Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Economie

Huilende Noordzeevisser (64) kapotgemaakt door EU: ‘Werk van de duivel’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Huilend vertelt hij hoe zijn levenswerk kapot is gemaakt door de EU, en door de banken. Afgelopen dagen maakte zijn viskotter zijn allerlaatste reis.

Het Zeeuwse schip, dat al die jaren met zoveel liefde eigendom was van de Thoolse familie, moet vanwege het klimaat activistische beleid van het kabinet en Europa, naar de sloop omdat het volgens hen mede verantwoordelijk is voor oververhitting van de aarde en het de natuur verwoest.

Agenda WEF

“De agenda van het WEF (World Economic Forum, red.) voor 2030 wordt gewoon uitgerold. Dat is het doel en daar moet alles voor wijken. Alles moet kapot. Na de boeren zijn nu de vissers aan de beurt. Wij zeggen: dit is het werk van de duivel.”

Van vader op zoon ging het Thoolse vissersbedrijf. Het schip ving al meer dan een eeuw de mooiste kabeljauw, schol en garnalen. 

De visserman die zijn viskotter naar de sloop moet brengen is kapot, verslagen. Machteloosheid voelt hij. Woede en groot verdriet. Angst ook. “De macht van Europa en van eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) die complete bedrijven en gezinnen verwoest, is ongekend”, zegt hij. 

‘Levenswerk’

“Wij zijn als vissersfamilie geruïneerd. We zijn emotioneel helemaal kapot. Ons levenswerk is kapot”, zegt de man die in huilen uitbarst.

Banken wilden geen lening meer verschaffen om het schip voor tonnen te verduurzamen. Het Thoolse vissersbedrijf kon geen kant meer uit.

De quota die hij in zijn bezit had, als voorziening voor zijn oude dag is in rook opgegaan. “Ik heb geen pensioen meer. Alles is weg. Ons rest niks anders dan achterblijven met schulden.”

De zoon (36) die overtuigd was dat zijn toekomst in het familiebedrijf lag, zit thuis op de bank. Verslagen. Verbijsterd. Hij probeert de klap te verwerken.

Windmolens XL

In Nederland zijn ondertussen nog veel meer vissers die hun vissersboten naar de slopershamer moeten brengen. Omdat ze de natuur zouden verzieken, volgens Europa, die nu duizenden windmolens XL op de Noordzee gaat bouwen. ”Ze zijn al bezig met bouwen”, zegt de visserman. “Met het trekken van kabels.”

De Noordzee, parel vol natuur, verandert komende jaren in één grote bouwput met drijvende eilanden vol met duizenden windmolens XL. Meer dan 240 meter hoog, hoger dan de Euromast en net kleiner dan de Eiffeltoren.

Ze zijn gemaakt van een constructie waarvoor PFAS-achtige stoffen nodig zijn: chemicaliën die persistent zijn en tevens kankerverwekkend.

‘Groene leugen’

Ook Martin de Leeuw, coördinator en adviseur grond en milieu, uit zijn grote emoties over de verwoesting van de visserij: ooit was de branche Nederlands trots.

Hij postte afgelopen dagen op LinkedIn de laatste reis van het Arnemuidse visserschip ARM 18, met daarbij een foto van de boot die zijn laatste vaart maakt, over de zilte golven van de Noordzee.

“De groene leugen regeert”, aldus De Leeuw. “Dit doet heel veel pijn. Het roept veel emoties en herinneringen op bij veel inwoners van Arnemuiden, waaronder ik zelf.”

Volkskrant

Elders in Zeeland, zegt een visserman uit Tholen tegen dit online platform, Indepen.nl, dat hij zich ongekend in de steek gelaten voelt door de Nederlandse pers, zoals het Algemeen Dagblad, de Volkskrant en de NOS. “We hebben er verschrikkelijk slechte ervaringen mee. Nooit komt ons verhaal in de krant, zoals wij het beleven.”

“Altijd slaat de verslaggeving door in het voordeel van de Groene Agenda die wordt uitgerold. Geen oog hebbend hoe complete bedrijven kapot worden gemaakt door de regering. Er wordt politiek bedreven door de media”, zegt hij. De kritische bril bij verslaggevers is volledig weg.

“De dagbladen en de NOS zijn zó radicaal links. Wij werken er niet meer aan mee.  Ons verhaal wordt altijd omzeild. Het verslag is altijd politiek correct, in het voordeel van het Kabinet, de WEF en Europa.”

“De media (op de Telegraaf na) laten de vissers in de steek”, zegt hij. ,,Het is ongekend wat er gaande is in Nederland.”

