pQgCgY4ivx
Binnenland
Heeft de Duitse overheid 34.000 doden op haar geweten?

Heeft u iets gemist? Vermoedelijk wel. We hebben het over de officiële cijfers van de Duitse autoriteiten. En het onderwerp? Vaccinatieschade. Volgens de officiële overheidscijfers zorgt de boostercampagne namelijk bij 1 op de 1.750 voor de ‘bijwerking’ zeer ernstig of de dood tot gevolg. Gedood door een vaccin dat levens moest redden. Op een stad met 50.000 inwoners valt dat misschien niet zo op, dat zijn er ‘maar’ 28 verspreid over een flink aantal weken of zo, maar op 60 miljoen gevaccineerde Duitsers zijn dat er dus 34.285. En er is geen haan die ernaar kraait. Werden we in een stad met 50.000 inwoners eerst door de overheid opgesloten omdat er 28 ‘besmettingen’ waren, dan is er niet eens sprake van een epidemie laat staan een pandemie, maar nu er 28 verminkten of doden zijn kijkt de overheid de andere kant op. Lauterbach, de Duitse Hugo de Jonge, jongleert nog met wat cijfers op de Nationale zender om het wat minder ernstig te doen lijken, maar wat hij niet kan ontkennen is dat hij een vaccin heeft aangeprezen dat zogenaamd veilig en effectief zou zijn. In Nederland van hetzelfde laken een pak, in Engeland van hetzelfde laken een pak, overal van hetzelfde laken een pak. In het Engelse Houses of Parliament liepen de parlementariërs afgelopen week zelfs de ruimte uit toen de officiële cijfers werden gepresenteerd. In Nederland wordt alles nog de complothoek ingedrukt, maar Wob-onthullingen maken duidelijk dat het Lareb er alles aan gedaan heeft de duizenden meldingen per dag onder het tapijt te schuiven. Hun enige zorgen waren geldzorgen om alles te kunnen verwerken en de ondermijning van de vaccinatiebereidheid. Ieder ander vaccin zou door Lareb subiet gestopt zijn bij één dode per 1 miljoen gevaccineerden, bij het Covid-vaccin speelde de waakhondfunctie van het Lareb geen enkele rol. Het was een niet te stoppen trein die onder het mom ‘je doet het voor de ander’, de valse claim als zou het vaccin beschermen tegen overdracht, doordenderde. Teveel ‘wetenschappers’, medici en politici zouden al in dat stadium teveel gezichtsverlies lijden, en daarom werd niet meer afgeweken van de ingeslagen weg. Ego’s boven levens, dat is wat telde. Iedere ethische norm, iedere verantwoordelijkheid en iedere aansprakelijkheid is ten grave gedragen. We deden het voor de ander tenslotte. 34.000 Duitsers deden het ook voor de ander, maar moesten deze flagrante overheidsleugen bekopen met een levenslang lijden of de dood.
Binnenland
Overheid zwemt in eigen asielfuik – in achtertuin van Marianne Zwagerman

Geen dictatuur in mijn achtertuin! Marianne Zwagerman legt al fietsend over haar geboortegrond feilloos bloot hoe het kabinet schijt heeft aan de regels rondom stikstof en klimaat, waarmee het land wel is lamgelegd. Voor een asielzoekerscentrum is beschermde natuur namelijk geen probleem.
De overheid lijkt zich alleen te hebben verkeken op het verhaal achter de locatie van het beoogde asielzoekerscentrum (azc) in Nederhorst den Berg. Daar gaat worden gebouwd middenin een Natura 2000-gebied, ver van de bebouwde kom.
De crisis in de asielopvang komt nu in vertrouwd vaarwater voor milieujurist Johan Vollenbroek. Echter, het kabinet trekt zich er specifiek in het geval van asielzoekers eens totaal niets van aan. Met zijn overwinning rond de stikstofregels in de hand kunnen belanghebbenden naar de rechter.
Niet voor niets, want de indruk ontstaat: die centra moeten zo ver mogelijk weg van de woonwijken. Dit legt Marianne Zwagerman dit weekend genadeloos bloot in deze vlog van 24 maart jongstleden:
https://www.youtube.com/watch?v=-aTPYFKrspA
Voor elke polarisatie wat wils
Haar reportage in Nederhorst den Berg is in de ogen van asielactivisten ongetwijfeld een über-NIMBY verhaal: in de ‘not in my back yard’ van haar jeugd komt een nieuwe COA-locatie voor 350 asielzoekers. Het kabinet zoekt de komende maanden rond de 20.000 opvangplekken. Dit betreft enkel asielzoekers, mensen die in Nederland zijn aangekomen, maar nog geen verblijfsvergunning hebben. Ze zitten in de procedure.
