Buitenland

Oekraïne: De geopolitieke ligging en schaliegas (deel 1) 

Avatar foto

op

Oekraïne: De geopolitieke ligging en schaliegas (deel 1) 
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Wat we in het naoorlogse Europa niet meer voor mogelijk hielden is toch gebeurd: een land dat een ander land binnenvalt. Begrijpelijk dat dit veel emoties oproept, en het behoeft geen betoog dat zoiets nooit goed te praten is.

Bij gebeurtenissen als deze worden we al snel overspoeld met beelden en verhalen die veel emotie(s) oproepen, maar juist dan is het belangrijk om een stap terug te doen en de gebeurtenissen vanuit een breder perspectief te bekijken om te kunnen begrijpen wat er werkelijk aan de hand is en antwoord te proberen te krijgen op de vraag hoe dit kon gebeuren.


Gebeurtenissen als deze komen nooit uit de lucht vallen en hebben doorgaans een lange aanloop. Het is heel belangrijk op welk punt je de analyse wilt laten beginnen. Kijk je alleen naar de maanden voorafgaande aan de inval, dan is je analyse anders dan wanneer je startpunt bij de Maidan-opstand ligt, en het wordt nog weer anders wanneer je nog verder teruggaat, zelfs eeuwen terug. Want de kiem ligt al in de 14e eeuw. Daar gaan we later naar kijken; dit is de start van een serie artikelen over de ontwikkelingen en de actualiteit in dit gebied.

Wanneer er zulke verse emotionele ontwikkelingen zijn en de schuldige duidelijk lijkt, zien we vaak dat mensen minder open staan voor een genuanceerder beeld. Feiten zijn echter feiten, en daar gaan we naar kijken.

Op 24 augustus 1991 verklaarde Oekraïne zich onafhankelijk. Het is een land dat eigenlijk uit twee verschillende delen bestaat: een westelijk deel, dat Europees is georiënteerd en waar het katholieke geloof overheerst, en een oostelijk deel, waar veel oorspronkelijke Russen wonen en dat op Rusland is gericht. Daar is men overwegend oosters orthodox. Het is een tweedeling die in alle verkiezingen weer zichtbaar wordt. Elk nieuw onafhankelijk land heeft, net als elke jonge organisatie, jonge politieke partij of jong bedrijf te maken met aanloopproblemen, waarin al aanwezige tegenstellingen tot spanningen kunnen leiden. Bovendien is het een gebied dat geopolitiek een belangrijke ligging heeft en meegezogen kan worden in ontwikkelingen die groter zijn dan die van het land zelf. Dat maakt Oekraïne in meerdere opzichten kwetsbaar, en gevoelig voor het touwtrekken tussen Rusland en de VS/EU. Het is niet alleen geopolitiek touwtrekken. Het gaat ook om geld, veel geld, en grondstoffen.

De Verenigde Staten hebben de afgelopen decennia in eigen land grootschalig ingezet op de winning van schaliegas door middel van de omstreden en vervuilende methode van fracking (een methode om gashoudend gesteente onder hoge druk te kraken met water, zand en chemicaliën, zodat het gas vrijkomt), en zette meer dan tien jaar geleden de EU onder druk om ook schaliegas te gaan winnen, want dat zou ons veel minder afhankelijk maken van Russische olie en gas. Ook Oekraïne werd onder druk gezet om schaliegas te overwegen, zo meldt o.a. HP/De Tijd op 14-9-2014[1]

Daarnaast speelde er nog een motief. De grote multinationals in de Verenigde Staten hadden veel expertise opgebouwd met het winnen van schaliegas en wilden elders in de wereld die expertise te gelde maken. In de EU wilde dit niet zo vlotten. Regeringen ondervonden felle weerstand van milieugroeperingen, en Nederland, Frankrijk en Duitsland besloten om de projecten voorlopig maar even in de ijskast te zetten. Een bedrijf als Chevron bijvoorbeeld ging zich vervolgens op Oost-Europa richten en begon te kijken naar exploitatiemogelijkheden in Polen en Roemenië. Vooral Polen zou veel schaliegas hebben, maar de winning ervan zou heel lastig zijn. NAK Nadra Ukrainy meldt vervolgens dat het Oekraïne is die de grootste schaliegasvoorraden van Europa heeft. Maar die liggen voor het grootste deel in Oost-Oekraïne, in het Dnjepr- Donetsbekken en het Azov-Kuban-bekken. Het was het bedrijf Burisma Holdings dat al in 2010 zocht naar potentiële investeerders om deze velden te ontginnen; Burisma had zich ook verzekerd van de ontginningsrechten. Ook Shell meldde zich in 2012 om rechten te krijgen om het Juzovka schaliegas-gebied te mogen ontginnen.

