Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Economie

Wat is de gedachte achter de slogan ‘You’ll own nothing and you’ll be happy’..?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Deze veel gehoorde slogan komt van het WEF, het World Economic Forum. De oprichter en leider is Klaus Schwab. Maar wat is eigenlijk de gedachte achter deze slogan?

Voor alle duidelijkheid: alles wat u gaat lezen is vastgelegd in de boeken en op de websites die het WEF heeft verspreid, dus niets valt onder de noemer ‘complottheorie’. Ook ‘the Great Reset’ is geen complottheorie, u kunt het zo teruglezen. Het staat iedereen vrij zijn of haar plannen in boekvorm uit te geven, of ze realistisch of zelfs uitvoerbaar zijn is aan de mensen die het lezen en erin geloven, en uiteindelijk eraan meewerken. ‘Meewerken’ mag ook gelezen worden als stilzwijgend opvolgen overigens.

De situatie in de wereld ten tijde van Covid-19 werd door Klaus Schwab aangegrepen als een mogelijkheid de wereld definitief te veranderen en de plannen zoals verwoord in zijn boek te realiseren. In de kern verkeert de wereld al sinds 2008 in een wurggreep van de banken. Door maar geld te blijven bijdrukken, in Europa aangejaagd door de Europese Centrale Bank (ECB), is er een immense schuldenberg ontstaan die door geen enkel land nog redelijkerwijze kan worden afgelost. Ook de burger in Nederland leeft al jarenlang ‘op de pof’ en waant zich rijk in zijn huizenbubbel. Maar in feite is dat huis in de meeste gevallen helemaal niet van hem, maar van de bank… Het WEF doet in haar boek 8 voorspellingen waarvan de eerste is “You’ll own nothing. And you’ll be happy”. De feitelijke gedachte hierachter is dat u niet langer zaken bezit, maar ze zult gaan huren, leasen of lenen. Zelf een TV kopen en in bezit hebben hoeft niet, u kunt deze ook leasen en dan iedere 3 jaar het nieuwste model ontvangen. Een gloeilamp kopen hoeft ook niet, u kunt ook ‘licht’ leasen en met Philips een ‘licht-deal’ sluiten tegen een vast bedrag per maand. Dat klinkt allemaal onschuldig toch? En dat die smart-TV ook nog eens het laatste nieuwe model is toch ook? Daar kwamen een aantal mensen, die een gloednieuwe Samsung smart-TV tijdens een plundering in Zuid-Afrika hadden meegenomen, ook achter. Enkele dagen later wist de fabrikant exact welke serienummers waren geplunderd en werden de TV’s daarna op afstand geblokkeerd. Dat kan namelijk ook met een smart-TV… als voorbeeld uiteraard prima, gij zult niet stelen. Samsung is dus in staat om op afstand uw smart-TV te beïnvloeden als u er zaken mee doet die Samsung minder prettig vindt. Maar van wie is die TV nu eigenlijk, van Samsung of van u? Het is hierdoor inmiddels een glijdende schaal geworden waarbij het eigendom van het apparaat niet volledig in handen is van de bezitter, maar richting de producent schuift. Dat geldt trouwens ook voor een door u via het internet gekoppelde koelkast, thermostaat, robot stofzuiger of Philips Hue verlichtingssysteem.

Inmiddels zijn er 390 grote multinationals die verbonden zijn aan het WEF. Energiebedrijven (Aramco, BP, SHELL), voedingsmiddelenbedrijven (Unilever, Coca-Cola, Nestlé, Bayer), technologiebedrijven (Apple, Amazon, Facebook, Google, Microsoft) en farma (AstraZeneca, Pfizer, Moderna). Het WEF heeft zelfs een speciale ‘Strategic Foundation Partner’ in de vorm van de ‘Bill and Melinda Gates Foundation’. Let wel, het WEF deed een voorspelling met “You’ll own nothing. And you’ll be happy”, het is geen doel volgens het WEF.

