Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Economie

Nieuwe slaven maken in Congo de groene droom waar

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

De Europese Unie werkt aan wet- en regelgeving. Maar voorlopig zijn het nog kinderhandjes en extreem uitgebuite volwassenen die in Congo met hun blote handen de kobalt opgraven voor de oplaadbare batterijen van onze elektrische auto’s en smartphones. Een filmpje op YouTube waarin schrijver Siddharth Kara wordt geïnterviewd over zijn reizen naar Congo is sinds gisteren wereldwijd al 1,6 miljoen keer bekeken. 

Blood cobalt

‘Blood cobalt’ worden de mineralen al genoemd. Er kleeft immers bloed aan de stenen, die nodig zijn om de energie-ambities van Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) en de voorzitter van de Europese commissie, Ursula von der Leyen mogelijk te maken: het verbieden van auto’s die op benzine rijden. 

Op internet wemelt het ondertussen al jaren van de alarmerende filmpjes met daarop afschrikwekkende beelden van diepe, aardedonkere en levensgevaarlijke mijnschachten in Congo. Straatarme volwassenen die geen kans hebben op een normaal leven, kruipen voor een aalmoes de diepte in.  Daar graven ze met blote handen kobalt op voor de herlaadbare lithium-ion batterijen die we nodig hebben voor onze mobieltjes, tablets en schone auto’s van de toekomst. Kobalt komt immers maar op een paar plekken voor op de wereld. Vooral de Democratische Republiek Congo heeft er een gigantische hoeveelheid van in de grond. Amnesty International waarschuwt de EU al jaren voor de uitbuiting en kinderarbeid in Congo.

Hoewel de EU via een soort track en trace-regels wil komen tot verantwoord delven met respect voor mensenrechten en het milieu, is er nog een gapende kloof tussen die schone theorie en de harde sadistische werkelijkheid.

Illusie

“Schone kobalt bestaat niet. Het is een illusie,” zegt Siddharth Kara, schrijver van het boek ‘Kobaltrood: hoe het bloed van Congo ons leven voedt’. In het boek onthult Kara de meedogenloze mijnbouwpraktijken, waarin de armsten ter aarde worden uitgebuit en het vuile werk mogen doen. Terwijl premier Rutte op maandag 19 december, namens de Nederlandse regering excuses aanbood voor het slavernijverleden, zijn er volgens vele ooggetuigen in Congo een nieuw soort ‘moderne’ slaven in totale verdrukking. Eén dollar per dag verdienen ze hooguit, voor hun mensonterende werk in de mijnen. Soms is er ondergronds te weinig zuurstof. Soms storten schachten in en worden mensen levend begraven. De dagen zijn extreem lang en de arbeidsomstandigheden zijn levensgevaarlijk. Over hun rug heen worden gigantische winsten gemaakt door multinationals. Siddharth Kara maakte meerdere reizen naar Congo en schreef daarna een boek om alarm te slaan. “De uitbuiting en het lijden van de mensen tart elke verbeelding”, zegt hij. “Mensen moeten weten wat er gaande is in Congo. Ik móest dit boek schrijven.”

Onmisbaar

Kobalt uit Congo is ondertussen een onmisbaar onderdeel in al onze oplaadbare batterijen die we nodig hebben voor elke smartphone, tablet of laptop. Het is onmisbaar voor alle elektrische auto’s. “Wij kunnen niet meer functioneren zonder deze batterijen met kobalt. En 75 procent van deze kobalt komt uit Congo. Het wordt gewonnen onder mensonterende arbeidsomstandigheden. De meeste mensen in de VS en Europa hebben er geen idee van wat er gaande is in Congo”, vertelt Kara tijdens een interview bij The Joe Rogan Experience op zijn YouTube-kanaal JRE.

In één dag tijd zijn de beelden wereldwijd al 1,6 miljoen keer bekijken. Meer dan 10.000 kijkers reageren op het filmpje met afschuw en shock. “De situatie in Congo is krankzinnig”, zegt Kara. “De meeste mijnen zijn in handen van Chinese bedrijven. 

Zogeheten ‘schone’ kobalt, waar de werkers normale arbeidsomstandigheden hebben, en de mineralen gevonden worden met behulp van machines, zijn een leugen”, zegt hij. “Er bestaat geen ‘schone’ kobalt. Het is fictie. Het is marketing. Het is een ‘mooi’ verhaal wat marketingteams van bigtech en multinationals de wereld in brengen. Om de consument gerust te stellen. Maar het is een leugen.”

