Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Buitenland

Oekraïne: De geopolitieke ligging en schaliegas (deel 1) 

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Wat we in het naoorlogse Europa niet meer voor mogelijk hielden is toch gebeurd: een land dat een ander land binnenvalt. Begrijpelijk dat dit veel emoties oproept, en het behoeft geen betoog dat zoiets nooit goed te praten is.

Bij gebeurtenissen als deze worden we al snel overspoeld met beelden en verhalen die veel emotie(s) oproepen, maar juist dan is het belangrijk om een stap terug te doen en de gebeurtenissen vanuit een breder perspectief te bekijken om te kunnen begrijpen wat er werkelijk aan de hand is en antwoord te proberen te krijgen op de vraag hoe dit kon gebeuren.

Gebeurtenissen als deze komen nooit uit de lucht vallen en hebben doorgaans een lange aanloop. Het is heel belangrijk op welk punt je de analyse wilt laten beginnen. Kijk je alleen naar de maanden voorafgaande aan de inval, dan is je analyse anders dan wanneer je startpunt bij de Maidan-opstand ligt, en het wordt nog weer anders wanneer je nog verder teruggaat, zelfs eeuwen terug. Want de kiem ligt al in de 14e eeuw. Daar gaan we later naar kijken; dit is de start van een serie artikelen over de ontwikkelingen en de actualiteit in dit gebied.

Wanneer er zulke verse emotionele ontwikkelingen zijn en de schuldige duidelijk lijkt, zien we vaak dat mensen minder open staan voor een genuanceerder beeld. Feiten zijn echter feiten, en daar gaan we naar kijken.

Op 24 augustus 1991 verklaarde Oekraïne zich onafhankelijk. Het is een land dat eigenlijk uit twee verschillende delen bestaat: een westelijk deel, dat Europees is georiënteerd en waar het katholieke geloof overheerst, en een oostelijk deel, waar veel oorspronkelijke Russen wonen en dat op Rusland is gericht. Daar is men overwegend oosters orthodox. Het is een tweedeling die in alle verkiezingen weer zichtbaar wordt. Elk nieuw onafhankelijk land heeft, net als elke jonge organisatie, jonge politieke partij of jong bedrijf te maken met aanloopproblemen, waarin al aanwezige tegenstellingen tot spanningen kunnen leiden. Bovendien is het een gebied dat geopolitiek een belangrijke ligging heeft en meegezogen kan worden in ontwikkelingen die groter zijn dan die van het land zelf. Dat maakt Oekraïne in meerdere opzichten kwetsbaar, en gevoelig voor het touwtrekken tussen Rusland en de VS/EU. Het is niet alleen geopolitiek touwtrekken. Het gaat ook om geld, veel geld, en grondstoffen.

De Verenigde Staten hebben de afgelopen decennia in eigen land grootschalig ingezet op de winning van schaliegas door middel van de omstreden en vervuilende methode van fracking (een methode om gashoudend gesteente onder hoge druk te kraken met water, zand en chemicaliën, zodat het gas vrijkomt), en zette meer dan tien jaar geleden de EU onder druk om ook schaliegas te gaan winnen, want dat zou ons veel minder afhankelijk maken van Russische olie en gas. Ook Oekraïne werd onder druk gezet om schaliegas te overwegen, zo meldt o.a. HP/De Tijd op 14-9-2014[1]

