Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Buitenland

Van Haga: “Ogen openen voor uitbuiting kindslaven Congo”

Gepubliceerd

op

Foto: Wikimedia Commons, the free media repository

Nederland moet stoppen met wegkijken, en de ogen openen voor de moderne kindslaven die in Congo onder afschrikwekkende omstandigheden uitgebuit worden in mijnen. Om daar, met hun blote handen, kobalt te delven voor onze elektrische auto’s. Die boodschap heeft Wybren van Haga van BVNL. 

De zeldzame mineralen zijn nodig om de Green Deal haalbaar te maken, waar de EU haar pijlen op heeft gericht. Auto’s die rijden op benzine moeten worden vervangen door elektrische voertuigen. Die ‘schone’ nieuwe voertuigen, worden echter aangevoerd door oplaadbare batterijen, met daarin als onmisbaar onderdeel, kobalt. 

Straatarm

Eén van de armste landen ter wereld, de Democratische Republiek Congo, heeft bizar genoeg de allergrootste voorraad kobalt onder zijn bodem. Straatarme volwassenen graven er daarom tot bloedens toe met hun blote handen de kobalt op. Voor een aalmoes kruipen ze rond in gevaarlijke mijnen en worden soms levend begraven als diep onder de grond een deel van de mijn instort.

Elders zijn open mijnen,  waar kinderen met hun blote handen aan het graven zijn naar kobalt, voor onze nieuwe auto’s. Maar ook voor onze oplaadbare batterijen in onze smartphones, laptops en tablets. 

Geschokt

Een filmpje waarin onderzoeksjournalist Siddharth Kara onlangs is geïnterviewd over de horror in Congo, op het YouTube-kanaal JRE is inmiddels meer dan 3 miljoen keer bekeken. Wereldwijd reageren mensen geschokt. “Imperialisme en slavernij zijn niet verdwenen”, is een van de achtergelaten reacties onder de beelden. 

Onbegrip overheerst dat multinationals én veel wereldleiders de mond vol hebben over een schoner milieu en het klimaat, maar ondertussen wegkijken van en zwijgen over de uitbuiting van kinderen en ‘moderne slavernij’ in de Congo.

”Het verbaast me dat al deze  EV-bedrijven (Electric Vehicle, red.) en de mensen die ze besturen zichzelf op hun rug kloppen omdat ze zo milieubewust zijn, maar niemand bespreekt dít”, aldus een van de reacties, onder het interview op YouTube.

Cradle to grave

Kamerlid Van Haga stelt dat de uitbuiting moet stoppen. “BVNL is een partij die goed wil zorgen voor ons milieu. Dit betekent dat we ‘Cradle to the grave’ technisch en moreel de juiste dingen moeten doen”, zegt hij. “Dat betekent stoppen met windmolenparken op land en zonneakkers. En zeker stoppen met moderne kindslaven die werken in de kobaltmijnen in de Congo.”

Vluchtelingen

De EU stelde onlangs 2,3 miljoen euro extra beschikbaar voor humanitaire hulp voor de mensen in Congo. Niet alleen worden kinderen en straatarme volwassenen uitgebuit in de mijnen, die overigens vaak in het bezit zijn van grote bedrijven uit China.

Ook zijn in  het oosten van de Congo honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen voor het extreme geweld door rebellen. 

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Bert van Baar

    8 januari 2023 in 16:47

    Hier zou de BLM-beweging naar moeten kijken, maar die lijken daar niet in geïnteresseerd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Oekraïne: Corruptie op het ministerie van Defensie

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

KIEV (ANP/RTR) – In Oekraïne is een aantal topbestuurders ontslagen. De gouverneurs van de militaire regio’s Cherson, Dnipropetrovsk, Kiev, Soemi en Zaporizja zijn volgens zegslieden in Kiev de laan uitgestuurd. Twee onderministers op een ministerie voor regionale ontwikkeling, een onderminister van Defensie en het plaatsvervangend hoofd van het presidentieel bureau van de leider Volodimir Zelenski, hebben ook ontslag genomen of zijn ontslagen.

