Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Gezondheid

NOS valt van geloof in lablek-dossier

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

“De FBI houdt er serieus rekening mee dat het coronavirus (COVID-19) is ontstaan in een laboratorium in de Chinese stad Wuhan”, meldde de NOS gisteren op haar site. Als bron werd de Amerikaanse nieuwszender Fox News aangehaald.

Dat was even schrikken.

Niet omdat het virus uit een lab komt (want dat wisten we al), maar wel: Fox News als bron?! Dat had in dit dossier namelijk al veel eerder opgenomen kunnen worden. Al in juni 2021 nam Fox News de ‘lablek’ hypothese bloedserieus. Zeg maar: dit werd al aangehaald op een moment waarop de NOS nog gedwee achter de Rotterdamse viroloog Marion Koopmans aanhobbelde.

Wat is intussen dan veranderd? De geopolitieke situatie.

Lange tijd was het in het Amerikaanse belang om de lablek-theorie te downplayen. China werd uit de wind gehouden, vooral sinds de komst van Joe Biden. Maar de laatste weken zijn de spanningen opgelopen, door het incident met de spionageballon en vooral wegens mogelijke Chinese wapenleveranties aan Rusland. Het lijkt erop dat de VS hierover nu actief de confrontatie zoekt met China. En het mogelijke ‘lablek’ is in dat (gevaarlijke) spel één van de schaakstukken. De Nederlands regering steunt de VS in het ‘Rusland-dossier’, dus sluit ook de staatsomroep zich aan bij het veranderde narratief.

Maar het blijft een spectaculaire ommezwaai. Lange tijd leek de NOS namelijk heilig te geloven in de natuurlijke oorsprong van het virus. Daarmee diende zij de belangen van ‘de wetenschap’, die niet graag de schuld krijgt van de pandemie. Het ging zelfs zó ver, dat de NOS vorig jaar twee keer hetzelfde nieuws bracht over de oorsprong, zonder die doublure te melden. Er werd (zeg maar) twee keer hetzelfde feestje gevierd, met Marion Koopmans als feestvarken. Op 28 februari 2022 kopte de NOS: “Studie levert nieuw bewijs voor dierenmarkt Wuhan als bron coronavirus”. Koopmans werkte mee aan de studie, en zei: “Alles bij elkaar opgeteld, maakt dit het echt heel onwaarschijnlijk dat er een andere verklaring is”. Vijf maanden later werd het onderzoek gepubliceerd in Science. Bij die gelegenheid pakte de NOS opnieuw uit, op 26 juli: “Wetenschappers: corona ontstond op dierenmarkt in Wuhan”. Dezelfde studie werd weer geprezen, en Koopmans wederom aangehaald: “Hoe je ook naar de gegevens kijkt, het bewijs wijst in de richting van de markt als het epicentrum”.

In de reclamewereld geldt herhaling als het meest effectieve instrument dat bestaat. Bij de NOS begrijpen ze dat dus ook. Maar juist door dit soort propaganda-trucs werden veel Nederlanders op het verkeerde been gezet.

Inmiddels moet het ‘viropolitieke’ belang wijken voor de grote geopolitiek. Het illustreert dat officiële berichtgeving over de herkomst van het virus SARS-CoV-2 doorgaans een politiek karakter heeft. Moet ‘de wetenschap’ beschermd worden? Dan kan het virus niet in een lab zijn ontstaan. Moet China worden aangevallen? Dan gaan de belangen van de virologen op een laag pitje. Niet leuk voor Koopmans natuurlijk, die zich nu verraden voelt. En evenmin voor haar Rotterdamse voorganger Ab Osterhaus. Daar rij je dan elke avond voor naar Hilversum, zal hij hebben gedacht. Denk je het narratief drie jaar op koers te houden, vliegt het alsnog uit de bocht.