Deze glijdende schaal van bezit (ownership) is op vele fronten al de praktijk. Voorheen dure softwarepakketten worden vaak niet meer gekocht, maar blijven in het bezit van de softwareontwikkelaar en worden verhuurd. U bezit dan een ‘licence’ om die software te mogen gebruiken. Komt er een update dan wordt deze volledig automatisch uitgevoerd. Tegelijkertijd worden vaak echter ook de bepalingen in de licentieovereenkomst veranderd. Hoe vaak heeft u al bij een dergelijk bericht achteloos op ‘OK’ gedrukt bij uw iPhone of Tesla? Een kleine reminder: nog vóórdat de brandweer of politie de oorzaak kon traceren van de verongelukte Tesla die tegen een boom aanreed kon Tesla al melden dat er geen technisch probleem aan ten grondslag lag. Dat was geen bluf, Tesla kon het op afstand uitlezen. Alle nieuwe auto’s zullen binnen afzienbare tijd verplicht worden voorzien van een zogenaamde ‘black box’. Deze controle door fabrikanten gaat steeds verder. Hiervoor kiezen ze in eerste instantie logische doelen. Zo controleert Apple sinds kort alle in de iCloud geplaatste foto’s en kan ‘t door middel van gezichtsherkenning traceren of er kinderen tussen zitten die op de lijst van het ‘National Center for Missing and Exploited Children’ (NCMEC) staan om te garanderen dat gebruikers van Apple-producten geen kinderen uit die lijst op hun apparatuur hebben staan. Nobel toch dat uw familiefoto’s in de iCloud door Apple nog even worden bekeken?

Het bezit van vele apparaten is dus allang geen exclusief bezit meer, het gebruik wordt in de gaten gehouden door de producent of leverancier. Alles wordt op dit moment nog gedekt door altruïstische drijfveren die in het belang van de samenleving zijn. Voor het hellende vlak waarop zich dit bevindt hoeft u echter geen aluminium hoedje op te zetten. Want als krachten gebundeld worden door 390 bedrijven en een gemeenschappelijke ‘vijand’ is geformuleerd, dan is het nog maar een peulenschilletje om ‘de vijand’ aan banden te leggen. Zodra het overheden lukt een gemeenschappelijke ‘vijand’ in de publieke opinie te creëren, zullen fabrikanten in de rij staan om te ‘helpen’. Zodra fabrikanten het kopende publiek in een bepaalde richting willen duwen, dan kunnen ze dat, ofwel door de gebruikersvoorwaarden te wijzigen, ofwel door bijvoorbeeld alleen nog maar gloeilampen te leasen in plaats van te verkopen. De softwareproducenten gingen hen hiermee al voor.

En zo komt het begrip ‘eigendom’, voorheen in handen van gedecentraliseerde individuen, langzamerhand in handen van gecentraliseerde mogendheden, of dat nu de grote multinationals zijn of overheden. Al gelooft u nu nog heilig in de goede bedoelingen van deze instanties, er komt ongetwijfeld een moment in de toekomst dat dit niet meer het geval is en u ook tot ‘de vijand’ behoort. Zodra dergelijke ‘tools’ in verkeerde handen vallen is er alleen nog maar sprake van altruïsme zolang dit het zogenaamde algemene doel dient, en wat dat exact is wordt dan heel troebel.

