Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Binnenland

Grote vraag na vrijspraak: wie opende jacht op De Mos?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Bijna vier jaar lang hing de filmmuziek van The Godfather rondom de partij Hart voor Den Haag van Richard de Mos. Maar vernietigend is uiteindelijk het vonnis van de rechter over de grootste corruptiezaak in jaren. De vraag hoe dit politieonderzoek eigenlijk is begonnen, kan een politieke thriller á la House of Cards  worden.

Oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag (HvDH) en andere bij de partij betrokken verdachten zijn vrijgesproken van corruptie en vriendjespolitiek. Sinds oktober 2019 hing er een zweem van maffia om ze heen: ‘Napels aan de Noordzee’. De manier waarop de rechtbank in Rotterdam op werkelijk alle punten de aantijgingen van het Openbaar Ministerie weerlegde, verstomt met een klap de muziek uit de Godfatherfilms, die Nieuwsuur onder een verslag monteerde. Voordat het OM een besluit heeft genomen over in hoger beroep gaan, zit Nederland en vooral Den Haag nu klaar voor een thriller à la House of Cards.

Dat komt door de klare taal in de uitspraken (persbericht), nadat de rechtbank het dikke dossier had afgepeld kwam het voor de vraag te staan hoe strafbaar het genieten is van een paar etentjes (ter waarde van 296 euro) en twee dagen varen op de boot met een relatie. Niet. De rest van het dossier tegen de ‘criminele organisatie’ waar zetels zouden zijn verkocht en ‘je voor tienduizend piek een vergunning ken regele’ lag toen al in de prullenbak.

Het proces kwam afgelopen winter pas op zitting, ná de verkiezingscampagne en de formatie in de gemeenteraad, en tijdens de campagne voor de Statenverkiezingen, waar De Mos als adviseur van Belang van Nederland nauw bij betrokken was. Daar lukte het niet om een zetel te halen, in de stad werd HvDH de grootste in 2022. Ondanks de corruptiebeschuldigingen die destijds alleen onderbouwd konden worden door flarden dossier die naar media werden gelekt.

In deze zaak is dat extra saillant, want die ging in de kern om lekken. Maar wie lekte naar de Rijksrecherche, waarvan we het antwoord nu nog niet weten? Dat kan zomaar een belangrijk iemand zijn geweest, want de inval bij de wethouders en in het stadhuis was opvallend getimed: precies op de dag dat de boerenprotesten in Den Haag aan de gang waren, en dat burgemeester Krikke begon aan haar ontslagbrief en het vertrekfilmpje dat ze een paar dagen later vanuit het niets op Instagram postte. Het was voor het weekend al ondertiteld door iemand uit haar staf.

Aanleiding voor het vertrek was het de dag erop te verschijnen rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over de vreugdevuren. Daarin stond wat de stad al wist: Krikke liet van alles uit de hand lopen. Ze was in Arnhem al geen uitblinker als hoofd van de veiligheidsdriehoek, dat brak haar nu in Den Haag op. Nog niet eens haar schuld ook: in de decennia ervoor was het pallet-stapelwedstrijdje tussen Duindorp en Scheveningen van een stukje welzijnswerk naar de jeugd toe uitgegroeid tot een professioneel evenement dat helemaal door de bouwers zelf werd gerund. De politie en gemeente hadden grootste moeite met het maken van afspraken. Met kunst en vliegwerk lukte het opeenvolgende burgemeesters om de veiligheid te garanderen, tot het een keer misging. En toen was Krikke met haar hoofd bij een mooi Nationaal Aftel tv-moment, met vuurwerk bij de Hofvijver en de eerste burger in een hoofdrol.

Ze waren haar een beetje kwijt, en die onberekenbaarheid speelde weer op in de week waarin de inval plaatsvond. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, wat als ze plotseling opstapt tijdens de boerendemonstratie. Een betrokkene vertelt later off the record dat belangrijke bestuurders absoluut wilden voorkomen dat op zo’n moment plotseling de eerste locoburgemeester De Mos aan het hoofd van de openbare orde zou komen te staan. ‘Straks laat hij de boeren hun gang gaan en slopen ze de hele stad’, klonk het.