Rauwe kracht

Hij zag het met zijn ogen. Al jaren gaan er filmpjes van ooggetuigen rond op internet over hoe kobalt wordt gewonnen met rauwe fysieke kracht. Hoe het wordt opgegraven ondergronds, of in open mijnen, door mensen die straatarm zijn en met hun blote handen tot bloedens toe aan het hakken en graven zijn in de grond. Om te overleven. ”Dát is de waarheid die naar buiten moet komen. Media én waarheidsvinders moeten hiermee aan de slag”, zegt Kara, “zodat mensen in het Westen, de beschaafde wereld, beseffen dat deze humanitaire uitbuiting gaande is. Zodat we op zoek kunnen gaan naar oplossingen, en we er iets aan kunnen doen.”

Marketing

Kobalt is daarnaast ook giftig. De mensen in Congo ademen het de hele dag via fijnstof in, zonder maskers, zonder handschoenen of andere beschermende kleding. Kara zag duizenden kinderen werken in de mijnen van grote bedrijven uit China. Er zijn ook nog tienduizenden mensen aan het werk in mijnen die in handen zijn van gelukszoekers en waar de omstandigheden zo mogelijk nog extremer zijn door gebrek aan toezicht. Oók wat in deze kleinere mijnen gedolven wordt, eindigt op de wereldmarkt, waar de kobalt, opgegraven door kinderhandjes, gekocht wordt door grote bedrijven, die er de batterijen van maken voor onze elektrische auto’s.

Het zijn fraai gestileerde duurzame auto’s, die worden verheerlijkt in advertenties als ‘schoon, stil, veilig en goed voor het milieu’.

Verminkte baby’s

Elders op internet gaat sinds een jaar een reportage rond van onderzoeksjournalist Jamal Osman. In ‘Toxic Cost of Going Green’ onthult hij de milieuvervuiling in Congo en de toxiciteit van kobalt, die de gezondheid van de mensen daar aantast. 

Gifwolken vol fijnstof en drinkwater met zware metalen vervuilen de dorpen naast de kobaltmijnen. 

Een lokale arts doet inmiddels onderzoek naar het grote aantal verminkte baby’s dat er ter wereld komt. Het zijn kinderen met waterhoofden of een hazenlip, en kinderen die geboren worden zonder benen. 

Video 1:

Video 2:

Verder Lezen

3 Comments

 1. MHH

  27 december 2022 in 11:44

  De WEF , en alle foute regeringen geleid door foute “sociaal democraten aka demagogen” weten dit al lang , maar ja…. als je eerlijk Cobalt gaat ontginnen zijn EV auto’s nimmer meer attractief (nu al niet) en dat verhaal MAG niet aan het licht komen. Iedereen moet naar EV , koste wat het kost. Dus we liegen er vrolijk op los , en sluiten onze ogen voor de werkelijkheid. Slaap zacht Schaapjes van de Groene Greta Droom.

 2. Jan

  27 december 2022 in 20:59

  Het is doodzielig kleine kinderen op te offeren voor ons z.g. Welzijn deze kindertje komen misschien niet meer levend uit die mijnen ik noem een electrice auto een kindermoordenaar

 3. Rudi Dufornee

  28 december 2022 in 19:23

  Ja, en het zal mij niet verbazen als die arme kindjes na een lange werkdag ook nog eens misbruikt worden
  Dat is het rijke westen.
  Hier mag een diesel geen roetdeeltje meer uitstoten.
  EV’s zijn veel vervuilender dan fossiele voertuigen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Pensioenwet: grondwet ondergeschikt aan politiek gewin PvdA en GroenLinks

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Is de Grondwet nog in veilige handen bij het Nederlandse parlement? Kortetermijnbelang ging in de senaat bij het stemmen over de nieuwe pensioenwet boven zekerheid over zuiver staatsrechtelijk handelen. Het was nota bene hoogleraar politicologie Ruud Koole (PvdA) die voorkwam dat een twee derde meerderheid nodig was om die wet te aanvaarden.

Zo’n grote meerderheid (in plaats van een meerderheid van 51 procent of meer) is nodig als het parlement over zijn eigen inkomen stemt. Pensioen is uitgesteld inkomen, en SP-senator Tiny Kox kwam er vorige week achter dat iedereen dat tot dan toe over het hoofd had gezien bij het behandelen van de modernisering van de pensioenen. Alleen al over het concrete voorstel was toen meer dan honderd uur gedebatteerd.