Klaus Schwab schreef in 2019 uitgebreid over ‘Stakeholder Capitalism.’ Dat is een economisch en politiek systeem in samenwerking met overheden, kortom, een versmelting van commerciële (private) bedrijven en de politiek. In zekere zin geldt dat al voor vele multinationals die heden ten dage politieke motieven (bijvoorbeeld het klimaat) gebruiken om hun waar aan de man te brengen. Maar als de Rabobank, van oudsher een instituut waar u uw geld kunt parkeren of een hypotheek kunt afsluiten, plots aankondigt om ook het CO2-verbruik te gaan bijhouden van uw aankopen dan is dat echt een brug te ver. En als commerciële bedrijven in staat zijn hun clientèle te sturen op politieke gronden, waarom zou de overheid dit dan niet op commerciële gronden doen? Zolang commerciële bedrijven zich hiertegen verzetten uit concurrentieoverwegingen is er nog niets aan de hand, maar wat als ze, zoals het WEF bepleit, versmelten en dezelfde belangen hebben? En wat als de macht steeds verder verschuift naar de EU en daarmee Nederlandse wetgeving overrulet? Zijn het dan de ongekozen bureaucraten in Brussel die samen met ongekozen ngo’s en multinationals gaan bepalen wat u als burger wel of niet mag? Gaan zij dan ook bepalen welke zender u op uw Samsung smart-TV mag bekijken? Gaan zij u achteraf beboeten als u met uw iPhone van Apple ongevaccineerd een restaurant bent binnengelopen? Gaan zij extra belasting heffen over uw CO2-aankoop met uw Rabobank-pas?

De voorspellingen van het WEF liggen aardig op schema, dat is helder. Maar willen wij als bevolking hierin meegaan? Het is volstrekt onduidelijk wat het WEF met onze parlementariërs, waarvan bekend is dat zij onderdeel zijn van het WEF, overlegt en mogelijk bedisselt. Er wordt hierover geen enkele verantwoording afgelegd in de Tweede Kamer. Wel ontvangen Kaag, Rutte en Hoekstra bedankbrieven van Klaus Swab voor hun geweldige bijdrage aan ‘the Great Reset’. Waakzaamheid is zeker geboden, want ieder onderdeel uit het WEF-programma wordt gepresenteerd als iets positiefs voor het algemeen goed. De adoratie van Schwab voor centralisatie van de macht en versmelting van multinationals en politiek zijn uitsluitend goed voor degenen die er onderdeel van zijn of zich gewillig neerleggen bij de grillen van hun gedachten. Iedereen die daarbuiten valt zal in ongenade vallen en bestraft worden, ook dat is onderdeel van Schwab’s Great Reset. Zonder de mogelijkheid zelf keuzes te maken in het leven en, misschien nog belangrijker, te leren van onze eigen fouten, wordt het leven betekenisloos. Hoe men daar ‘happy’ van kan worden blijft het grote raadsel in de benadering van het WEF.  

Verder Lezen

2 Comments

  1. Carel Snellenberg

    9 september 2022 in 11:21

    Wel eng, toch?

    • Michel

      20 september 2022 in 17:51

      It is absolutely scary indeed, youth are already used to lease things instead of buying stuff due to insane prices lately, so it’s a matter of time when this is reality.
      Schwab and people who stand behind him are best suited up in a straight jacket.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Nederland stopte met pensioensparen voor veteranen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Het kabinet blijkt vele miljarden te weinig hebben gespaard voor de pensioenen van militairen en oud-politici. Als de Eerste Kamer volgende week de omstreden Pensioenwet behandelt, kan eigenbelang dan ook wel eens de kop opsteken. Want als de wet wordt aangenomen, wil het kabinet voor enkel al de veteranen ineens 8,5 miljard euro in op de rekening van pensioenfonds ABP storten.

Dat kwam aan het licht in de voorjaarsnota, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft er inmiddels Kamervragen over gesteld.  Door het niet inleggen konden de deelnemers van het pensioenfonds ook niet profiteren van rendementen. De problematiek speelt al 22 jaar.

Het is een pendant van de pensioenroof die aan het licht komt deze eeuw: in de jaren tachtig en negentig bulkte het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) voor ambtenaren van het geld, zoveel dat het kabinet begon af te romen door geen premies meer te betalen. ABP is desondanks nog steeds een van de grootste pensioenfondsen ter wereld.

Maar de greep uit de kas bleef niet zonder gevolgen. Nadat rond 2010 de eerste grote golf babyboomers met pensioen ging en de kredietcrisis uitbrak, konden pensioenen niet meer geïndexeerd worden.

