Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Buitenland

Hoe zit het met de biolabs in Oekraïne?

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Desinformatie. Dat was de eerste reactie op Russische berichten dat Oekraïne over veel biolabs zou beschikken, ook bio-laboratoria waar het gevaarlijke gain-of-function onderzoek wordt gedaan, hetzelfde dus wat in Wuhan gebeurt. Die biolabs zouden door de VS gefinancierd worden en Oekraïne helpen met een geheim biowapenprogramma. De VS verklaarde meteen dat dit totale onzin was, en de BBC liet in hun artikel van 15 maart zien dat de VS altijd open is geweest over de biolabs.[1] Toch blijken veel media dit niet te weten; zo gaf een commentator op BNR-radio de uitleg dat biolabs onzin zijn en dat het gaat om de tegenhanger van het Nederlandse RIVM, ook al blijkt de ambassade van de VS in Oekraïne zelf openlijk opgeschept te hebben over de samenwerking met Oekraïne op het gebied van gevaarlijke pathogenen.

De Bulgaarse onderzoeksjournaliste Dilyana Gaytandzhieva heeft al eerder alle documenten hierover onderzocht, welke deze ambassade op haar website had staan, maar die documenten bleken opeens allemaal verdwenen. Dat constateert ze op 26 februari. Het overijverige ambassadepersoneel was echter één belangrijk document vergeten, en dat document onthult dat het Pentagon twee nieuwe biolabs in Kiev en Odessa financiert. Ze maakte dat op twitter bekend[2], en liet ook het vergeten document zien.

Een directe link dus tussen het Pentagon en biolabs in Oekraïne; het zijn laboratoria waar Oekraïne zelf geen controle over heeft en waarover het niets bekend mag maken. Dat blijkt uit de overeenkomst tussen het ministerie van Defensie van de VS en het ministerie van Gezondheid van Oekraïne van 29 augustus 2005.[3] De VS staat ook geen onafhankelijke internationale controle op deze labs toe. Er zouden 11 van deze labs zijn. En er is meer: één van de bilaterale overeenkomsten tussen de VS en Oekraïne is de oprichting van het Centrum voor Wetenschap en Technologie in Oekraïne (STCU), een internationale organisatie die hoofdzakelijk wordt gefinancierd door de regering van de VS en zelfs een diplomatieke status heeft gekregen. Het STCU steunt officieel projecten van wetenschappers die vroeger betrokken waren bij het biologische wapenprogramma van de Sovjet-Unie. In de afgelopen 20 jaar heeft het STCU meer dan 285 miljoen dollar geïnvesteerd in de financiering en het beheer van ongeveer 1.850 projecten van wetenschappers die voorheen werkten aan de ontwikkeling van massavernietigingswapens. Overigens: de website van STCU is niet meer bereikbaar. ‘Coming soon’ is de melding.[4]

Eind februari, twee dagen na de inval in Oekraïne, doken er opeens geruchten op dat Rusland het vooral voorzien zou hebben op de genoemde biolabs. Dat was geen reden voor de inval, maar Rusland wilde ze wel graag in handen hebben, wat we op grond van het bovenstaande kunnen begrijpen.

Na het aanvankelijk onzin te hebben genoemd, verklaarde de VS korte tijd later Oekraïne te hebben geholpen om de biowapens, die nog stamden uit het Sovjettijdperk, te elimineren. Echter, dat was in 2005. Zouden die niet allang ontmanteld moeten zijn? CNN herhaalde vervolgens een verklaring van de VS uit 2020 dat de laboratoria nu gebruikt werden voor ‘zowel vaccin-onderzoek en -ontwikkeling als om uitbraken van gevaarlijke pathogenen te rapporteren voordat ze een veiligheidsrisico worden.’ Volgens Tucker Carlson[5] vertelde Biden aan congresleden dat de laboratoria in Oekraïne er ook waren om de Oekraïners te helpen tuberculose en verschillende veeziekten te bestrijden. Wat ook naar voren kwam was dat er onderzoek gedaan werd ten bate van biologische verdediging.

