Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Klimaat

Hoogveen: het boerenbedrog van de overheid

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Wat een Natura 2000-gebied is werd al uitgelegd in dit artikel. Duiken we wat dieper in deze materie dan wordt het langzaam duidelijk waarom er zo’n groot ‘stikstofprobleem’ is in Nederland. Op Europees vlak is vastgelegd dat er pér natuurgebied (honderden tot vele duizenden hectares groot) wordt bekeken onder welke habitatrichtlijn en vogelrichtlijn een bepaald gebied valt. Nederland (het RIVM) wijkt hiervan af en heeft haar eigen model. Het RIVM bekijkt dit niet per honderden tot duizenden hectares maar voor iedere vierkante meter! Als men in de geodatabank van het RIVM duikt kan men zien hoe in Nederland de 162 Natura 2000-gebieden in kaart zijn gebracht en wordt ook helder waarom het ‘stikstofprobleem’ een papieren/digitale tijger is geworden. Voor iedere vierkante meter van de 162 Natura 2000-gebieden is dit namelijk nauwgezet vastgelegd! Heeft een ambtenaar een specht gezien in een boom, dan wordt die ene vierkante meter onder die boom rood ingekleurd en wordt alles in een straal van 300 meter een bedreiging voor deze ene specht. Dat die ene specht een dag later in een andere boom kan gaan zitten wordt buiten beschouwing gelaten, maar heeft u een boerenbedrijf vlak bij die boom dan heeft u wel een probleem. Op deze manier is Nederland één grote lappendeken van verschillende kleurtjes geworden in de geodata site van het RIVM. Voor iedere vierkante meter kunnen echter weer andere eisen gelden, afhankelijk van de vegetatie en de aanwezige (wilde) dieren.

Voor de stikstofbelasting geldt een bovengrens die ligt op 2.400 mol per hectare per jaar; dit is ongeveer 30 kg, iets meer dan een zak cement dus. Op iedere 10.000 vierkante meter mag per jaar één zak cement als stikstofbelasting ‘gedeponeerd’ worden, de zogenaamde stikstofdepositie. Van wie die zak cement komt maakt niet uit. 30 – 50% Komt sowieso al uit het buitenland, de rest komt van het verkeer, de industrie, de zeeschepen, een nabijgelegen distributiecentrum en jawel, ook de boer.

Kijkt men naar de veengebieden, die liggen bezaaid over de oostkant van Nederland (Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg), waar tot in de twintigste eeuw turf werd gestoken, dan wordt de situatie nog nijpender. Bij het turfsteken is namelijk het als kostbaar gelabelde ‘hoogveen’ in de afgelopen decennia afgegraven en opgestookt in met name de stedelijke gebieden. Op de één of andere manier is het in het ambtelijke Den Haag (en het PBL) tot absolute topprioriteit verheven om dit hoogveengebied weer terug te krijgen. Deze gebieden zijn gevoelig voor stikstofverbindingen, echter tijdens het ontstaan van dit veen, en daar gingen duizenden jaren overheen, was de stikstofbelasting van het hoogveengebied volstrekt anders. Er waren geen vliegtuigen, er was geen scheepvaart en autoverkeer en er kwam ook niet nog eens 30 – 50% uit het buitenland aangewaaid. Het hoogveen gedijde destijds goed onder die omstandigheden, totdat de turfstekers kwamen. Toch heeft men in alle ‘wijsheid’ besloten om deze gebieden aan te merken als topprioriteit met bijbehorende stikstofgrens van 500 mol per hectare per jaar; dus geen zak van 25 kg per 10.000 vierkante meter maar 5 zakjes suiker van 1 kg per 10.000 vierkante meter per jaar. Met alle nieuwe factoren van tegenwoordig, zoals overvliegende vliegtuigen, industrie en import uit het buitenland is de enkele boer die zich aan de rand van zo’n gebied bevindt simpelweg de pineut. Kijkt men nog eens in de geodatabank van het RIVM dan wordt het nog venijniger. Gebieden veen van vele tienduizenden vierkante meters blijken volgens het RIVM slechts enkele vierkante meters hoogveen te bevatten. Terwijl experts in dat gebied op basis van de geocoördinaten deze zogenaamde hoogveen-postzegels nog altijd niet hebben getraceerd, wordt ondertussen het complete gebied door de overheid aangemerkt als ‘hoogveengebied’ of ‘in potentie hoogveengebied’. Iedere boerenfamilie die daar al generaties zit wordt plots door de overheid aangewezen als de grote ‘vervuiler’ omdat haar bedrijf aan de rand van zo’n potentieel hoogveengebied ligt. De marktwaarde keldert met minimaal 50% omdat het boeren er simpelweg onmogelijk is geworden, en Vadertje Staat biedt (zeer genereus) 7% bovenop die gekelderde marktwaarde. Dat een boerengezin dan niet staat te juichen om uitgekocht te worden door de overheid moge duidelijk zijn. In de basis is het boerenbedrog, maar als het niet zo triest zou zijn toch minstens een boerenklucht.