Drie hoogleraren staatsrecht onder aanvoering van Wim Voermans stelden in een brandbrief aan de Eerste Kamer dat een twee derde meerderheid noodzakelijk is. Maar onder meer PvdA-senator Koole vond dat het aan de Eerste Kamer zelf is om dat te bepalen. Aangezien minister Schouten (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) door wilde pakken, waren er volgens Koole ’twee meningen’, en moest de senaat er dan maar over stemmen. Omdat de PvdA en GroenLinks met de coalitie voor de nieuwe wet zijn, volgens critici het ‘casinopensioen’ voorstel van Rutte-IV, gingen beide partijen voor een gewone meerderheid.

Daarvoor stemde ook Paul Rosenmöller van GroenLinks. Hij is bestuurder van het grootste pensioenfonds van het land, het ABP (van ambtenaren, leraren, politie). Dat is niet integer, vindt hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert. Ook Ria Oomen van het CDA draagt volgens hem dubbele petten. Zij reageerde als door een wesp gestoken. “Wij kunnen zelf heel goed bepalen wat integer is!”

De rechter mag wetgeving niet toetsen aan de Grondwet, de Eerste Kamer heeft dat ook niet gedaan. Mogelijk speelde mee dat GroenLinks en PvdA door het strategisch stemmen bij de verkiezingen voor de nieuwe Eerste Kamer samen met Rutte-IV een meerderheid hebben in de senaat, zodat Rutte nu een mogelijkheid heeft om te regeren zonder BBB, de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen.

Het is goed gebruik om eerst met de winnaar te gaan praten, maar Caroline van der Plas kan haar hand wel overspelen als ze te veel eist.

Evenwel is het beleid van de VVD-CDA-D66-CU coalitie, die haar meerderheid dankt aan de voorkeurstemmen voor het door de christendemocraten weggejaagde Kamerlid Pieter Omtzigt, de afgelopen jaren voor een béétje GroenLinkser om de vingers bij af te likken. Ook de PvdA gaat helemaal voor dure klimaatplannen, nu partijbaron Frans Timmermans hierover de scepter zwaait in de Europese Commissie. Daarmee ligt samenwerking over links meer voor de hand dan met BBB.

Voor de burgers in Nederland betekent dit dat niet alleen het pensioen van werkenden tussen de 35 en 60 jaar er waarschijnlijk op achteruit gaat, maar eveneens dat de koopkracht nu ook zware tijden tegemoet gaat.

De senatoren die afzwaaien nu de Eerste Kamer wisselt, zullen er geen last van hebben. Dankzij Rosenmöller en Koole is dat mooi even nog snel geregeld.

Verder Lezen

Binnenland

Nederland stopte met pensioensparen voor veteranen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Het kabinet blijkt vele miljarden te weinig hebben gespaard voor de pensioenen van militairen en oud-politici. Als de Eerste Kamer volgende week de omstreden Pensioenwet behandelt, kan eigenbelang dan ook wel eens de kop opsteken. Want als de wet wordt aangenomen, wil het kabinet voor enkel al de veteranen ineens 8,5 miljard euro in op de rekening van pensioenfonds ABP storten.

Dat kwam aan het licht in de voorjaarsnota, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft er inmiddels Kamervragen over gesteld.  Door het niet inleggen konden de deelnemers van het pensioenfonds ook niet profiteren van rendementen. De problematiek speelt al 22 jaar.

Het is een pendant van de pensioenroof die aan het licht komt deze eeuw: in de jaren tachtig en negentig bulkte het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) voor ambtenaren van het geld, zoveel dat het kabinet begon af te romen door geen premies meer te betalen. ABP is desondanks nog steeds een van de grootste pensioenfondsen ter wereld.

Maar de greep uit de kas bleef niet zonder gevolgen. Nadat rond 2010 de eerste grote golf babyboomers met pensioen ging en de kredietcrisis uitbrak, konden pensioenen niet meer geïndexeerd worden.