Ondertussen zagen we in de media artikelen met vette koppen verschijnen dat ‘de niet bestaande biolabs Russische propaganda zijn’ [6],[7] en werd Tucker Carlson aangevallen. Ook minister Wopke Hoekstra laat op 10 maart van zich horen: hij is bezorgd over de complottheorie die Rusland heeft verspreid over de aanwezigheid van Amerikaanse ’biolabs’ in Oekraïne. Hij vreest dat Rusland dit verhaal gebruikt om chemische wapens in te zetten bij de oorlog in Oekraïne.[8] Dat is een dag nadat Rusland het volgende bericht naar buiten bracht, gericht aan de VS:

“We hebben jullie biologische wapens gevonden.[9] … Wat doen jullie wapens in Oekraïne? Het land grenst niet eens aan jullie grondgebied. Het is zelfs een ander continent. We hebben het bewijs en nu is het aan jullie om ons details te geven. De wereld moet het weten.” Ook stelde Maria Vladimirovna Zakharova, perswoordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de regering van de VS Oekraïne zou hebben geholpen met het opzetten en financieren van een biowapenprogramma. Op 7 maart hadden ze al een andere persverklaring gegeven, met verschillende verifieerbare details.[10] China deed er nog een schepje bovenop en stelde dat de VS in totaal 336 laboratoria in 30 landen onder hun beheer hebben, waarvan er zich 26 in Oekraïne bevinden. China maakte zich al langer zorgen over het naar hun zeggen toenemend aantal door Amerika gefinancierde biolabs aan zowel de Russische als Chinese grenzen.[11]

Rusland vond het ernstig genoeg om het aan de VN Veiligheidsraad voor te leggen[12], maar de Veiligheidsraad stelde vast dat er geen bewijs was voor een biologisch wapenprogramma vanuit de VS in Oekraïne.[13] Verschillende lidstaten beschuldigden Rusland er vervolgens van dat dit hun aanloop was om zelf een biologische of chemische aanval uit te voeren, een standpunt dat ook Hoekstra inneemt.[14]

De mededeling van de VS dat het ook onderzoek was ten bate van biologische verdediging alarmeerde verschillende onafhankelijke onderzoeksjournalisten, waaronder Sam Husseini, die ook analist is voor het Institute for Public Accuracy. Hij schreef al in april 2020:

“Regeringen die deelnemen aan … biologisch wapenonderzoek maken over het algemeen onderscheid tussen ‘biologische oorlogsvoering’ en ‘biologische verdediging’, alsof ze dergelijke ‘verdedigings’-programma’s als noodzakelijk willen afschilderen. Maar dit is een retorische truc; de twee begrippen zijn grotendeels niet van elkaar te onderscheiden. ‘Biodefense’ impliceert stilzwijgende bio-oorlogsvoering, het kweken van gevaarlijkere ziekteverwekkers met het vermeende doel een manier te vinden om ze te bestrijden”.[15]

Gegoochel met woorden dus, en dat gebeurt aan de lopende band om dingen te bedekken of te ontwijken. Dat probeerde ook Victoria Nuland te doen. Ze is onderminister van Politieke Zaken in de regering Biden en moest op 8 maart getuigen voor de senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen (Foreign Relations), waar senator Marco Rubio haar de vraag stelde of Oekraïne chemische of biologische wapens had. Er kwam geen nee. Haperend antwoordde ze: ‘Er zijn biologische onderzoeksfaciliteiten’.[16] Ze voegde eraan toe dat ze ontzettend bang was dat die in handen van de Russen zouden vallen.

Maar als het om vaccinontwikkeling gaat, en om tbc-bestrijding, wat is er dan zo erg aan indien de Russen dat in handen krijgen? 11 Maart, aldus Reuters[17], zegt de WHO Oekraïne geadviseerd te hebben hun pathogenen in de gevaarlijkste categorie te vernietigen om potentieel ontsnappen ervan te voorkomen bij eventuele bombardementen.

