Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Gezondheid

Insecten in ons avondeten, serieus?

Gepubliceerd

op

ANP: Knapperige wasmotlarven in de smaken naturel en paprika tijdens een speciale proeverij in een filiaal van Jumbo. Na de jaarwisseling liggen er bij alle Jumbo supermarkten in Nederland insectenproducten in het schap

Linda Verriet, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), schrijft in een brief aan minister Henk Staghouwer (Christenunie)  dat het eten van insecten, zoals maden en krekels,  zal leiden tot peperdure prijzen in de supermarkten.

“Varkensvlees vervangen door producten met een gelijkwaardige voedingswaarde gaat gepaard met hoge kosten. Geld dat een groot deel van de hardwerkende mensen met een lager inkomen niet heeft’’, aldus Verriet recent in haar brief. De voorzitter van de POV reageert op uitspraken van de minister bij Omroep WNL – Goedemorgen Nederland. In een interview zei hij te hopen dat Nederlanders minder vlees en zuivel gaan eten. Hij hoopt dat de voedseltekorten in de wereld mensen tot nadenken zetten wat er op het bord komt en hoe dat er komt. Verriet is verbaasd en vindt zijn uitlatingen verbijsterend. Mensen die geen vlees meer eten, moeten immers vleesvervangers eten, via plantaardige teelt of insecten. Ze moeten volgens haar bovendien regelmatig voedingssuplementen slikken om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Eten wordt onbetaalbaar, waarschuwt ze.
“De gemiddelde Nederlander moet hard werken voor een redelijk inkomen en is blij voor het gezin om gezond, voedzaam en betaalbaar eten op tafel te zetten. Het is alleen voor de elite van Nederland mogelijk om de hoge kosten voor alternatieven te betalen. Wij zijn erg bezorgd over de prijs van voedsel. Het eten van insecten bij de avondprak is voor veel Nederlanders een kokhalzende gruwel. In Wales echter laten vier scholen kinderen inmiddels insecten eten om ze aan het idee te laten wennen. De kinderen eten zijderupsen, krekels, sprinkhanen en meelwormen.

Insecteneiwit mag in de EU  al verwerkt worden in huisdierenvoeding, voor honden en katten. Voor menselijke consumptie zijn voorlopig slechts een beperkt aantal insectensoorten toegestaan.Het kabinet lanceerde al in 2020 de Nationale Eiwitstrategie, waarin het stelde dat eiwitten uit vlees vervangen moet worden door eiwit van insecten. In 2025 zou 20% van de eiwitten die we nodig hebben afkomstig moeten zijn van insecteneiwit, aldus de strategie. Het gaat dan voorlopig om meelwormen, buffalolarven, vliegenlarven (maden), krekels en sprinkhanen. De minister schrijft in de strategie dat de Nederlandse insectenindustrie een stormachtige ontwikkeling door maakt. “Nederland heeft een leidende rol in Europa als het gaat om onderzoek en innovaties in de insectenketen’’, aldus het kamerstuk. Verriet heeft er een hard hoofd in. Volgens haar is de kweek van insecten duur en bij lange na niet in staat het benodigde eiwit zo efficient te creëren als door middel van varkens. Plantaardige eiwitten zijn volgens haar bovendien minstens zo milieu-onvriendelijk, omdat bemesting nodig is. Ook zou er onvoldoende goede grond zijn voor de plantaardige teelt.

In Brussel was op 1 juni een seminar over de plannen voor een groene transitie in de EU, het Fit for 55 pakket.

Verder Lezen

2 Comments

 1. Ronan Bakker

  15 juni 2022 in 17:37

  Er is geen voedselcrisis in Nederland, onze bevolking krimpt en veel mensen hebben een behoorlijk gevarieerd en gemengd (omnivoor) dieet, net zoals ikzelf.
  Veel crises zitten enkel in de hoofden van mensen die denken ons op te kunnen voeden.
  Als het aan mij ligt hoeven we helemaal niet allemaal aan het radicale Bear Grills dieet en kunnen we gewoon alle veehouders behouden. De stille meerderheid moet eens vaker aan het woord komen, om het establishment waakzaam en spits te houden.