Zelenski heeft pas gezegd de ‘oorlogsregering’ te willen stroomlijnen en zich te willen keren tegen de wijdverspreide corruptie in het land. Oekraïne wordt al heel lang geteisterd door corruptie. En op de ‘perceptie van corruptie-ranglijst’ van Transparency.org staat het land op een lijst van 180 landen op nummer 122. Daarmee scoort het land iets beter dan Rusland dat op de 136e plaats staat, maar is heel ver weg van bijvoorbeeld de achtste plaats van Nederland of de tiende van Duitsland.

De zuivering in het bewind volgt op het bekend worden van vermeende corrupte praktijken. Op het ministerie van Defensie zou de prijs voor ingekocht voedsel voor de militairen aan het front veel te hoog zijn geweest en zou veel voedsel niet naar het front maar naar de handel zijn gesluisd. De politie maakte zondag bekend dat een onderminister van Infrastructuur is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht 400.000 dollar (nu circa 370.000 euro) dollar aan steekpenningen te hebben geïncasseerd voor een contract voor de aanschaf van generatoren

Verder Lezen

Buitenland

15 min steden, een openlucht gevangenis?

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Barcelona, Buenos Aires, Melbourne, Milaan, Portland, Parijs en Utrecht hebben iets gemeen: daar zijn ze officieel bezig een ‘15-minuten-stad’ te worden. Ook in andere steden is men bezig of gaat men proeven draaien. Sommige bewoners van potentiële ‘15-minuten-steden’ beginnen echter langzaam te ontwaken, voordat ze mogelijk in een nachtmerrie belanden. Het klinkt best leuk: alle levensbehoeften binnen een kwartier bereikbaar met fiets of benenwagen, zoals het World Economic Forum (WEF) en de Verenigde Naties (VN) propageren. Maar het gaat gepaard met draconische maatregelen. Zeg maar gerust: klimaat-lockdowns met totalitaire trekjes. En daar hebben ze niet overal zin in.

Zo mogen inwoners van de Britse universiteitsstad Oxford straks in een proef nog maximaal honderd dagen per jaar met de auto hun wijk of stadsdeel verlaten. Dat is gemiddeld twee dagen per week. Overtredingen zullen worden vastgelegd met behulp van ontelbare camera’s, en vervolgens worden beboet (70 pond). Nu kun je denken: dat is toch best te overzien. Maar de vraag is wel: blijft het bij die honderd dagen, of worden dat er geleidelijk minder? En blijft de boete 70 pond, of gaat die geleidelijk omhoog? Dat in Oxford niet iedereen er gerust op is, werd deze week duidelijk door een demonstratie en door uitgebreide sabotage.

En dan zijn ze aan de andere kant van de Noordzee niet eens bekend met de Japanse burgerkampen in Zuidoost-Azië, uit de jaren veertig. Waren ze dat wél, dan zouden de Britten zich nóg grotere zorgen maken. Die burgerkampen zijn echter een exclusief Hollandse ervaring. Het begon allemaal tamelijk mild, maar geleidelijk draaiden de Japanners de duimschroeven steeds verder aan. Na de verovering van Nederlands-Indië in 1942 schoten de burgerkampen als paddenstoelen uit de grond. Hiervoor werden bestaande wijken aangewezen, zoals Kramat en Tjideng in Batavia/Jakarta en Tjihapit in Bandoeng. Dit Tjihapit, van oorsprong een ruim opgezette ‘Hollandse’ wijk met grote huizen, zou uitgroeien tot het grootste vrouwen- en kinderkamp in Nederlands-Indië. In juli 1944 bereikte het haar piek, met bijna 14.000 geïnterneerden.

In het boek De hel van Tjideng is te lezen hoe Bep Groen vanaf september 1942 de wijk Kramat langzaam zag veranderen. Het begon met een bamboe-omheining: “Eerst lijkt het niet zo bedreigend. Je kunt er nog overal tussendoor. Later komt er bilik, bamboe vlechtwerk, omheen. En nog later een dubbele wand. Van de ene op de andere dag is er ook ineens een poort. Een poort die toegang geeft tot de omheinde straten van Kramat. Het lijkt wel een kamp, denk ik terwijl ik er op een afstandje naar sta te kijken. In het begin merken we daar weinig van: iedereen mag vrij in- en uitgaan om boodschappen te doen en kennissen op te zoeken. Na enkele weken verandert het beleid en moet je permissie hebben om de Kramatwijk te verlaten. Wie dat aan z’n laars lapt wordt streng gestraft.”