Maar wat nu als De Mos dit juist heel voortvarend had weten op te lossen met de boeren? Met een grote bek en zo nu en dan een grap? Een beetje á la Ahmed Aboutaleb tegen Marokkaanse reljongeren, dat zou geen risico zijn voor de openbare orde, maar voor de politieke orde. Aboutaleb was overal ter wereld op tv gekomen.

Dat zagen andere collegepartijen niet zitten. Dat bleek meteen al toen op de avond van de invallen de coalitie reeds werd ontbonden, ook al was toen nog niet eens bekend wat de beschuldigingen inhielden. Maar het moest, vond iedereen, anders kunnen we niet werken zonder dat alles op slag verdacht kan worden gemaakt.

In het licht van het vonnis van vrijdag 21 april 2023 is dat nu misschien wel ietwat verdacht. De strafdossiers zaten vol zaken waarbij andere wethouders of het hele college betrokken waren, alle college-bestuurders zijn ook als getuige gehoord. Nu blijkt dat een loze exercitie te zijn geweest, maar dan wel één die wel drie verkiezingscampagnes lang speelde. De coalitiepartners verklaarden dat integriteit regelmatig als thema aan bod kwam in de collegevergaderingen. Uit verhalen van achter de schermen doemt geen beeld op van ‘De Mos-haters’, de meest gehoorde klacht was: soms liepen hij en Guernaoui wat al te hard van stapel.

Nu is het IJspaleis in Den Haag vooral blij voor de grootste fractie in de raad. Maar de reacties van experts van elders op de uitspraak spreken boekdelen. Joep Dohmen van NRC, de onderzoeksjournalist die veel onthullingen bracht:

“De uitkomst van het grootste corruptieproces van de afgelopen jaren is een mokerslag voor het Openbaar Ministerie. Dat vroeg voor De Mos 22 maanden onvoorwaardelijke cel, vier jaar ontzegging uit het recht om een bestuurlijk ambt te mogen bekleden en een boete van 8.500 euro. Het OM wilde voor mederaadslid Rachid Guernaoui zestien maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Ook hij zou vier jaar geen bestuurlijk ambt meer mogen bekleden. Het ontbreken van deugdelijke overheidsregels voor partijfinanciering voor lokale partijen kan, volgens de rechtbank „niet worden opgelost met het strafrecht”. Bovendien zijn de kwade bedoeling van de gever en ontvanger van de partijdonaties niet aangetoond door het OM, aldus de rechtbank.”

Bij de NOS adviseert bestuurskundige Julien van Ostaaijen justitie zelfs om beter niet in hoger beroep te gaan. Het OM overweegt dit wel. “Onverstandig. In tegenstelling tot de casus rond Jos van Rey ging bij De Mos al het geld naar de partij, niet naar hem persoonlijk, op een paar kleine dingen als etentjes na. De rechter heeft duidelijk gezegd dat er geen directe relatie is tussen de financiële steun en het politiek handelen van de twee wethouders.”

Voor zowel journalisten als andere politici bevat de uitspraak ook goed nieuws. Het lekken van besluiten die nog niet wereldkundig zijn gemaakt, is niet zomaar een misdrijf, beschrijft het vonnis. Dat soort integriteitskwesties horen politici zelf op te lossen, zonder de strafrechter.

Met die uitspraak van de rechter heeft Den Haag er een nieuwe integriteitskwestie bij.

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

TNO had maand voor pandemie al nepnieuws-bot gereed

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

TNO heeft in de maanden voorafgaand aan de uitbraak van COVID-19, in het diepste geheim een eigen surveillancetool voor social media toezicht voltooid, die gebruikt kon worden door ministeries. Deze ‘big brother software’ is gebouwd naast een operatie van de landmacht (LIMC), die ook tot doel had kritische burgers en media in de gaten te houden. Dat blijkt uit nieuw vrijgegeven documenten die Indepen heeft bestudeerd.