 2. Louis Suikerbuik

  18 augustus 2022 in 13:44

  De EU keurt het natuurlijk goed wetende dat insecten kanker veroorzaken bij mensen want ons maag darm kanaal is er niet opgebouwd alleen vogels kunnen insecten verteren,maar ja hoe meer er aan onder doorgaan hoe beter het is de EU wil toch ook een de depopulatie van 8 miljard naar 500 miljoen,laat die EU parlementsleden dit lekker zelf op het menu zetten dan zijn we van ze af,op de goede leden uitgezonderd die voor het volk opkomen die zijn er gelukkig ook nog en daar alle respect voor

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gezondheid

Concept ‘nieuwe’ coronawet is chronisch ziek

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Het concept voor de ‘coronawet’ is inmiddels beschikbaar via deze link.

Wat meteen opvalt is dat de wet staat of valt bij de definitie van een ‘Groep A-ziekte’.

bron: De Minister van VWS en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Wat is een Groep A-ziekte?

In het verleden werd de ernst van een ziekte gedefinieerd door de combinatie van besmettelijkheid en dodelijkheid (CFR, Case Fatality Rate). Een zeer besmettelijke ziekte die nauwelijks gevaarlijk is hoort dus niet op de A-lijst thuis en een zeer dodelijke ziekte die nauwelijks besmettelijk is evenmin. Een zeer dodelijke ziekte die ook nog eens zeer besmettelijk is, hoort zeker op de A-lijst. Echter in de praktijk wordt een dergelijke ziekte niet wijd verspreid, tenzij de incubatietijd lang is.

Bij het ebolavirus is de incubatietijd een week. Talloze uitbraken van ebola zijn nooit ver gekomen, simpelweg omdat lokaal snel maatregelen werden genomen om het virus en de daarmee besmette mensen te isoleren. De CFR van ebola is 25-90%, dat wil zeggen dat van iedereen die besmet raakt en ziek wordt 25 tot 90% komt te overlijden. De incubatietijd van de pokken (die staat ook op de A-lijst) is 2 weken, dat is 2x zo lang. De CFR is groter dan 65% voor een ongevaccineerd persoon (3% voor een gevaccineerd persoon). Deze lijst geeft een goed beeld in welke mate bepaalde ziektes dodelijk zijn. Opgemerkt dient te worden dat de CFR per land en regio verschilt, omdat het nu eenmaal nogal wat uitmaakt of de ziekte midden in de rimboe wordt opgelopen of ergens met een ziekenhuis om de hoek.

Corona op de A-lijst?

De CFR van corona is volgens deze lijst 1,77%. Dat is een wereldwijd gemiddelde en is sterk afhankelijk van de leeftijd, de lichamelijke conditie en de voorzieningen in de betreffende regio. Voor Nederland ligt de CFR dus aanmerkelijk lager op grond van het feit dat er altijd wel een ziekenhuis in de buurt is. Daarnaast maakt het nogal uit of een kerngezond kind van 12 wordt getroffen door corona, of een obese tachtiger met suikerziekte. Volgens het RIVM was de gemiddelde leeftijd van een Nederlands coronaslachtoffer 78 (man) / 83 (vrouw) jaar en had deze een BMI (Body Mass Index) van boven de 25, wat gedefinieerd kan worden als ‘zwaarlijvig’. Bovendien was er sprake van comorbiditeit van tenminste 3 andere ziektes zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten of inderdaad zwaarlijvigheid. Toch is corona op de

A-lijst geplaatst door toenmalig minister Bruno Bruins. Hiervoor werden 3 redenen aangevoerd. De eerste reden is de meldplicht die geldt voor een Groep A-ziekte. Dat is geen valide reden, want ook voor een Groep B1/B2-ziekte geldt exact dezelfde meldplicht. De tweede reden is de mogelijkheid tot het inzetten van bestrijdingsmaatregelen zoals thuisisolatie en/of quarantaine. Ook dat is geen valide argument, dit geldt namelijk ook voor een Groep B1-ziekte. De derde aangevoerde reden, en daar draaide alles om, is de mogelijkheid tot een landelijke aanpak. Feitelijk was er dus maar één valide reden om corona op de A-lijst te zetten: de mogelijkheid tot een landelijke aanpak. Op grond van de CFR had corona echter nooit op deze lijst mogen staan, want vergeleken met andere ziektes die tot de Groep A-ziektes worden gerekend, zoals de pokken (CFR > 65%), polio (CFR 15-30% bij volwassenen), SARS (CFR 11%) en virale hemorragische koorts (dengue variant CFR 26%) valt corona met een CFR van 1,77% echt in een geheel andere categorie.