De reportage is ook een ultiem voorbeeld van de klimaatwaanzin: hoe de overheid hier met kwetsbare natuur omgaat. Het is de arrogantie die zo boos maakt, dat is precies waar alle klimaatrebellen de snelweg voor bezetten, en gisteren in Eindhoven nog privéjet-parkings.
Verraden door de gemeente
Het is ook een verhaal over de cultuurhistorische waarde van Nederlands erfgoed, over hoe die wordt verraden, vooral door de gemeente. Want de beoogde locatie is een rijksmonument, waarvoor niet lang geleden nog bewoners in de bres zijn gesprongen, die wilden voorkomen dat het gebouw aan de natuur zou worden gegeven.
Belangrijker zijn de uitgaven van het COA, Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Dit is een dienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid, nu aangestuurd door staatssecretaris Eric van der Burg van de VVD.
Waarom moet er namelijk in speciale woonunits worden geïnvesteerd en nemen de asielzoekers geen intrek in het reeds bestaande, kolossale gebouw? De rekening voor dit soort woonunits liep in de vorige crisis in 2015 enorm op, winst die bovenmatig bij een select aantal partijen belandde. Voor de kwaliteit hoeft Rutte-IV dat niet te doen: de noodunits hebben de sfeer en uitstraling van speeltuinkantines van veertig jaar geleden.
Lowlands
Deze noodunits zijn echter wel in andere sectoren van de economie juist heel hard nodig, zoals bij evenementen. Die zijn hierdoor duurder geworden, het bevrijdingsfestival hangt door dit soort prijsstijgingen dit jaar bijvoorbeeld aan een zijden draadje.
Hoe de festival- en asielindustrie elkaar in de weg zitten, is ook op het evenemententerrein Biddinghuizen te zien. Hier moet een mega-azc weg, want anders kan A Campingflight To Lowlands Paradise niet doorgaan.
Het is al die hypocrisie die maar op blijft tellen: dat maakt dat Marianne Zwagermans ruim 11 minuten durende 2023-uitvoering van de Bijrijder blijft fascineren.
Ze mag het helemaal niet hierover hebben, ze werkt nota bene voor de NPO, hoor je Amsterdam klagen. Het onderwerp is in de Tweede Kamer al aangemerkt als vuile ‘complottheorie’: een relatie leggen tussen de stikstofcrisis (met het uitkoopprogramma voor boeren) en de nood aan asielcentra is racisme van de laagste soort, klonk het.
Maar Zwagerman legt genadeloos bloot dat die grote woorden slechts leegte verhullen. De toekomst van de aarde kan het kabinet niets schelen als het er op aankomt. Dit geldt ook voor de vluchtelingen; ver weg in de polder graag.
In het Nederland van voor de milieu- en klimaatbelastingen loste de samenleving zo’n patstelling samen wel op. Maar door kabinetsbeleid is dat niet meer te betalen.
De groente verdween van het land in Nederhorst den Berg, mijmert Zwagerman. Straks volgt: de koeien moeten weg. De asielzoekerscontainers niet: de ontwerp-vergunning regelt dat ze alvast meteen tien jaar zouden mogen blijven staan. Kennelijk staat het kabinet boven de wet.
Ook bij jou om de hoek?
Kijk hier hoeveel asielzoekers jouw gemeente aangewezen kan krijgen met Ruttes nieuwe spreidingswet.
Gezondheid
De Benidorm Bastards van de wetenschap

Of het kritiek op coronabeleid is, procedures voor burgerbelangen, of verzet tegen energiepolitiek, het zijn vaak oud-hoogleraren uit een bonte waaier van wetenschapsdisciplines die de barricades bestormen. Terwijl wetenschappers die nog ter academie werken anders ‘gecanceld’ worden. “Ik ben nu tachtig jaar, en maak me nu meer druk om de toekomst dan toen ik nog actief hoogleraar was.”
