Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Binnenland

Ongevaccineerde kinderen in coronatijd

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

2021: Ondergetekende heeft 2 dochters, (destijds) eentje van 12 en eentje van 14. Hun karakters verschillen enorm. De jongste is ondernemend en op het recalcitrante af, de oudste bezit een wijsheid en geduld die je pas bij een 25-jarige zou verwachten. Allebei zijn ze nuchter, broodnuchter. Ze hebben alle noodzakelijke vaccinaties gehad, met de nadruk op ‘noodzakelijk’, want ten tijde van de Mexicaanse griep schoven ze niet aan in de gymzaal bij hun klasgenootjes voor een prikje. Vader en moeder doorzagen de onzin van deze vaccinatie, de Mexicaanse griep was allang het land uit en de overheid zat in haar maag met een tankwagen vol vaccins. Later bleek narcolepsie een onevenredig grote en vervelende bijwerking van dit vaccin te zijn, en zijn de getroffen ouders door de overheid schadeloosgesteld, niet dat die kinderen daarmee geholpen zijn overigens.

Ergens medio 2020 is beide dochters rustig uitgelegd dat zij geen enkel risico lopen met corona, dat ze even niet naar oma moeten gaan als ze zich grieperig voelen, en dat vader en moeder gezond genoeg zijn om er ook zonder kleerscheuren vanaf te komen. Ik had ze uitgelegd dat de slogan ‘je doet het voor de ander’ niet klopt en dat het een drukmiddel van de politiek is om je, geholpen door de media, te verleiden om je te laten vaccineren. Dat begrepen ze. Klasgenoten die ziek werden van corona waren een weekje van school, meer niet. Ze waren vaak ook maar enkele dagen ziek, de rest van de tijd zaten ze in gedwongen quarantaine. Er was geen enkele oma of opa overleden ‘dankzij’ de kleinkinderen. We kenden sowieso niemand in onze directe omgeving die aan corona was overleden, alleen ‘van horen zeggen’. Toen ‘de jeugd’ aan de beurt was om te vaccineren ging deze massaal naar de prikstraten, tot verbijstering van ondergetekende, maar ook van ‘mijn’ beide dames. Waarom? Ik kon het ze niet uitleggen maar gaf hun het vertrouwen dat het niet noodzakelijk was. In beide klassen waren ze plots de grote uitzondering, bij de jongste nog 2 andere klasgenootjes, bij de oudste geen één. Enkele klasgenootjes werden flink ziek na de 1e en 2e prik, dat was voor beide dames de doorslaggevende aanleiding om het vooral níét te doen overigens.

In augustus 2021 ontstond de ‘discussie’ over het CTB (Corona Toegangs Bewijs) en als ouder zag ik de bui al hangen. Worden mijn kinderen straks uitgesloten of gaan ze de grens bij 18 jaar leggen? Het werd op 20 september 2021 vanaf 12 jaar, ja dus. Alleen al de gedachte dat 2 kerngezonde kinderen door hun sociale omgeving zouden worden uitgesloten maakte me misselijk, maar ik vertrouwde op het ‘gezond verstand’, hier gaat toch niemand in mee?

Direct na de invoering van het CTB diende zich echter al het eerste pijnlijke moment aan. De jongste, een fanatiek hockeyster, mocht plots niet meer in de sportkantine komen. Terwijl haar teamgenootjes binnen zaten, kon mijn dochter buiten op de houten bank zitten. Uit collegialiteit kwamen er wel wat teamgenootjes bij zitten, maar de meesten zaten binnen, want het regende. Toen ik mijn dochter wilde ophalen mocht ik plots het sportcomplex (allemaal buitenvelden) niet eens op! Aan de ingang stond een moeder met een geel hesje, gewapend met een telefoon, die iedereen controleerde op de QR-code. Verbijsterd vroeg ik haar of het nu onmogelijk was geworden om mijn eigen dochter zelf op te halen? Zonder blikken of blozen bevestigde zij dat… “Maar je kunt toch wel op de parkeerplaats wachten, of niet dan?”, beet ze mij toe. Ik moest niet zo moeilijk doen, het was tenslotte mijn eigen keuze… De hockeyclub had niet de meest meegaande moeder uitgekozen om de boel te bewaken was mijn conclusie. Mijn bloed kookte, dat wel. Ik stuurde nog een genuanceerde mail naar het bestuur met de vraag of gedurende het contractuele seizoen plotseling de regels veranderd mogen worden. Op een ontvangstbevestiging na moet de inhoudelijke reactie nog altijd komen.

Het volgende weekend was er een kleine kermis met ‘oud Hollandse spelen’ in het dorp georganiseerd. De jongste werd door het overbuurmeisje gevraagd of ze zin had om mee te gaan. Toen ze kwam vragen of dat mocht zei ik nog onbevangen: “tuurlijk, veel plezier”.

15 Minuten later stonden ze weer voor mijn neus. “Ze hebben er allemaal hekken omheen gezet, en ik kom er alleen met een QR-code in.” Recalcitrant als ze is, was ze op een andere plek over het hek geklommen, maar ze was er snel door de bewakers (dorpsgenoten uit de kroeg) uitgevist en weggejaagd want ze had nu eenmaal geen QR-code. Het overbuurmeisje stond er wat beteuterd bij, zij had wél een QR-code maar was uit medelijden mee teruggefietst. Ik kon wel door de grond zakken, waarom doen volwassen mensen mijn kleine gezonde meisje dit aan? Is zij nu het ‘grote gevaar’ voor deze samenleving?