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Slager Hugo de Jonge sloopt de ‘huisjesmelkers’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Krijgt u al een vieze smaak in de mond bij het horen van het woord ‘huisjesmelker’? Exact, dat is de bedoeling! Na een jarenlange hetze van media en politiek, heeft de politiek de slager gevonden die de huisjesmelker mag gaan slachten: Hugo de Jonge. Tegelijkertijd sloopt Hugo iedereen die een paar pandjes heeft als pensioenvoorziening. De plaatselijke ondernemer ‘met een paar pandjes’, de slager met ‘een paar pandjes’, de garagehouder ‘met een paar pandjes’, kortom, iedereen die zijn pensioen niet wil laten afhangen van de grillen van de bank.

Op LinkedIn heeft iemand een eerlijke rekensom geplaatst zodat er wat inzicht ontstaat in de verdiensten van zo’n ‘huisjesmelker’.
Het betreft een beleggingspand dat is aangeschaft met een langetermijnvisie (pensioen dus):

WOZ waarde : € 510.000,-
a. Rente per jaar : €   11.040,-
b. Aflossing per jaar : €     6.000,-
c. Financieringslast per jaar (a+b): €   17.040,-
d. Netto huur na aftrek 10 % exploitatie / onderhoudskosten: €   21.600,-
e. Cashflow overschot per jaar (d-c): €     4.560,-

Bovengenoemde is een weergave van de feitelijke situatie.
Kortom, uit een investering van € 510.000,- volgt een jaarlijks rendement van € 4.560,-, dat is bijna een procent. Big business toch dat huisjesmelken?

Slager Hugo de Jonge (en Marnix van Rij) gaan vervolgens ook rekenen:

WOZ waarde : € 510.000,-
a. Rendement 6,17 %: €   31.467,-
b. Aftrekbare kosten 2,57 % (over € 370.000,-): €     9.509,-
c. Rendementsgrondslag (a-b): €   21.958,-
d. Heffing 32 % (c): €     7.027,-

Samengevat ; op dat pand houdt deze ‘huisjesmelker’ per jaar ongeveer € 4.500,- over en dient hierover € 7.026,- belasting te betalen. Dit is een jaarlijks verlies van ruim € 2.500,-.

Nu rest deze ‘huisjesmelker’ nog maar één mogelijkheid: de huur met minstens € 2.500,- te verhogen om netto nog altijd helemaal niets te verdienen (de staat gaat er immers vanuit dat hij € 31.467,- aan huurinkomsten heeft). Het gevolg van deze irreële voorstelling van zaken door de overheid is een forse huurverhoging.

Natuurlijk staat iedereen met een nare smaak in de mond over ‘huisjesmelkers’ nu weer op zijn achterste poten over een huurverhoging, dus heeft slager Hugo de Jonge voor het gevolg van zijn eigen handelen ook weer het volgende mes klaarstaan: het reguleren van de middenhuur! Kortom, de ‘huisjesmelker’ wordt gedwongen de huur te verlagen… snapt u het nog?

Gevolg is dat alle ‘huisjesmelkers’ die de rekensom gemaakt hebben nu concluderen dat ze maar beter hun vastgoed kunnen verkopen, aangezien er jaarlijks geld bij moet. Die ‘huisjesmelkers’ verdwijnen met hun kapitaal naar het buitenland, want daar rendeert het nog. Gevolg is een enorme kapitaalvlucht. En die achterblijvende ‘pandjes’ van die huisjesmelkers? Die worden opgekocht door grote buitenlandse investeerders die op de Zuidas maar een fractie belasting betalen. Wie hier wel bij varen? De huisjesmelker niet, de overheid niet, de samenleving niet en de huurder al helemaal niet. Dit is slechts het gevolg van afgunstige ambtenaren die denken slim te zijn, maar in werkelijkheid geen idee hebben wat het gevolg is van hun handelen. Zoiets heet ‘ongekend onrecht’ en zien we in alle dossiers op alle beleidsterreinen iedere keer weer opduiken. Nou ja, jaren nadat de memootjes opduiken van die paar ambtenaren die het wél begrijpen.

Verder Lezen

Binnenland

Verhuurders die te veel huur vragen kunnen boete verwachten

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

DEN HAAG (ANP) – Gemeenten kunnen straks boetes opleggen aan verhuurders die te veel huur vragen voor hun pand, wil het kabinet. Woonminister Hugo de Jonge wil het al bestaande puntenstelsel voor huurwoningen, op basis waarvan de prijs wordt bepaald, uitbreiden en verplichten. Verhuurders die te veel vragen, kunnen een boete van ruim 20.000 euro krijgen. Voor wie nog eens in de fout gaat, geldt een boete van maximaal 90.000 euro.

De Jonge wil met de wet Betaalbaar huren een einde maken aan huurprijzen die onredelijk hoog zijn. Door de voorgestelde maatregelen gaan de maandelijkse huurprijzen van ongeveer 300.000 huurwoningen met gemiddeld 190 euro omlaag.