Noem een actiegroep die de plaatsing van windmolens juridisch aanvecht, zoals Platform Storm, en de naam Albert Koers (1942) zal al snel opduiken als referentie. Met zijn Nederlandse Vereniging Omwonenden Windmolens (NLVOW), vecht de oud-hoogleraar van de juridische faculteit van de Universiteit Utrecht voor betere representatie van burgers bij planvorming. Nu zou bij plaatsing van windmolens zowel de gezondheid van omwonenden genegeerd worden, als de devaluatie van de WOZ-waarde van hun huizen, soms tot 30%.
“De Nederlandse overheid laat continue commerciële belangen voorgaan op de gezondheid en belangen van burgers”, licht Koers zijn motivatie toe. Vanuit zijn pensionado-verblijf in het Friese dorpje Schettens lanceert Koers juridische procedures, en hij dient zienswijzen in tegen door overheidsbesturen vergunde windfarms. “Vroeger als actief hoogleraar lag mijn horizon niet veel verder dan een maand, wanneer ik bijvoorbeeld een nieuw juridisch-wetenschappelijk artikel moest publiceren. Nu heb ik kleinkinderen en maak ik me meer zorgen over de toekomst. Bijvoorbeeld in welke wereld zij zullen terecht komen. En ja, wat kun je dan doen met je zorgen vanuit je expertise: Dan span je bijvoorbeeld een procedure aan.”
Het juridische hoofdwerk van Koers na zijn pensioen, is zijn in 2012 aangespannen procedure die moet zorgen dat de Nederlandse regering het Verdrag van Aarhus uitvoert van de Verenigde Naties. Het Verdrag van Aarhus stelt, dat burgers al van tevoren bij planvorming moeten kunnen meebeslissen, wanneer alle opties nog op tafel liggen. “In Nederland werkte dat altijd precies andersom”, stelt Koers. “Eerst wordt een plan op bestuurlijk niveau dichtgetimmerd, en pas daarna krijgen burgers inspraak.” De VN in Genève verklaarde zijn klacht in 2015 gegrond, maar de overheid verzet zich nog steeds tegen toepassing van dat verdrag. “Zou dat gebeuren, dan komt de nieuwe Omgevingswet op losse schroeven”, stelt Koers.
Klimaatverzet
Het gaat deze Benidorm Bastards van de wetenschap vaak niet enkel om gevechten tegen bijvoorbeeld windmolens, maar vooral om het democratisch gehalte van beleid. Kees van der Pijl (1947), oud-hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Sussex en Universiteit van Amsterdam, ontpopte zich afgelopen jaren als ‘virusscepticus’. Hij publiceert boek na boek, waarin corrupte machtsstructuren worden belicht, of het nu de vliegramp met de MH17 is of de recente coronacrisis. Zijn kritische opstelling op de volgens hem ‘overdreven’ reactie van de regering, leverde hem felle kritiek van oud-collegae in sociale wetenschappen.
Met name bij verzet tegen klimaat- en energiebeleid domineren de krasse knarren. Daaronder bevinden zich ook oud-hoogleraren die klimaatpolitiek steunen, maar die de effectiviteit betwisten zoals emeritus hoogleraar voeding en gezondheid Martijn Katan (1946) beweert. Met zijn columns in NRC Handelsblad zet Katan met rekenvoorbeelden de bijl in bijvoorbeeld het biomassabeleid van het kabinet Rutte.
Daarnaast bestaan de krasse knarren in klimaatverzet veel uit de echte zogeheten klimaatsceptici. En dat zijn niet de minsten, althans, wáren niet de minsten in hun wetenschappelijk actieve leven. De verzetsgroep tegen huidig ‘duurzaam’ energiebeleid, stichting Clintel, werd mede opgericht door de oud-hoogleraar innovatiemanagement aan de TU Delft, de geofysicus Guus Berkhout (1940). Zij bepleitte woensdag 15 maart bij het Hof in Den Haag de noodzaak om toegelaten te worden tot het Shell versus Milieudefensie-proces. De burgers die het klimaatbeleid van honderden miljarden euro’s moeten betalen, zouden niet vertegenwoordigd zijn in dit proces. Clintel betoogde dat zij daarom als derde partij moest worden toegelaten.
De door Beatrix van Oranje voor zijn wetenschappelijke inspanningen geridderde fysicus Cees Lepair (1936) is een andere typische ‘scepticus’. Vanuit zijn Texelse pensioenverblijf lanceert deze medeoprichter van het Nationale instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) het ene schotschrift tegen lopend energiebeleid na het andere. “Mijn belangstelling voor alternatieve energie verhevigde na mijn pensioen”, verklaart Lepair.
