet op orde heeft, zoals...

Klimaat1 week geleden

De klucht die Rob Jetten heet

Rob Jetten maakt van zijn eigen optreden een steeds grotere klucht. Enkele jaren geleden nog stak hij een duimpje omhoog...

Klimaat2 weken geleden

Is Tristate City de reden van onteigening boeren?

In een interview met organisator en voorzitter Bart-Jan Oplaat van NVP, laat hij weten zich zorgen te maken over de...

Klimaat2 weken geleden

Indepen steunt de boeren volledig, en niet alleen vandaag

De reguliere media zijn alweer als jakhalzen op zoek naar een aanleiding om de boeren van Nederland te kunnen framen...

Trending

Steun onafhankelijk nieuws
This is default text for notification bar