Daarnaast speelde er nog een motief. De grote multinationals in de Verenigde Staten hadden veel expertise opgebouwd met het winnen van schaliegas en wilden elders in de wereld die expertise te gelde maken. In de EU wilde dit niet zo vlotten. Regeringen ondervonden felle weerstand van milieugroeperingen, en Nederland, Frankrijk en Duitsland besloten om de projecten voorlopig maar even in de ijskast te zetten. Een bedrijf als Chevron bijvoorbeeld ging zich vervolgens op Oost-Europa richten en begon te kijken naar exploitatiemogelijkheden in Polen en Roemenië. Vooral Polen zou veel schaliegas hebben, maar de winning ervan zou heel lastig zijn. NAK Nadra Ukrainy meldt vervolgens dat het Oekraïne is die de grootste schaliegasvoorraden van Europa heeft. Maar die liggen voor het grootste deel in Oost-Oekraïne, in het Dnjepr- Donetsbekken en het Azov-Kuban-bekken. Het was het bedrijf Burisma Holdings dat al in 2010 zocht naar potentiële investeerders om deze velden te ontginnen; Burisma had zich ook verzekerd van de ontginningsrechten. Ook Shell meldde zich in 2012 om rechten te krijgen om het Juzovka schaliegas-gebied te mogen ontginnen.

Zou hier heel veel schaliegas vandaan komen, dan zou Rusland het Westen veel minder gas kunnen leveren. Rusland had dus belang bij het tegenhouden van deze gaswinning, Amerika en de EU hadden juist belang bij het zo snel mogelijk ontginnen van deze velden.

Rusland heeft van meet af aan in de vorm van Oekraïne een soort neutrale bufferstaat tussen Rusland en de EU willen hebben, en dat was Jeltsin en later ook Poetin mondeling door o.a. de NAVO toegezegd. Schaliegaswinning in Oekraïne door Amerikaanse bedrijven was dus niet alleen een economische bedreiging; zo dicht tegen de Russische grens aan deed het ook de gewenste bufferzone teniet. Het is precies het schaliegasgebied in het oosten van Oekraïne waar een burgeroorlog uitbrak.

De EU wilde om meerdere redenen een associatieverdrag met Oekraïne, dat wordt nu begrijpelijker. Deze hele thematiek speelde een grote rol tijdens het presidentschap van Obama.

We hebben dus te maken met een recent onafhankelijk geworden land dat uit twee delen bestaat met elk een eigen taal, cultuur, religie en achtergrond. Het werd een middelpunt van geopolitieke spanningen rond de vraag: wel of geen neutrale bufferzone, waar ook nog eens grote schaliegasvoorraden aanwezig zijn die voor Amerika en de EU enerzijds en Rusland anderzijds tegengestelde belangen inhouden.

In deze periode zijn er veel dingen gebeurd die de nodige vraagtekens oproepen. In dit licht is het volgende fragment interessant:

“Toen ik voor de twaalfde of dertiende keer in Kiev was om er aan te kondigen dat ze nog een miljard dollar aan leningengaranties kregen, had ik de toezegging gekregen van president Porosjenko dat ze actie zouden ondernemen tegen de openbaar aanklager van de staat. Maar dat hadden ze niet gedaan. Dus zei ik dat ze dat miljard niet zouden krijgen, waarop hij zei dat ik geen zeggenschap had want ik was niet de president. Bel hem maar, zei ik, maar ik zeg je dat je dat miljard niet krijgt. En ik ben over zes uur vertrokken, en als de aanklager dan niet ontslagen is krijg je je geld niet. Nou, hij werd ontslagen en ze hebben er een goeie voor in de plaats gezet en ze hebben nog een paar substantiële zaken aangepast.”

Directe inmenging van buitenaf in Oekraïne vlak na de Maidan-opstanden door een gezant van een buitenlandse president en nee, dat was geen Russische gezant. De man die dit vertelde is Joe Biden, die toen nog vicepresident van de VS  onder Obama was. Hij vertelde dit trots en open en bloot op een bijeenkomst van de Council on Foreign Relations in december 2017, als introductie op het artikel dat hij samen met Michael Carpenter voor hun blad Foreign Affairs schreef.[2] Je kunt de hele sessie op Youtube vinden; deze uitspraken beginnen rond 52:10[3]https://www.youtube.com/watch?v=Q0_AqpdwqK4

Waarom moest de openbaar aanklager verdwijnen van Joe Biden? Waarom was dat zo dringend? Dat gaan we in de volgende artikelen bekijken….