Nieuwe slachtoffers van pensioenroof dreigen nu de hardwerkende soldaten in de uitgeklede krijgsmacht te worden. Veteranen en zelfs nabestaanden moesten de media opzoeken om hun onvrede uit te spreken over die omgekeerde vlaggen die boze boeren ophingen. De emotionele veteranen lijken zowat het laatste  wapen dat nog in de gereedschapskist ligt van de Ruttedoctrine.

Het pensioengat was onder deskundigen wel bekend maar kon voor het grote publiek onopgemerkt blijven, omdat de overheid de verplichtingen pas bij pensioenleeftijd hoeft na te komen, en dan kan bijstorten. Maar dan is geen sprake van pensioensparen, maar van een Ponzi-schema: zodra de inleg stokt, raken de kassen leeg en stort het stelsel in. Ook de AOW wordt op deze manier gefinancierd.

Genoeg reden dus voor de Eerste Kamer om kritisch te zijn, maar het ziet er naar uit dat de vertrekkende senatoren nog snel even instemmen met de nieuwe pensioenwet. Die zorgt voor een gigantische stelselwijziging waarin de collectieve pot van een bedrijf(stak) wordt omgezet in individuele potjes voor afzonderlijke deelnemers. De berekeningen daarvoor zijn ondoorzichtig en straks als het plan in de huidige vorm doorgaat, nauwelijks aan te vechten door werknemers die benadeeld worden in de overgang. Na de overgang wordt de ontwikkeling van de beurs veel doorslaggevender voor de hoogte van het pensioen.

Nu al zijn Nederlandse pensioendeelnemers volgens Ab Flipse benadeeld door de torenhoge kosten van de pensioenuitvoerders. Maar individuele pensioenpotten zijn natuurlijk per definitie duurder om te beheren dan collectieve.

Heeft het kabinet met de plotse melding over zijn eigen pensioengat voor militairen en oud-politici nu een breekijzer in de vorm van chantage in handen?

Mocht de senaat overwegen in meerderheid tegen te stemmen, dan kan dat door het kabinet zo worden geframed, dat de storting van 8,5 miljard euro niet doorgaat, en daarmee het pensioen van de senatoren en andere politieke ambtsdragers minder kan groeien.

Politici horen zich afzijdig te houden van besluiten die hen persoonlijk raken. Maar als die gouden regel ergens op grote schaal in de wind wordt geslagen, dan is het wel in de Eerste Kamer.

Verder Lezen

Binnenland

3 grootste hobby’s overheid kan twee keer modaal niet eens opbrengen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Bij de overheid mogen ze úw geld uitgeven, allemaal legaal binnen geharkt met inkomstenbelasting, wegenbelasting, BTW, BPM, parkeerbelasting, waterschapsbelasting, onroerendgoedbelasting, accijnzen, milieubelasting, toeristenbelasting, assurantiebelasting, schenkbelasting, erfbelasting en ga zo maar door. Komen ze bij de overheid geld tekort omdat ze meer uitgeven dan dat er binnenkomt dan noemen ze dat het ‘begrotingstekort’. Ze geven meer uit dan dat er binnenkomt, structureel, ieder jaar weer. Probeer dat thuis maar eens… en probeer het vooral eens structureel.

Wie moeten dat geld voor die overheid dan ophoesten? U en ik, wie anders? Met een beetje pech gaat 52% van uw inkomen rechtstreeks naar Den Haag. Koopt u van het overgebleven geld een iPhone, dan gaat 21% daarvan ook nog eens naar Den Haag. Het bedrijf dat die iPhone aan u verkoopt betaald overigens geen belasting in Nederland, daarvoor hebben ze allemaal slimme dealtjes gemaakt met diezelfde overheid die het u wél afpakt. En over uw telefoonabonnement betaalt u weer BTW aan die meneer van het telefoonnetwerk, die weer miljarden heeft betaald aan de overheid om alleen maar de frequentie in de lucht te mogen gebruiken. En daar waar u keihard moet werken om uw geld te vergaren en vooral belasting te betalen, drukt de overheid het geld gewoon bij om de tekorten aan te vullen, met één druk op de knop… en u mag de rente daarover weer betalen. Nu die rente oploopt worden die kosten van dat bijgedrukte geld exorbitant.