De pest bijvoorbeeld, heeft een CFR van 30-50% en wordt geclassificeerd als een Groep B1-ziekte. Tuberculose, eveneens een Groep B1-ziekte, heeft zelfs een CFR van 43% voor gevaccineerde mensen.

Apenpokken op de A-lijst!

Het apenpokkenvirus staat inmiddels eveneens op de A-lijst. We hebben over deze kolder hier al voldoende over geschreven. Het RIVM heeft in allerijl webpagina’s aangepast om iedereen om de tuin te leiden. Ernst Kuipers schrijft “de klachten na een besmetting zijn doorgaans mild”, maar hij is kennelijk wel in staat om middels een decreet de apenpokken op de A-lijst te zetten, waardoor het vergelijkbaar wordt met een ziekte als ebola en er landelijke maatregelen mogelijk zijn.

De nieuwe coronawet Het concept van de nieuwe coronawet is 53 pagina’s, vol met juridische en medische termen. Al op pagina 2 blijkt dat iets cruciaals als de definitie tot welke groep een ziekte behoort nergens deugdelijk als definitie in hetzelfde document is vastgelegd. Hoe gemakkelijk een ziekte op de A-lijst kan komen is helder en hebben we in de afgelopen 2,5 jaar inmiddels twee keer gezien: per decreet door de minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. Vervolgens kan het hele circus van mondkapjes, lockdowns, quarantaines en alle andere maatregelen waarvan duidelijk is geworden dat ze totaal niet werken, en waarvan de ambtenarij ook weet dat ze totaal niet werken, weer uit de kast worden getrokken. Dit dikke pak papier, met juridische en medische termen, waarbij de voor ambtenaren bekende niet-werkende maatregelen in beschreven staan, wordt vervolgens enkele dagen voorafgaand aan de stemming hierover aan de Tweede Kamerleden voorgelegd. En dan mogen politici met de opleidingen vmbo (hallo Jesse!), bestuurskunde (hallo Rob!), Midden-Oostenstudies (hi Sigrid!), geschiedenis (hallo Mark!), rechten (hallo Wobke!) en politicologie (hallo Gert-Jan!) gaan beslissen of dit de aanpak wordt voor de volgende gezondheidscrisis.

Verder Lezen

Gezondheid

In het vaccindebat draait het vooral om jongleren met taal, niet om de waarheid

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Bill Gates deed een opmerkelijke uitspraak tijdens de laatste bijeenkomst van het World Economic Forum: in de loop van een 56 minuten durende paneldiscussie gaf Gates toe (vanaf 18:22) dat de Covid-vaccins infectie niet blokkeren en dat de duur van de bescherming extreem kort is. Let ook op zijn wegrollende ogen na deze uitspraak! Later (vanaf 51:00) sprak hij over de absurditeit van het implementeren van een coronapaspoort programma terwijl de vaccins niet in staat zijn geweest om het meest cruciale te doen van wat je mag verwachten van een vaccin: het voorkomen van infectie en overdracht. 

Deze bekentenis werd echter voorafgegaan door een hele kleine zin: “De vaccins hebben miljoenen levens gered maar…” Iedereen die heilig gelooft in de werking van de vaccins hoort alleen het eerste deel, iedereen die vraagtekens heeft over de werking hoort ook het tweede deel. Het eerste deel is onmogelijk met de kennis van deel 2, vaccins kunnen niet miljoenen levens redden als de overdracht niet gestopt wordt en de bescherming maar van zeer korte duur is.