De oudste zou dat weekend naar de bioscoop gaan met een paar vriendinnen, dat was nog vóór de invoering van de QR-code gepland. Haar vriendinnen hadden nog gevraagd of ze van plan was zich te laten testen zodat ze mee kon, maar dat had ze afgewimpeld. “Als het op die manier moet, dan hoeft het van mij niet meer. Ik wil gewoon gezellig naar de film, meer niet. Daar ga ik niet allerhande fratsen voor uithalen en uren van tevoren al naar de stad om me te laten testen.” Ze bleef er nuchter onder, maar of er zich onderhuids iets afspeelde was moeilijk te bepalen, ze is nu eenmaal gesloten van aard.

Een week later had de oudste een schooluitstapje naar diverse musea in Amsterdam, “want het kan weer” volgens de schoolleiding. Het kon inderdaad weer, in een bus vol mondkapjes naar een museum. Maar eten? Dat werd ‘elegant’ opgelost door haar klasgenootjes. Ze kon, terwijl ze buiten moest blijven wachten, de ‘bestelling’ doorgeven aan een vriendin. Die ging het dan binnen bij de McDonalds halen, waarna ze het samen buiten gingen opeten. Een Tikkie loste het financiële gat op dat bij haar klasgenoot was ontstaan. Dat was Amsterdam anno 2021, niet ver van de plek waar Willem Alexander nog op een stille Dam in 2020 zei: “Maak niet normaal wat niet normaal is.”

Vanaf dat moment zijn we als gezin de confrontatie uit de weg gegaan. We liepen tegen een muur van onbegrip aan, terwijl er feitelijk altijd maar één persoon met onbegrip voor je neus hoefde te staan, en daar was geen discussie mee mogelijk. Dat waren diegenen die zich opwierpen als boa, bewaker namens het dorp, controleur namens de hockeyvereniging of gewoon de eigenaar van een restaurant waar je iedere week wel een keer kwam en die zijn omzet niet wilde laten ruineren door een fanatieke boa. Zijn tent zat vol met uitgelaten QR-codebezitters die feestweekend na feestweekend vierden, dus waarom al die sores op je nek halen? Een korte roadtrip naar de Dolomieten werd een zware deceptie en vanaf eind oktober zijn de luiken dicht gegaan in dit gezin en is ons maatschappelijk leven tot stilstand gekomen. We zullen het nooit begrijpen, we zullen er nooit begrip voor kunnen opbrengen. Op 19 december 2021 ging het hele land in lockdown, en hoe gek dat ook moge klinken, dat was een opluchting; ‘we’ zaten weer allemaal als ratten gevangen in hetzelfde schip. De lockdown voor ongevaccineerden ging al op 20 september 2021 in, en was voor ongevaccineerden veel meer dan een ‘normale’ lockdown, dat is velen helaas ontgaan.

Verder Lezen

33 Comments

 1. wesselt

  2 november 2022 in 11:25

  Vond het inderdaad moeilijk te geloven toen het zwembad de QR code ging scannen. Ik mocht echt niet naar binnen! De meerderheid van de mensen deed enthousiast mee met de uitsluiting.

  • Deborah

   8 november 2022 in 00:29

   Inderdaad verbazingwekkend in wat voor akelige situaties je terecht kwam als ongevaccineerde. Verschrikkelijk dat dit de jeugd is aangedaan……crimineel vind ik het. Mijn toen 9 jarige dochter mocht wel overal in en op een keer was de situatie zo dat ik haar heb gebracht naar een voorstelling, maar zelf niet mocht kijken. Voor deze voorstelling had ze maanden gerepeteerd en ik wilde het niet afzeggen. Ze trad zelf op en neemt het mij nog steeds kwalijk dat ik niet in de zaal was…..al probeer ik het uit te leggen dat het ook om haar vrije toekonst gaat. Op deze manier werden mensen binnen gezinnen tegen elkaar uitgespeeld. Boos ben ik erom, nog steeds.

   • Hellen

    9 november 2022 in 11:55

    Ongelooflijk he, dat het is gebeurt. Vergelijken doe ik niet alhoewel het veel lijkt op een buitensluiten in de vorige eeuw..We leven nog..nooit weer? Of komen we dan echt in verzet??

  • de Mooi

   8 november 2022 in 11:41

   Idd en nog begrijpen de uitsluiters het niet. ” je had toch de keuze je te laten prikken”?!🤮 Hun geweten spreekt nog steeds niet. Zouden het zo weer doen

   • Joke

    14 december 2022 in 19:01

    Ik vind de uitsluiters in deze hele coronawaanzin even schuldig als de idioten in de regering.Waar was/is hun verstand? Ik kan deze NSBers niet vergeven.
    Mijn 12 jarige kleinzoon heeft zich onder druk laten vaccineren. Schande! Wat heeft dit kind zich voor zijn toekomst op de hals gehaald?

 2. Paulus

  3 november 2022 in 08:53

  Heb zelf geen kinderen en heb grote bewondering voor alle ouders en hun kinderen die zichzelf de afgelopen twee jaar staande hebben weten te houden. Ik hoop dat jullie het spirituele support dat er van velen is op de moeilijke momenten kunnen voelen!