Ook hun Erasmus MC-vriendjes Kuipers & Gommers zullen ‘not amused’ zijn over deze wending. Tja, misschien bestaat God dan toch. Weet u het nog? De vriendenclub uit het Erasmus MC hielp om ons gedwongen thuis te laten blijven, gaf het restrictieve corona-testbeleid mede vorm en zweepte de vaccingekte op tot ongekende hoogten. Dissidente stemmen hielden ze buiten de deur in het Erasmus MC en in de tv-studio’s. Volgens ons is hiervoor de term netwerkcorruptie bedacht, maar we kunnen ons vergissen. Datzelfde Erasmus MC had overigens een merkwaardige rol in het ‘gain-of-function’-voortraject, dat uiteindelijk culmineerde in de pandemie. Speelden Erasmus MC-functionarissen toen de globale ramp zich aandiende een actieve rol in de cover-up die de lab-oorsprong moest toedekken? Het is moeilijk je aan die indruk te onttrekken.

Nu kun je denken: eind goed, al goed. Met Amerikaanse rugwind begint de MSM-berichtgeving eindelijk te kantelen. Maar vergeet niet dat érg lang de andere kant op is gekeken. Zo somde Fox News al vorig jaar februari tien redenen op om de ‘natuurlijke’ oorsprong bij het grofvuil te zetten. Vorig week gaf de Stichting Artsen Collectief ook nog een overzicht met argumenten. Alleen wie in sprookjes gelooft, hecht nog waarde aan de mythe van de natuurlijke oorsprong.

Goed nieuws dus dat de VS de zaak nu opengooit? Dat staat te bezien. Als dit achteraf de olie blijkt die een nieuwe wereldoorlog mede heeft doen ontbranden, zullen we daar waarschijnlijk anders over denken.

Verder Lezen

2 Comments

 1. Do Your Own Research

  4 maart 2023 in 10:08

  De zoveelste poging om het hele virusverhaal in stand te houden. Was Corona geen omgedoopte griep? En wat is een virus? Bestaat een virus wel, of is dit een schoonmaakactie van het lichaam? Er zijn grote geldbedragen gezet op het aantonen van ‘het virus’ volgens Koch’s postulaten. Tot op de dag van vandaag nog door niemand aangetoond. En waarom heeft o.a. Ab Osterhaus een patent op MERS? Zijn al deze door virologen gedefinieerde ‘virussen’ menselijke knutselwerken? Immers, op natuurlijke zaken kan geen patent worden aangevraagd.

  De uitvinder van de PCR-test (Kary Mullis) verklaarde dat deze test nooit bedoeld is als diagnostisch instrument. ‘Toevallig’ overleed deze man kort voor de plandemie (geoefend met Event 201). Bij een cycle treshold (CT-waarde) die hoog genoeg is, vind je iedere ziekte in iedereen. Daarom blijft de minister van VWS roepen dat die CT-waardes er niet toe doen en procedeert hij zich scheel om deze niet vrij te hoeven geven. Kun je bij een volgende ‘pandemie’ weer de PCR-test van stal halen en je huidige misdaden onder het tapijt blijven vegen.

  Het lablek-verhaal zie ik als de zoveelste afleidingsmanoeuvre: kijkt u allen naar links, dan ziet u rechts niets. De vraag is waarvan wij afgeleid moeten worden. Waarom wordt dit verhaal juist nu opgevoerd? Moet China inderdaad als nieuwe dreiging worden gezien? Moet dat de nieuwe angstgegner worden? Dat men nu bereid is Fauci onder de bus te gooien – met in zijn kielzog o.a. Marion Koopmans en niet te vergeten Ron Fouchier – betekent wel dat de inzet in dit spel steeds hoger wordt. Hopelijk gaan nu meer mensen zich afvragen wat men uitspookt in de biolaboratoriums.

  Zolang het virusverhaal overeind blijft – wat dan ook de oorsprong moge zijn – zal men blijven proberen met draconische maatregelen mensen onder controle te houden en de eerder uitgevoerde maatregelen blijven legitimeren. Als het virusverhaal valt, kan de hele virologie en Big Pharma inpakken met hun handel en is een virusuitbraak als instrument om angst aan te jagen voorgoed onschadelijk gemaakt, kan de pandemische paraatheid de prullenbak in en de Wet Publieke Gezondheid terug naar de tekentafel.