Onze overheid heeft meermaals het volk verleid met deze semantische trucs. Zo werd kort na de introductie van de QR-pas de uitspraak gedaan dat deze goed werkt omdat het aantal besmettingen sterk daalt. Wat ze ‘vergaten’ <kuch> mede te delen, is dat gevaccineerden zich niet meer lieten testen (zo’n 85% van de 12-plussers dus) en ongevaccineerden grotendeels niet aan het hele test-circus meededen. Gevolg was een sterke daling bij de GGD’s van mensen die zich lieten testen, en met dus nog maar weinig positieve testresultaten als resultaat. Logisch, want alleen ongevaccineerden die echt niet anders konden liepen naar de teststraat om nog ergens toegang tot te krijgen en ja, daar zat wel eens een positieve test tussen. Het frame dat echter bleef hangen was dat de QR-pas werkt… Korte tijd daarna leefde het virus op door gevaccineerden die ondanks hun QR-pas (of eigenlijk vaccin) besmet waren geraakt en vervolgens besmet de GGD-straat inliepen… Enkele heldere lichten kregen toen pas door dat het vaccin niet beschermde tegen overdracht, terwijl dit allang bekend was vanuit Israël en de UK. De boodschap werd opnieuw verpakt: “De QR-pas werkt goed, maar helaas zien we het aantal besmettingen oplopen.” Het structurele verband tussen beide zaken werd ontkend en er kwam zelfs druk om de QR-pas ook op de werkvloer te gaan verplichten… De enige manier waarop de QR-pas zou hebben gewerkt, was als iedereen, gevaccineerd of ongevaccineerd, zich zou laten testen voorafgaand aan een bezoek aan een restaurant. Daarmee was echter het ‘voordeel’ van vaccineren weg, en die boodschap paste slecht in het landschap. Doelstelling was namelijk om door de QR-pas iedereen gevaccineerd te krijgen.

De ‘booster’ en de 4e prik werden plots noodzakelijk om ‘het immuunsysteem op te peppen’. Dat werd de boodschap. Wederom een semantische truc om vooral niet de boodschap te brengen dat de bescherming snel afneemt, want dat is de werkelijkheid. Maar nu nóg is er nauwelijks iemand die zich afvraagt waarom hij of zij geen 2-jaarlijkse booster neemt tegen pokken, mazelen of difterie ‘om het immuunsysteem op te peppen’…, toch? Een goedwerkend vaccin stopt de overdracht en beschermt, en dat doen de vaccins tegen pokken, mazelen en difterie meer dan uitstekend, daarom is dus geen ‘booster’ of ‘herhaalprik’ nodig. De coronavaccins doen dat niet.

Voor iedereen die er nog steeds heilig in gelooft is er nog altijd een zoethoudertje: als men nu ondanks vaccin besmet en ziek wordt dan was het veel erger geweest zónder vaccin. Dat is zoiets als in 2021 een anticonceptiepil nemen waarvan de werking allang is afgelopen, in 2022 zwanger worden en dan beweren dat het zonder anticonceptie minstens een twee- of drieling zou zijn geweest.

Schrijver dezes heeft al meer dan 2 jaar een kabouter in de tuin staan en heeft nog nooit corona gehad, dus een kabouter in de tuin beschermt tegen corona. Kabouters helpen ons uit de coronacrisis. Dringt het al tot u door?

Verder Lezen

Gezondheid

Big Pharma doet graag zaken met overheden

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Overheid: Het vaccin helpt ons uit de crisis

Vaccin-producent: Dat gaat lukken met 2 prikjes met een effectiviteit van 95%.

In april 2020 tekende het Duitse Biontech een overeenkomst met Pfizer voor de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid19. Pfizer kreeg in ruil voor $185 miljoen en royalties de commerciële rechten in handen. De Europese Commissie en de EIB ‘investeerden’ in juni 2020 100 miljoen Euro gemeenschapsgeld in Biontech. In september 2020 kreeg het bedrijf nog eens 375 miljoen gemeenschapsgeld van de Duitse overheid.

In 2020 gaf Biontech in totaal 645 miljoen uit aan research en development. Ervan uitgaande dat Biontech haar volledige 645 miljoen uitgaf aan de ontwikkeling van het vaccin, kan gesteld worden dat zij zelf 170 miljoen investeerden, de rest kwam uit gemeenschapsgeld.

Deze 170 miljoen legde Biontech geen windeieren: het leverde hen 10 miljard Euro op aan netto winst. Pfizer, commercieel verantwoordelijk, realiseerde $37 miljard meer omzet en zag de nettowinst met $13 miljard stijgen (in 2021), het lijkt aannemelijk dat deze extra winst het gevolg is van het Covid-19 vaccin.