We weten maar al te goed dat het gain-of-function onderzoek een ‘dual-use research’ is voor tweeledig gebruik, dus onderzoek dat ten goede kan worden gebruikt, maar ook op een bijzonder gevaarlijke wijze, zowel onopzettelijk (lekken) als opzettelijk (biowapen). Onderzoeksjournalist Glenn Greenwald[18] stelt terecht dat Rusland zijn eigen geavanceerde laboratoria heeft. En hij stelt dat de angst dat de pathogenen uit Oekraïne in Russische handen zouden vallen alleen maar gerechtvaardigd kan zijn wanneer Nuland weet dat het andere pathogenen zijn dan welke Rusland heeft; indien het hele gevaarlijke zijn en/of zulk ver ontwikkelde materialen bevat dat Russische wetenschappers die nog niet zelf hebben kunnen ontwikkelen, en dat die gebruikt kunnen worden voor biologische wapens.

Nog een staaltje ontwijkend taalgebruik: Fox News vroeg de regering van de VS om commentaar op Nulands getuigenis, en kreeg als antwoord: “Het Amerikaanse ministerie van Defensie bezit of beheert geen biologische wapenlaboratoria in Oekraïne. Onderminister Nuland verwees naar Oekraïense diagnostische en biologische verdedigingslaboratoria tijdens haar getuigenis en daar zijn geen biologische wapens. Deze instellingen bestrijden biologische dreigingen voor het hele land.”

Kijk even goed: er staat dat ze die laboratoria niet bezitten of beheren. Als je laboratoria financiert, dan beheer en bezit je ze niet, maar je hebt wel een grote vinger in de pap, terwijl je kunt doen voorkomen alsof je er niets mee te maken hebt. En wat blijkt? Er zijn verschillende private bedrijven die op basis van contracten met de DTRA (Defense Threat Reduction Agency), een afdeling van het Pentagon, het onderzoek doen. Officieel kan de regering nu zeggen dat de VS geen onderzoek doet. Het is simpelweg uitbesteed, onder andere aan de hele grote onderaannemer Southern Research Institute[19] en twee andere bedrijven die de militaire laboratoria runnen: Black & Veatch en Metabiota.

Black & Veatch doet dit niet alleen in Oekraïne, maar ook in Duitsland, Azerbeidzjan, Kameroen, Thailand, Ethiopië, Vietnam, en Armenië.[20] Metabiota zit in Georgië en Oekraïne. Metabiota is een bedrijf waar Rosemont Seneca Technology Partners in geïnvesteerd heeft. Dat bedrijf zijn we eerder tegengekomen: het is mede van de Bidens.

Tussen 2014 en 2016, toen Joe Biden vicepresident was, heeft Metabiota een contract gekregen van $ 18,4 miljoen voor research in Oekraïne. E-mails die afkomstig zijn van de inmiddels beruchte laptop van Hunter Biden laten zien dat Hunter een prominente rol heeft gespeeld in het zekerstellen van de gelden voor Metabiota, zo liet de Daily Mail (met e-mails en al) zien.[21] Dat artikel laat ook zien dat Burisma betrokken was. Metabiota blijkt ook nauwe banden te hebben met het Wuhan laboratorium, aldus Daily Mail.

Klokkenluider dr. Robert Malone, viroloog, immunoloog en expert op het gebied van mRNA-technologie, zei op 16 maart in een interview met Peter Navarro dat de “federale regering van de VS, specifiek NIAID/DHHS (Department of Health and Human Services) en DTRA/DoD (Department of Defense), risico’s en wettelijke aansprakelijkheid uitbesteden, en proberen toezicht van het congres op activiteiten waarvan we weten dat we ze niet zouden mogen doen, te ontwijken”.[22] Malone vertelt ook het volgende in Substack[23]:

“De Amerikaanse politica Tulsi Gabbard (een WEF ‘young leader’ stagiaire wier

WEF-webpagina onlangs werd verwijderd) uitte haar bezorgdheid op Twitter over de

‘Biolabs’-kwestie en werd onmiddellijk aangevallen door senator Mitt Romney.