Nederland heeft lang ontkend dat het coronavirus een probleem zou worden in de zorg of de samenleving. Maar achter de schermen werd in de maanden voor het eerste coronageval al wél hard gewerkt aan massasurveillance van bevolking en media.

Een geavanceerd surveillancenetwerk om social media op ‘desinformatie’ over de pandemie dwars te zitten, was al maanden in ontwikkeling voordat op 27 februari 2020 live uitgezonden op televisie dat spontane ‘briefje voor Bruno’ werd overhandigd. Het RIVM wist daarvan, maar verspreidde op dat moment zelf desinformatie, zoals dat ‘Carnaval doorgaans wordt gevierd in kleine kring’. Dit blijkt uit nieuw vrijgegeven Woo-documenten.

Begin februari is er al overleg tussen verschillende departementen, om de desinformatie te bundelen en analyseren. ‘Wat doen we bijvoorbeeld met het verhaal dat het virus uit een lab is ontsnapt in Wuhan’, mailt een oplettende ambtenaar van VWS.

Ministeries kregen vanuit TNO in maart een panklaar aanbod (geld is geen probleem, om te beginnen) voor een systeem voor ‘near real-time monitoring’ van ‘ondermijnende berichten op social media over corona, waarbij AI de bronnen en links in de berichten gaat scoren op betrouwbaarheid’, zo staat in een aanbod vanuit het onderzoeksinstituut.

Voor dergelijke projecten was binnen TNO een miljoen euro beschikbaar, maar de bedenker had alleen nog een casus nodig, om het systeem eromheen te kunnen bouwen.

Deze berichten zijn pas enkele dagen geleden openbaar geworden, maar dateren van ver vóór de pandemie, twee maanden voor de eerste besmetting bevestigd werd.

“TNO heeft in 2019/2020 een algoritme ontwikkeld voor de detectie van politiek getinte fake news artikelen op Twitter. Een dataset met Twitter berichten waarin wordt gerefereerd aan politieke nieuws berichten, en Twitter berichten die deze berichten retweeten, is gebruikt om automatisch, d.m.v. een Al algoritme, onderscheid te maken tussen nieuwsberichten die betrouwbare informatie bevatten en nieuwsberichten die valse, inaccurate of misleidende informatie bevatten. Het algoritme gebruikt zowel Natura] Language Processing (NLP) features, o.b.v. Twitter berichten , als sociale netwerk features, o.b.v. verspreidingsgedrag en gebruikerskenmerken om fake news te herkennen. Voor de ontwikkeling van het algoritme is een dataset gegenereerd waarbij de foutieve informatie is gelabeld o.b.v. het Hoaxy platform voor het tracken van foutieve informatie.”

Facebook kwam tezelfdertijd, op 3 februari 2020 met de aankondiging van een tool om desinformatie snel te kunnen muten of verwijderen. Maar in Nederland is dat in het begin van de pandemie niet nodig: tijdens de eerste lockdown is de informatie van het RIVM en het kabinet leidend in de berichtgeving en het maatschappelijk debat. Maar die publieksvoorlichting was eind februari 2020 nog steeds zeer misleidend, weten we achteraf.

De overheid was op het moment dat de veiligheidsdiensten de social media monitoring opzette, aan het grote publiek aan het verkondigen dat er niets aan de hand was. Voor de geschiedschrijving zijn de tweets van het RIVM uit die periode gebundeld door Elsevier.

TNO was toen met heel andere zaken bezig: “Wij denken dat we door het bovengenoemde ontwikkelde algoritme toe te passen op de COVID-19 context, we ondermijnende foutieve berichtgeving near real-time kunnen onderscheiden van de betrouwbare berichtgeving over het coronavirus. Dit biedt handelingsperspectief voor crisisbeheersing.” Een gedetailleerd voorstel voor het systeem, inclusief de COVID-19 monitoring, heeft de datum 3 februari 2020.

