Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

F0w7YjqKv1

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Verder Lezen

Klimaat

Topman visserij: ‘EU-Greendeal loopt compleet uit de hand’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Een topman bij een van de visafslagen sloeg vandaag (donderdag 01-02) de noodklok bij Indepen.nl. ,,Het is dramatisch wat er in Nederland gebeurt met het demoniseren van onze ondernemers.”

,,Ik wil het niet eens alleen over de visserij hebben, maar ook over de  ondergang van onze slagers en onze boeren. Dit gaat gewoon helemaal verkeerd. Steeds meer ondernemers denken na over emigreren”, hoort hij om zich heen.

Geert Meun, secretaris van VisNed, de spreekbuis van de Nederlandse kottervissers, merkt dat ook op Urk de machteloosheid onder de vissers groot is. ,,Visserijbedrijven in Nederland, ook op Urk, kiezen ervoor om te stoppen. Die zien in Nederland geen toekomst meer. Ze voelen zich niet meer gewenst.’’

EU

De onmacht bij vissermannen die hun schip onder druk van de EU en het Kabinet laten slopen omdat de natuur in gevaar zou zijn, is volgens een andere topman uit de visserij gigantisch. Er wordt door de branche dringend opgeroepen tot een brede dialoog. ,,Juist vissermannen hebben zoveel kennis van de zee.’’

De angst voor een storm haatreacties, voor ‘vrijuit spreken’, is groot. De man stelt tegen Indepen.nl dat hij niet met naam en toenaam met de media durft te praten. 

‘Cancelen’

,,Tegenwoordig ben je voorzichtig met je uitspraken. Je wordt door klimaatactivisten gewoon gecanceld. Eigenlijk ben ik heel vredelievend’’, zegt de man die inschat dat veertig procent van de Nederlandse vissers ten onder zal gaan door het beleid van de EU.

En ook de kustprovincie Noord-Holland heeft opeens haar afkeurende pijlen gericht op de vissers. Het provinciehuis stelde vorige maand zelfs een verbod in op reclame voor vis én vlees in  haar vijfhonderd bushokjes.

Een motie daartoe van de PvdA en GroenLinks werd aangenomen. Het provinciehuis wil met de ban op vis- en vleesreclame een gedragsverandering teweeg brengen. ‘Omdat vis eten schadelijk is voor het milieu’, stellen de PvdA en GL.

 ,,Wat je voelt is woede, en vooral onmacht,’’ zegt de topman op een van de visafslagen. ,,Veel bedrijven in de visserij gaan van vader op zoon, generaties terug. Hun bedrijven gaan kapot.  De Noordzee wordt volgestampt met duizenden windmolens. Is dat dan een oplossing?’’

Het woord ‘landverraad’ valt zelfs; omdat de visserij in Nederland wordt verwoest. Verbijstering is er ook over eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA), die afgelopen maand volgens zijn eigen twitteraccount heel de wereld overvloog.

Timmermans post foto’s waarop hij breed lachend staat na al zijn vliegtripjes vanuit Brazilië, Mexico, Colombia, Verenigde Arabische Emiraten en de OekraÏne. Om dáár onder de blauwe zonnige luchten te praten over CO2 en biodiversiteit: zijn groene droom, de ‘Greendeal’. ,,De klimaatcrisis bestrijden is een kwestie van sociale rechtvaardigheid’’, schrijft Timmermans. ,,Het gaat hand in hand met het bestrijden van armoede.’’

‘Schuimbekken’

,,De PvdA bestaat niet meer’’, vindt de topman uit de visserij. Hij schetst hoe Nederlandse vissersmannen en -vrouwen,  een onzekere toekomst ingaan, slapeloze nachten hebben en zelfs de armoede in worden gedreven, door de EU.  

,,Ik kom uit een visserijfamilie. Iedereen stemde vroeger op de PvdA. Als je nu tegen mijn vader (84) ‘PvdA’ zegt gaat hij schuimbekken.’’

,,Ik zal niet ontkennen dat er iets met het klimaat loos is, maar álles wordt momenteel op het klimaat gegooid. Het wordt als argument gebruikt om alles de nek om te draaien.’’

De vissers pleiten voor een échte brede maatschappelijke dialoog. Ze willen dat het demoniseren van vissers stopt.  En de roep om kerncentrales klinkt, in plaats van windmolens.  ,,Laten de jonge jongens en meiden van de TU Delft óok meedenken over oplossingen. Zij behoren tot de wereldtop en hebben zoveel frisse ideeën.’’