  • Ollie Voskes

   7 november 2022 in 17:50

   Een heel herkenbaar verhaal.Mijn kleindochters mochten niet meer naar zwemles omdat mijn ongevaccineerde dochter en schoonzoon niet meer mee naar binnen mochten met hun toen 5- en 7- jarige dochters. Ze moesten ze maar door iemand anders laten begeleiden of buiten omkleden en afdrogen!! Ze hebben na veel zoeken een zwembad ruim 60 km! verderop gevonden waar ze als ouders wel mee naar binnen mochten.
   Op een dag mijn volwassen zoon zwaar overstuur en in tranen aangetroffen, niks voor hem, omdat hij de sportschool niet meer in mocht en hij het contact miste met mede sporters en sowieso de hele sociale uitsluiting even niet meer aan kon.
   Bij mijn man en mij is het contact met een aantal heel goede vrienden en familieleden verwaterd omdat er geen begrip was dat wij ons niet lieten vaccineren en zij wél hun euforie over het prikje maar wij onze bedenkingen ertegen vooral niét mochten uitten, dan gingen ‘de rolluiken dicht’ zoals ik dat noemde: niets wilden ze horen over de eventuele gevaren. ‘Prikje naar de vrijheid’ en ‘hoera voor de makers’in de vriendinnen appgroep lezen terwijl jij vooral je mond mag houden als ‘wappie’. Heel erg frustrerend dat gevoel van onrecht en plotselinge verlies van vertrouwen van vrienden in ons beoordelingsvermogen terwijl je elkaar al zo lang kent. Er mocht maar één narratief zijn, die van de overheid en media. Je niet meer gehoord en gezien voelen. Heel eenzaam voelde dat. En nu stukje bij beetje uitkomt dat we waarschijnlijk zo ‘gek’ nog niet waren om dit ‘vaccin’ te weigeren is er van niemand ook maar iets van excuses of belangstelling voor onze kant van het verhaal en wat we hebben doorstaan. Ja, ik ben er regelmatig nog heel boos over. Zeer teleurgesteld in vrienden en medemens maar, dat moet ook gezegd, ook een paar fijne, gelijkgestemde mensen ontmoet.

   • Elly

    10 november 2022 in 10:33

    Gelukkig hebben we ook veel positiviteit ervaren door een groep gelijkgestemden, die we nu als onze vrienden beschouwen .
    Wij helpen elkaar met allerlei activiteiten, ik besef ook dat wij hier heel veel geluk mee hebben. Alle twijfels werden met elkaar besproken en we hebben daar zelfs jeugdgroepen gestart vorig winter om de jeugd de winter door te laten komen
    De andere contacten zijn behoorlijk verwaterd , het zij zo. ….
    Gelukkig is het contact met am redelijk, alhoewel oppervlakkig

 3. Alida

  4 november 2022 in 10:23

  Alle frustraties, verdriet en onrecht gevoelens komen terug bij het lezen van bovenstaande. De tweedeling, het onbegrip, de walgelijke handhavers die mijn dochters verboden naar het toilet te gaan in het clubgebouw, je vrienden die het heel normaal vonden dat zij met een QR code en mega snotneus wel naar de dansvoorstelling mochten en ik me moest laten testen om te bewijzen dat ik niet ziek zou zijn.. onze sportschool in totaliteit 10 maanden gesloten maar wel massaal naar de supermarkt, slijterij en snackbar.. Het oneerlijke, misdadige karakter van al deze maatregelen maakt me nog steeds verdrietig. Ons democratische land heeft ons zo belazerd en ons gestraft voor het vertrouwen op ons eigen lichaam.. De afgelopen twee jaar haalt het slechtste in ons naar boven.. wat een verdrietige en nare periode en allemaal bedacht en bekonkeld door een paar ziekelijke machtsmisbruik ers.

  • Bea

   10 november 2022 in 19:23

   Bij mij ook. Ik was op een zaterdag bij mijn oude moeder. Werd ik gebeld door mijn dochter, helemaal verdrietig en overstuur. Ze was nl met haar man en zoontje van 5 bij de ouders van haar man. Hun zoontje was ziek geworden, had het erg benauwd. (Later bleek hij astma te hebben) bij de huisartsenpost aldaar dachten ze “natuurlijk” gelijk aan c. Mijn dochter en haar man zijn, net als ik, niet ingeënt en mijn dochter mocht om die reden niet eens met haar zoontje mee naar de arts om onderzocht te worden!! Mijn ex man moest komen opdraven, met zn vrouw, zij zijn wèl ingeënt. Een half jaar later is dezelfde dochter zwanger vd tweede en wordt haar (nadat ze ontkennend antwoord op de vraag of ze ingeënt is) keihard meegedeeld: “straks krijg je c en gaat je kind dood”. Zeer onprofessioneel dus. Kan er nog om janken. Ikzelf zat november vorig jaar met een date op een terras te eten, met dekentjes. Het knusgehalte was groot, nochtans is het niks geworden.

   • Renske

    14 december 2022 in 13:38

    Mijn prikvrije vriend werd nogal ziek van corona en bij de huisartsenpost werden we behandeld als melaatsen (ik ook, terwijl ik niet meer ziek was en ze niks wisten over mijn prikstatus (ik heb andere ha)). Hij werd doorgestuurd naar het zh voor observatie. Ik bracht hem met de auto ernaartoe. Bij de receptie deed hij heel even het mondkapje naar voren om beter te kunnen ademen; hij was nl erg benauwd. Gelijk beet een verpleger mijn zeer zieke vriend toe dat hij zijn mondkapje op moest houden. Het was allemaal uitermate desillusionerend.
    Ook het buitensluiten: De politie op je afgestuurd krijgen omdat je geen mondkapje draagt in de supermarkt. Niet kunnen zwemmen. Andere ouders die zo’n qr-code geen big deal vinden. Horeca waar ik al jaren kwam die nu ontoegankelijk was. De boekhandel waar ik al jaren kom en niet welkom was zonder mondkapje. En dan de hypocrisie op 4 mei van ‘dit nooit weer’. Ik walg ervan.

    • Bea

     3 mei 2023 in 22:30

     Is het goed afgelopen met je vriend, Renske?