Opvallend is dat in de propositie van TNO een fase is weggelakt, fase 5:

“Propositie
Voor dit onderwerp zijn we op zoek naar een stakeholder met een geschikte use-case voor het uitwerken van de volgende onderzoeksvraag:
In hoeverre is het re
éds ontwikkelde detectie algoritme toepasbaar en bruikbaar voor een specifieke use- case uit de praktijk?
Het onderzoek zal bestaan uit vijf activiteiten:

  1. Use-case uitwerken + conceptueel plan voor praktijkvalidatie opstellen

  2. Dataset constructie (inclusief een ground-truth labelling)

  3. Doorontwikkeling algoritme (algoritme toepasbaar maken voor specifieke use-case)

  4. Interpretatie van resultaten + praktijkvalidatie algoritme”

De nepnieuwsrobot van TNO werd omarmd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Toch kreeg die pas in oktober formeel een belangrijke rol in de pandemiebestrijding. Aanvankelijk was de gezondheidszorg leidend.

Maar Pieter Jaap Aalbersberg had hiermee in het begin niet de burgers in de gaten hoeven houden, die hielden het toen met elkaar zeker nog prima uit. Het gerommel ontstond pas later, door handelen, niet handelen en vooral niet verklaren van beleid. En het financieel wanbeheer tijdens miljardenoperaties, zoals op het ministerie van VWS. Hoeveel bonnetjes zou een op maat gemaakt algoritme van TNO daar boven water kunnen halen?

 

Verder Lezen

Binnenland

De D66-traan als wapen werkt niet in een lege kerk…

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Er is iets merkwaardigs aan de hand in dit land. Daar waar ‘de traan’ bij menig gevoelig mens tot compassie leidt, werken deze tranen niet meer. De hoon om de overduidelijk geveinsde tranen van Kaag riekt naar leedvermaak. Aangezet door haar dochters, die plots politiek ingezet worden, maken haar geveinsde traan ongeloofwaardig. Iedereen doorziet het spel, behalve de laatsten der Mohikanen uiteraard, Paternotte, Sjoerdsma en wat Twitter-trollen met de laatst overgebleven D66-stemmers voorop. Kaag die aangeeft ‘verrast’ te zijn door het optreden van haar dochters, een dag later Twan Huys die aangeeft dat alles ‘uiteraard’ in overleg is gebeurd. Een moeder die beweert zich ernstig zorgen te maken over haar veiligheid, om vervolgens haar nooit getoonde dochters in de schijnwerpers te zetten. Hoe lang loog Kaag over haar invloed op de roemruchte NPO-documentaire vlak voor de verkiezingen ook alweer? Je zal er maar wéér intrappen…

De tranen van de toeslagenouders, de tranen van de zoveelste boerin wiens man een voortijdig einde aan zijn leven maakte, de tranen van de vissers wiens schip en toekomst door de sloophamer werd geveld, de tranen van uit huis geplaatste kinderen, de tranen van gezinnen die door Jeugdzorg zijn verscheurd, de tranen om verzakte huizen in Groningen, de tranen van de weduwen in Oekraïne en Rusland, de tranen van ouders wiens kinderen zich buiten moesten omkleden, de tranen van Nederlanders die de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen of de tranen om de energierekening, ze werden en worden al jarenlang niet serieus genomen door dezelfde D66-kliek die nu om compassie vraagt.