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Herman

    6 augustus 2022 in 15:18

    In dit artikel worden bij de Kritische Depositie Waarden gewichten per oppervlakte aangegeven, terwijl ik uit de lezing door Jaap Hanekamp over de KDW en AERIUS iets anders begrijp. Namelijk dat het zelfs daarmee nog helemaal niet duidelijk ligt.
    Zie: https://www.youtube.com/watch?v=AwqS96VYUNI&t=16s

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Klimaatgeld gaat in rook op

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

De duurbetaalde belasting op gas en stroom verdwijnt in hoog tempo in de zakken van de vervuilende fossiele industrie. Ook in Nederland.

Red de wereld: sloop de natuur! Niet alleen in Nederland is dit nog steeds de cynische realiteit in de energietransitie. Want ook al wil minister Rob Jetten af van subsidies op biomassa als ‘groene’ brandstof, in weerwil van dit kabinetsbeleid vraagt Vattenfall doodleuk opnieuw bijna 400 miljoen euro subsidie aan voor het opstoken van houtpellets, voor stadsverwarming in Amsterdam. Shell heeft het al gekregen, in Rotterdam.

Honderden miljoenen voor olie- en gasbedrijven, dat klinkt nogal tegenstrijdig met alle mooie woorden over het bestrijden van de opwarming van de aarde. De geldstromen vanuit zowel de Green Deal van de Europese Commissie als van overheden zoals de Nederlandse, zijn dat ook: er gaat erg veel geld naar de fossiele industrie.

Daar zit een gedachte achter: met het geld kunnen de petrochemische- en energiebedrijven maatregelen bekostigen die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Als u subsidie kunt aanvragen voor zonnepanelen op je dak, dan geldt dat ook voor een fabriek. Bij de industrie zijn immers grote klappers te maken.

Dat is de groene droom, en net als bij zoveel andere wensgedachten staan wetten en praktische bezwaren in de weg bij het omzetten ervan in echte daden. Neem de oorlog in Oekraïne: door de gestegen energieprijzen en dalende levering van aardgas uit Rusland begon Duitsland, vlak over de Limburgse grens in Garzweiler, weer met de bruinkoolwinning, ook al is dit de meest vervuilende kolensoort die bestaat. Maar ja, de kerncentrales moesten nu eenmaal uit, zo hadden kabinetten-Merkel besloten.

Kan het cynischer? Jazeker: eigenaar van de mijn, energiebedrijf RWE, kon een jaar eerder nog een beroep doen op subsidie van de Duitse overheid, in ruil voor het versneld sluiten van Garzweiler en andere bruinkoolmijnbouw. Deze brandstof maakte in 2020 nog 17 procent uit van alle energiebronnen in Duitsland, tegen 10 procent afkomstig van zon.

In Nederland is weliswaar geen bruinkoolwinning, maar er zijn wel genoeg andere fossiele industrieën die graaien uit de klimaatpot (gevuld met onder andere duurzame opslagen op de energierekening, zoals SDE+). Neem al het afval dat uit Rome en het VK naar Amsterdam wordt vervoerd om in de Amsterdamse gemeentelijke afvalovens te verbranden: duurzame energie, mét subsidie.

Daar gaat minder geld in dan in biomassa subsidies, die minister Jetten vorig jaar zei te willen stoppen. Dat is niet gelukt. Sterker nog: houtpellets, -chips, zaagsel, snoeiafval en ‘brandhout’ voor de energieopwekking werden juist populairder dan ooit. Bomen zijn booming.