Zou hier heel veel schaliegas vandaan komen, dan zou Rusland het Westen veel minder gas kunnen leveren. Rusland had dus belang bij het tegenhouden van deze gaswinning, Amerika en de EU hadden juist belang bij het zo snel mogelijk ontginnen van deze velden.

Rusland heeft van meet af aan in de vorm van Oekraïne een soort neutrale bufferstaat tussen Rusland en de EU willen hebben, en dat was Jeltsin en later ook Poetin mondeling door o.a. de NAVO toegezegd. Schaliegaswinning in Oekraïne door Amerikaanse bedrijven was dus niet alleen een economische bedreiging; zo dicht tegen de Russische grens aan deed het ook de gewenste bufferzone teniet. Het is precies het schaliegasgebied in het oosten van Oekraïne waar een burgeroorlog uitbrak.

De EU wilde om meerdere redenen een associatieverdrag met Oekraïne, dat wordt nu begrijpelijker. Deze hele thematiek speelde een grote rol tijdens het presidentschap van Obama.

We hebben dus te maken met een recent onafhankelijk geworden land dat uit twee delen bestaat met elk een eigen taal, cultuur, religie en achtergrond. Het werd een middelpunt van geopolitieke spanningen rond de vraag: wel of geen neutrale bufferzone, waar ook nog eens grote schaliegasvoorraden aanwezig zijn die voor Amerika en de EU enerzijds en Rusland anderzijds tegengestelde belangen inhouden.

In deze periode zijn er veel dingen gebeurd die de nodige vraagtekens oproepen. In dit licht is het volgende fragment interessant:

“Toen ik voor de twaalfde of dertiende keer in Kiev was om er aan te kondigen dat ze nog een miljard dollar aan leningengaranties kregen, had ik de toezegging gekregen van president Porosjenko dat ze actie zouden ondernemen tegen de openbaar aanklager van de staat. Maar dat hadden ze niet gedaan. Dus zei ik dat ze dat miljard niet zouden krijgen, waarop hij zei dat ik geen zeggenschap had want ik was niet de president. Bel hem maar, zei ik, maar ik zeg je dat je dat miljard niet krijgt. En ik ben over zes uur vertrokken, en als de aanklager dan niet ontslagen is krijg je je geld niet. Nou, hij werd ontslagen en ze hebben er een goeie voor in de plaats gezet en ze hebben nog een paar substantiële zaken aangepast.”

Directe inmenging van buitenaf in Oekraïne vlak na de Maidan-opstanden door een gezant van een buitenlandse president en nee, dat was geen Russische gezant. De man die dit vertelde is Joe Biden, die toen nog vicepresident van de VS  onder Obama was. Hij vertelde dit trots en open en bloot op een bijeenkomst van de Council on Foreign Relations in december 2017, als introductie op het artikel dat hij samen met Michael Carpenter voor hun blad Foreign Affairs schreef.[2] Je kunt de hele sessie op Youtube vinden; deze uitspraken beginnen rond 52:10[3]https://www.youtube.com/watch?v=Q0_AqpdwqK4

Waarom moest de openbaar aanklager verdwijnen van Joe Biden? Waarom was dat zo dringend? Dat gaan we in de volgende artikelen bekijken….


[1] http://www.hpdetijd.nl/2014-09-14/schaliegas-geheim-achter-de-oekraine-crisis

[2] Dit is het artikel: https://www.foreignaffairs.com/articles/2017-12-05/how-stand-kremlin

[3] Een uitsnede uit de sessie met alleen deze uitspraak is te vinden op: https://www.youtube.com/watch?v=u27qy5YViFs

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Wat de Oekraïense bevolking offert om bij de EU en NAVO te komen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Wat de Oekraïense bevolking offert om bij de EU en NAVO te komen
Foto: ANP

Oekraïne wil graag zo snel mogelijk lid worden van de NAVO en de EU. Om dat proces te versnellen is Zelensky (al voor de oorlog met Rusland) begonnen met een aantal hervormingen door te voeren, bijvoorbeeld in het arbeidsrecht om daarmee de westerse multinationals zo min mogelijk in de weg te zitten. Ook de Grondwet en de wetten op grondeigendom worden aangepast. De vraag daarbij is wie hiermee gediend zijn. De Oekraïners zelf niet zozeer. Meer de buitenlandse multinationals op zoek naar nieuwe wingewesten.