 2. PiXeng

  9 maart 2023 in 11:27

  Goed artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

De frikandel van Hugo begint aardig te knellen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Het zou Hugo de Jonge inmiddels dun door de broek moeten lopen als hij ziet op welke verkrampte manier zijn Duitse collega Lauterbach alleen nog maar door leugens zijn vege lijf probeert te redden. De overeenkomsten met het handelen van De Jonge tijdens de corona-crisis zijn namelijk nogal treffend.

Het begint al met het feit dat Lauterbach aangeeft dat de uitspraak over het ‘bijwerkingsvrije’ vaccin een eenmalige ‘wat klunzige tweet’ was. Buiten het feit dat het inhoudelijk niet blijkt te kloppen, blijkt nu ook dat hij in de periode daarna keer op keer publiekelijk heeft gesproken over het ‘bijwerkingsvrije’ vaccin, ook op de Duitse staatstelevisie. Het was juist onderdeel van zijn mediastrategie om dit zo vaak mogelijk te herhalen. Meest flagrant is echter dat hij nu aangeeft op dat moment wel te hebben geweten dat er serieuze bijwerkingen waren. Maar Lauterbach ging door, hij wilde de vaccins zelfs verplichten, wetende dat er serieuze bijwerkingen waren. Hoe zit dat met de frikandel van Hugo? Het vaccin in Duitsland is toch hetzelfde als het vaccin in Nederland?

Ook het door Lauterbach genoemde getal van 1 op de 10.000 gevallen met ernstige bijwerkingen blijkt een leugen van Lauterbach te zijn. Het gaat namelijk niet over 1 op de 10.000 mensen, maar 1 op de 10.000 prikken. Dat maakt het risico navenant groter na 5 prikken. Maar ook het Duitse ministerie van volksgezondheid maakte al op 20 juli 2022 bekend dat het gaat om 1 op de 5.000 prikken met ernstige bijwerkingen. Met 5 prikken wordt dat een kans van 1 op 1.000 op ernstige bijwerkingen.

Het Duitse Paul-Ehrlig-Institut (PEI, het Duitse RIVM) maakt echter inmiddels al officieel melding van een kans van 1 op 3.333 pér prik op ernstige bijwerkingen. Dit stelt de uitspraak van Lauterbach dat de kans op ernstige bijwerkingen ‘extreem zeldzaam’ is in een volkomen ander daglicht. Zelfs met kerst 2021 waagde Olaf Scholz, bondskanselier van Duitsland, het publiekelijk uit te spreken dat 60 miljoen Duitsers volledig gevaccineerd waren ‘zonder ernstige bijwerkingen of langdurige klachten’. Ze wisten allebei wel beter. Opgemerkt dient te worden dat deze getallen betrekking hebben op ernstige bijwerkingen, waarmee dus minder ernstige bijwerkingen niet worden benoemd.

Dat Lauterbach niet vies is van een leugentje, blijkt ook nu de Duitse media zijn cv aan het najagen is. Zo zou hij zijn cv ‘opgeleukt’ hebben met onderzoeken die niet bestonden en het schrijven van een niet bestaand boek om daarmee uiteindelijk professor te kunnen worden in Keulen.

Duidelijk is ook dat de vaccinproducenten niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor vaccinatieschade, aangezien de Duitse overheid de aansprakelijkheid heeft overgenomen. Middels een Nederlandse rechtszaak van Willem Engel weten we dat de Nederlandse overheid diegene die de vaccinatie heeft uitgevoerd als eindverantwoordelijk ziet. Lauterbach wil nu een fonds oprichten om slachtoffers schadeloos te stellen. En daar waar Lauterbach aan het begin van de crisis zei dat producenten ‘nauwelijks’ winst maakten op de vaccins, vraagt hij nu om een storting in het fonds door de producenten die volgens hem ‘exorbitante winsten’ hebben gemaakt op de vaccins.