Dat is bijvoorbeeld te lezen in het jaarverslag van Staatsbosbeheer (SBB), verzelfstandigd maar nog steeds onderdeel van de overheid. Door de hoge energieprijzen was de vraag naar houtige biomassa zo groot, dat SBB in het buitenland extra moest inkopen om aan de contracten voor levering aan (energie)bedrijven te kunnen voldoen. De omzet van de voor gesubsidieerde verbranding verkochte biomassa steeg vorig jaar naar 9 miljoen euro, 14 procent meer dan het jaar ervoor.

In de bossen van SBB werd vorig jaar 43,6 miljoen kilo biomassa ‘geoogst’, tegen 52,3 miljoen een jaar eerder. Door de oorlog stegen de prijzen voor houtpellets dan ook met meer dan 30 procent, meldt het jaarverslag.

Daarmee worden ettelijke miljoenen per jaar verdiend; Staatsbosbeheer hield de opbrengsten op peil (23 miljoen euro inclusief zaaghout) terwijl de oogst flink verminderde. Het fanatieke kapbeleid staat inmiddels bovenaan de inventarisatie van de belangrijkste risico’s voor de bedrijfsvoering, de imagoschade is groot.

Biomassa was altijd al een dure oplossing uit het verleden die niet werkte. Honderden miljoenen euro subsidie zijn geen uitzondering, ook al maakt het bijstoken van groenafval maar een klein deel uit van onze energiemix.

Het is niet alleen goed voor de luchtkwaliteit en vanwege de besparingen, het zou ook de acceptatie van de energietransitie ten goede komen. Niemand kan namelijk uitleggen dat geld voor schone lucht wordt verkregen, terwijl er boompjes en takken worden verbrand.

Het is dan ook schokkend, dat Vattenfall nu een subsidieaanvraag voor 395 miljoen euro indient, voor een biomassacentrale in Diemen, schrijft Fenna Swart. Zij is hoofd Onderwijs- en Onderzoeksbeleid bij de faculteit Gezondheid van de Hogeschool van Amsterdam, en directeur van Comité Schone Lucht.

De centrale moet een zo energiezuinig mogelijk ding worden, daar doet Vattenfall echt zijn best voor, legt het bedrijf op haar eigen site uit. Technische dienstverlener Equans legt een E-boiler aan, die op zonnige dan wel winderige dagen via panelen en molens een reservoir van 20.000 liter water kookt, en dan nog ietsje hoger, tot het op 110 graden Celsius naar de stadsverwarming kan. Op andere dagen: bijstoken. Omdat het Amsterdam is, even groen als links en sinds 1966 ook Democratisch, mag in deze oven niet zomaar alles op de brandstapel. Het astronomische mestoverschot duurzaam vergisten bijvoorbeeld: pieker daar maar niet over.

In de hoofdstad mag alleen schoon hout in de stookoven, is contractueel vastgelegd. Vattenfall moet dat voor een belangrijk deel in het buitenland kopen, legt het bedrijf hier uit. Het gaat om restjes van hout dat ook naar Ikea zou kunnen, benadrukt Vattenfall.

Subsidie moet komen uit de pot met geld voor stimulering van duurzame energie. Die is Vattenfall toegezegd voor een nieuwe biomassacentrale die in Diemen gebouwd moet komen. De overheid zou in de bouwkosten en het gebruik als stadsverwarming voor huizen in Amsterdam maar liefst 395 miljoen euro bijdragen.

 

Er volgt nog een 2e deel.

Verder Lezen

Binnenland

3 grootste hobby’s overheid kan twee keer modaal niet eens opbrengen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Bij de overheid mogen ze úw geld uitgeven, allemaal legaal binnen geharkt met inkomstenbelasting, wegenbelasting, BTW, BPM, parkeerbelasting, waterschapsbelasting, onroerendgoedbelasting, accijnzen, milieubelasting, toeristenbelasting, assurantiebelasting, schenkbelasting, erfbelasting en ga zo maar door. Komen ze bij de overheid geld tekort omdat ze meer uitgeven dan dat er binnenkomt dan noemen ze dat het ‘begrotingstekort’. Ze geven meer uit dan dat er binnenkomt, structureel, ieder jaar weer. Probeer dat thuis maar eens… en probeer het vooral eens structureel.