We schrijven hier niets nieuws, u en ik weten dat, en we accepteren dat ook nog allemaal. We krijgen er een land voor terug met een goede infrastructuur, een goede gezondheidszorg, goed onderwijs en een goed politieapparaat dat boeven vangt, toch? Nou ja goede; de infrastructuur ligt zo ongeveer plat door de een of andere stikstofcrisis of anders wel door de files, de gezondheidszorg wordt kapot bezuinigd, het politieapparaat is overbelast en de kwaliteit van het onderwijs zakt ieder jaar weer een paar treetjes op de internationale ladder… dat zijn toch de pijlers onder een samenleving? Daarnaast hebben we een wooncrisis, een asielcrisis, een klimaatcrisis en een stikstofcrisis. En omdat we met de klimaatcrisis en de stikstofcrisis de wooncrisis weer doorkruisen, wordt de wooncrisis weer groter en daardoor de asielcrisis.

Hobby’s voeren de boventoon in de begroting

Als u de bewindvoerder die uw inkomsten en uitgaven beheert zou zeggen dat u van uw inkomsten een groot deel uitgeeft aan een paar hobby’s, en dat het echt ónmogelijk is daarop te bezuinigen, dan zou deze bewindvoerder pas écht gaan ingrijpen.

Bij deze overheid is dat niet het geval. Ze geeft vooral geld uit aan hobby’s waarvan het doel onduidelijk is, het resultaat onduidelijk, en de weg ernaar toe nog onduidelijker. Zo is er een ‘stikstofcrisis’ waarvoor 28 miljard (Oftewel: 28.000.000.000!) euro is ingeruimd, geld dat dus niet beschikbaar is voor infrastructuur, gezondheidszorg, burgerbescherming of onderwijs. Het doel is omschreven als ‘gezond en leefbaar’, het resultaat is niet uit te drukken in getallen of meetbaar, en de weg ernaar toe is volstrekt onduidelijk. Het resultaat is wel dat we al 4 jaar 100 km/h rijden, de boerenstand gedecimeerd moet gaan worden en de bouw niet vooruit kan. Nee, dan hebben we de hobby ‘klimaat’. Die hobby kost 28 miljard euro. Het doel is ‘CO2-reductie’, het resultaat is volgens ‘modellen’ 0,0007 graden mínder temperatuurstijging in Nederland en de weg ernaar toe is geplaveid met onzinnige contraproductieve zaken zoals kolenstroom-vretende elektrisch auto’s, CO2-uitstotende biomassacentrales, aardgas vretende (waar komt die stroom toch vandaan?) warmtepompen, overal niet-te-recyclen windmolens en een compleet ontregeld elektriciteitsnet. En de volgende hobby heet ‘asielindustrie’. Met de kraan open (77.000 asielzoekers dit jaar alleen al) ach en wee roepen terwijl een deel van de woningmarkt met voorrang wordt platgewalst. Wat die hobby mag kosten? 21.000.000.000 Euro per jaar!

En dan hebben we nog de post ‘missers’, de post ‘onvoorzien’ (dat heet alleen zo omdat alleen de betreffende minister het niet heeft zien aankomen, ieder ander wel) en de post ‘onbekend’, zijnde de miljardenuitgaven waarvan het bonnetje simpelweg zoek is.

Als samenleving hoesten we dit allemaal op. Iedere miljard (dat is dus 1.000 miljoen) euro die uitgegeven wordt moet opgehoest worden door de burger. Maar wat kost het nu ieder individu? Delen door 17 miljoen? Iedere miljard is dan bijna 59 euro per inwoner. 9,7 Miljoen mensen hebben betaald werk in Nederland, die andere 7,3 miljoen niet. Dan komt 1 miljard euro staatsuitgaven neer op 103 euro per werkende aan bijvoorbeeld inkomstenbelasting.