Romney gebruikte Twitter om te verklaren: “Tulsi Gabbard papegaait valse Russische

propaganda. Haar verraderlijke leugens zouden wel eens levens kunnen kosten.” Hij ontkende de biolabs.

Het is intussen meer dan duidelijk dat die biolabs bestaan en ook dat er heel gevaarlijk onderzoek wordt gedaan, ondanks het feit dat het ene na het andere artikel en de ene na de andere website opeens verdwijnt. Zo verdween ook een artikel van 18 juni 2010 met als titel ‘Biolab Opens in Ukraine’.

Dat ging over toenmalig senator Barack Obama, die een biolab wilde bouwen om “bijzonder gevaarlijke pathogenen” te behandelen in Oekraïne, in 2010. Het artikel belichtte ook het werk van voormalig senator Dick Lugar: “Lugar zei dat de plannen voor de faciliteit begonnen in 2005 toen hij en toenmalig senator Barack Obama een partnerschap aangingen met Oekraïense ambtenaren.” The National Pulse achterhaalde het artikel en voorzag het van commentaar.[24] Volgens The National Pulse blijkt uit 18 andere rapporten dat het Odessa-laboratorium in kwestie is gebouwd door een samenwerkingsverband tussen het Amerikaanse ministerie van Defensie en het ministerie van Volksgezondheid van Oekraïne. De samenwerking richtte zich naar verluidt op “het voorkomen van de verspreiding van technologieën, pathogenen, en kennis die gebruikt kan worden in de ontwikkeling van biologische wapens.”

Er komt steeds meer boven water over de biolabs, en wat hier staat zal zeker niet het laatste zijn. Ook dit is weer een onderwerp waar kennelijk niets is wat het lijkt. Mijn journalistieke speurtocht gaat door….


[1] https://www.bbc.com/news/60711705

[2] https://twitter.com/dgaytandzhieva/status/1497556518278991873

[3] https://2001-2009.state.gov/documents/organization/95251.pdf

[4] http://bilat-ukraina.eu/

[5] https://video.foxnews.com/v/6300175279001#sp=show-clips

[6] https://www.nbcnews.com/tech/internet/qanon-ukraine-biolabs-russian-propaganda-efforts-boosted-us-far-right-rcna19392

[7] https://www.theguardian.com/media/2022/mar/18/ukrainian-bioweapons-labs-qanon-fox-news

[8] https://dvhn.nl/extra/Minister-Wopke-Hoekstra-is-bezorgd-Complottheorie-over-Amerikaanse-biowapens-kan-veel-ellende-veroorzaken-in-Oekra%C3%AFne-27531633.html

[9] https://www.thegatewaypundit.com/2022/03/breaking-video-russia-tells-us-found-biological-weapons-video/

[10] https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12412052@egNews

[11] Op 25 maart publiceerde Afshin Rattansi een mogelijk al wat oudere opname van het Chinese ministerie van Defensie dat hierop wijst: https://twitter.com/afshinrattansi/status/1507279444486012928

[12] https://www.washingtonpost.com/world/2022/03/11/un-council-ukraine-russia-chemical-weapons-zelensky/

[13] https://www.un.org/press/en/2022/sc14827.doc.htm

[14] https://www.reuters.com/world/un-says-not-aware-any-biological-weapons-program-ukraine-2022-03-11/

[15] https://www.salon.com/2020/04/24/did-this-virus-come-from-a-lab-maybe-not–but-it-exposes-the-threat-of-a-biowarfare-arms-race/

[16] https://www.wsws.org/en/articles/2022/03/11/1566-m11.html

[17] https://www.reuters.com/world/europe/exclusive-who-says-it-advised-ukraine-destroy-pathogens-health-labs-prevent-2022-03-11/ n

[18] https://greenwald.substack.com/p/victoria-nuland-ukraine-has-biological?s=r

[19] Deze website is opeens uit de lucht gehaald na alle discussie rond biolabs: https://southernresearch.org/news/southern-research-institute-continues-to-play-a-role-in-u-s-governments-program-to-make-world-safer/

[20] Hier een openbaar bewijs van een van de contracten tussen DTRA en Black&Veatch uit 2012: https://govtribe.com/award/federal-contract-award/delivery-order-hdtra108d0007-0004