Wie moeten dat geld voor die overheid dan ophoesten? U en ik, wie anders? Met een beetje pech gaat 52% van uw inkomen rechtstreeks naar Den Haag. Koopt u van het overgebleven geld een iPhone, dan gaat 21% daarvan ook nog eens naar Den Haag. Het bedrijf dat die iPhone aan u verkoopt betaald overigens geen belasting in Nederland, daarvoor hebben ze allemaal slimme dealtjes gemaakt met diezelfde overheid die het u wél afpakt. En over uw telefoonabonnement betaalt u weer BTW aan die meneer van het telefoonnetwerk, die weer miljarden heeft betaald aan de overheid om alleen maar de frequentie in de lucht te mogen gebruiken. En daar waar u keihard moet werken om uw geld te vergaren en vooral belasting te betalen, drukt de overheid het geld gewoon bij om de tekorten aan te vullen, met één druk op de knop… en u mag de rente daarover weer betalen. Nu die rente oploopt worden die kosten van dat bijgedrukte geld exorbitant.

We schrijven hier niets nieuws, u en ik weten dat, en we accepteren dat ook nog allemaal. We krijgen er een land voor terug met een goede infrastructuur, een goede gezondheidszorg, goed onderwijs en een goed politieapparaat dat boeven vangt, toch? Nou ja goede; de infrastructuur ligt zo ongeveer plat door de een of andere stikstofcrisis of anders wel door de files, de gezondheidszorg wordt kapot bezuinigd, het politieapparaat is overbelast en de kwaliteit van het onderwijs zakt ieder jaar weer een paar treetjes op de internationale ladder… dat zijn toch de pijlers onder een samenleving? Daarnaast hebben we een wooncrisis, een asielcrisis, een klimaatcrisis en een stikstofcrisis. En omdat we met de klimaatcrisis en de stikstofcrisis de wooncrisis weer doorkruisen, wordt de wooncrisis weer groter en daardoor de asielcrisis.

Hobby’s voeren de boventoon in de begroting

Als u de bewindvoerder die uw inkomsten en uitgaven beheert zou zeggen dat u van uw inkomsten een groot deel uitgeeft aan een paar hobby’s, en dat het echt ónmogelijk is daarop te bezuinigen, dan zou deze bewindvoerder pas écht gaan ingrijpen.

Bij deze overheid is dat niet het geval. Ze geeft vooral geld uit aan hobby’s waarvan het doel onduidelijk is, het resultaat onduidelijk, en de weg ernaar toe nog onduidelijker. Zo is er een ‘stikstofcrisis’ waarvoor 28 miljard (Oftewel: 28.000.000.000!) euro is ingeruimd, geld dat dus niet beschikbaar is voor infrastructuur, gezondheidszorg, burgerbescherming of onderwijs. Het doel is omschreven als ‘gezond en leefbaar’, het resultaat is niet uit te drukken in getallen of meetbaar, en de weg ernaar toe is volstrekt onduidelijk. Het resultaat is wel dat we al 4 jaar 100 km/h rijden, de boerenstand gedecimeerd moet gaan worden en de bouw niet vooruit kan. Nee, dan hebben we de hobby ‘klimaat’. Die hobby kost 28 miljard euro. Het doel is ‘CO2-reductie’, het resultaat is volgens ‘modellen’ 0,0007 graden mínder temperatuurstijging in Nederland en de weg ernaar toe is geplaveid met onzinnige contraproductieve zaken zoals kolenstroom-vretende elektrisch auto’s, CO2-uitstotende biomassacentrales, aardgas vretende (waar komt die stroom toch vandaan?) warmtepompen, overal niet-te-recyclen windmolens en een compleet ontregeld elektriciteitsnet. En de volgende hobby heet ‘asielindustrie’. Met de kraan open (77.000 asielzoekers dit jaar alleen al) ach en wee roepen terwijl een deel van de woningmarkt met voorrang wordt platgewalst. Wat die hobby mag kosten? 21.000.000.000 Euro per jaar!

En dan hebben we nog de post ‘missers’, de post ‘onvoorzien’ (dat heet alleen zo omdat alleen de betreffende minister het niet heeft zien aankomen, ieder ander wel) en de post ‘onbekend’, zijnde de miljardenuitgaven waarvan het bonnetje simpelweg zoek is.

Als samenleving hoesten we dit allemaal op. Iedere miljard (dat is dus 1.000 miljoen) euro die uitgegeven wordt moet opgehoest worden door de burger. Maar wat kost het nu ieder individu? Delen door 17 miljoen? Iedere miljard is dan bijna 59 euro per inwoner. 9,7 Miljoen mensen hebben betaald werk in Nederland, die andere 7,3 miljoen niet. Dan komt 1 miljard euro staatsuitgaven neer op 103 euro per werkende aan bijvoorbeeld inkomstenbelasting.