Nu heeft Hugo de Jonge nooit gelogen over zijn opleiding, hij is geen professor maar schoolleraar, maar zijn bagatelliseren van het vaccin tot het nemen van een frikandel ‘waarover je toch ook geen vragen stelt over wat erin zit’ begint zich toch aardig te wreken. Gelukkig hoeft Hugo zich nog geen zorgen te maken over een onderzoek over de schadelijkheid van het vaccin, dat komt er namelijk niet. En bij het Lareb, de organisatie die de veiligheid van het vaccin bewaakt en de meldingen aanneemt, was de primaire reactie toen er in februari 2021 meer dan 7 keer meer meldingen dan verwacht binnenkwamen, te vragen om meer geld zodat de meldingen afgehandeld kunnen worden. En als iedere huisarts of GGD’er persoonlijk aansprakelijk is voor de gevolgen van de vaccinatie dan zijn er nog héél veel onderste stenen te slechten. Openbaringen zullen uit het buitenland moeten komen, zoals nu dus uit Duitsland.

Uit WOB-documenten blijkt dat de situatie in Nederland niet anders is, CeesCees72 schreef er een uitgebreid artikel over.

Verder Lezen

Gezondheid

Factcheck Hugo de Jonge: ‘complottheorie’ blijkt afkomstig van Rekenkamer

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Factcheck Hugo de Jonge: ‘complottheorie’ blijkt afkomstig van Rekenkamer Begrippen uit accountancy zorgen voor verwarring bij het publiek.

Volgens minister Hugo de Jonge voor Wonen is het een ‘social media complot’ dat hij tijdens de pandemie niet kon verklaren waar 5,1 miljard euro aan zorggeld is besteed. In aanloop naar de verkiezingen woensdag factcheckt Indepen deze bewering. Die is onjuist.

Waarover gaat het?

In de talkshow Vandaag Inside wilde presentator Wilfred Genee met de bewindsman kort terugblikken op de tijd dat De Jonge minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was. Genee vroeg: “Is die 5,1 miljard trouwens nog boven water gekomen, waarvan niet duidelijk was waaraan die is besteed, of zijn jullie die nog aan het zoeken?” De minister geeft geen antwoord, maar stelt een tegenvraag. “Wat bedoel je?” Hierna verduidelijkt Genee zijn vraag. Dan volgt er kort ‘gehakketak’:

De Jonge: “Dat is nu echt zo’n social media complot, het is echt niet waar.”

Genee: “Het heeft toch ook in serieuze media gestaan?” Johan Derksen noemt hierbij De Volkskrant.

De Jonge: “Nee echt niet.”

Genee: “Er is niets kwijtgeraakt in die periode?”

De Jonge: “Nee.”

Waar komt de bewering vandaan?

Het bedrag was overal in het nieuws, en stond ook in De Volkskrant. De bron: het officiële jaarlijkse verantwoordingsonderzoek naar de uitgaven van de Rijksoverheid. Daarvoor is een speciale dag in het leven geroepen: Verantwoordingsdag, de derde woensdag in mei. Die dag heet in de Haagse wandelgangen ook wel ‘gehaktdag’.

Dat boekenonderzoek wordt gedaan door de Algemene Rekenkamer, dat is een Hoog College van Staat. Dit betekent dat het instituut onafhankelijk opereert van de ministeries. Onderzoekers van de Rekenkamer hebben toegang tot de boeken van alle departementen die ze controleren. Komen ze daarbij onduidelijkheden tegen, dan kunnen ze details opvragen.

Wist Hugo de Jonge niet dat dit onderzoek er lag?

Dat is moeilijk voor te stellen. Hij heeft destijds namelijk bezwaar aangetekend tegen de conclusies van de Rekenkamer, nog voor deze openbaar werden. Toen het onderzoek in mei 2021 verscheen, had de Rekenkamer al driekwart jaar intensief overleg met het ministerie van VWS, over de tekortkomingen in de boekhouding. Het totaalbedrag van al die administratieve fouten en foutjes loopt op tot de genoemde 5,1 miljard euro.