 4. Jacqueline de Bruijn

  7 november 2022 in 11:55

  Dit verhaal is bijna een kopie van mijn eigen verhaal, pijnlijk zo pijnlijk.
  Vooral voor je kinderen, dit wil je ze besparen, de uitsluiting, de confrontatie. Ik bekijk de mensheid met hele andere ogen. Gelukkig hebben wij onze rug recht weten te houden maar het heeft echt wel wat gekost.

 5. Toetenel Gerry

  7 november 2022 in 12:52

  Zit met tranen in mijn ogen dit te lezen, wat hebben ze kinderen aangedaan, ik werd zelf ook buitengesloten, kreeg ruzie met vrienden, maar kinderen buitensluiten, dan ben in en in slecht.

  • Jolanda De Klerk

   7 november 2022 in 17:16

   Ik vond het een verschrikkelijke tijd en kan er nog verdrietig van worden als ik er aan terug denk. De angst van iedereen om ons heen kon ik gewoon niet begrijpen….en nog zijn er velen die ‘geloven’ in het corona sprookje. De kreet ‘je doet het voor een ander’ vind ik ronduit bizar! Ik ben trots dat we hier niet ingetrapt zijn. Nu zoveel mensen om ons heen met allerlei gezondheidsproblemen maar dat kan natuurlijk niet van de vaccinatie zijn …

   • de Mooi

    8 november 2022 in 11:42

    Idd en nog begrijpen de uitsluiters het niet. ” je had toch de keuze je te laten prikken”?!🤮 Hun geweten spreekt nog steeds niet. Zouden het zo weer doen

  • Cindy

   7 november 2022 in 22:44

   Hier precies hetzelfde alleen zijn wij niet ” ongevaccineerd” , maar ” vaccinvrij”. Geeft op de een of ander manier een positievere draai aan deze waanzin.
   Wij zijn destijds uitgescholden, uit de maatschappij getrapt en dat deed pijn. Gelukkig hebben mijn kinderen en ik onze hoofd hoog gehouden en zien wij de gevolgen van allerhande problemen van mensen die vooraan in de rij stonden voor de prik.
   Nu.. word ik met respect aangekeken omdat ik vaccinvrij ben,en gelukkig mijn immuunsysteem vertrouw en niet de overheid.

 6. Esther Kik

  7 november 2022 in 13:19

  Zo herkenbaar.. ik mocht niet meer kijken naar mijn jongens als ze gingen voetballen..moest buiten het terrein wachten,mocht niet naar een toilet ( bij een uitwedstrijd) mijn kinderen mochten niet douchen na een wedstrijd, de kantine niet in om iets te eten of te drinken te halen…en mensen vonden dit werkelijk “normaal” Stiekem best nieuwsgierig hoe ze daar nu over denken…

  • de Mooi

   8 november 2022 in 11:43

   O daar hebben ze geen wroeging over hoor…

 7. Marcel

  7 november 2022 in 13:44

  Herkenbaar verhaal.
  De uitsluiting ging heel ver en verbazingwekkend om te zien dat vele mensen daar gemakkelijk in mee gingen en hoe het personeel van ons zwembad daar fanatiek aan meewerkte. Sommige dames genoten van de macht en waren heel fanatiek. Echt verdrietig om te constateren.

  Ik heb veel boeken over de oorlog gelezen, ik begon er als kind al mee. Het is verbazingwekkend hoe de parallellen zijn te trekken naar het heden. Op dit moment lees ik de levensroman over verzetstrijder Johannes Post, die in verzet kwam tegen de onderdrukking. Het is eng dat mensen blijkbaar niks leren van het verleden en zo maar mee doen aan een systeem dat echt duister is.

  Gelukkig weet ik me geborgen in Gods liefde.
  Iedereen, ook zij die menen te moeten onderdrukken, moeten ooit verantwoording afleggen voor hun daden, of hier al op aarde, maar zeker straks als Mijn hemelse Koning terugkomt.

  • Bea

   10 november 2022 in 19:42

   Amen, Marcel!!!

 8. Marleen Willems

  7 november 2022 in 15:06

  Heb zelf 2 dochters en 6 kleinkinderen.
  Allen zijn ongevaccineerd.
  De uitsluiting was echt bizar. Zelfs mijn zus en schoonbroer sloten ons uit.
  Het raakt me nog steeds.
  Vriendjes van onze kleinzoon van 14 mochten niet meer met hem omgaan omdat hij niet gevaccineerd was.
  Hij was een van de weinigen die een mondslabber weigerde. Ik vond het knap dat hij bij zichzelf bleef en het allemaal lijdzaam onderging zonder veel woorden. Ik maakte me des te meer zorgen om zijn welbevinden. De sportschool werd hem ontzegd. De tweeling van 6 moesten zich buiten aankleden na de zwemles. Ouders mochten niet naar binnen. Ik mocht niet meer naar de bridgeclub. De vriendin van een andere kleindochter van 8 pushte haar steeds om zich te laten vaccineren want anders zouden wij, haar opa en oma, doodgaan. Wat was ze bang en belde ze vaak om te vragen hoe het met ons ging. We hebben verjaardagen van onze kleinkinderen gemist omdat buren achter het raam controleerden hoeveel mensen er binnen waren.
  Het was een verdrietige tijd maar we hebben ons erdoor heen geslagen en ons niet laten pushen.

  • Edith

   7 november 2022 in 15:55

   Bizarre wereld maar je hebt je kinderen een enorm grote dienst bewezen door ze te vrijwaren van het schadelijke Mrna vaccin waarvan velen nu de wrange vruchten plukken.

 9. Marjolein Luijten van der Tas

  7 november 2022 in 15:13

  Het was verschrikkelijk om mee te maken, zeker de controleurs die “ineeens” macht hadden. Het was niet te begrijpen dat zoveel mensen hier “gewoon” aan meededen. Dat was voor mij persoonlijk de dolk in mijn rug. Ze vonden het raar, maar deden toch mee aan deze waanzin. Ik zal dit nooit maar dan ook nooit vergeten of vergeven. Doordat de gewone mensen hier aan meededen kon dit worden gedaan. Pure discriminatie!