Kortom, er is 475 miljoen Euro gemeenschapsgeld ‘geïnvesteerd’, het eerste bedrijf wist daar 10€ miljard aan te verdienen, het tweede 13$ miljard.

Het resultaat is echter een product met een twijfelachtige reputatie en resultaat. Twee prikken bleken toch niet zo goed te werken, terwijl dat wel beloofd was. De beloofde effectiviteit van 95% was bij nader inzien toch nogal overtrokken. We zijn inmiddels in boekjaar 2022 alweer 2 boosters (dat zijn dezelfde prikken als de eerste twee die niet werkten) verder, de laatste booster werkt nog maar 3 maanden. De door de politiek en media beloofde immuniteit bleef uit, evenals de slogan ‘het vaccin helpt ons uit de crisis’, dat deed het virus namelijk zelf door de Omikron-variant.

Gelukkig sluist Pfizer een groot deel van de winst door via een brievenbusfirma op de Zuidas, zodat wij Nederlanders nog wel een heel klein beetje terugzien van onze ‘investering’.

Wat is het heerlijk ondernemen met overheden, ze investeren in je bedrijf, ze aanvaarden alle risico’s en aansprakelijkheid of schuiven deze door naar de arts (die uiteraard nooit vaccinatieschade zal erkennen want plots ziet hij het causale verband niet), ze richten met gemeenschapsgeld een landelijk vaccinatie-schadefonds op, of Europees, en zelf sluis je als bedrijf de winsten door via een brievenbusfirma, en de rest mag je houden!

Overigens is dit nog maar het topje van de ijsberg voor één producent, alleen Nederland ‘investeerde’ al 917 miljoen in onderzoek en vaccins.

Verder Lezen

Recent

Gezondheid5 uur geleden

Concept ‘nieuwe’ coronawet is chronisch ziek

Het concept voor de ‘coronawet’ is inmiddels beschikbaar via deze link. Wat meteen opvalt is dat de wet staat of...

Economie1 dag geleden

Groninger gasveld gaat open voor heel Europa

Dat leest u natuurlijk nog nergens, maar uiterlijk in november zal het een feit zijn. Indepen sprak met enkele experts...

Economie3 dagen geleden

De digitale Euro: moderne slavernij?

Voorwaardelijk geld Iedereen is bekend met voorwaardelijk geld: in de jonge jeugdjaren kreeg je zakgeld, mits het maar niet besteed...

Economie4 dagen geleden

Jan Modaal wordt kaalgeplukt, producenten en Den Haag profiteren

In Nederland hebben we op dit moment de hoogste gasprijzen van Europa. Dat is vreemd, aangezien Nederland een gigantische gasbel...

Column5 dagen geleden

Opnieuw CTB: VNO-NCW en MKB draaien ondernemers de nek om

Werkgeversorganisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland draaien eigenhandig hun eigen leden, de ondernemers, én de samenleving de nek om door het...

Politiek1 week geleden

Stikstof is slechts een stok om mee te slaan

Het doel heiligt de middelen: Stikstof is slechts een stok om mee te slaan De UN heeft al haar visies gebundeld...

Politiek1 week geleden

De crisis van u, is niet mijn crisis!

Het wordt steeds duidelijker dat binnen de samenleving onder bepaalde groepen een mentaliteit heerst die ‘een probleem’ vooral willen oplossen...

Politiek2 weken geleden

De profeten van nu zijn de wappies van toen

De ontsteltenis over de uitspraken van Barbara Baarsma van de Rabobank is groot, op zowel social media als in kranten...

Politiek2 weken geleden

CO2-credits: Banken én overheid in een één-tweetje

Zou een bedrijf tientallen miljoenen steken in een handelsproduct waarvan het zeker zou weten dat het gaat mislukken? Wij denken...

Wetenschap2 weken geleden

De cancelcultuur heeft de wetenschap een enorme dreun bezorgd

Als u met een kwaal naar de huisarts bent geweest, en vrienden vragen u wat er aan de hand is,...

Trending

Steun onafhankelijk nieuws
This is default text for notification bar