 

Hoe Zelensky zijn land voorbereidt op een toetreden tot de EU

Het Oekraïense parlement heeft, op voordracht van Zelensky in 2019, de parlementaire immuniteit afgeschaft en werkt aan verschillende grondwetswijzigingen om het land voor te bereiden op toetreding tot de EU en de NAVO. Hoewel sommige voorstellen populair zijn, zijn ze verwerkt met weinig inbreng van de bevolking en belanghebbenden. De door Zelensky voorgestelde wijzigingen blijken vaak niet duidelijk en kunnen het parlement mogelijk verzwakken en een toch al machtige president in een nog sterkere positie brengen, aldus ConstitutionalNet.

Nieuw Oekraïens arbeidsrecht om westerse bedrijven tegemoet te komen

Het Oekraïense parlement heeft twee nieuwe, radicale maatregelen inzake de arbeidsmarkt aangenomen, wat de vrees veroorzaakt dat veel Oekraïners hun arbeidsrechten permanent zullen verliezen. In de twee wetten die op 22 juli 2022 werden aangenomen, stemden parlementsleden voor het onttrekken van tot 70 procent van de beroepsbevolking aan de nationale arbeidswetgeving. Dit houdt in dat die nationale arbeidswetgeving of arbeidsbescherming niet langer van toepassing is op werknemers van kleine en middelgrote ondernemingen, aldus Social Europe

Zelensky’s wetsontwerp 5371 werd eerder bekritiseerd door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties, evenals door Oekraïense en Europese vakbonden, op grond van het feit dat het ‘inbreuk zou kunnen maken op internationale arbeidsnormen’.

Een vooraanstaand lid van de partij van Zelensky beloofde in juli 2022 een nog verdere liberalisering van de Oekraïense arbeidswetgeving. “Dit zijn wetsontwerpen waar het internationale bedrijfsleven op zit te wachten, wetsontwerpen die de belangen van alle ondernemers beschermen”, schreef parlementslid Danylo Hetmantsev.

Verbieden van elf politieke partijen en sluiten van commerciële tv-zenders

Op 20 maart 2022 berichtte de Engelse krant The Guardian, dat Zelensky per decreet elf politieke partijen heeft verboden die banden met Rusland onderhouden. Op 8 juli 2024 werden alle commerciële tv-zenders afgeschaft en één centrale staatszender ingevoerd, aldus de Amerikaanse nieuwszender NPR.

Ik vroeg een in ons dorp verblijvende Oekraïense vluchteling wat zij van al deze veranderingen in haar thuisland vond. Met een vermoeide glimlach antwoordde ze me dat dit de tol is om Oekraïne aantrekkelijk te maken voor Europese en Amerikaanse multinationals. “Minder rechten voor werknemers en minder kans op onrust via allerlei niet door de staat gecontroleerde media, maken ons land veel aantrekkelijker voor buitenlandse investeringen. Wij hebben het er graag voor over!”

Ondertussen neemt de populariteit van Zelensky aanzienlijk af in eigen land, aldus het Amerikaanse blad Newsweek. In de loop van 2023 nam deze af van 84 procent naar 62 procent. Dat heeft ook te maken met de inmiddels meer dan 50.000 doden die het land telt sinds de uitbraak van de oorlog en het feit dat er geen enkel uitzicht op vrede is.

De EU riskeert een Derde Wereldoorlog voor Oekraïne, maar in wiens belang?

In 2021 werd er al een strategische overeenkomst tussen de EU en Oekraïne getekend om toegang tot Oekraïense grondstoffen te verkrijgen, die volgens de EU van levensbelang zijn voor het realiseren van haar lange termijnstrategie en het waar kunnen maken van de Green Deal. Die strategie geldt vooral voor de grondstoffen in het gebied dat momenteel door de Russen bezet wordt.

Het EU-beleid om Oekraïne te steunen, zal een ongekende recessie en mogelijk een bredere oorlog in Europa veroorzaken. Dat moeten we er met z’n allen voor over hebben, zo lijkt het.

De door de EU besloten energieboycot heeft inmiddels tot forse inflatie in de EU geleid. Nederland en Duitsland behoren daarbij tot de landen met de hoogste inflatie. Dit zal bij een grote groep van de bevolking tot armoede leiden zoals we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben meegemaakt. De nieuwe steunpakketten van vele miljarden euro’s ten spijt.