Hoeveel een huurwoning mag kosten, wordt bepaald aan hand van het puntenstelsel, ook wel het woningwaarderingsstelsel (WWS) genoemd. Een grotere woning krijgt meer punten en ook voor duurzaamheid, buitenruimte, goed sanitair of goede verwarming worden punten toegekend. Tot en met 148 punten mag een huurbaas 808 euro vragen en tot en met 186 geldt dan een maximale prijs van 1123 euro. Vanaf 187 punten mag een verhuurder nog meer vragen.

Nog niet verplicht

Het WWS bestaat nu al, maar is niet verplicht. Ook geldt nu alleen tot 148 punten een maximale huur. Maar meer dan de helft van de woningen onder die grens worden toch voor meer geld verhuurd dan mag. Verhuurders kunnen hiertegen bezwaar maken bij de huurcommissie, maar in de praktijk gebeurt dat weinig. Door het systeem te verplichten en proactieve handhaving bij de gemeente te leggen, wil De Jonge huurders beter beschermen tegen uitwassen.

De inhoud van de wet is maandag openbaar gemaakt en iedereen kan daar tot en met eind maart op reageren. Daarna komt de Raad van State, de belangrijkste adviseur van het kabinet, met een advies over de wet. Vervolgens moeten zowel de Tweede als Eerste Kamer met het wetsvoorstel instemmen. De Jonge hoopt desondanks dat de wet al vanaf 1 januari 2024 kan ingaan.

Voor zittende huurders in het lage segment moet de huurprijs na een jaar in lijn zijn met de maximumgrens. Voor het middensegment worden de prijzen bijgesteld als een nieuwe huurder in de woning gaat, of als een nieuw contract wordt afgesloten.

Kritiek op plannen

Volgens De Jonge betalen veel huurders nu “de hoofdprijs voor een woning die dat echt niet waard is. Huurders hebben vaak geen keuze en staan met hun rug tegen de muur.”

Beleggers en ontwikkelaars hebben eerder al kritiek geuit op de plannen van De Jonge. Zij waarschuwen dat het voor hen niet meer rendabel is om woningen in het middensegment te bouwen als de prijzen aan banden worden gelegd. De Jonge komt deels tegemoet aan de kritiek: woningen waarvan de bouw voor 2025 is gestart en na 1 januari 2024 worden opgeleverd, mogen de komende tien jaar 5 procent duurder zijn.

Verder Lezen

Binnenland

Horecatycoon Won Yip kan verwoesting van de vissers niet aanzien

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

De Amsterdamse horecatycoon Won Yip kan de verwoesting van de vissers en het neersabelen van  het vestigingsklimaat in Nederland niet aanzien. “Het Kabinet mist elke vorm van realiteit’’, zegt hij.

‘’Het ontbreekt het Kabinet aan ‘Skin in the Game’. Men is onbekend met; voor eigen risico en rekening’’, aldus zijn vernietigende kritiek, na vragen van Indepen.nl.

Europese Commissie

Vissers worden, net als boeren, uitgekocht omdat ze opeens gevaarlijk zouden zijn voor het klimaat en de mensheid. Ze brengen hun schepen onder druk van de EU en het Kabinet naar de sloop.

De Nederlandse Vissersbond kwalificeerde het extreme Europees beleid afgelopen week als ‘fundamentalistische milieuwetgeving’ nu de Europese Commissie opeens ook nog bodem vistuig wil gaan verbieden in dertig procent van onze zeeën. Het uitroken van de bodemvisserij, zou nodig zijn volgens de Europese Commissie om de natuur te beschermen.

De branche ziet echter aankomen dat Nederland straks voor haar voedselzekerheid afhankelijk wordt van landen buiten de EU.

De stijgende vlees- en visprijzen hebben ondertussen ook al hun weerslag in de horeca, ziet zakenman Won Yip.

“De horeca heeft sinds de heropening, na de coronacrisis, maandelijks te maken met fluctuerende prijzen. En voor velen is het maandelijks een uitdaging om de benodigde marge veilig te stellen. Ik heb voornamelijk mijn zaken op A1–locaties in het centrum van Amsterdam. En vooralsnog kunnen wij de prijsstijgingen doorberekenen aan onze gasten. Als wij het niet zouden redden, is de rest allang failliet.’’

‘Hardwerkende mensen’

Horecakoning Won Yip, die met knoerthard werken fortuin maakte, noemt het extreem schandalig  hoe de vissers én de boeren het ravijn in worden geduwd door de EU, terwijl volgens hem het Kabinet toekijkt.