Aanvankelijk boden de burgerkampen een zekere mate van ‘bescherming’. Dit was niet voor het klimaat en het milieu, zoals de geplande ‘15-minuten-steden’, maar voor de aanwezige Nederlanders. Zeg maar: de vrouwen en kinderen, want de meeste Nederlandse mannen waren gevangen genomen. “Velen begonnen in te zien dat het in dat kamp nog lang niet zo gek was, waardoor steeds meer vrouwen zich vrijwillig kwamen aanmelden”, schreef voormalig kamphoofd Elly Campioni-Soeters (1907-1985) in haar oorlogsmemoires die vorig jaar in druk verschenen onder de titel Kamphoofd tegen wil en dank. “Ze mochten net zo veel meenemen als ze konden bergen in de hun toegewezen plaatsruimte. Ladingen bezittingen kwamen het kamp in.” Het merendeel van de vrouwen in Batavia nestelden zich met al hun spullen in Tjideng. “Men waande zich veilig voor dieven en stelende Jappen. Oh, kinderlijke wezens dat we waren.

Beetje bij beetje haalden de Japanners de teugels aan. Vrouwen die in het kamp Tjideng werk verrichtten, zoals Elly Campioni, mochten aanvankelijk hun bediende (‘baboe’) meenemen. “Om 6 uur ’s avonds moesten alle baboes weer uit het kamp”, schrijft ze. “Het was picobello geregeld. We kregen zelfs een pasar (markt) vlak tegen het kamp aan en daar konden de vrouwen elke dag hun inkopen doen. (…) Maar ja, de Jap is een mens van systeem en had een programma opgebouwd om het ons allen langzaam maar zeker steeds moeilijker te maken. De eerste slag viel: alle baboes moesten verdwijnen, niemand mocht meer hulp hebben, ook werkende vrouwen niet.”

Dat was een ferme tegenvaller. “Al heel gauw kwam de tweede maatregel: het prikkeldraad werd met gedèk (gevlochten bamboe) afgedekt, zodat men niet naar binnen of buiten kon kijken.” De volgende stap hield in dat het kamp werd gesloten: “Slechts op woensdag mocht eenieder eruit. Dat was dan een enorme optocht naar buiten. Allen moesten om 6 uur voor het donker weer thuis zijn. Ach, de schroef ging nog een klein slagje verder dicht. Alleen werkende vrouwen (bestuur en ik) mochten er nog op woensdag uit.”

Kortom: de ‘elite’ in het kamp behield enige bewegingsvrijheid. De anderen zaten als ratten in de val.

En toen begon het ‘ontspullen’, conform de huidige WEF-slogan ‘You’ll own nothing and you’ll be happy’. Op een zekere dag reden vrachtwagens Tjideng binnen: “Zeer secuur en stelselmatig werd huis voor huis, straat voor straat onderhanden genomen. Koelkasten, tapijten, mooie kasten, grammofoons (radio’s waren verboden), elektrische ventilators. Alles wat de Jap graag wilde en kon gebruiken, werd opgeladen en weggehaald.”

Geleidelijk nam ook de voedselschaarste toe, met alle gevolgen van dien. Zoals bekend waarschuwt het huidige ‘wappie-gilde’ voor aankomend voedselgebrek. In de Japanse burgerkampen ging dat behoorlijk ver: vele duizenden bewoners veranderden in wandelende skeletten. Uiteindelijk konden de Japanners hun werk in Nederlands-Indië niet voltooien vanwege de geallieerde overwinning. Dit is wat Elly Campioni hierover schreef, midden jaren zeventig: “Ze volgden volgens mij een uitgestippeld systeem. Elke keer als ik op kantoor een nieuwe onaangename maatregel te horen kreeg, zag ik hetzelfde boekje op het bureau liggen. Wat had ik ervoor over gehad zo’n boekje ooit in handen te krijgen. Hun bedoeling was om ons geruisloos van deze aardbodem te doen verdwijnen.”