Nieuwe slachtoffers van pensioenroof dreigen nu de hardwerkende soldaten in de uitgeklede krijgsmacht te worden. Veteranen en zelfs nabestaanden moesten de media opzoeken om hun onvrede uit te spreken over die omgekeerde vlaggen die boze boeren ophingen. De emotionele veteranen lijken zowat het laatste  wapen dat nog in de gereedschapskist ligt van de Ruttedoctrine.

Het pensioengat was onder deskundigen wel bekend maar kon voor het grote publiek onopgemerkt blijven, omdat de overheid de verplichtingen pas bij pensioenleeftijd hoeft na te komen, en dan kan bijstorten. Maar dan is geen sprake van pensioensparen, maar van een Ponzi-schema: zodra de inleg stokt, raken de kassen leeg en stort het stelsel in. Ook de AOW wordt op deze manier gefinancierd.

Genoeg reden dus voor de Eerste Kamer om kritisch te zijn, maar het ziet er naar uit dat de vertrekkende senatoren nog snel even instemmen met de nieuwe pensioenwet. Die zorgt voor een gigantische stelselwijziging waarin de collectieve pot van een bedrijf(stak) wordt omgezet in individuele potjes voor afzonderlijke deelnemers. De berekeningen daarvoor zijn ondoorzichtig en straks als het plan in de huidige vorm doorgaat, nauwelijks aan te vechten door werknemers die benadeeld worden in de overgang. Na de overgang wordt de ontwikkeling van de beurs veel doorslaggevender voor de hoogte van het pensioen.

Nu al zijn Nederlandse pensioendeelnemers volgens Ab Flipse benadeeld door de torenhoge kosten van de pensioenuitvoerders. Maar individuele pensioenpotten zijn natuurlijk per definitie duurder om te beheren dan collectieve.

Heeft het kabinet met de plotse melding over zijn eigen pensioengat voor militairen en oud-politici nu een breekijzer in de vorm van chantage in handen?

Mocht de senaat overwegen in meerderheid tegen te stemmen, dan kan dat door het kabinet zo worden geframed, dat de storting van 8,5 miljard euro niet doorgaat, en daarmee het pensioen van de senatoren en andere politieke ambtsdragers minder kan groeien.

Politici horen zich afzijdig te houden van besluiten die hen persoonlijk raken. Maar als die gouden regel ergens op grote schaal in de wind wordt geslagen, dan is het wel in de Eerste Kamer.

Verder Lezen

Binnenland

3 grootste hobby’s overheid kan twee keer modaal niet eens opbrengen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Bij de overheid mogen ze úw geld uitgeven, allemaal legaal binnen geharkt met inkomstenbelasting, wegenbelasting, BTW, BPM, parkeerbelasting, waterschapsbelasting, onroerendgoedbelasting, accijnzen, milieubelasting, toeristenbelasting, assurantiebelasting, schenkbelasting, erfbelasting en ga zo maar door. Komen ze bij de overheid geld tekort omdat ze meer uitgeven dan dat er binnenkomt dan noemen ze dat het ‘begrotingstekort’. Ze geven meer uit dan dat er binnenkomt, structureel, ieder jaar weer. Probeer dat thuis maar eens… en probeer het vooral eens structureel.

Wie moeten dat geld voor die overheid dan ophoesten? U en ik, wie anders? Met een beetje pech gaat 52% van uw inkomen rechtstreeks naar Den Haag. Koopt u van het overgebleven geld een iPhone, dan gaat 21% daarvan ook nog eens naar Den Haag. Het bedrijf dat die iPhone aan u verkoopt betaald overigens geen belasting in Nederland, daarvoor hebben ze allemaal slimme dealtjes gemaakt met diezelfde overheid die het u wél afpakt. En over uw telefoonabonnement betaalt u weer BTW aan die meneer van het telefoonnetwerk, die weer miljarden heeft betaald aan de overheid om alleen maar de frequentie in de lucht te mogen gebruiken. En daar waar u keihard moet werken om uw geld te vergaren en vooral belasting te betalen, drukt de overheid het geld gewoon bij om de tekorten aan te vullen, met één druk op de knop… en u mag de rente daarover weer betalen. Nu die rente oploopt worden die kosten van dat bijgedrukte geld exorbitant.