Voor een gezin waarbij beiden fulltime werken wordt het ‘stikstofprobleem’ dan 28 x 2 x 103 = 7.280 euro. Tel daarbij op het ‘klimaatprobleem’ van 28.000.000.000 euro (wederom 7.280 euro) en de asielindustrie van 21.000.000.000 euro (21 x 2 x 103) is 4.326 euro. Deze drie bedragen bij elkaar opgeteld komt op 18.886 euro voor een gezin met 2 fulltime werkenden met beiden een modaal salaris. Iemand met een modaal salaris (3.086 euro per maand) betaalt op jaarbasis ongeveer 6.400 euro aan loonheffing, voor beiden opgeteld dus 12.800 euro. Huh? Dus een twee keer modaal gezin komt al 6.000 euro aan loonheffing tekort om drie grote hobby’s van deze overheid te bekostigen? Dat klopt. Maar hetzelfde gezin geeft het niet weg geroofde geld uit aan wegenbelasting, BTW, parkeerbelasting, waterschapsbelasting, onroerend goedbelasting, accijnzen, milieubelasting, toeristenbelasting, assurantiebelasting, schenkbelasting, erfbelasting en ga zo maar door. Daar komt de rest vandaan, gemiddeld wel te verstaan. Bij Jan Modaal valt dus niets meer te halen, en ‘dus’ verzinnen ze in Den Haag weer nieuwe dingen. Zoals woningbezitters die al belasting betalen over de fictieve huurwaarde van hun woning nu ook nog eens extra belasting laten betalen over hun fictieve overwaarde. Niet dat ze die woning verhuren of verkopen, want dan komt de Belastingdienst pas écht langs, het is fictief, alsof u het zou verhuren of verkopen. De belasting is niet fictief, die moet u jaarlijks ophoesten. Of alle pensioenen overhevelen naar een casinopensioen om dat eerst af te romen alvorens het in een fonds te gooien waar de staat in kan gaan graaien. Dat pensioen is toch van u? Of nog wat extra belasting vanuit de EU voor het ‘klimaat’ op uw energiebonnetje. Allemaal middelen om nóg meer geld ‘legaal’ naar binnen te harken voor niet meetbare doelen, onmeetbare resultaten en een onduidelijk traject. Klimaatminister Jetten heeft het er maar moeilijk mee, want hij weet het ook niet meer. De vergaarde miljarden verdwijnen in een diepe put, en niemand weet meer waar.

Over iedere euro voor de gezondheidszorg wordt gesteggeld, maar het stoppen van de drie grootste volstrekt onbetaalbare hobby’s van deze overheid zijn onbespreekbaar. Met de oplopende rente is dit een gigantische tijdbom. Ergens klopt er iets niet.

Verder Lezen

Binnenland

BBB vreest ‘schandalige’ pensioencoup voor wissel senaat

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De Eerste Kamer moet pas in de nieuwe samenstelling gaan stemmen over de hervormingen van de pensioenen en de regels bij een toekomstige pandemie. Die hartenkreet uit Ilona Lagas. Het is daarmee een politieke waarschuwing van formaat: uit de mond van de beoogd fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging in de senaat. Ze ziet hoe haastig de vertrekkende senatoren te werk gaan, net als het kabinet, op twee zeer complexe thema’s.

Dat kan niet, vindt Lagas. “Wie hier nu nog snel mee door wil, moet nooit meer het woord ‘democratie’ in de mond nemen, het is schandalig.”

Dat zei ze gisteren in Utrecht op een evenement van de NPO, waar ze werd geïnterviewd voor de podcast ‘Op z’n Kop!’ van Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen. “Je zit in de Eerste Kamer voor de mensen, de bedrijven en maatschappelijke organisaties in het land, niet voor jezelf. Als je niet wil wachten met zulke ingrijpende wetten dan doe je dat alleen maar voor je ‘eigen ikkie’ en niet voor het belang van het algemeen.”