 10. alan

  7 november 2022 in 15:43

  Wat een prachtig betoog met een trieste inhoud. Maar troost u, in de toekomst zullen jullie steeds meer zien dat het het allemaal waard was. Ik wens jullie gezin heel veel geluk toe, de wijsheid is al aanwezig.

 11. Jantien

  7 november 2022 in 16:41

  Mijn man en ik zijn niet gevaccineerd. Ik had bij de Mexicaanse griep al sterk het vermoeden dat dit een proef was. Ook het meedogenloze beleid van de regering gaf te denken ( Groningen, Toeslagen Affaire etc.). De druk die op mensen werd gelegd vond ik niet normaal en wakkerde mijn wantrouwen aan. Mijn vertrouwen in de farmacie en sommige medici is al niet groot, dit veroorzaakt door eigen ervaringen .
  Nadat we open waren tegen een familielid (stom stom) kregen we de opmerking dat hij hoopte “dat wij op de stoep voor het ziekenhuis gedonderd zouden worden bij ziekte. Die plek was goed genoeg voor ons.”. Vanaf die tijd hebben we ons maar stilgehouden. Er viel niet te praten met de meeste mensen. Men is niet meer gewend na te denken en zelf onderzoek te doen. Het geweten is bij veel mensen ver te zoeken.

 12. Carl

  7 november 2022 in 21:22

  Vervang ongevaccineerden door Joden , en je snapt al iets meer hoe het in godsnaam zo ver is kunnen komen in WO2. Gelukkig hebben we het goed genoeg om het niet zover te laten komen.
  Never again, nooit meer hoop ik!

 13. Van Zanten

  7 november 2022 in 22:40

  Prachtig verhaal. Twee jonge heldinnen met verstandige ouders. De wereld is in 2020 gek geworden. Kennelijk zijn er nog enkele normale mensen over.

 14. Annette

  8 november 2022 in 01:16

  Goed om te lezen ik was alweer zoveel vergeten maar het is zo onbegrijpelijk nu blijkt dat we voorgelogen zijn je doet het voor een ander was een leugen

 15. Joris

  8 november 2022 in 07:18

  En dan heb jij nog het “geluk” dat blijkbaar je vrouw er hetzelfde in staat.

  Wij hadden (en hebben nog af en toe) hier regelmatig woorden (ruzie) over, zij wel gevaccineerd en meedoen aan de qr-maatschappij en ik ongevaccineerd en faliekant tegen qr.

  Dat kwam er ook nog eens bovenop.

 16. Eelze

  13 december 2022 in 19:55

  Hay fever…since 30 years.
  So also at work some reactions from my nose.
  I was asked to go to PCR test because colleagues were afraid of me, unvaccinated and now with clear symptoms of covid (according them). Refused, why to test for something which I do have every year and the reason for it was standing outside before the entrance of work.
  So 2 weeks at home. Paid. As I refused to be ill.

  Crazy times.

 17. Corine

  5 januari 2023 in 13:07

  Een weg van wel of niet gevaccineerden??? Daar doe ik niet aan mee. De goeden en de kwaden??? Wat een hoogmoed!!!Ik heb zelf ergere tijden meegemaakt dan deze tijd!! Velen met mij!!!!
  Er is zoveel leed in deze wereld!!!!
  Verschrikkelijke dingen!!!! Te afgrijselijk om te benoemen!!!!
  Ik bepaal zelf wat er in mijn lichaam komt!!!Geen overheid heeft daar het recht toe! Verder gedraag ik mij als een keurig burger. Betaal mijn belastingen. Ga met respect om met mijn naasten al denken we anders en zijn we totaal verschillend. Dat is een democratie!!!
  We denken zoveel rechten te hebben!!!
  Een behoorlijke groep mensen heeft altijd buiten de maatschappij gestaan. Ook opgesloten gezeten in inrichtingen, zwaar onder de medicijnen gestopt.Omdat ze niet voldeden aan een bepaalde eis!!!

  • Bart Meijs

   4 maart 2023 in 12:03

   Ijzersterk geschreven en ontzettend herkenbaar.
   Vind het ook pijnlijk dat je het er nu niet meer over mag hebben.
   Mijn dochter van destijds ook net 13 heeft 5 maanden school gehad achter een beeldscherm, de jongste liep met een muilkorf door de lagere school.
   We kwamen geen kantine meer in maar omdat ik wel coach ( vrijwilliger) was mocht ik wel mee naar de lege sporthallen om een wedstrijd te volleyballen. Als vrijwilliger kunnje immers niemand anders besmetten.
   Nu is het dodelijk stil rond de vaccinaties, maar ik zal het nooit vergeten. Mijn meiden lopen gelukkig vrolijk en godzijdank ongevaccineerd rond, die denken waarschijnlijk alleen nog maar dat het een hele slechte droom of film was ..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

AIVD over kabinet: opstappen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Volgens inlichtingendienst AIVD kan politiek Den Haag bij veel meer mensen onvrede over de overheid wegnemen, dan alleen bij een kleine groep extremisten. Dat staat in het rapport over ‘anti-institutioneel extremisme’. Zo kan het kabinet veel winst boeken als het zich aan de wet gaat houden en daarnaast verantwoording aflegt over zaken die misgaan.

Dit is het belangrijkste ‘subnarratief’ in het rapport van de inlichtingendienst over de wappies, dat deze week veel stof deed opwaaien.