De vraag is altijd hoe de kosten versus de baten uit zullen vallen. Kijkend naar hoe de EU met de eigen financiën omgaat, zou die balans weer dramatisch in het nadeel van de Europese bevolking uit kunnen vallen.

Des te meer reden om in juni 2024 te gaan stemmen voor een heel andere bezetting dan het huidige Europese Parlement.

Verder Lezen

Buitenland

WEF heeft of had grote plannen voor de Oekraïense economie

Avatar foto

Gepubliceerd

op

WEF heeft of had grote plannen voor de Oekraïense economie
Foto: ANP

Het World Economic Forum (WEF) is vanaf 2012 intensief betrokken bij de politieke en economische ontwikkelingen in Oekraïne, in het belang van zijn leden. In 2013 begon het instituut met de scenarioplanning voor de toekomst van het land. Het rapport daarvan werd in april 2014, twee maanden na de Maidan-revolutie, uitgebracht. Wat heeft een dreigende derde wereldoorlog hiermee te maken?

 

Oekraïne de agrarische motor van Europa?

Op pagina 31 van het WEF-rapport over Oekraïne staan bijzondere aanbevelingen voor de agrarische sector. Die zou als primaire groeimotor voor het land moeten gaan gelden. Zeker gezien het enorme arsenaal aan vruchtbare grond waarmee het land als voedingsmiddelenfabriek van Europa kan functioneren. Echter, “change is essentially postponed by and in favour of a few powerful groups”, meldt het rapport. Daarmee ogenschijnlijk doelend op de macht van oligarchen in het land en in buurland Rusland. Daar moet dus afscheid van genomen (kunnen) worden.

Ondertussen zijn er al een aantal westerse landbouwbedrijven naar Oekraïne vertrokken. Immers, de hele stikstofdiscussie speelt daar geen rol, ook niet als het land lid van de EU is. Het totale vruchtbare landoppervlak ten opzichte van het aantal inwoners, maakt de stikstofdiscussie overbodig.

Coöperatie Agrifirm heeft in Oekraïne een mooie joint-venture opgericht met Theeuwes Holding, een familiebedrijf dat al meer dan honderd jaar bestaat en actief is in de handel en verwerking van agrarische grondstoffen in binnen- en buitenland.

Klaus Schwab zijn persoonlijke bemoeienissen met Oekraïne

Begin september 2014, na het begin van de burgeroorlog in de Donetsk regio, besloot Klaus Schwab zich persoonlijk te gaan bemoeien met deze ontwikkelingen. Op 14 september nodigde hij zestien gasten bij hem thuis in Zwitserland uit om over deze problematiek van gedachten te wisselen. Tot die gasten behoorden Philipp Rösler (destijds vicekanselier van Duitsland), oligarch Victor Pinchuk (gouverneur van de regio Donetsk), Anatoly Chubais (oud vicepremier van Rusland), German Gref (hoofd van de grootste Russische bank, Sberbank) en CEO’s van BASF en Siemens en Amerikaanse multinationals waaronder Alcoa en PepsiCo. Nog een deelnemer was Werner Hoyer, de president van de in Luxemburg gevestigde Europese Investeringsbank (EIB).

Op basis van tien voorstellen hebben de deelnemers een plan opgesteld voor een vreedzame oplossing van het Oekraïense conflict. Zie deze site voor een toelichting op dit plan (even op de Google-vertaalknop drukken). In het bijzonder riepen ze, onder leiding van Schwab, op tot de organisatie van een top van politieke leiders van Rusland, Oekraïne, Europa en de Verenigde Staten in Genève, om de vredesagenda vooruit te helpen. Ondanks het feit dat de bijeenkomst een ‘privé’-karakter had, werden er naar aanleiding van de resultaten tien punten op de WEF-website gepubliceerd.

Start oorlog tussen Rusland en Oekraïne gooide roet in de WEF-plannen

Het doel van de bijeenkomst op 14 september 2014, dat de internationale gemeenschap ‘de veiligheid en soevereiniteit van Oekraïne’ moest garanderen, is helaas niet gerealiseerd wegens de op 24 februari 2022 uitgebroken oorlog met Rusland.