Voor een gezin waarbij beiden fulltime werken wordt het ‘stikstofprobleem’ dan 28 x 2 x 103 = 7.280 euro. Tel daarbij op het ‘klimaatprobleem’ van 28.000.000.000 euro (wederom 7.280 euro) en de asielindustrie van 21.000.000.000 euro (21 x 2 x 103) is 4.326 euro. Deze drie bedragen bij elkaar opgeteld komt op 18.886 euro voor een gezin met 2 fulltime werkenden met beiden een modaal salaris. Iemand met een modaal salaris (3.086 euro per maand) betaalt op jaarbasis ongeveer 6.400 euro aan loonheffing, voor beiden opgeteld dus 12.800 euro. Huh? Dus een twee keer modaal gezin komt al 6.000 euro aan loonheffing tekort om drie grote hobby’s van deze overheid te bekostigen? Dat klopt. Maar hetzelfde gezin geeft het niet weg geroofde geld uit aan wegenbelasting, BTW, parkeerbelasting, waterschapsbelasting, onroerend goedbelasting, accijnzen, milieubelasting, toeristenbelasting, assurantiebelasting, schenkbelasting, erfbelasting en ga zo maar door. Daar komt de rest vandaan, gemiddeld wel te verstaan. Bij Jan Modaal valt dus niets meer te halen, en ‘dus’ verzinnen ze in Den Haag weer nieuwe dingen. Zoals woningbezitters die al belasting betalen over de fictieve huurwaarde van hun woning nu ook nog eens extra belasting laten betalen over hun fictieve overwaarde. Niet dat ze die woning verhuren of verkopen, want dan komt de Belastingdienst pas écht langs, het is fictief, alsof u het zou verhuren of verkopen. De belasting is niet fictief, die moet u jaarlijks ophoesten. Of alle pensioenen overhevelen naar een casinopensioen om dat eerst af te romen alvorens het in een fonds te gooien waar de staat in kan gaan graaien. Dat pensioen is toch van u? Of nog wat extra belasting vanuit de EU voor het ‘klimaat’ op uw energiebonnetje. Allemaal middelen om nóg meer geld ‘legaal’ naar binnen te harken voor niet meetbare doelen, onmeetbare resultaten en een onduidelijk traject. Klimaatminister Jetten heeft het er maar moeilijk mee, want hij weet het ook niet meer. De vergaarde miljarden verdwijnen in een diepe put, en niemand weet meer waar.

Over iedere euro voor de gezondheidszorg wordt gesteggeld, maar het stoppen van de drie grootste volstrekt onbetaalbare hobby’s van deze overheid zijn onbespreekbaar. Met de oplopende rente is dit een gigantische tijdbom. Ergens klopt er iets niet.

Verder Lezen

Binnenland

Petitie tegen natuurramp op Noordzee: 30.000 windmolens

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Een groep zwaar ongeruste Nederlandse burgers verzet zich met een petitie tegen de bouw van 30.000 windmolens XL in de Noordzee.

De molens zullen een rampzalig effect hebben op onze zee, zo stellen de actievoerders. Die waarschuwen dat de enorme natuur in onze zilte zee verwoest wordt. Vogels, vissen en de zeezoogdieren worden immers door de totale industrialisatie wreed verjaagd. ,,Ik gebied u de Noordzee open te houden voor al wat er leeft: de vogels, de vissen, de zeezoogdieren, de planten en de mensen. Het is niet aan u om de natuur en nijverheid van de huidige en komende generaties te vernietigen’’, aldus de groep mensen die pleit voor alternatieve energiebronnen zoals kernenergie.

De petitie is onbekend, en heeft tot nu toe weinig aandacht gekregen in de media. Maar ze heeft al dik 5000 handtekeningen binnengekregen.

Het gigantische windmolenpark, met tienduizenden molens voor de kust van Nederland, doorlopend naar Duitsland en zelfs richting Denemarken, moet van het kabinet de belangrijkste energiecentrale van Europa worden. Minister Rob Jetten (D66) is lyrisch over het plan.