Openbaarheid van bestuur is een ‘kernprincipe’ voor een functionerende rechtstaat, begint de geheime dienst in de inleiding van het stuk, dat schertsend al het dreigingsbeeld wappies wordt genoemd. Gewelddadig is die beweging niet en er zijn ook geen signalen dat escalatie voor de hand ligt op korte termijn.

De ‘anti-institutionele massa’ krijgt zelfs voor de toon van het debat en de inhoud een paar eervolle vermeldingen van de geheime dienst, valt op. “Deze groep maakt juist veelvuldig gebruik van grondrechten als vrijheid van meningsuiting of demonstratie. Men wordt ook juist aangespoord om zelf onderzoek te doen en een eigen mening te vormen.” Met de verdraagzaamheid, diversiteit en inclusie gaat het ook voorbeeldig, signaleert de AIVD: “In tegenstelling tot bijvoorbeeld het rechts-extremisme, worden binnen het anti-institutioneel- extremisme bepaalde bevolkingsgroepen niet weggezet als minderwaardig of als bedreiging.”

Dat past allemaal in de voorwaarden die je voor een goed functionerende rechtstaat nodig hebt, zo verhaalt het theoretisch kader dat de AIVD op papier zette. De rechtstaat heeft naast wetten en plichten ook een werkproces, bijvoorbeeld. De tweet waarin minister Hugo de Jonge zijn woede uit over de column van Marianne Zwagerman, is langs de meetlat van ‘specifieke procesvoorwaarden’ niet meteen onverdeeld succesvol.

Waarom nu toch een gevaar dreigt rond de wappies? Onder de anti-institutionele-extremisten bevinden zich ook enkele aanhangers van rechtsextremisme, signaleert de AIVD. Die overlap vermengt nu niet, maar dit zou in de toekomst kunnen gebeuren, is de vrees die uit het rapport breed is opgepikt. Gebeurt zo’n vermenging wel, en dan ook nog eens op grotere schaal, dan vormt het ‘narratief van de kwaadaardige elite’ mogelijk op termijn een gevaar.

En dan vond de AIVD nog iets: “Behalve de overlap met rechts-extremisme, zijn er enige, meer verrassende, signalen dat enkele aanjagers binnen het islamitisch-extremisme interesse tonen in het narratief over een ‘kwaadaardige elite’.”

De AIVD blijft vervolgens wel schimmig over het waarheidsgehalte van de claims over de kwaadaardige elite die de wereld bestuurt. Wel claimt de AIVD dat dit verhaal niet klopt. Wat heeft de AIVD als onderzoeksvraag gebruikt? Het gaat om “een ‘kwaadaardige elite’ die de controle heeft over alle instituties in Nederland en de intentie heeft om, met behulp van verzonnen gebeurtenissen of interpretaties van daadwerkelijke gebeurtenissen, het volk te onderdrukken, tot slaaf te maken, of desnoods te vermoorden”:

Dat je met een beetje macht over een enkele institutie al veel kapot kan maken in de samenleving, is sinds de toeslagenaffaire breed bekend. Maar die verdiepingsslag maakt de AIVD niet, maar het borduurt voor op de meest extreme QAnon variant van anti-overheidskritiek.

En daar komt dan eindelijk de overheid in beeld als partij in dit proces: “Boodschappen van het narratief worden versterkt en in de hand gewerkt door grieven ten aanzien van daadwerkelijk overheidshandelen, zoals de toeslagenaffaire of andere persoonlijke frustraties met de overheid. Men voelt zich niet serieus genomen.” Dit wordt versterkt doordat het keer op keer gebeurt.

Hiermee is de oplossing meteen ook grotendeels in zicht, ziet de geheime dienst. De politiek zou eens de eer aan zichzelf moeten geven in deze, adviseert de AIVD, en dat geldt ook voor de rechtspraak, justitie, wetenschappers en media.

Juist de regering heeft zelf heeft een hele schatkist aan instrumenten om te werken aan ‘herstel van vertrouwen’ met de samenleving, begint haar conclusie: “Betrouwbaar tonen en betrouwbaar communiceren. Dat is cruciaal.”

“Communicatie over politieke beslissingen, beleid en gebeurtenissen zal hierin belangrijk blijven. Wanneer de publieke perceptie is dat besluitvorming transparant is verlopen en tegengeluiden serieus zijn behandeld, zal het narratief waarschijnlijk minder goed voet aan de grond krijgen.”

Verder Lezen

Binnenland

TNO had maand voor pandemie al nepnieuws-bot gereed

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

TNO heeft in de maanden voorafgaand aan de uitbraak van COVID-19, in het diepste geheim een eigen surveillancetool voor social media toezicht voltooid, die gebruikt kon worden door ministeries. Deze ‘big brother software’ is gebouwd naast een operatie van de landmacht (LIMC), die ook tot doel had kritische burgers en media in de gaten te houden. Dat blijkt uit nieuw vrijgegeven documenten die Indepen heeft bestudeerd.

Nederland heeft lang ontkend dat het coronavirus een probleem zou worden in de zorg of de samenleving. Maar achter de schermen werd in de maanden voor het eerste coronageval al wél hard gewerkt aan massasurveillance van bevolking en media.

Een geavanceerd surveillancenetwerk om social media op ‘desinformatie’ over de pandemie dwars te zitten, was al maanden in ontwikkeling voordat op 27 februari 2020 live uitgezonden op televisie dat spontane ‘briefje voor Bruno’ werd overhandigd. Het RIVM wist daarvan, maar verspreidde op dat moment zelf desinformatie, zoals dat ‘Carnaval doorgaans wordt gevierd in kleine kring’. Dit blijkt uit nieuw vrijgegeven Woo-documenten.