[1] http://www.hpdetijd.nl/2014-09-14/schaliegas-geheim-achter-de-oekraine-crisis

[2] Dit is het artikel: https://www.foreignaffairs.com/articles/2017-12-05/how-stand-kremlin

[3] Een uitsnede uit de sessie met alleen deze uitspraak is te vinden op: https://www.youtube.com/watch?v=u27qy5YViFs

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Kennedy jr.: ‘Presidentskandidaat om van censuur af te zijn’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Presidentskandidaat in de Verenigde Staten Robert F. Kennedy jr. heeft zich vroeg aangemeld voor de verkiezingsstrijd om te voorkomen dat media hem kunnen cancelen. “Ik had het eigenlijk nog eerder willen doen, maar mijn vrouw hield mij tegen.”

Dat zei Kennedy afgelopen dagen in verschillende mediaoptredens, waaronder bij Twitter Spaces afgelopen maandagavond, gehost door Elon Musk. Nadat Musk het sociale medium Twitter overnam, bracht hij stukje bij beetje naar buiten op welke manier de overheid in de Verenigde Staten ongewenste tweets probeerde te laten verwijderen door Twitter, via politiek-juridische druk.

Kennedy: “Mijn vrouw zei: je mag alleen jezelf kandideren als je ook kans maakt. Een tijdje later werd ik benaderd door een opiniepeiler, die me buiten mijn medeweten om al enkele maanden pollde, hij liet me zien hoe daar een flinke stijging in zat. Toen heb ik me gekandideerd.”

Kennedy is een buitenbeentje in de presidential race, maar hij is niet alleen vanwege zijn afkomst (zijn vader werd als presidentskandidaat vermoord, zijn oom als president) iemand om rekening mee te houden. Hij steekt zijn campagne in op het overbruggen van de polarisatie tussen republikeinen en democraten door het herstel van democratische rechten en vrijheden, en het aanpakken van big pharma.

RKF jr. was zelf ook slachtoffer van censuur, en hóé, vertelde hij. “Ik zag het aantal volgers dag na dag afnemen, eerst had ik er 700 duizend en vlak erna nog maar 600 duizend en toen was ik weg.”

Dat komt voornamelijk omdat de politicus kritisch was op grote farmabedrijven, met name Pfizer, dat de pandemie aangreep om miljarden binnen te harken met vaccins, die na tijdelijke toelating op de markt ineens nog maar een fractie van de bescherming boden als waar ze voor werden aangeprezen. Pfizer was zelf ook een groot adverteerder op Twitter, ook in Nederland.

Maar Meta, het bedrijf achter Facebook, WhatsApp en Instagram, maakte het nog bonter. “Zelfs mijn familieleden die zich alleen maar aanmeldden, met een tag van mijn campagne, kregen in plaats van een wachtwoord meteen een ban van 180 dagen.

Dat is nu verleden tijd, omdat het voor onder meer tv-zenders maar ook andere media verboden is om ‘censuur te plegen op uitspraken van presidentskandidaten’. De Kennedy’s hebben tegenwoordig zelfs vaste contactpersonen bij Meta. “Dat zijn aardige mensen, die niet tegen ons zijn.”

Michael Shellenberger, publicist die de censuur onder het mom van ‘bestrijding van desinformatie’ aan het licht bracht, zei in dezelfde Twitter Spaces dat de aanvankelijke onwil vermoedelijk niet bij Meta lag. “Ze staan daar gewoon onder enorme druk van de federale overheid.”

In Europa ligt Elon Musk op ramkoers met de desinformatie-politie van de EU, waar Indepen al meerdere verhalen over schreef, een case-study en deze achtergrondreportage bijvoorbeeld.

De coronapandemie en zogenaamde verspreiding van nepnieuws door vermeende antivaxxers werd als argument gegeven voor de censuur van big tech. Vorige week onthulde Indepen echter, dat in Nederland TNO al maanden vóór de pandemie een heel systeem had gebouwd voor het in de gaten houden van burgers die menen dat ze zich zomaar kritisch uit kunnen spreken over het beleid van het Rutte-bewind.