Maar de actievoerders zijn vooral verbijsterd. Nu het kabinet en de Europese commissie de mond vol hebben over biodiversiteit en natuur, en ondertussen extreme schade op de Noordzee aanrichten.

,,Laat de zee, zee zijn. En niet tot industriegebied verworden’’, is de dringende oproep.

Bij de petitie hebben de initiatiefnemers een kaartje toegevoegd op internet, waarbij met een rode slider ervaren kan worden hoe groot de inbreuk is van alle fabrieken. De Noordzee, altijd Nederlands trots geweest, zal qua beleving in de toekomst zelfs niet onderdoen voor zware industriegebieden zoals de Botlek of Europoort in het Rotterdamse havengebied.

Er komen kunstmatige eilanden, met centrales voor waterstof. De zeebodem wordt vol geslagen met leidingen, zware funderingen en pijpen. Er komen 30.000 windmolens, gemaakt van zware metalen en coatings met PFAS, maar ook olie, plastics en polyesters. Het is niet duidelijk hoe de windmolens aan het einde van hun levensduur geruimd gaan worden. Waar gaan alle giftige stoffen en het fijnstof naar toe, vragen criticasters zich bezorgd af.

PFAS, een belangrijke basis voor de windmolens, is ondertussen persistent en creëert een voor eeuwige vervuiling. De stof staat op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) omdat het zwaar verdacht kankerverwekkend is. De EU wil PFAS in de toekomst gaan verbieden.

De actiegroep heeft foto’s bij haar petitie gevoegd van windmolens met daaronder de afgeslagen kopjes en vleugels van vogels. Verwoest door de wieken. De burgers waarschuwen dat de Noordzee een slagveld wordt.

https://ikdeburger.nl/project/ik-verbied-het-kabinet-en-parlement-om-van-de-noordzee-een-industriegebied-te-maken/#:~:text=Hierbij%20verbied%20ik%20het%20kabinet,en%20komende%20generaties%20te%20vernietigen

 

Verder Lezen

Recent

Binnenland21 uur geleden

Klimaatgeld gaat in rook op

De duurbetaalde belasting op gas en stroom verdwijnt in hoog tempo in de zakken van de vervuilende fossiele industrie. Ook...

Binnenland3 dagen geleden

Kuipers en De Jonge weigeren loftuitingen van samenleving

Na een uitermate succesvolle corona-aanpak blijven de loftuitingen van experts, de wetenschap en de bevolking achterwege, dat is opmerkelijk. Nu...

Binnenland5 dagen geleden

Natuurboer- in-nood ironisch genoeg buurman van machtig WEF

Natuurboer Marcel van Silfhout heeft ironisch genoeg het World Economic Forum (WEF) als buurman gekregen: ‘Ik ben niet gediend van...

Binnenland5 dagen geleden

Reddingsactie: natuurboer ziet droom de vernieling in gaan

Soms is dringend hulp nodig, moet je met de pet rond. Het oer-Hollands natuurboerenbedrijf GraanGeluk van Marcel van Silfhout is in...

Binnenland6 dagen geleden

Pensioenwet: grondwet ondergeschikt aan politiek gewin PvdA en GroenLinks

Is de Grondwet nog in veilige handen bij het Nederlandse parlement? Kortetermijnbelang ging in de senaat bij het stemmen over...

Binnenland7 dagen geleden

AIVD over kabinet: opstappen

Volgens inlichtingendienst AIVD kan politiek Den Haag bij veel meer mensen onvrede over de overheid wegnemen, dan alleen bij een...

Binnenland1 week geleden

TNO had maand voor pandemie al nepnieuws-bot gereed

TNO heeft in de maanden voorafgaand aan de uitbraak van COVID-19, in het diepste geheim een eigen surveillancetool voor social...

Binnenland1 week geleden

De D66-traan als wapen werkt niet in een lege kerk…

Er is iets merkwaardigs aan de hand in dit land. Daar waar ‘de traan’ bij menig gevoelig mens tot compassie...

Binnenland1 week geleden

Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel, vaarwel Kaag!

Wanneer wordt het tijd om de pijp aan Maarten te geven? Bij dagelijkse bedreigingen door moslimfanatici, waarmee het OM vervolgens...

Buitenland2 weken geleden

Staat pakt jackpot op online gokmarkt: nu reclameverbod

De politiek gaat het adverteren voor online kansspelen aan banden leggen, maar voor die tijd heeft de staat eerst de...

Trending