De Russische topbankier German Gref werd in 2015 lid van de Raad van Toezicht van het WEF. In die raad verkeerde hij in het gezelschap van twee andere bekende bankiers: Christine Lagarde van de ECB en Kristalina Georgieva van het IMF. Samen met de CEO van BlackRock, Larry Fink, vormden zij de financiële kern van het toezicht op de werkzaamheden van het World Economic Forum en een inspiratiebron voor Klaus Schwab zijn activiteiten.

Na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, moest Gref echter het veld ruimen in de Raad van Toezicht van het WEF.

Huidige betrokkenheid van het WEF bij Oekraïne

Na de mislukte poging van Schwab in 2014 om persoonlijk een actieve rol in het conflict met Rusland te spelen, lijkt het WEF zich nu te beperken tot het volgen van de ontwikkelingen in het land en het geven van voorlichting.

Op de uitgebreide website van het WEF zijn meerdere pagina’s over Oekraïne te vinden, waarvan deze de belangrijkste is. Daarop staat informatie over de participatie van het land aan de realisering van de “Fourth Industrial Revolution” en meer in het bijzonder participatie aan de digitale revolutie middels een digitaal paspoort (als eerste Europese land in gebruik genomen) en een volledig gedigitaliseerde overheid.

Heeft China nog plannen met Oekraïne?

Interessant wordt wat China gaat doen als het om Oekraïne gaat. Immers, waar twee honden (de EU en de VS) vechten om een been, gaat een derde ermee heen. Dat is Frankrijk al eerder overkomen in Afrika, waar China inmiddels de positie van grootste handelspartner van Frankrijk heeft overgenomen.

Ook blijkt uit bovenstaand verhaal dat de Zwitserse Alpen niet alleen een van de rijkste volkeren van de wereld herbergen. De gebeurtenissen van 14 september 2014 bewijzen dat het een plaats van samenkomst is voor degenen die de politieke agenda van de wereld pogen te (be)sturen.

Verder Lezen

Buitenland

Belgische justitie maakt klassenjustitie zichtbaar dankzij YouTuber

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Belgische justitie maakt klassenjustitie zichtbaar dankzij YouTuber
Foto: ANP YouTuber Acid (Nathan Vandergunst)

In België speelt al een hele tijd een zaak die zichtbaar maakt dat er sprake is van klassenjustitie. Wat wil het geval? Bij de ontgroening van Sanda Dia in 2018 gaat het door grove nalatigheid van zijn medestudenten helemaal mis. Na twee dagen van ontberingen in het bijzijn van zijn medestudenten van de Leuvense elitaire studentenvereniging ‘Reuzegom’ komt Sanda Dia uiteindelijk te overlijden. Achteraf bleken er vele momenten te zijn geweest waarop de studenten hadden kunnen ingrijpen, maar dat gebeurde niet, met fatale afloop. Aangezien de Reuzegommers allemaal zonen of dochters zijn van rechters, dokters en bankiers en vervolgens topadvocaten op de zaak gezet konden worden, kwam er een verbijsterende uitspraak van de rechtbank. De Reuzegommers kwamen er uiteindelijk af met werkstraffen en boetes. Hun club werd een week na de dood van Dia opgeheven.

Dat er hier sprake is van klassenjustitie ontging ook de in België bekende YouTuber ‘ACID 2’ (echte naam Nathan Vandergunst) niet. Hij sprak zijn verontwaardiging uit en onthulde enkele namen van de Reuzegommers die betrokken waren bij de tragische dood van Sanda Dia. Klein probleem: tussen de genoemde namen zat één naam die niet betrokken was geweest. In plaats van een rectificatie gingen de ouders van deze student, eigenaren van een restaurant, naar de rechtbank en eisten genoegdoening.

 

Na een langslepende rechtszaak, allemaal te volgen op het kanaal van de YouTuber, was er uiteindelijk afgelopen week uitspraak in deze zaak: een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden, 800 euro boete en een schadevergoeding van 20.000 euro aan de ouders van de onterecht genoemde Reuzegommer. Dit staat uiteraard in schril contrast met de straffen voor de Reuzegommers met de dood van Sanda Dia tot gevolg: een werkstraf van 300 uur en een boete van 400 euro maar geen strafblad. ACID 2 zit nu wel met een strafblad en een aanmerkelijk hogere boete.