 

Help Indepen met onafhankelijke journalistiek.

Verder Lezen

Buitenland

Staat pakt jackpot op online gokmarkt: nu reclameverbod

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

De politiek gaat het adverteren voor online kansspelen aan banden leggen, maar voor die tijd heeft de staat eerst de markt stevig naar zich toegetrokken. Van de vijf populairste goksites in Nederland zijn er drie van de overheid. Onder gokkers jonger dan 23 jaar heeft TOTO een heel nieuwe doelgroep aan het gokken gekregen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Ipsos deed naar de online kansspelenmarkt, in opdracht van de Nederlandse Online Gambling Associatie (NOGA), de branchevereniging van aanbieders. Daarin wordt consumenten uitgebreid gevraagd naar het effect van de reclamebeperkingen.

Ruim een derde van de gokkers, gaf voor de opheffing van de ban in 2021 nooit geld uit aan kansspelen, blijkt uit de barometer. Met name de door de staat in het leven geroepen ‘sporttotalisator’ TOTO spaarde kosten noch moeite met uitgebreide reclamecampagnes. Zo speelde onder meer icoon Wesley Sneijder in een reclame voor ‘Koning TOTO’.

Dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Van de jongvolwassen gokkers is 56 procent speler van TOTO Sport. Voor ruim een derde van alle spelers is ook het gokplatform van overheidsdeelneming TOTO Casino bekend terrein. Meer dan een kwart van de gokkers onder de 23 jaar speelde sinds de legalisering van online kansspelen al eens bij Holland Casino op internet.

Alleen de commerciële wereldwijde aanbieders Unibet en BetCity kunnen in Nederland de staatsgokbedrijven bijbenen, blijkt uit de peiling. Aanbieders zonder vergunning krijgen slechts marginale aandacht van Nederlandse gokkers, aldus het Ipsos-onderzoek.

Dat laatste lijkt er op te duiden dat de legalisering van online gokken zijn doel in zicht heeft: deze illegaal in Nederland opererende casino’s de voet dwars zetten. Maar uit de antwoorden van de 2000 respondenten (waarvan ongeveer een kwart online gokt) blijkt dat dit niet echt het geval is. Voor heel veel spelers is namelijk helemaal niet duidelijk of ze bij een legale aanbieder gokken.

De NOGA schrijft: “Sinds de opening van de legale markt in oktober 2021, is de herkenning van legale aanbieders echter niet of nauwelijks gestegen voor het grote publiek. Zelfs met veel ongerichte reclame voor online gokken, weet ruim twee derde van de gokkers nog steeds niet hoe zij een aanbieder met een vergunning kunnen onderscheiden van een aanbieder zonder vergunning.”

 

“Daar moet wat aan gebeuren”, zegt Peter-Paul de Goeij, directeur van de NOGA. “Het moet zo makkelijk en duidelijk mogelijk zijn om vergunde veilige aanbieders te kunnen herkennen. Zeker als straks die herkenning door het komende reclameverbod weer achteruit gaat.”

Verder Lezen

Binnenland

Omstreden pandemiewet met spoed door senaat

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

De Eerste Kamer gaat naar verwachting komende maandagavond én dinsdag de omstreden pandemiewet behandelen, waarmee het kabinet een middel krijgt om mensen in hun eigen huis op te sluiten en bedrijven stil te leggen. Nu Rutte daar nog slechts enkele weken een meerderheid heeft, moet deze nog snel worden behandeld door de senatoren, net als Pensioenwet.

Senator Johan Dessing (FVD) heeft dinsdag nog driehonderd aanvullende vragen ingediend, naar aanleiding van schriftelijk overleg in de senaat. Het grootste deel daarvan gaat over gebeurtenissen tijdens coronapandemie, Dessing wil graag weten wat opgelost wordt op die punten in de nieuwe wet (een wijziging van de Wet Publieke Gezondheid).