[21] https://www.dailymail.co.uk/news/article-10652127/Hunter-Biden-helped-secure-millions-funding-military-biotech-research-program-Ukraine.html

[22] https://rumble.com/vxkq0t-dr.-malone-second-pfizer-boosters-and-us-funded-biolabs-in-ukraine.html

[23] https://rwmalonemd.substack.com/p/the-great-pivot-of-spring-2022-v?s=r

[24] https://thenationalpulse.com/2022/03/08/obama-led-ukraine-biolab-efforts/

Verder Lezen

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Buitenland

In een oorlog sneuvelt als eerste de waarheid

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Zodra de waarheid wat onwelgevallig wordt, schakelen politici spindoctors in die hen trainen in het verdraaien van de werkelijkheid om de waarheid te verhullen. Niks nieuws onder de zon toch? In oorlogstijd speelt niet alleen militaire slagkracht een rol, maar vooral de verslaglegging door de media.

In het conflict tussen Oekraïne en Rusland wordt aan beide zijden propaganda gebruikt om het volk de ‘goede’ kant op te duwen. Propaganda is een vorm van communicatie waarbij door de belanghebbende partij wordt getracht aanhangers voor haar gedachtegoed te winnen. Door het bewust verspreiden van eenzijdige en/of verzonnen informatie wordt geprobeerd de publieke opinie te bespelen.

Wij ontdekten een website waarin een ogenschijnlijk belangrijk ‘adviesbureau’ een draaiboek aanlevert voor politici en pers met daarin heldere ‘frames’ om de waarheid te omzeilen.

Foto LynnPR

Zo staat er op pagina 4 van het draaiboek (the misinformation cell) een ‘Propaganda response toolkit’ met adviezen hoe om te gaan met waarheden aan Russische zijde, en op welke wijze deze verdraaid moeten worden om de waarheid te verhullen of de aandacht af te leiden. Bijvoorbeeld; als vanuit Russische zijde gemeld wordt (‘signals’) dat Zelensky’s carrière geen politieke is, de verhaallijn (‘core narratives’) is dat Zelensky te weinig draagkracht heeft onder de bevolking en ongeschikt is als leider, de zwakke plek in het argument (‘vulnerabilities’) is dat hij komisch acteur is geweest in het verleden, Zelensky júíst de geschikte man van dit moment is (‘counter narratives’) en dat dit ondersteund dient te worden (‘content’) door ‘Zelensky memes’. Zodra Putin hetzelfde doet als zijn tegenstander, namelijk het verspreiden van propaganda waaruit het beeld ontstaat dat Putin krachtig en gevaarlijk is, dan is de zwakke plek dat Putin dictatoriale controle heeft en dient dit gepareerd te worden met berichten dat hij macht aan het verliezen is door Putin-grappen te verkondigen, te verkondigen dat Oekraïne aan het winnen is of door Russische nederlagen belachelijk te maken. Kortom, dat wat Putin hoogstwaarschijnlijk ook doet en hem verweten wordt, doet de tegenstander op vergelijkbare wijze.

Pagina 5 geeft een voorbeeld van belangrijke thema’s die ontkracht (gedebunkt) of discutabel zijn. Opmerkelijk is dat de meesten dit juist niet zijn, maar daarentegen de waarheid. Het is ook typisch dat de geclaimde denazificatie van Oekraïne door Putin is ‘gedebunkt’, maar dat het volgens het draaiboek ‘discutabel’ is dat Zelensky banden heeft met extreemrechts.

Op pagina 6 staat vervolgens een overzicht van basis verhaallijnen, zoals: Er is een extreemrechtse beweging in Oekraïne (fijntjes aangevuld met ‘zoals in zo vele landen in de hele wereld’) en er zijn verhalen naar buiten gekomen over daden van racisme tegen donkergekleurde mensen die probeerden Oekraïne te ontvluchten.  