Dit wil overigens niet zeggen dat deze 5,1 miljard euro foetsie is. Tekortkomingen kunnen ook over heel andere problemen gaan in de administratie. Bijvoorbeeld als uitgaven uit een verkeerd potje worden betaald, of als het ministerie geen toestemming heeft van de Tweede Kamer om een uitgave te doen, het zogeheten budgetrecht ligt namelijk bij het parlement. Dat keurt jaarlijks de begrotingen goed, in de maanden tussen Prinsjesdag en kerst. In het voorjaar worden de jaarrekeningen behandeld door het parlement.

Hoe zit het dan met die 5,1 miljard?

Dat staat in het verantwoordingsonderzoek over 2020 inzake het ministerie van VWS. Hugo de Jonge zou een punt hebben als hij zou beweren dat het geld niet weg is, en de kwestie van de 5,1 miljard vooral gaat om foutjes in de boekhouding, maar dat zei hij niet; hij noemt het een complottheorie.

Hoe zit het nu echt? Een groot deel van de problemen die de Rekenkamer zag, zijn vrij technisch van aard. Een voorbeeld is het niet tijdig informeren van de Kamer, maar wel alvast geld uitgeven. Daar ontkom je natuurlijk in een crisis niet aan, en dat werd het ministerie van De Jonge ook niet kwalijk genomen.

Wél kwalijk vond de Rekenkamer dat ook nadat de eerste periode vol chaos en paniek voorbij is, De Jonge zich niet hield aan de plicht om openbaar aan te besteden. Bedragen boven ongeveer anderhalve ton mag een centrale overheid op grond van Europese regels niet zomaar aan een bedrijf gunnen. Deze regels zijn ooit ingevoerd om te voorkomen dat allerhande corruptie en vriendjespolitiek kunnen plaatsvinden. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om zomaar een grote order (bijvoorbeeld mondkapjes) te plaatsen bij iemand die toevallig lid is van dezelfde politieke partij (bijvoorbeeld Sywert van Lienden). Toch was gunning zonder aanbesteding de gangbare praktijk, in heel 2020, zelfs nadat de Rekenkamer hierover meermaals aan de bel trok bij De Jonge. In totaal gaat dit om 1,25 miljard euro (de bestellingen bij Sywerts Stichting Hulptroepen Alliantie betroffen ruim 100 miljoen euro). Sterker nog: toen in 2021 het Testen Voor Toegang werd ingesteld (na een lobby van onder meer consultancybedrijven), doorkruiste De Jonge opnieuw moedwillig de aanbestedingswetgeving. Dit leidde tot rechtszaken van bedrijven die commerciële coronateststraten hadden geopend.

In het verlengde van deze kwesties vond de Rekenkamer ruim 500 miljoen euro aan uitgaven met ‘fouten en onzekerheden’ rondom wetten over staatssteun.

Dan is er nog bijna 600 miljoen euro die is betaald, maar waarvan niet kan worden aangetoond ‘of de prestaties geleverd zijn’. Dit betekent dat in de administratie niet is vastgelegd of voor dat geld ook echt is geleverd, of gewerkt. Oftewel: verantwoorden hoe het besteed was, zoals Wilfred Genee omschreef in zijn vraagstelling. Dit is weliswaar geen 5,1 miljard euro, maar uit een taartdiagram van deze optelsom is het een flinke taartpunt: een achtste van het totaal.

In interviews, direct nadat de Rekenkamer dit publiceerde, bagatelliseerde De Jonge de kritiek. Hij gaf als voorbeeld dat “je je voor kan stellen dat als je midden in de nacht een beademingsapparaat aflevert bij een ziekenhuis, je wel eens een pakbon kwijtraakt”.

Mensen die dagelijks met logistiek te maken hebben, kunnen zich dit evenwel totaal niet voorstellen, zeker niet bij medische apparatuur die al snel een ton kost en al helemaal niet bij chauffeurs. Zonder bon wordt er namelijk niet betaald.

Op internet ontstond veel ophef over het Rekenkamerrapport, en daarbij bleef het bedrag van 5,1 miljard bij de mensen hangen. Omdat de meeste internetgebruikers geen accountant zijn, werden de verschillende soorten kritiekpunten op één hoop gegooid, en verbasterde bij sommigen dit geheel tot ‘er is 5,1 miljard euro weg’.