Minister Kuipers (VWS) moet nog meer vragen beantwoorden, het is de bedoeling dat die uiterlijk vrijdag bij de senatoren liggen. Pas dan kan de wet worden behandeld.

Het kabinet heeft opvallend veel haast. Voor de BoerBurgerBeweging haar entree maakt in de Eerste Kamer, stemt deze in de oude samenstelling nog over twee controversiële wetten, naast de Pensioenwet (plenaire behandeling 23 mei, stemming 30 mei) eerst de ‘pandemiewet’. Die is bijkans onleesbaar, maar legt wel de ingrijpende en soms niet eens werkende maatregelen uit de coronapandemie vast voor de toekomst.

Wat de wet ingewikkeld maakt, is een samenspel van verschillende procedures met elk hun eigen uitzonderingen. Het is een verbetering van de huidige situatie, zeiden deskundigen drie weken geleden tegen de senatoren die vol met vragen zaten over de wet. Maar dat komt vooral omdat tijdens de pandemie met noodwetgeving werd gewerkt, waarbij vooral bestuurlijke pleisters werden geplakt.

De pandemiewet wordt maar voor een stukje behandeld, het voorstel is als een salamiworst opgeknipt in delen, drie in totaal. Het kabinet heeft haast met het eerste deel, gezien de planning in de senaat die komende maandag al bijeen komt. Normaliter wordt alleen op dinsdagen vergaderd.

Daar is alle reden voor: er is veel kritiek op de wet, die werd ingediend prompt nadat het coronajuk vorig jaar werd opgeheven. Dat gebeurde niet eind maart, toen de QR-codes en het coronatoegangsbewijs verdwenen, maar pas eind mei. Toen weigerde de Eerste Kamer de maatregelen nog een keer te verlengen, dat wilde het kabinet eigenlijk wel.

Niet alleen daarom zijn veel mensen kritisch op de plannen. Zo vrezen sommige gezondheidsjuristen dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO teveel macht krijgt. Deze organisatie wordt voor een groot deel gefinancierd door private partijen en ngo’s, die via deze instantie ook voor eigen belangen gaan, in plaats van puur gezondheidskundige.

Op de rol van de WHO komt ook kritiek van de voormalig hoogste ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), Roel Bekker: “met name de eerste activiteiten van de Wereldgezondheidsorganisatie waren toch onduidelijk, vaag, te laat en niet goed gecommuniceerd.” In plaats van meer afhankelijk, kan Nederland beter minder gaan koersen op wat de WHO zegt, vindt hij. “Het is beter om aan kwaliteitsverbetering te werken bij internationale instituten, en dan denk ik vooral aan ECDC (European Centre for Disease Control) en EMA (het Europees Geneesmiddelenbureau).

Binnen de WHO wordt gewerkt aan International Health Regulations en zodra deze af zijn moeten die ook in Nederlandse wetgeving, meldt minister Kuipers. In antwoord op vragen hierover van Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) kan Nederland te allen tijde afwijken van WHO-richtlijnen.

De WHO wijzigde in 2009 de definitie van een pandemie, waardoor de Mexicaanse griep een wereldwijde pandemie werd die mensen in angst hield, terwijl dat achteraf niet nodig was. Nederland kocht miljoenen vaccins (€ 340 miljoen) die grotendeels weggegooid moesten worden. Die waren mede ontwikkeld door Ab Osterhaus, toen ook al de nationale talkshowviroloog. In de evaluatie voor de Tweede Kamer van bureau Berenschot luidde het oordeel achteraf dat hij op tv de mensen onnodig lang in angst had gehouden.

De evaluatie van de coronapandemie moet nog beginnen, maar toch is er al een nieuwe wet. Die haast is riskant: het Sociaal Cultureel Planbureau waarschuwt dat de wet ook legitimiteit in de samenleving  (pdf) moet hebben, anders zullen niet alle mensen daar in een noodtoestand gehoor aan geven.