Begin februari is er al overleg tussen verschillende departementen, om de desinformatie te bundelen en analyseren. ‘Wat doen we bijvoorbeeld met het verhaal dat het virus uit een lab is ontsnapt in Wuhan’, mailt een oplettende ambtenaar van VWS.

Ministeries kregen vanuit TNO in maart een panklaar aanbod (geld is geen probleem, om te beginnen) voor een systeem voor ‘near real-time monitoring’ van ‘ondermijnende berichten op social media over corona, waarbij AI de bronnen en links in de berichten gaat scoren op betrouwbaarheid’, zo staat in een aanbod vanuit het onderzoeksinstituut.

Voor dergelijke projecten was binnen TNO een miljoen euro beschikbaar, maar de bedenker had alleen nog een casus nodig, om het systeem eromheen te kunnen bouwen.

Deze berichten zijn pas enkele dagen geleden openbaar geworden, maar dateren van ver vóór de pandemie, twee maanden voor de eerste besmetting bevestigd werd.

“TNO heeft in 2019/2020 een algoritme ontwikkeld voor de detectie van politiek getinte fake news artikelen op Twitter. Een dataset met Twitter berichten waarin wordt gerefereerd aan politieke nieuws berichten, en Twitter berichten die deze berichten retweeten, is gebruikt om automatisch, d.m.v. een Al algoritme, onderscheid te maken tussen nieuwsberichten die betrouwbare informatie bevatten en nieuwsberichten die valse, inaccurate of misleidende informatie bevatten. Het algoritme gebruikt zowel Natura] Language Processing (NLP) features, o.b.v. Twitter berichten , als sociale netwerk features, o.b.v. verspreidingsgedrag en gebruikerskenmerken om fake news te herkennen. Voor de ontwikkeling van het algoritme is een dataset gegenereerd waarbij de foutieve informatie is gelabeld o.b.v. het Hoaxy platform voor het tracken van foutieve informatie.”

Facebook kwam tezelfdertijd, op 3 februari 2020 met de aankondiging van een tool om desinformatie snel te kunnen muten of verwijderen. Maar in Nederland is dat in het begin van de pandemie niet nodig: tijdens de eerste lockdown is de informatie van het RIVM en het kabinet leidend in de berichtgeving en het maatschappelijk debat. Maar die publieksvoorlichting was eind februari 2020 nog steeds zeer misleidend, weten we achteraf.

De overheid was op het moment dat de veiligheidsdiensten de social media monitoring opzette, aan het grote publiek aan het verkondigen dat er niets aan de hand was. Voor de geschiedschrijving zijn de tweets van het RIVM uit die periode gebundeld door Elsevier.

TNO was toen met heel andere zaken bezig: “Wij denken dat we door het bovengenoemde ontwikkelde algoritme toe te passen op de COVID-19 context, we ondermijnende foutieve berichtgeving near real-time kunnen onderscheiden van de betrouwbare berichtgeving over het coronavirus. Dit biedt handelingsperspectief voor crisisbeheersing.” Een gedetailleerd voorstel voor het systeem, inclusief de COVID-19 monitoring, heeft de datum 3 februari 2020.

Opvallend is dat in de propositie van TNO een fase is weggelakt, fase 5:

“Propositie
Voor dit onderwerp zijn we op zoek naar een stakeholder met een geschikte use-case voor het uitwerken van de volgende onderzoeksvraag:
In hoeverre is het re
éds ontwikkelde detectie algoritme toepasbaar en bruikbaar voor een specifieke use- case uit de praktijk?
Het onderzoek zal bestaan uit vijf activiteiten:

 1. Use-case uitwerken + conceptueel plan voor praktijkvalidatie opstellen

 2. Dataset constructie (inclusief een ground-truth labelling)

 3. Doorontwikkeling algoritme (algoritme toepasbaar maken voor specifieke use-case)

 4. Interpretatie van resultaten + praktijkvalidatie algoritme”

De nepnieuwsrobot van TNO werd omarmd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Toch kreeg die pas in oktober formeel een belangrijke rol in de pandemiebestrijding. Aanvankelijk was de gezondheidszorg leidend.

Maar Pieter Jaap Aalbersberg had hiermee in het begin niet de burgers in de gaten hoeven houden, die hielden het toen met elkaar zeker nog prima uit. Het gerommel ontstond pas later, door handelen, niet handelen en vooral niet verklaren van beleid. En het financieel wanbeheer tijdens miljardenoperaties, zoals op het ministerie van VWS. Hoeveel bonnetjes zou een op maat gemaakt algoritme van TNO daar boven water kunnen halen?

 

Verder Lezen

Binnenland

De D66-traan als wapen werkt niet in een lege kerk…

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Er is iets merkwaardigs aan de hand in dit land. Daar waar ‘de traan’ bij menig gevoelig mens tot compassie leidt, werken deze tranen niet meer. De hoon om de overduidelijk geveinsde tranen van Kaag riekt naar leedvermaak. Aangezet door haar dochters, die plots politiek ingezet worden, maken haar geveinsde traan ongeloofwaardig. Iedereen doorziet het spel, behalve de laatsten der Mohikanen uiteraard, Paternotte, Sjoerdsma en wat Twitter-trollen met de laatst overgebleven D66-stemmers voorop. Kaag die aangeeft ‘verrast’ te zijn door het optreden van haar dochters, een dag later Twan Huys die aangeeft dat alles ‘uiteraard’ in overleg is gebeurd. Een moeder die beweert zich ernstig zorgen te maken over haar veiligheid, om vervolgens haar nooit getoonde dochters in de schijnwerpers te zetten. Hoe lang loog Kaag over haar invloed op de roemruchte NPO-documentaire vlak voor de verkiezingen ook alweer? Je zal er maar wéér intrappen…

De tranen van de toeslagenouders, de tranen van de zoveelste boerin wiens man een voortijdig einde aan zijn leven maakte, de tranen van de vissers wiens schip en toekomst door de sloophamer werd geveld, de tranen van uit huis geplaatste kinderen, de tranen van gezinnen die door Jeugdzorg zijn verscheurd, de tranen om verzakte huizen in Groningen, de tranen van de weduwen in Oekraïne en Rusland, de tranen van ouders wiens kinderen zich buiten moesten omkleden, de tranen van Nederlanders die de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen of de tranen om de energierekening, ze werden en worden al jarenlang niet serieus genomen door dezelfde D66-kliek die nu om compassie vraagt.