“Het is ronduit schofterig dat er geen enkele sympathie is voor deze groep hardwerkende mensen die Nederland mede op de kaart hebben gezet. Wekelijks strooit het Kabinet met miljarden naar de EU. En de rij gedupeerden in eigen land wordt enkel langer: de Groningers, de slachtoffers van de Toeslagenaffaire, de boeren en vissers…’’

Een visser (64) uit Tholen vertelde vorige week huilend aan deze nieuwssite Indepen.nl hoe hij zijn geliefde vissersboot naar de sloop moest brengen. Het schip was zijn grote liefde. Het ging in het Zeeuwse familiebedrijf al vele generaties van vader op zoon.

‘Vadertje Staat’

Volgens zakenman Won Yip is het neerknuppelen van vissers schandalig. Nederland is volgens hem in een vrije val terechtgekomen. “De situatie is schrijnend ten gevolg van jarenlang slecht beleid:  Ik heb de oplossing niet. En na dertig jaar ondernemerschap kan ik concluderen: Vadertje Staat doet wat hij wil.“

De multimiljonair kan het hoofd absoluut nog boven water houden met zijn Yip Group met daarin onder andere het Amsterdamse Café Zwart op de Dam, de Euro Pub, restaurant Simply Fish in Oud Zuid, restaurant Majestic aan de Dam en de Foodhall in Scheveningen.

“De Yip Group doet het prima, maar het zijn en blijven onzekere tijden en het is extra uitdagend omdat we te maken hebben met factoren waar we geen invloed op hebben. Meer dan ooit is fysieke aanwezigheid en hard werken vereist.’’

‘Stapelmesjokke’

In de vorig jaar verschenen documentaire ‘Koning op de Dam’ over het imperium van Won Yip vertelde de ondernemer dat hij zestien uur per dag op de been is voor zijn bedrijven. “Veel mensen vinden dat ik stapelmesjokke ben dat ik me altijd de touwtering werk.’’

Maar voorlopig is het onmogelijk om gas terug te nemen. Bij Won Yip draait het leven, onder druk van de toenemende spanning op de markt, nu zelfs meer dan ooit rond knallen voor de business, zijn gasten en vóor zijn personeel. “Ik focus mijzelf 100 procent op mijn huidige kernactiviteiten’’, zei hij tegen Indepen.nl.

Verder Lezen

Recent

Binnenland3 dagen geleden

De frikandel van Hugo begint aardig te knellen

Het zou Hugo de Jonge inmiddels dun door de broek moeten lopen als hij ziet op welke verkrampte manier zijn...

Binnenland3 dagen geleden

Nepnieuwspolitie: wapen in verkiezingstijd?

Hoe wordt desinformatie op social media bestreden, en wie bepaalt wat goed en fout is? Politieke afkeur speelt hierin mee,...

Buitenland4 dagen geleden

Buitenlandse media staan stil bij de ‘monsterzege’ van BBB

DEN HAAG (ANP) – In Duitsland en België besteden media donderdag aandacht aan de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland en de...

Politiek4 dagen geleden

Als BBB slim is maakt ze Vondelpark Natura 2000 gebied

De overwinnaars in de grote steden kunnen tevreden achteroverleunen. Alles om hen heen stemde op BBB, maar de wet van...

Binnenland6 dagen geleden

CO2, de Holy Grail van de klimaatkerk

Alles draait om CO2 tegenwoordig, dientengevolge doen overheden al 20 jaar hun best om dit levensgevaarlijke CO2 te beperken. Sinds...

Gezondheid6 dagen geleden

Factcheck Hugo de Jonge: ‘complottheorie’ blijkt afkomstig van Rekenkamer

Factcheck Hugo de Jonge: ‘complottheorie’ blijkt afkomstig van Rekenkamer Begrippen uit accountancy zorgen voor verwarring bij het publiek. Volgens minister...

Gezondheid6 dagen geleden

Duitse regering: Zeer veel zware bijwerkingen coronavaccin

Een op de tienduizend Duitsers die is ingeënt tegen COVID-19, heeft last gekregen van ernstige bijwerkingen. Dat zegt zorgminister Karl...

Klimaat7 dagen geleden

Boerenprotest: ‘Nederland wordt onrecht aangedaan’

,,Nederland wordt onrecht aangedaan’’, zei zaterdag een van de demonstranten tijdens het boerenprotest in Den Haag. Indepen was zaterdag aanwezig...

Klimaat7 dagen geleden

Elon Musk steunt Eva in strijd Dutch Farmers

  Eva gesteund door Elon Musk, in strijd voor Dutch farmers De Nederlandse Eva Vlaardingerbroek (26) is hard op weg...

Documentaires7 dagen geleden

DOCU: STIK, Stof tot Nadenken

De documentaire ‘STIK, stof tot nadenken’ schetst een ontluisterend beeld hoe de supermacht van Brussel én een onmogelijk stikstofrekenmodel ‘AERIUS’...

Trending