Nederlanders maken zich vooral zorgen over de Pensioenwet. Daarover is tien jaar vergaderd en gepolderd, en toch is het kabinet bang dat er straks geen meerderheid in de senaat voor is (de Tweede Kamer stemde al in met de wet). Een van de vaakst gehoorde redenen om de wet nu nog voor 30 mei in stemming te brengen in de Eerste Kamer, is ‘dat wij als politiek er nu al zo lang mee bezig zijn geweest’. Ook zou het de nieuwe senatoren weer tijd kosten om de taaie juridische kost te doorgronden.

Maar dit wekt steeds meer argwaan in de samenleving, en dat is niet verwonderlijk gezien de prestaties van de kabinetten-Rutte, na de kredietcrisis op stoom gekomen dankzij allerlei belastingverhogingen, om de laatste jaren ineens geldkranen wagenwijd open te zetten voor een scala aan ongecontroleerde overheidsuitgaven.

De pensioenpotten zijn van de werkgevers en werknemers, maar moeten volgens de wet die voorligt, kapotgeslagen worden en het geld daarna verdeeld worden in allemaal persoonlijke potjes voor werknemers. Juist dit zogenaamde invaren is het meest omstreden.

Omdat alle collectieve potten moeten worden opgesplitst in persoonlijke potjes, gaat voor iedereen een verrekening plaatsvinden op basis van de leeftijd. Dit gebeurt omdat jongeren niet volop kunnen profiteren van de beleggingsresultaten, terwijl zij naar verhouding wel veel bijdragen aan het fonds. De oudere werknemers hebben bovendien vaak betere voorwaarden.

Geleerden hebben zich hierop stuk gerekend, en het kabinet stelt dat grosso modo dit eerlijk zal gebeuren. Maar er zijn wél groepen die grotere risico’s lopen dat ze tekort komen, of anderszins er op achteruit gaan. Het wordt  lastig gemaakt om als individu hierover een rechtszaak te starten.

Lagas sprak via de podcast van PowNed voor Radio 2 dan ook de senatoren aan op hun persoonlijke verantwoordelijkheid. Voor ze bij BBB kwam was ze tientallen jaren lid en bestuurder van de VVD. “Iedereen die dit nu nog snel even doet, mag het woord democratie niet meer in de mond nemen. Je zit daar niet voor jezelf. Het is schandalig, vasthouden aan het eigen gelijk, ‘we doen het nog even anders krijgen we onze zin niet’.”

Ook ‘mr. pensioen’ in de Tweede Kamer, Pieter Omtzigt, roept in een uitgebreide, technisch onderbouwde blog de Eerste Kamer op de wet pas te behandelen als de nieuwe Eerste Kamer is geïnstalleerd. Over deze timing zal vandaag (15 mei) en in ieder geval dinsdag gedebatteerd worden. Henk Otten heeft een motie ingediend over de haast op een heel ander voorstel: een geheel nieuw Reglement van Orde, met aangepaste vergaderregels. Lagas: “Dat willen ze ook nog even er doorheen rammen. Ik vrees dat dit met de pensioenwet ook gebeurt.”

Lagas heeft niet in de achterkamertjes ingepraat op fractievoorzitters. BBB heeft als grootste partij overal in de provincies coalitieonderhandelingen, en heeft ook onder senatoren momenteel wel degelijk al invloed. “Maar dan zou ik koehandel achter de gordijn bedrijven, dat wil ik juist niet.”

Pandemiewet

Deze maandagmiddag begint de Eerste Kamer met minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) eerst de behandeling van een wijziging van de Wet publieke gezondheid. De aanpassingen voor ‘betere pandemische paraatheid’ die minister Kuipers nog snel even wil verankeren in de Wet publieke gezondheid, zorgen volgens critici onder meer dat de WHO teveel macht krijgt, en dat via wettelijke achterdeurtjes nieuwe lockdowns kunnen worden ingesteld.