“Die werd aangewakkerd door die prachtige slanke moderne windmolens tijdens een fietstocht met een paar ex-collega’s in Duitsland. Het leek ons een technisch hoogstandje. Toen vroeg één van ons, denken jullie dat ze echt fossiele brandstof sparen? Daaraan zijn we toen een paar jaar aan het rekenen geweest. En dat bleek nauwelijks het geval te zijn.”
Cancel Culture
Jonge academici lijken tegelijk meer geneigd in de pas te lopen van overheid en faculteit. Dit is vanwege een ‘cancel culture’, de verandering van het politiek klimaat op universiteiten. Dat zag emeritus hoogleraar Geologie Salomon Kroonenberg (1947) gebeuren aan zijn TU Delft (2009). “Mijn succesvolle klimaatlezing voor het Studium Generale in Delft uit 2015 is inmiddels gecanceld, dat zegt voldoende”, stelt Kroonenberg. “Ik heb daar nadat Coen Vermeeren, destijds organisator van Studium Generale, mij daar opmerkzaam had gemaakt, wel nog gecorrespondeerd met de nieuwe organisator, maar het is duidelijk dat de TU Delft geen behoefte meer had aan tegengeluiden.”
Kroonenberg trok tienduizenden lezers en toehoorders sinds de publicatie van zijn boek ‘De Menselijke Maat’ (2006) bij meer dan driehonderd lezingen in binnen- en buitenland, tot het D66-bestuur aan toe. Zijn kijk op klimaatverandering als geoloog luidde, dat dit van alle tijden is: “Dat vooral de mens door de uitstoot van broeikasgassen schuldig is aan de huidige opwarming wil er bij mij nog steeds niet in”, schrijft hij.
Inmiddels lijkt het academisch klimaat dusdanig omgeslagen, dat Kroonenbergs visie niet langer welkom is. De TU Delft beloonde afgelopen jaar zelfs Eurocommissaris voor Klimaat, Frans Timmermans met een eredoctoraat. Tegen die omstreden benoeming werd afgelopen jaar een petitie ingediend met 8000 ondertekenaars. Kroonenberg heeft zijn verzet inmiddels gestaakt, en richt zijn energie nu op studie van de klimaatgeschiedenis van Suriname van 2 miljard jaar terug: “Dat is minder controversieel”, merkte hij droogjes op.
Kroonenberg staakte zijn verzet, omdat hij ontdekte dat dit geen enkel invloed had op beleid. “Begrijp me goed, ik heb tijdens die lezingen heel wat medestanders gevonden”, stelt Kroonenberg. “Ik vroeg na afloop wel eens wie het met mij eens waren, vaak was dat de meerderheid van de toehoorders. Maar het waren wel vaak dezelfde oude witte mannen die mij hadden uitgenodigd en die van tevoren wisten wat ze zouden krijgen.”
Autoriteiten zouden ook ‘na doorwrochte publicaties doorgaan met wat ze deden’. Ook procedurekanon Koers is de eerste die de invloed van zijn dagelijks verzet via ‘het recht’ tegen beleid zal relativeren. “Bestuursrechters zijn er in Nederland vooral om het bestuur te beschermen”, stelt hij vast na ruim 10 jaar procederen tot de Raad van State. “Je hebt als burger misschien wel meer aan de Europese rechter.” Koers zet zijn verzet wel onvermoeibaar door. De eerstvolgende stap is een procedure van Platform Storm tegen een windfarm, die dit voorjaar bij de Raad van State dient.
-
Gezondheid1 week geleden
OMT-tapes blijven in kluis bij Ernst Kuipers
-
Binnenland6 dagen geleden
Zoveel asielplekken eist Spreidingswet Rutte-IV in jouw gemeente
-
Binnenland1 week geleden
Amsterdam wil auto ontmoedigen met ‘WEF-versperringen’
-
Binnenland2 dagen geleden
Heeft de Duitse overheid 34.000 doden op haar geweten?
-
Binnenland7 dagen geleden
Groene sloopzucht
-
Binnenland3 dagen geleden
Overheid zwemt in eigen asielfuik – in achtertuin van Marianne Zwagerman
-
Gezondheid3 dagen geleden
De Benidorm Bastards van de wetenschap