De slachtoffers in de beerput van deze D66-kliek worden al jarenlang weggezet als ontkenners, anti-elite extremisten, rechtsradicalen, complotdenkers, anti-vaxers, nepnieuws-verspreiders, bruinhemden, nazi’s, wappies, Putin-vriendjes, agro-terroristen en meer van dat soort mensonterende termen. Ieder ‘debat’ wordt in de kiem gesmoord door de tegenpartij weg te zetten als incompetent en wordt vervolgens subiet ontmenselijkt. De tranen van al deze ontmenselijkten worden hautain weggewuifd, want de D66-kliek weet wat goed is voor de mensheid. Vanuit hun elitaire hoogmoed en bijbehorend Messias-complex dienen de volgers zich te onderwerpen aan het ware geloof, het enige ware D66-geloof. Anders volgt een resolute verbanning naar de kerkers der ongelovigen, gesteund door de D66-infiltranten bij de NPO en de reguliere pers.

De D66-kerk is echter leeggelopen, de volgers hebben hun heil ergens anders gezocht. Want vele volgers werden zélf slachtoffer van hun macabere heersers. De tenenkrommende hypocrisie van de D66-kerk die zélf geen vliegschaamte kent, die zélf het ene na het andere MeToo-schandaal onder het tapijt probeert te vegen, die zélf aan elkaar hangt van de intriges en ondemocratische rellen, die zélf nepnieuws voor waar aanneemt, heeft juist zélf teveel slachtoffers binnen de eigen gelederen veroorzaakt. De omgekeerde werkelijkheid presenteren als waarheid is het handelsmerk van D66. De democratie beschermen door onwelgevallige berichtgeving te verbieden, de samenleving beschermen door gezonde mensen te cancelen, de zomers die dan weer te nat en tegelijkertijd weer te droog zijn, gezwegen nog over gestreste regenwurmen die de uitkoop van boeren moet rechtvaardigen. Er is werkelijk geen touw aan vast te knopen.

En als die club dan om medeleven of compassie vraagt na zoveel leed te hebben veroorzaakt, dan wordt de spoeling dun. Want alleen met voldoende volgelingen heeft de D66-kerk de macht. En ook al heeft de D66-kerk tot in de diepste vezels van onze samenleving haar tentakels uitgespreid, zodra de hogepriesters van dit zogenaamd democratische genootschap aan hun eigen hypocrisie ten onder gaan, verlaten alle ratten met schaamte het zinkende schip. Dat proces is nu gaande: ‘Huilen is voor jou te laat’ zouden Corry en de Rekels zingen vanuit het oksaal van de D66-kerk.

Verder Lezen

Binnenland

Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel, vaarwel Kaag!

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Wanneer wordt het tijd om de pijp aan Maarten te geven? Bij dagelijkse bedreigingen door moslimfanatici, waarmee het OM vervolgens niets doet? Nee hoor! Als er 70.000 aangiftes tegen je gedaan zijn, waarmee het OM vervolgens niets doet?? Nee hoor! Als er een insluiper je huis binnenkomt, waarmee het OM vervolgens niets doet? Nee hoor! Als voor 5,1 miljard aan bonnetjes kwijt is, waarmee het OM vervolgens niets doet? Nee hoor!

De pijp aan Maarten geef je pas als er iemand met een fakkel voor je deur staat, het OM wél wat doet en de dader 5 maanden mag brommen. Vervolgens melk je dat maanden later uit bij de NPO door een geveinsd traantje weg te pinken. De AIVD doet er nog een schepje bovenop op door critici op het beleid de dag ervoor weg te zetten als ‘anti-elite extremisme’.

“Wie zijn die mensen?” zijn de gevleugelde woorden van Sigrid in de propagandafilm bij de NPO vlak voor de verkiezingen. Enkele dagen later stond Sigrid dansend op tafel, een geënsceneerde foto van de middag vóórdat de uitslag bekend werd. Niemand die het opviel, behalve die ‘anti-elite extremisten’.

Sigrid en haar harem aan influencers, partijstrategen, lobbyisten en spindoctors leggen de rode loper uit voor een aftocht in de slachtofferrol. Getooid met doornenkrans, een zwaar houten kruis voortslepend, striemende NPO-violen op de achtergrond en een snikkend commentaar van Twan Huys, vastgelegd door 20 camera’s van de NPO op primetime.