Stan Baggen van collectief De Vierde Golf waarschuwde tijdens de uitzending van Op z’n Kop!, die bij uitzondering met publiek werd opgenomen, dat zelfs het verguisde coronatoegangsbewijs mogelijk nog terugkeert in de gereedschapskist bij toekomstige zorgcrises. Die mogelijkheid laat Kuipers open, ziet hij. Nu is dit middel uit de wet gehaald, omdat de Tweede Kamer dat niet zag zitten.

De haast is opvallend omdat de coronamaatregelen nog niet eens goed geëvalueerd zijn. Dat wíl het kabinet dan ook helemaal niet, constateert Baggen. “Dat zie je heel duidelijk aan minister Kuipers: hij negeert opnieuw doodleuk een uitspraak van de rechter, door niet openbaar te maken hoe de modellen werken die het RIVM tijdens de pandemie gebruikte. Dat had hij uiterlijk voor dit weekend moeten doen.” De modellen voorspelden keer op keer torenhoge ziekenhuiscijfers. Dat die niet uitkwamen was niet alleen het resultaat van gedragsverandering door de lockdowns, zoals het narratief lang was. Wetenschappers en politici schermden lang met dit argument, de preventieparadox. Het effect hiervan is alleen vele malen kleiner dan de te verklaren verschillen tussen de werkelijkheid en het RIVM-model. Door de grote beschikbaarheid van real world data kon dat in buurlanden al vrij snel worden aangetoond.

Verder Lezen

Recent

Binnenland1 dag geleden

AIVD over kabinet: opstappen

Volgens inlichtingendienst AIVD kan politiek Den Haag bij veel meer mensen onvrede over de overheid wegnemen, dan alleen bij een...

Binnenland3 dagen geleden

TNO had maand voor pandemie al nepnieuws-bot gereed

TNO heeft in de maanden voorafgaand aan de uitbraak van COVID-19, in het diepste geheim een eigen surveillancetool voor social...

Binnenland3 dagen geleden

De D66-traan als wapen werkt niet in een lege kerk…

Er is iets merkwaardigs aan de hand in dit land. Daar waar ‘de traan’ bij menig gevoelig mens tot compassie...

Binnenland5 dagen geleden

Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel, vaarwel Kaag!

Wanneer wordt het tijd om de pijp aan Maarten te geven? Bij dagelijkse bedreigingen door moslimfanatici, waarmee het OM vervolgens...

Buitenland5 dagen geleden

Staat pakt jackpot op online gokmarkt: nu reclameverbod

De politiek gaat het adverteren voor online kansspelen aan banden leggen, maar voor die tijd heeft de staat eerst de...

Binnenland6 dagen geleden

Coronawet en pensioenwet, wél voor de burger, maar niet voor politici?

Zodra wetten en regels door machthebbers worden bedacht voor de burgerij, maar deze niet gelden voor henzelf, dan stinkt het...

Binnenland6 dagen geleden

Sorry, dit landsbestuur is compleet failliet

‘Sorry’ is het hoogst haalbare in het huidige politieke bestel. Zorgden in het verleden een verloren gegaan bonnetje of een...

Binnenland1 week geleden

Vertrekkende senaat: farmaceutische belangen boven burgers

Farmaceutische bedrijven hoeven niet op de proppen te komen met onderzoeksgegevens die het parlement nodig heeft voor het evalueren van...

Binnenland1 week geleden

Vaccinatieschadeclaim, alleen Scrabble vaart er wel bij

Nu de eerste claims binnenkomen over vaccinatieschade lijkt er een grote groep verbaasd over het feit dat de overheid geen...

Binnenland2 weken geleden

Nederland stopte met pensioensparen voor veteranen

Het kabinet blijkt vele miljarden te weinig hebben gespaard voor de pensioenen van militairen en oud-politici. Als de Eerste Kamer...

Trending