Het valt te hopen dat iedereen zich realiseert dat het dagelijkse nieuws uit Oekraïne sterk gekleurd wordt door de media, aan beide zijden, en dat in een oorlog de waarheid als eerste sneuvelt. Te standvastig partij kiezen voor één kant zou u in de toekomst nog wel eens kunnen opbreken zodra het nieuws verschoond is van propaganda.

Het heet niet voor niets propaganda, oftewel reclame.

Verder Lezen

Buitenland

Oekraïne: Als helpen geen hulp is (deel 5)

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

We zagen in de vorige aflevering dat Oekraïne intussen aan alle kanten gebonden was geraakt aan de eisen van IMF, Wereldbank, EU en de VS. Wat dat precies inhoudt, en vooral wat ons niet verteld wordt, heeft klokkenluider John Perkins uit de doeken gedaan in zijn boeken, die echte aanraders zijn, vooral zijn boek ‘The new confessions of an economic hit man’.[1]  Perkins was een officiële EHM, een ‘economic hit man’, oftewel een economisch huurmoordenaar. Hij vat zijn werk, waar hij veel spijt van kreeg, kort en bondig als volgt samen:

“Hoewel EHM’s op verschillende manieren werken, bestaat de algemene taak eruit om landen uit te zoeken die grondstoffen hebben die onze bedrijven nodig hebben. Vervolgens verleiden we deze landen, kopen ze om, en zetten de leiders aan om hun eigen bevolking te exploiteren, door leningen aan te nemen die het land nooit kan terugbetalen, door hun nationale bezittingen te privatiseren, en het doen legaliseren van de vernietiging van kwetsbare natuur en milieu. En tenslotte moeten deze felbegeerde grondstoffen en bronnen tegen dumpprijzen verkocht worden aan onze bedrijven. Wanneer de leiders weerstand bieden, worden ze aan de kant gezet of vermoord door de zogenaamde jakhalzen die door de CIA gesponsord worden.”

Perkins boeken zijn autobiografisch, hij beschrijft precies wat hij deed en hoe alles gericht was op het organiseren van regimewisselingen in strategisch belangrijke landen betreffende grondstoffen of ligging. Dat alles is geen geheim, zelfs op Wikipedia kun je overzichten aantreffen van waar de VS allemaal betrokken is geweest bij regeringswisselingen.[2] Ook het IMF en de Wereldbank zijn volop betrokken in deze strategie.

Dat werkt volgens Perkins als volgt:

Het land dat door schulden aan de afgrond is geraakt, moet bij het IMF aankloppen. Het IMF weet precies waar het land door in de schulden is gekomen, en is bereid ‘te helpen’ met leningen. Dat gaat wel onder voorwaarden om ‘het land weer gezond te maken’: het IMF  legt het betreffende land structurele aanpassingsprogramma’s (structural adjustment programs, SAP’s) op.

Die houden onder meer in:

 • het drastisch terugbrengen van de overheidsuitgaven,
 • het verhogen van de rente (in het verleden soms wel tot 30% of meer),
 • het privatiseren van verschillende sectoren en
 • het verkopen van de nationale bezittingen aan multinationals.

De leningen, die zijn aangegaan door enkele machthebbers die gepamperd zijn door de Verenigde Staten, moeten vervolgens op voorwaarden van het IMF door de bevolking worden terugbetaald. Dat heeft onherroepelijk een verarming van de bevolking tot gevolg. Perkins schrijft over de SAP’s letterlijk:

 • Ze bedreigen de nationale soevereiniteit en ondermijnen het democratisch proces door de controle aan buitenlanders over te dragen.
 • Ze begunstigen de grootste donoren (speciaal de VS, de EU, Canada en Japan), wier bedrijven uiteindelijk de geprivatiseerde bedrijven in handen krijgen en wier financiële instellingen de hoogste rentebetalingen krijgen.
 • Ze privatiseren bronnen die in het publieke domein horen.
 • Ze moedigen buitenlandse bedrijven aan om arbeiders en corrupte lokale ambtenaren uit te buiten in hun lobby om milieu- en arbeidsregels te laten versoepelen en om belastingontduikingsconstructies te verzinnen.
 • Ze ontmoedigen landbouw en landhervormingen en beschermen daarmee de aristocraten en faciliteren de groei van sloppenwijken en armoede.
 • Ze doen het gebruik van pesticiden en kunstmest toenemen, wat het milieu belast en schaadt, en ze maken boeren afhankelijk van buitenlandse chemische bedrijven.
 • Ze dwingen tot het snijden in de gezondheidszorg, in het onderwijs en andere sociale diensten doordat geld naar rentebetalingen moet.
 • Vrouwen, die juist voornamelijk in onderwijs, gezondheid en sociale diensten werkzaam zijn, marginaliseren.
 • Ze veroorzaken de trek van mannen van het platteland naar de stad of naar andere landen om geld te verdienen, en vrouw en kinderen achterlaten. 

Maar het ergste is nog, zegt Perkins, dat de SAP’s niet werken. Ze helpen de landen niet uit de problemen, integendeel, ze drijven de landen dieper de crisis in.

Toen Griekenland financieel en economisch in zwaar weer terechtkwam, wat mede het begin van de financiële crisis van 2008 – 2012 inluidde, kwam het IMF samen met de EU in actie (de zogenaamde Trojka) om Griekenland van leningen te voorzien. De toenmalige Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, schreef een recensie over het boek van Perkins:

“Toen ik ‘Confessions of an economic hit man’ las, kon ik niet weten dat ik enkele jaren later aan de ontvangende kant zou staan van het soort ‘economische hit’ dat Perkins zo levendig vertelt. De ’New confessions’ resoneert met mijn ervaringen van de brute methoden en de grove economische irrationaliteit die machtige instellingen als leidraad hebben in hun poging om de democratische controle over de economische macht te ondermijnen. Perkins heeft opnieuw een substantiële bijdrage geleverd aan een wereld die klokkenluiders nodig heeft om de ogen te openen voor de ware bronnen van politieke, sociale en economische macht.”

In de afgelopen afleveringen van deze artikelenreeks hebben we al gezien hoe corrupt alle regeringen van Oekraïne zijn geweest, zowel die pro-Rusland als pro-Westen zijn. Eveneens gezien hoe westerse bedrijven plus de politiek tot in de hoogste kringen daar handig en met veel profijt op in hebben gespeeld en zelfs aan hebben bijgedragen. Wat Perkins beschrijft is ook met Oekraïne gebeurd. Ook daar zijn IMF en Wereldbank, multinationals, VS en EU actief. Prof. Hudson (zie artikel 4) zegt hierover dat de Wereldbank ook sterk tegen alle mogelijke beperkingen is, waaronder milieumaatregelen en maatregelen tegen pesticiden, en Oekraïne is meegegaan in die eisen. De Wereldbank gaf aan Oekraïne te willen steunen in het opvoeren van de landbouwproductie in West-Oekraïne, maar alléén als ze hun land zouden verkopen aan het buitenland. Dit betekent dat de Oekraïense landbouw in buitenlandse handen is, waarbij de eigenaren de productie exporteren en de Oekraïners het zelf niet kunnen kopen.[3] Zie bijvoorbeeld de websites van organisaties die wereldwijd kleine boeren steunen tegen de macht van de multinationals: Grain[4] of Farmlandgrab[5] bijvoorbeeld.

Farmlandgrab schreef in 2014:

“Nog voor Porosjenko op 7 juni aantrad, haastten de internationale financiële instellingen (IFI’s) zich om noodmissies naar het land te sturen, waarbij Reza Moghadam, directeur van de Europese afdeling van het IMF, tijdens een bezoek op 7 maart zei: “Ik ben positief onder de indruk van de vastberadenheid, het verantwoordelijkheidsgevoel van de autoriteiten en de inzet voor een economisch hervormingsprogramma”.[6]

Dat was rond de tijd van de Maidan-opstanden. Het artikel meldt verder: ”In de tien jaar voorafgaande daaraan heeft zich een scherpe verandering voorgedaan in de Oekraïense landbouwsector, waarbij buitenlandse investeerders en landbouwbedrijven hun eigendom en invloed in het land sterk hebben uitgebreid. Volgens een op 28 juli gepubliceerd rapport van het in de VS gevestigde Oakland Institute is sinds 2002 meer dan 1,6 miljoen hectare grond overgedragen aan multinationale ondernemingen, waaronder ‘meer dan 405.000 hectare aan een Luxemburgs beursgenoteerd bedrijf, 444.800 hectare aan investeerders met een vergunning in Cyprus, 120.000 hectare aan een Frans bedrijf en 250.000 hectare aan een Russisch bedrijf’.”