Dit is alleen niet een complottheorie. Wat op social media ontstond, is begripsverwarring, die na verloop van tijd een eigen leven is gaan leiden. Dat is evenwel niets bijzonders. In de dagelijkse praktijk halen heel veel niet-boekhouders begrippen als ‘onrechtmatig’ (niet volgens de regels) en ‘niet verantwoord’ (bonnetje kwijt) door elkaar. En een fout in de jaarrekening is weer iets anders dan een onzekerheid.

Als ze érgens weten dat je hier snel mee de mist in gaat als leek, dan is het bij de Rekenkamer. Rondom belangrijke publicaties, zoals het jaarlijkse Verantwoordingsonderzoek, geeft het instituut daarom ook altijd tekst en uitleg, bijvoorbeeld in gesprekken met de Tweede Kamer en op persbijeenkomsten. Aanwezigen kunnen dan over elke zin en elk getal opheldering vragen. In het jaarlijkse begrotingsproces van het parlement gebeurt dit ook schriftelijk, zowel de Rekenkamer als de ministeries geven desgevraagd detailinzicht in de uitgaven.

Is het voor het eerst dat De Jonge wild om zich heen slaat als hiernaar gevraagd wordt?

Nee, hij tekende immers al vooraf bezwaar aan bij de Rekenkamer. En tijdens de persmomenten op de parlementaire gehaktdag van 2021 had hij het vooral over iets anders: het Sywert-schandaal, dat juist die ochtend was losgebarsten door onthullingen in de Volkskrant.

Over het nut van een bliksemafleider bij slecht nieuws kunnen politieke spindoctors uren vertellen. Er is zelfs een speelfilm over gemaakt: Wag the dog.

Over ‘coronaminister’ De Jonge gaan op social media overigens wel degelijk complottheorieën rond. Zo vonden we onder meer het verwijt dat hij zaken probeert te verbergen door documenten achter te houden die openbaar zouden moeten zijn. Gelukkig is het prima mogelijk om wilde speculaties te ontkrachten en als er iemand hiertoe bij machte is, dan is het wel Hugo de Jonge. Zo kan hij zorgen dat de Volkskrant de documenten rond de Sywert-deal krijgt, die volgens de rechter moeten worden vrijgegeven. Tot nu toe betaalde de overheid alleen liever tienduizenden euro’s aan dwangsommen. Hoe zal de Rekenkamer daarover oordelen?

Oordeel factcheck

Onwaar. En misschien ook redelijk schaamteloos, maar die afweging laten we aan de kiezer.

Totaaloverzicht van de ‘5,1 miljard van Hugo’ in het verantwoordingsonderzoek van de Algemene Rekenkamer. Rondom begrippen als fouten, ordelijkheid en rechtmatigheid halen mensen vaak dingen door elkaar.

 

 

 

 

Verder Lezen

Gezondheid

Duitse regering: Zeer veel zware bijwerkingen coronavaccin

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Een op de tienduizend Duitsers die is ingeënt tegen COVID-19, heeft last gekregen van ernstige bijwerkingen. Dat zegt zorgminister Karl Lauterbach, hij steekt namens de Duitse regering de hand in eigen boezem en verontschuldigt zich dat patiënten die hierover klaagden, vaak niet serieus werden genomen of lang aan het lijntje werden gehouden.

Dat deed hij zondagavond in een interview met ZDF heute, het nieuwsbulletin van de publieke omroep. Het is voor de tweede maal in ruim een maand dat hij op de nationale tv verantwoording aflegt over het gevoerde pandemiebeleid, en toegeeft dat daarbij fouten zijn gemaakt.

In de zomer van 2021 tweette Lauterbach nog dat de vaccins ‘bijwerkingsvrij’ zijn, maar dat was een fout, zei hij vanuit Berlijn in een live-verbinding met de studio van ZDF heute. “Het is vreselijk voor de mensen die getroffen zijn, en elk geval is er één teveel.” Hij stelt dat hij destijds informatie doorgaf over de risico’s, die inmiddels onjuist is gebleken.