Snikkend zullen de heldhaftige daden worden gememoreerd van NPO-testbeeld Kaag: het ‘hier scheiden zich onze wegen’, de afgang in Afghanistan, de miljoenen aan Palestina, de miljarden aan ngo’s en alle andere buitenechtelijke relaties van Sigrid, de relaties met het WEF, de SDG’s, de VN, de Bilderberg-groep. Dit alles gelardeerd door inhoudsloze kretologie van hare majesteit Sigrid Kaag zelf, niemand die ze ooit begrepen heeft of zal begrijpen. Want net zo inhoudsloos als haar kreten zijn, zijn haar daden op financiën, daar waar ze werkelijk voor verantwoordelijk was. Miljarden worden uitgegeven aan crisissen die geen crisissen zijn, miljarden zijn verdwenen zonder bonnetje of goedkeuring van de Kamer, en daar waar er werkelijk crisissen zijn zit Sigrid als een bok op de haverkist.

Niemand zal een geveinsd traantje laten om het heengaan van Sigrid, het worden tranen van geluk, het land is verlost van een empathieloze minister die vond ‘dat iedereen een beetje armer zou worden’ en die niet in staat was in begrijpelijk Algemeen Beschaafd Nederlands haar onderdanen toe te spreken. Wie zijn toch die mensen?

Verder Lezen

Recent

Binnenland1 dag geleden

TNO had maand voor pandemie al nepnieuws-bot gereed

TNO heeft in de maanden voorafgaand aan de uitbraak van COVID-19, in het diepste geheim een eigen surveillancetool voor social...

Binnenland1 dag geleden

De D66-traan als wapen werkt niet in een lege kerk…

Er is iets merkwaardigs aan de hand in dit land. Daar waar ‘de traan’ bij menig gevoelig mens tot compassie...

Binnenland3 dagen geleden

Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel, vaarwel Kaag!

Wanneer wordt het tijd om de pijp aan Maarten te geven? Bij dagelijkse bedreigingen door moslimfanatici, waarmee het OM vervolgens...

Buitenland3 dagen geleden

Staat pakt jackpot op online gokmarkt: nu reclameverbod

De politiek gaat het adverteren voor online kansspelen aan banden leggen, maar voor die tijd heeft de staat eerst de...

Binnenland4 dagen geleden

Coronawet en pensioenwet, wél voor de burger, maar niet voor politici?

Zodra wetten en regels door machthebbers worden bedacht voor de burgerij, maar deze niet gelden voor henzelf, dan stinkt het...

Binnenland4 dagen geleden

Sorry, dit landsbestuur is compleet failliet

‘Sorry’ is het hoogst haalbare in het huidige politieke bestel. Zorgden in het verleden een verloren gegaan bonnetje of een...

Binnenland6 dagen geleden

Vertrekkende senaat: farmaceutische belangen boven burgers

Farmaceutische bedrijven hoeven niet op de proppen te komen met onderzoeksgegevens die het parlement nodig heeft voor het evalueren van...

Binnenland1 week geleden

Vaccinatieschadeclaim, alleen Scrabble vaart er wel bij

Nu de eerste claims binnenkomen over vaccinatieschade lijkt er een grote groep verbaasd over het feit dat de overheid geen...

Binnenland1 week geleden

Nederland stopte met pensioensparen voor veteranen

Het kabinet blijkt vele miljarden te weinig hebben gespaard voor de pensioenen van militairen en oud-politici. Als de Eerste Kamer...

Binnenland2 weken geleden

7 Redenen waarom de ‘pandemiewet’ nóóit en te nimmer aangenomen mag worden

De ‘pandemiewet’ of eigenlijk Wpg (Wet publieke gezondheid) is in de Senaat (Eerste Kamer) momenteel in behandeling en zal spoedig...

Trending