De legitimiteit is verder onder druk komen te staan door de amnestieregeling in Slovenië, waar wel een constitutioneel hof is dat aan de grondrechten toetst (in Nederland bestaat dit niet).

In de eerste van de drie delen van de wet, staan nog niet de nieuwe WHO-richtlijnen, maar al wel thuisquarantaine en testverplichtingen. Dit terwijl nog niet eens duidelijk is hoe de testen van de afgelopen jaren zijn gebruikt. Zo is er veel onduidelijkheid over de grenswaarde van het aantal cycli bij de PCR-test. Die lag op 35 en soms nog hoger en dit is zeer ongebruikelijk in de medische wetenschap. Iemand die al jaren werkt met de PCR-techniek vertelt dat normaliter tussen de 25 en 30 cycli de grens is. “Als je het proces te vaak herhaalt, dan krijg je steeds meer ruis in de resultaten, op een gegeven moment kan je dan haast alles aantonen.”

De Biomedische Rekenkamer roept de Eerste Kamer op om openheid van zaken te vragen hierover aan minister Kuipers, voor ze gaan stemmen over de wet. Ook de FVD heeft hierover vragen gesteld aan Kuipers.

 

Verder Lezen

Recent

Binnenland9 uur geleden

Kotter Job gesloopt, Rijk betaalt niet uit

Misdadig, zo zou je het bijna kunnen noemen, erkent Job Bout. ,,Ze pakken je schip af, maar ze betalen niet....

Binnenland1 dag geleden

Geheimzinnigheid rondom ‘Denktank Desinformatie’ fnuikend

Foto: Erik Akerboom (AIVD), Pieter-Jaap Aalbersberg (NCTV) en generaal Jan Swillens (MIVD) Zodra de overheid een commissie samenstelt is er...

Buitenland2 dagen geleden

Kennedy jr.: ‘Presidentskandidaat om van censuur af te zijn’

Presidentskandidaat in de Verenigde Staten Robert F. Kennedy jr. heeft zich vroeg aangemeld voor de verkiezingsstrijd om te voorkomen dat...

Binnenland2 dagen geleden

‘Denktank Desinformatie’ en ‘Vaccinatiealliantie’ steeds discutabeler

Foto: Erik Akerboom (AIVD), Pieter-Jaap Aalbersberg (NCTV) en generaal Jan Swillens (MIVD) Iedereen die het boek ‘1984’ van George Orwell...

Binnenland3 dagen geleden

Klimaatgeld gaat in rook op: deel 2

De klimaatbelastingen en -toeslagen op jouw energierekening gaan in Nederland vaak letterlijk in rook op: ook het verbranden van bos...

Binnenland3 dagen geleden

Halve bossen in verbrandingsoven met subsidie natuurherstel

Halve bossen gaan letterlijk in rook op door jarenlang achterstallig bosbeheer. Dit wordt betaald met natuurherstelsubsidies die binnenkwamen dankzij het...

Binnenland4 dagen geleden

Klimaatgeld gaat in rook op

De duurbetaalde belasting op gas en stroom verdwijnt in hoog tempo in de zakken van de vervuilende fossiele industrie. Ook...

Binnenland6 dagen geleden

Kuipers en De Jonge weigeren loftuitingen van samenleving

Na een uitermate succesvolle corona-aanpak blijven de loftuitingen van experts, de wetenschap en de bevolking achterwege, dat is opmerkelijk. Nu...

Binnenland1 week geleden

Natuurboer- in-nood ironisch genoeg buurman van machtig WEF

Natuurboer Marcel van Silfhout heeft ironisch genoeg het World Economic Forum (WEF) als buurman gekregen: ‘Ik ben niet gediend van...

Binnenland1 week geleden

Reddingsactie: natuurboer ziet droom de vernieling in gaan

Soms is dringend hulp nodig, moet je met de pet rond. Het oer-Hollands natuurboerenbedrijf GraanGeluk van Marcel van Silfhout is in...

Trending