Dat dit schuurt met het rechtsgevoel moge duidelijk zijn. ACID 2 hoeft zich geen zorgen te maken over de betaling van de 20.000 euro: dankzij een crowdfunding kwam binnen luttele uren meer dan 160.000 euro bij elkaar, het overtollige geld gaat naar de Sanda Dia Foundation. De Belgische justitie gaat nu bepalen of de straf van 20.000 euro wel realistisch is. Dat proces kan nog zo’n negen maanden duren en de verwachting is dat dit bedrag eerder naar boven dan naar beneden bijgesteld zal gaan worden. Het betreft hier omzetverlies van het restaurant van de ouders van de student die door ACID 2 onterecht genoemd is. Daarnaast is nog onduidelijk of de Belastingdienst een flinke greep in de kas zal doen bij de verontwaardigde giften die binnengekomen zijn.

De schade aan het vertrouwen in de Belgische rechtspraak is vele malen groter dan aan het restaurant, kennelijk heeft de betreffende rechter dat even over het hoofd gezien. Het is niet de eerste keer dat de Belgische rechtspraak van klassenjustitie beschuldigd wordt, er is zelfs een speciale website.

Verder Lezen

Recent

Coronaherstelfonds is symptomatisch voor disfunctioneren van de EU Coronaherstelfonds is symptomatisch voor disfunctioneren van de EU
Column2 uur geleden

Coronaherstelfonds is symptomatisch voor disfunctioneren van de EU

Terwijl Nederland zucht onder de nasleep van de coronacrisis en de economische klap die vooral kleine ondernemers en het midden-...

Nederlandse media muisstil over corona-onthullingen in Duitsland Nederlandse media muisstil over corona-onthullingen in Duitsland
Opinie16 uur geleden

Nederlandse media muisstil over corona-onthullingen in Duitsland

Het was te verwachten… terwijl in de Duitstalige landen ‘RKI-Files’ trending is, inmiddels alle ‘gerespecteerde’ kranten en televisiekanalen erover berichten,...

De huidige overheidscommunicatie is maatschappelijk destructief De huidige overheidscommunicatie is maatschappelijk destructief
Column1 dag geleden

De huidige overheidscommunicatie is maatschappelijk destructief

Het mogelijk aantreden van een bijzonder parlementair kabinet, waarbij het machtsaccent verschuift naar de Tweede Kamer, biedt een uitgelezen kans...

Wat de Oekraïense bevolking offert om bij de EU en NAVO te komen Wat de Oekraïense bevolking offert om bij de EU en NAVO te komen
Buitenland2 dagen geleden

Wat de Oekraïense bevolking offert om bij de EU en NAVO te komen

Oekraïne wil graag zo snel mogelijk lid worden van de NAVO en de EU. Om dat proces te versnellen is...

Duitsland ontwaakt uit corona-nachtmerrie Duitsland ontwaakt uit corona-nachtmerrie
Gezondheid3 dagen geleden

Duitsland ontwaakt uit corona-nachtmerrie

In Duitsland is een opmerkelijke ontwaking gaande. De diepe wonden die corona heeft veroorzaakt in de samenleving begint de media...

In naam van klimaatverandering wordt ontbossing juist versneld In naam van klimaatverandering wordt ontbossing juist versneld
Klimaat3 dagen geleden

In naam van klimaatverandering wordt ontbossing juist versneld

Grote kolencentrales willen overstappen op houtpellets omdat kolen per 2030 verboden worden. De Tweede Kamer debatteerde er deze maand over....

Rutte: een misdaad kan pas bepaald worden als bekend is wie de dader is Rutte: een misdaad kan pas bepaald worden als bekend is wie de dader is
Politiek5 dagen geleden

Rutte: een misdaad kan pas bepaald worden als bekend is wie de dader is

Is dit Ruttiaans, Cruyffiaans of de uitspraak van iemand die een beetje in de war is? In een debat vraagt...

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (4) Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (4)
Column5 dagen geleden

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (4)

De uitdrukking ‘slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in’, die nu al voor de vierde keer boven deze column staat, komt natuurlijk...

‘Climate: The Movie’ rekent keihard af met klimaatalarm ‘Climate: The Movie’ rekent keihard af met klimaatalarm
Klimaat6 dagen geleden

‘Climate: The Movie’ rekent keihard af met klimaatalarm

De afgelopen week vonden er twee filmpremières plaats in Nederland. Op donderdag was ik zelf nauw betrokken bij de première...

Coronaherstelfonds is symptomatisch voor disfunctioneren van de EU Coronaherstelfonds is symptomatisch voor disfunctioneren van de EU
Column1 week geleden

Communistische earningsstripping leidt mkb’ers naar karige oude dag

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. In tijden van armoede wordt er hard gewerkt en na verloop van tijd groeit...

Trending



This will close in 0 seconds