Verder Lezen

Buitenland

Bolsonaro-aanhangers dringen Braziliaans parlementsgebouw binnen

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

BRASILIA (ANP/AFP/RTR) – Honderden aanhangers van de rechtse oud-president Jair Bolsonaro zijn zondag het parlementsgebouw in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia binnengedrongen. Daar veroorzaken ze veel schade, zo blijkt uit beelden die op sociale media circuleren. Ook het hooggerechtshof en het presidentieel paleis worden bestormd. Volgens een fotograaf van persbureau AFP doen de taferelen denken aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.

Eerder zondag had de Braziliaanse politie traangas gebruikt om honderden aanhangers van Bolsonaro te verdrijven, die zich rond het parlementsgebouw verzamelden. Het gebied was afgezet door de autoriteiten, maar de ‘bolsonaristen’ braken toch door de veiligheidskordons heen. Enkelen beklommen zelfs met succes het gebouw en bereikten het dak.

“Deze absurde poging om zijn wil op te leggen via geweld, zal niet slagen”, schrijft de Braziliaanse minister van Justitie Flavo Dino op Twitter, die met het woord ‘zijn’ doelt op Bolsonaro. En: “Er zullen versterkingen komen.”

Florida

De Bolsonaro-aanhangers laten zich gelden in Brasilia omdat ze de beëdiging van de linkse president Luiz Inacio Lula da Silva van een week geleden niet accepteren. Zelf heeft Bolsonaro sinds hij in oktober de verkiezingen verloor vrijwel niet meer van zich laten horen. Hij heeft de winnaar niet gefeliciteerd en nooit gezegd dat hij de uitslag erkent. Hij verblijft sinds 30 december in de Amerikaanse staat Florida.

Lula is dit weekend overigens niet in Brasilia. Hij is in Sao Paolo, voor een reis door de binnenlanden van de gelijknamige staat.

Verder Lezen

Recent

Buitenland4 dagen geleden

Oekraïne: Corruptie op het ministerie van Defensie

KIEV (ANP/RTR) – In Oekraïne is een aantal topbestuurders ontslagen. De gouverneurs van de militaire regio’s Cherson, Dnipropetrovsk, Kiev, Soemi...

Klimaat5 dagen geleden

Agractie hekelt ‘onbetrouwbare overheid’ in landbouwoverleg

ZALTBOMMEL (ANP) – Boerenorganisatie Agractie vraagt zich hardop af of “met deze overheid wel afspraken zijn te maken”. De groep...

Politiek6 dagen geleden

WEF principes worden door de EU afgedwongen middels wetgeving

De EU heeft als eerste machtsblok in de wereld de ideeën van het World Economic Forum (stakeholder management) in wetten...

Klimaat1 week geleden

Brussel dreigt mestuitzondering Nederland direct in te trekken

DEN HAAG (ANP) – Er dreigt een nieuwe flinke tegenvaller voor Nederlandse boeren. De uitzondering van de Europese Unie, waardoor...

Politiek1 week geleden

Herstelaanpak toeslagenaffaire kan tot 2030 duren

DEN HAAG (ANP) – Gemeenten maken zich zorgen over de herstelaanpak van de toeslagenaffaire. De Dordtse wethouder en bestuurder bij...

Gezondheid2 weken geleden

Prof. De Lange: De ‘stikstofcrisis’ is een ambtelijk verzinsel

Professor Kees de Lange, emeritus hoogleraar, maar nog altijd volop wetenschappelijk actief. Hij heeft recent, samen met collega wetenschappers van de Amerikaanse denktank de...

Buitenland2 weken geleden

15 min steden, een openlucht gevangenis?

Barcelona, Buenos Aires, Melbourne, Milaan, Portland, Parijs en Utrecht hebben iets gemeen: daar zijn ze officieel bezig een ‘15-minuten-stad’ te...

Politiek2 weken geleden

Rutte en zes andere kabinetsleden naar Davos voor WEF

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse regering stuurt komende week zeven bewindslieden naar Zwitserland voor de jaarlijkse bijeenkomst van het...

Binnenland2 weken geleden

VEH: starters hebben weinig aan dalende huisprijzen

AMERSFOORT (ANP) – Starters op de woningmarkt komen nog steeds moeilijk aan een huis, ondanks het dalen van de huizenprijzen....

Politiek2 weken geleden

Ministers en Halsema in de race voor prijs privacyschender

AMSTERDAM (ANP) – De ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), burgemeester Femke Halsema van...

Trending

Steun onafhankelijk nieuws
This is default text for notification bar