De slachtoffers in de beerput van deze D66-kliek worden al jarenlang weggezet als ontkenners, anti-elite extremisten, rechtsradicalen, complotdenkers, anti-vaxers, nepnieuws-verspreiders, bruinhemden, nazi’s, wappies, Putin-vriendjes, agro-terroristen en meer van dat soort mensonterende termen. Ieder ‘debat’ wordt in de kiem gesmoord door de tegenpartij weg te zetten als incompetent en wordt vervolgens subiet ontmenselijkt. De tranen van al deze ontmenselijkten worden hautain weggewuifd, want de D66-kliek weet wat goed is voor de mensheid. Vanuit hun elitaire hoogmoed en bijbehorend Messias-complex dienen de volgers zich te onderwerpen aan het ware geloof, het enige ware D66-geloof. Anders volgt een resolute verbanning naar de kerkers der ongelovigen, gesteund door de D66-infiltranten bij de NPO en de reguliere pers.

De D66-kerk is echter leeggelopen, de volgers hebben hun heil ergens anders gezocht. Want vele volgers werden zélf slachtoffer van hun macabere heersers. De tenenkrommende hypocrisie van de D66-kerk die zélf geen vliegschaamte kent, die zélf het ene na het andere MeToo-schandaal onder het tapijt probeert te vegen, die zélf aan elkaar hangt van de intriges en ondemocratische rellen, die zélf nepnieuws voor waar aanneemt, heeft juist zélf teveel slachtoffers binnen de eigen gelederen veroorzaakt. De omgekeerde werkelijkheid presenteren als waarheid is het handelsmerk van D66. De democratie beschermen door onwelgevallige berichtgeving te verbieden, de samenleving beschermen door gezonde mensen te cancelen, de zomers die dan weer te nat en tegelijkertijd weer te droog zijn, gezwegen nog over gestreste regenwurmen die de uitkoop van boeren moet rechtvaardigen. Er is werkelijk geen touw aan vast te knopen.

En als die club dan om medeleven of compassie vraagt na zoveel leed te hebben veroorzaakt, dan wordt de spoeling dun. Want alleen met voldoende volgelingen heeft de D66-kerk de macht. En ook al heeft de D66-kerk tot in de diepste vezels van onze samenleving haar tentakels uitgespreid, zodra de hogepriesters van dit zogenaamd democratische genootschap aan hun eigen hypocrisie ten onder gaan, verlaten alle ratten met schaamte het zinkende schip. Dat proces is nu gaande: ‘Huilen is voor jou te laat’ zouden Corry en de Rekels zingen vanuit het oksaal van de D66-kerk.

Verder Lezen

Recent

Binnenland17 uur geleden

AIVD over kabinet: opstappen

Volgens inlichtingendienst AIVD kan politiek Den Haag bij veel meer mensen onvrede over de overheid wegnemen, dan alleen bij een...

Binnenland3 dagen geleden

TNO had maand voor pandemie al nepnieuws-bot gereed

TNO heeft in de maanden voorafgaand aan de uitbraak van COVID-19, in het diepste geheim een eigen surveillancetool voor social...

Binnenland3 dagen geleden

De D66-traan als wapen werkt niet in een lege kerk…

Er is iets merkwaardigs aan de hand in dit land. Daar waar ‘de traan’ bij menig gevoelig mens tot compassie...

Binnenland4 dagen geleden

Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel, vaarwel Kaag!

Wanneer wordt het tijd om de pijp aan Maarten te geven? Bij dagelijkse bedreigingen door moslimfanatici, waarmee het OM vervolgens...

Buitenland5 dagen geleden

Staat pakt jackpot op online gokmarkt: nu reclameverbod

De politiek gaat het adverteren voor online kansspelen aan banden leggen, maar voor die tijd heeft de staat eerst de...

Binnenland5 dagen geleden

Coronawet en pensioenwet, wél voor de burger, maar niet voor politici?

Zodra wetten en regels door machthebbers worden bedacht voor de burgerij, maar deze niet gelden voor henzelf, dan stinkt het...

Binnenland6 dagen geleden

Sorry, dit landsbestuur is compleet failliet

‘Sorry’ is het hoogst haalbare in het huidige politieke bestel. Zorgden in het verleden een verloren gegaan bonnetje of een...

Binnenland1 week geleden

Vertrekkende senaat: farmaceutische belangen boven burgers

Farmaceutische bedrijven hoeven niet op de proppen te komen met onderzoeksgegevens die het parlement nodig heeft voor het evalueren van...

Binnenland1 week geleden

Vaccinatieschadeclaim, alleen Scrabble vaart er wel bij

Nu de eerste claims binnenkomen over vaccinatieschade lijkt er een grote groep verbaasd over het feit dat de overheid geen...

Binnenland2 weken geleden

Nederland stopte met pensioensparen voor veteranen

Het kabinet blijkt vele miljarden te weinig hebben gespaard voor de pensioenen van militairen en oud-politici. Als de Eerste Kamer...

Trending