We schrijven hier niets nieuws, u en ik weten dat, en we accepteren dat ook nog allemaal. We krijgen er een land voor terug met een goede infrastructuur, een goede gezondheidszorg, goed onderwijs en een goed politieapparaat dat boeven vangt, toch? Nou ja goede; de infrastructuur ligt zo ongeveer plat door de een of andere stikstofcrisis of anders wel door de files, de gezondheidszorg wordt kapot bezuinigd, het politieapparaat is overbelast en de kwaliteit van het onderwijs zakt ieder jaar weer een paar treetjes op de internationale ladder… dat zijn toch de pijlers onder een samenleving? Daarnaast hebben we een wooncrisis, een asielcrisis, een klimaatcrisis en een stikstofcrisis. En omdat we met de klimaatcrisis en de stikstofcrisis de wooncrisis weer doorkruisen, wordt de wooncrisis weer groter en daardoor de asielcrisis.

Hobby’s voeren de boventoon in de begroting

Als u de bewindvoerder die uw inkomsten en uitgaven beheert zou zeggen dat u van uw inkomsten een groot deel uitgeeft aan een paar hobby’s, en dat het echt ónmogelijk is daarop te bezuinigen, dan zou deze bewindvoerder pas écht gaan ingrijpen.

Bij deze overheid is dat niet het geval. Ze geeft vooral geld uit aan hobby’s waarvan het doel onduidelijk is, het resultaat onduidelijk, en de weg ernaar toe nog onduidelijker. Zo is er een ‘stikstofcrisis’ waarvoor 28 miljard (Oftewel: 28.000.000.000!) euro is ingeruimd, geld dat dus niet beschikbaar is voor infrastructuur, gezondheidszorg, burgerbescherming of onderwijs. Het doel is omschreven als ‘gezond en leefbaar’, het resultaat is niet uit te drukken in getallen of meetbaar, en de weg ernaar toe is volstrekt onduidelijk. Het resultaat is wel dat we al 4 jaar 100 km/h rijden, de boerenstand gedecimeerd moet gaan worden en de bouw niet vooruit kan. Nee, dan hebben we de hobby ‘klimaat’. Die hobby kost 28 miljard euro. Het doel is ‘CO2-reductie’, het resultaat is volgens ‘modellen’ 0,0007 graden mínder temperatuurstijging in Nederland en de weg ernaar toe is geplaveid met onzinnige contraproductieve zaken zoals kolenstroom-vretende elektrisch auto’s, CO2-uitstotende biomassacentrales, aardgas vretende (waar komt die stroom toch vandaan?) warmtepompen, overal niet-te-recyclen windmolens en een compleet ontregeld elektriciteitsnet. En de volgende hobby heet ‘asielindustrie’. Met de kraan open (77.000 asielzoekers dit jaar alleen al) ach en wee roepen terwijl een deel van de woningmarkt met voorrang wordt platgewalst. Wat die hobby mag kosten? 21.000.000.000 Euro per jaar!

En dan hebben we nog de post ‘missers’, de post ‘onvoorzien’ (dat heet alleen zo omdat alleen de betreffende minister het niet heeft zien aankomen, ieder ander wel) en de post ‘onbekend’, zijnde de miljardenuitgaven waarvan het bonnetje simpelweg zoek is.

Als samenleving hoesten we dit allemaal op. Iedere miljard (dat is dus 1.000 miljoen) euro die uitgegeven wordt moet opgehoest worden door de burger. Maar wat kost het nu ieder individu? Delen door 17 miljoen? Iedere miljard is dan bijna 59 euro per inwoner. 9,7 Miljoen mensen hebben betaald werk in Nederland, die andere 7,3 miljoen niet. Dan komt 1 miljard euro staatsuitgaven neer op 103 euro per werkende aan bijvoorbeeld inkomstenbelasting.