Verder Lezen

Politiek

Rutte: onvoldoende draagvlak om koning belasting te laten betalen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

DEN HAAG (ANP) – Minister-president Mark Rutte doet niets met een oproep van de Tweede Kamer om de belastingvrijstelling voor sommige leden van het Koninklijk Huis te schrappen. Het voorstel vergt een grondwetswijziging en daarvoor ontbreekt de vereiste tweederdemeerderheid, laat hij in een brief weten.

Koning Willem-Alexander, koning Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix hebben op grond van artikel 40 van de grondwet een vrijstelling van belastingen. Bij de behandeling van de begroting van het koningshuis in oktober diende DENK een motie in die de regering opriep die vrijstelling af te schaffen. Tegen het advies van Rutte in werd dat voorstel aangenomen.

De partijen die voor de motie stemden, zijn samen goed voor 90 van de 150 zetels. Dat hadden er minstens 100 moeten zijn voor een tweederdemeerderheid. Een wijziging van de grondwet is volgens Rutte “niet aan de orde als hiervoor feitelijk geen constitutioneel toereikend draagvlak kan worden vastgesteld”. Daarom zal hij de motie niet uitvoeren.

De Kamer maakte destijds ook een punt van de stijging van de toelage die de koning krijgt. Die gaat dit jaar met 276.000 euro omhoog naar ruim 6,4 miljoen euro. Een Kamermeerderheid sprak uit dat “het van koninklijke allure zou getuigen” als het staatshoofd met het oog op de geldzorgen bij veel Nederlanders van die verhoging zou afzien.

Verder Lezen

Gezondheid

Haagse Broodje van Dootje weigert WEF-krekels te verkopen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: INDEPEN

De Haagse ondernemer Dowie Walta, eigenaar van broodjeszaak Broodje van Dootje, vindt het waanzin dat insecten de voedselmarkt moeten gaan bestormen. Een krekel of made zal volgens hem nooit en te nimmer een alternatief zijn voor een Haags broodje bal, broodje rosbief of broodje achterham. “Nooit van mijn leven ga ik broodjes krekels verkopen”, herhaalt hij. “Dan kap ik ermee.”

Wageningen

Maar volgens het World Economic Forum en de universiteit van Wageningen, die samenwerken in het nieuwe European Food Innovation Hub in Wageningen, hebben insecten als voedingsbron een grote toekomst en moeten ze vlees gaan vervangen.

Europese wetgeving die huiskrekels eten mogelijk maakt is daarom onlangs aangenomen in de EU. Sinds vorige maand mogen de insecten (de acheta domesticus) verwerkt worden in pizza’s en snacks. 

Walta van Broodje van Dootje vindt het opdringen van insecten als eten “schandalig”. “Het is troep”, zegt hij. “Heb je weleens een vlieg van dichtbij bekeken? Het is smerig en wat dacht je van bacteriën. Het is vies. Ik heb niet voor niets vliegenvangers in mijn kelder opgehangen.”

‘Slecht mens’

De Haagse ondernemer merkt dat het kopen en genieten van vlees en vis in de EU steeds moeilijker wordt gemaakt. “De boeren en de vissers moeten verdwijnen. Dus vlees en de vis worden steeds duurder. Op die manier wordt het je steeds lastiger gemaakt. En dat willen ze natuurlijk. Als je vlees eet, ben je opeens in Nederland een slecht mens.’’

Zijn prijzen heeft hij bij Broodje van Dootje, vlakbij het Haagse stadhuis, vorig jaar helaas twee keer moeten verhogen omdat de kosten de pan uitrezen. In de coronacrisis wist hij dankzij crowdfunding zijn hoofd maar net boven water te houden. Dit jaar zijn er de hoge gasprijzen en komt er een huurverhoging overheen. De prijs stijgt ondertussen van vis en vlees. Veel horecabedrijven voelen dezelfde financiële pijn.

Klanten blijven de Haagse ondernemer evenwel trouw, vanwege de lekkere broodjes vlakbij het Plein. “De mensen willen tóch vlees eten. Alleen het wordt dus steeds duurder.”

De Haagse ondernemer noemde het gisteren (dinsdag) een onwenselijke politieke vermenging dat premier Mark Rutte (VVD) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) nu opeens allebei rondlopen in de parlementsgebouwen met een tas met het logo van het World Economic Forum (WEF).

De landelijke nieuwssite BNR publiceerde dinsdag bij een nieuwsbericht een foto van Heijnen, die haar tas uitpakt, met daarop het logo van het WEF.

Ook Rutte loopt er al een tijd mee rond. De premier stelde eerder dat het gewoon een handige tas is, maar volgens de Haagse horecaondernemer Dowie Walta is dié verklaring de grap van de eeuw. Hij noemt het een onbevredigend antwoord.