Zijn regering staat nu aan de lat voor de medische kosten die slachtoffers van vaccinatieschade maken. Rekeningen die nu nog door de ziekenfondsen (behandelingen) en de deelstaten (verzorging) worden betaald, worden overgenomen door de federale regering. Dat is zo afgesproken in de geheime contracten met de vaccinleveranciers.

Lauterbach beklaagde zich over deze farmabedrijven. “Het zou goed zijn wanneer ze laten zien dat ze zich dit aantrekken.” Dat zou bijvoorbeeld kunnen door geld beschikbaar te stellen voor de behandeling van Post-Vac, zoals de Duitsers het ziektebeeld van ernstige bijwerkingen noemen. “Ze hebben immers exorbitante winsten gemaakt”, ziet de minister.

Via de Nederlandse bedrijfsonderdelen van Pfizer, de belangrijkste leverancier van vaccins, zijn de miljardenwinsten zo fiscaal gunstig mogelijk weggesluisd. Via de Europese Commissie, waar voorzitter Ursula von der Leyen via whatsappjes met Pfizer onderhandelde, zijn ook na de zomer van 2021 nog miljarden vaccins aangeschaft, het is de vraag wat Brussel gaat doen met de voorraad die niet is gebruikt, en in hoeverre betaald moet gaan worden voor die voorraad; de afspraken hierover zijn namelijk geheim.

Bron: https://www.zdf.de/nachrichten/politik/corona-hilfe-impfschaeden-long-covid-lauterbach-100.html

Verder Lezen

Recent

Binnenland18 uur geleden

Amsterdam wil auto ontmoedigen met ‘WEF-versperringen’

Donderdag spreekt de Amsterdamse gemeenteraad voor het eerst over een plan om autoverkeer in de stad te ontmoedigen door binnenwegen...

Binnenland4 dagen geleden

De frikandel van Hugo begint aardig te knellen

Het zou Hugo de Jonge inmiddels dun door de broek moeten lopen als hij ziet op welke verkrampte manier zijn...

Binnenland4 dagen geleden

Nepnieuwspolitie: wapen in verkiezingstijd?

Hoe wordt desinformatie op social media bestreden, en wie bepaalt wat goed en fout is? Politieke afkeur speelt hierin mee,...

Buitenland5 dagen geleden

Buitenlandse media staan stil bij de ‘monsterzege’ van BBB

DEN HAAG (ANP) – In Duitsland en België besteden media donderdag aandacht aan de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland en de...

Politiek5 dagen geleden

Als BBB slim is maakt ze Vondelpark Natura 2000 gebied

De overwinnaars in de grote steden kunnen tevreden achteroverleunen. Alles om hen heen stemde op BBB, maar de wet van...

Binnenland1 week geleden

CO2, de Holy Grail van de klimaatkerk

Alles draait om CO2 tegenwoordig, dientengevolge doen overheden al 20 jaar hun best om dit levensgevaarlijke CO2 te beperken. Sinds...

Gezondheid1 week geleden

Factcheck Hugo de Jonge: ‘complottheorie’ blijkt afkomstig van Rekenkamer

Factcheck Hugo de Jonge: ‘complottheorie’ blijkt afkomstig van Rekenkamer Begrippen uit accountancy zorgen voor verwarring bij het publiek. Volgens minister...

Gezondheid1 week geleden

Duitse regering: Zeer veel zware bijwerkingen coronavaccin

Een op de tienduizend Duitsers die is ingeënt tegen COVID-19, heeft last gekregen van ernstige bijwerkingen. Dat zegt zorgminister Karl...

Klimaat1 week geleden

Boerenprotest: ‘Nederland wordt onrecht aangedaan’

,,Nederland wordt onrecht aangedaan’’, zei zaterdag een van de demonstranten tijdens het boerenprotest in Den Haag. Indepen was zaterdag aanwezig...

Klimaat1 week geleden

Elon Musk steunt Eva in strijd Dutch Farmers

  Eva gesteund door Elon Musk, in strijd voor Dutch farmers De Nederlandse Eva Vlaardingerbroek (26) is hard op weg...

Trending