Voor een gezin waarbij beiden fulltime werken wordt het ‘stikstofprobleem’ dan 28 x 2 x 103 = 7.280 euro. Tel daarbij op het ‘klimaatprobleem’ van 28.000.000.000 euro (wederom 7.280 euro) en de asielindustrie van 21.000.000.000 euro (21 x 2 x 103) is 4.326 euro. Deze drie bedragen bij elkaar opgeteld komt op 18.886 euro voor een gezin met 2 fulltime werkenden met beiden een modaal salaris. Iemand met een modaal salaris (3.086 euro per maand) betaalt op jaarbasis ongeveer 6.400 euro aan loonheffing, voor beiden opgeteld dus 12.800 euro. Huh? Dus een twee keer modaal gezin komt al 6.000 euro aan loonheffing tekort om drie grote hobby’s van deze overheid te bekostigen? Dat klopt. Maar hetzelfde gezin geeft het niet weg geroofde geld uit aan wegenbelasting, BTW, parkeerbelasting, waterschapsbelasting, onroerend goedbelasting, accijnzen, milieubelasting, toeristenbelasting, assurantiebelasting, schenkbelasting, erfbelasting en ga zo maar door. Daar komt de rest vandaan, gemiddeld wel te verstaan. Bij Jan Modaal valt dus niets meer te halen, en ‘dus’ verzinnen ze in Den Haag weer nieuwe dingen. Zoals woningbezitters die al belasting betalen over de fictieve huurwaarde van hun woning nu ook nog eens extra belasting laten betalen over hun fictieve overwaarde. Niet dat ze die woning verhuren of verkopen, want dan komt de Belastingdienst pas écht langs, het is fictief, alsof u het zou verhuren of verkopen. De belasting is niet fictief, die moet u jaarlijks ophoesten. Of alle pensioenen overhevelen naar een casinopensioen om dat eerst af te romen alvorens het in een fonds te gooien waar de staat in kan gaan graaien. Dat pensioen is toch van u? Of nog wat extra belasting vanuit de EU voor het ‘klimaat’ op uw energiebonnetje. Allemaal middelen om nóg meer geld ‘legaal’ naar binnen te harken voor niet meetbare doelen, onmeetbare resultaten en een onduidelijk traject. Klimaatminister Jetten heeft het er maar moeilijk mee, want hij weet het ook niet meer. De vergaarde miljarden verdwijnen in een diepe put, en niemand weet meer waar.

Over iedere euro voor de gezondheidszorg wordt gesteggeld, maar het stoppen van de drie grootste volstrekt onbetaalbare hobby’s van deze overheid zijn onbespreekbaar. Met de oplopende rente is dit een gigantische tijdbom. Ergens klopt er iets niet.

Verder Lezen

Recent

Binnenland13 uur geleden

Kuipers en De Jonge weigeren loftuitingen van samenleving

Na een uitermate succesvolle corona-aanpak blijven de loftuitingen van experts, de wetenschap en de bevolking achterwege, dat is opmerkelijk. Nu...

Binnenland2 dagen geleden

Natuurboer- in-nood ironisch genoeg buurman van machtig WEF

Natuurboer Marcel van Silfhout heeft ironisch genoeg het World Economic Forum (WEF) als buurman gekregen: ‘Ik ben niet gediend van...

Binnenland3 dagen geleden

Reddingsactie: natuurboer ziet droom de vernieling in gaan

Soms is dringend hulp nodig, moet je met de pet rond. Het oer-Hollands natuurboerenbedrijf GraanGeluk van Marcel van Silfhout is in...

Binnenland3 dagen geleden

Pensioenwet: grondwet ondergeschikt aan politiek gewin PvdA en GroenLinks

Is de Grondwet nog in veilige handen bij het Nederlandse parlement? Kortetermijnbelang ging in de senaat bij het stemmen over...

Binnenland5 dagen geleden

AIVD over kabinet: opstappen

Volgens inlichtingendienst AIVD kan politiek Den Haag bij veel meer mensen onvrede over de overheid wegnemen, dan alleen bij een...

Binnenland7 dagen geleden

TNO had maand voor pandemie al nepnieuws-bot gereed

TNO heeft in de maanden voorafgaand aan de uitbraak van COVID-19, in het diepste geheim een eigen surveillancetool voor social...

Binnenland7 dagen geleden

De D66-traan als wapen werkt niet in een lege kerk…

Er is iets merkwaardigs aan de hand in dit land. Daar waar ‘de traan’ bij menig gevoelig mens tot compassie...

Binnenland1 week geleden

Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel, vaarwel Kaag!

Wanneer wordt het tijd om de pijp aan Maarten te geven? Bij dagelijkse bedreigingen door moslimfanatici, waarmee het OM vervolgens...

Buitenland1 week geleden

Staat pakt jackpot op online gokmarkt: nu reclameverbod

De politiek gaat het adverteren voor online kansspelen aan banden leggen, maar voor die tijd heeft de staat eerst de...

Binnenland1 week geleden

Coronawet en pensioenwet, wél voor de burger, maar niet voor politici?

Zodra wetten en regels door machthebbers worden bedacht voor de burgerij, maar deze niet gelden voor henzelf, dan stinkt het...

Trending