 “Ze liegen gewoon. Hoezo lopen ze in het parlement met WEF-tassen rond? In mijn ogen betekent dit dat je als premier of staatssecretaris met zo’n politiek tasje propaganda maakt voor het WEF.”

WEF predikt ondertussen in alle openbaarheid op zijn site dat privébezit moet worden afgeschaft. En dat je daar dan heel blij van zult worden.

Vlees eten wordt door het WEF zo’n beetje als klimaatmisdadig gezien. En het stelt op zijn site dat insecten dé rol moeten krijgen in onze voedselketen die ze verdienen. Biljoenen kilo’s insecten moeten worden gekweekt om de wereldbevolking duurzaam te gaan voeden, aldus het WEF.

“Rutte en Heijnen die met hun WEF-tasjes rond paraderen, moeten gewoon open kaart spelen”, zegt de eigenaar van Broodje van Dootje. “Ze volgen wel degelijk het WEF-plan voor de economie.”

Emeritus hoogleraar bestuurskunde, Paul Frissen, liet dinsdag aan Indepen.nl weten “geen mening of oordeel” te hebben over de staatsrechtelijke betekenis van de WEF-tasjes van Rutte en Heijnen.

In Binnenlands Bestuur magazine gaf Frissen deze week wel een andere waarschuwing af. Dat de Staat zich met steeds meer regels, zich steeds dieper in het privéleven van de burgers is gaan interveniëren. “Niet alleen door te zeggen: Dit en dit mag niet, maar ook door mensen te verplichten: je moet zo leven.”

Handig

De woordvoerder van staatssecretaris Vivianne Heijnen antwoordde aan Indepen.nl dat haar WEF-tasje geen speciale betekenis heeft maar volgens de bewindsvrouw gewoon handig is.

Broodje van Dootje vindt het een onbevredigende reactie. En de krekels die van de EU en WEF op het menu mogen? “Die zal ik nóoit verkopen.”

Verder Lezen

Recent

Klimaat2 dagen geleden

Topman visserij: ‘EU-Greendeal loopt compleet uit de hand’

Een topman bij een van de visafslagen sloeg vandaag (donderdag 01-02) de noodklok bij Indepen.nl. ,,Het is dramatisch wat er...

Politiek2 dagen geleden

Rutte: onvoldoende draagvlak om koning belasting te laten betalen

DEN HAAG (ANP) – Minister-president Mark Rutte doet niets met een oproep van de Tweede Kamer om de belastingvrijstelling voor...

Gezondheid3 dagen geleden

Haagse Broodje van Dootje weigert WEF-krekels te verkopen

De Haagse ondernemer Dowie Walta, eigenaar van broodjeszaak Broodje van Dootje, vindt het waanzin dat insecten de voedselmarkt moeten gaan bestormen....

Human5 dagen geleden

Omtzigt: gebrek urgentie kabinet uithuisplaatsingen ‘beschamend’

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet ziet nog steeds onvoldoende urgentie om kinderen die als gevolg van het toeslagenschandaal uit...

Economie5 dagen geleden

Huilende Noordzeevisser (64) kapotgemaakt door EU: ‘Werk van de duivel’

Huilend vertelt hij hoe zijn levenswerk kapot is gemaakt door de EU, en door de banken. Afgelopen dagen maakte zijn...

Binnenland7 dagen geleden

Professor UvA bang voor dreigementen

Docent Laurens Buijs aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) is bang dat ‘woke-studenten’ hem tijdens zijn college zullen bekogelen met...

Gezondheid1 week geleden

Pfizer heeft een probleem (en Jordon Walker ook)

Een paar dagen terug had nog vrijwel niemand gehoord van Jordon Trishton Walker, directeur Research & Development Strategic Operations van...

Buitenland2 weken geleden

Oekraïne: Corruptie op het ministerie van Defensie

KIEV (ANP/RTR) – In Oekraïne is een aantal topbestuurders ontslagen. De gouverneurs van de militaire regio’s Cherson, Dnipropetrovsk, Kiev, Soemi...

Klimaat2 weken geleden

Agractie hekelt ‘onbetrouwbare overheid’ in landbouwoverleg

ZALTBOMMEL (ANP) – Boerenorganisatie Agractie vraagt zich hardop af of “met deze overheid wel afspraken zijn te maken”. De groep...

Politiek2 weken geleden

WEF principes worden door de EU afgedwongen middels wetgeving

De EU heeft als eerste machtsblok in de wereld de ideeën van het World Economic Forum (stakeholder management) in wetten...

Trending