Michael Cox, hoofd research bij investeringsbank Piper Jaffray, noemde Oekraïne een van de “meest veelbelovende groeimarkten voor de gigant Deere die landbouwmachines produceert en voor de zaadproducenten Monsanto en DuPont”.

Anuradha Mittal, uitvoerend directeur van het Oakland Institute, zei tegen IPS: “De IFI’s leggen Oekraïne structurele aanpassingsprogramma’s (SAP’s) op, waarvan we weten – uit ervaring in de Derde Wereld – dat ze ongetwijfeld zullen leiden tot strenge bezuinigingsmaatregelen voor de bevolking en tot meer armoede onder de Oekraïners.”

“Oekraïne is ook een van de 10 proeflanden van het nieuwe ‘Benchmarking the Business of Agriculture’ (BBA) project van de Wereldbank,” vertelde Mittal aan IPS, verwijzend naar een nieuw initiatief, nog in de ontwikkelingsfase, dat gekoppeld is aan de omstreden ‘Doing Business’ ranglijst van de bank.

Frederic Mousseau, medeauteur van het Oakland Institute, zegt verder dat de hervormingen er op papier goed uitzien, maar dat als je beter kijkt, je ziet dat ze eigenlijk bedoeld zijn om multinationals te bevoordelen, ten koste van arbeiders en kleine boeren. David Sedik van de FAO zei: “Een eerste stap in deze richting zou de opheffing van het moratorium op de verkoop van grond kunnen zijn.” Dat is dus opgeheven. Zelensky zette een volgende stap en heeft in lijn met de wensen van IMF, Wereldbank, EU etc. in 2021 een wet getekend om een markt voor landbouwgrond te lanceren. Deregulatie van de verkoop van landbouwgrond is definitief een feit. En de bevolking betaalt de prijs, waaronder een hogere prijs voor voedsel dat ze goedkoop zelf produceren. Want het moet ook steeds goedkoper. Mykola Babenko is de algemeen directeur van ‘The Centre for Improvement Animal Breeding’ en CEO van de ‘Meat Industry Association’. Hij ziet een grote toekomst voor de varkensindustrie in zijn land: niets minder dan wereldleider door de lage kosten.[7] Wat er niet bij vermeld wordt zijn de schrijnende dieronvriendelijkheid, de megastallen en de druk op het milieu en de leefomstandigheden in de omgeving. ‘Hulp’ dus, maar ten koste van wat? Het zijn de bevolking, de dieren en het milieu die de uiteindelijke rekening gepresenteerd krijgen.


[1] Boeken: ‘The new confessions of an economic hitman’ (1e druk 2004, aangevulde druk 2016), ‘The secret history of the American Empire: The truth about economic hit men, Jackals, and how to change the world’, (2008) en ‘Hoodwinked: An economic hit man reveals why the global economy imploded – and how to fix it’ (2011).  Zie ook zijn interview vlak na verschijnen van Confessions in november 2004 (NB: het artikel werd verwijderd, maar is nog terug te vinden via): https://web.archive.org/web/20071114225101/http://www.democracynow.org/article.pl?sid=04/11/09/1526251

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_policy_of_the_United_States#Covert_actions

[3] https://www.youtube.com/watch?v=2T7QcpodmQs

[4] https://grain.org/briefings?id=212

[5] https://www.farmlandgrab.org/post/special/17966

[6] https://www.farmlandgrab.org/post/view/23807-lukraine-est-elle-prete-pour-les-accaparements-de-terres

[7] https://ciab.expert/news/ukraine-will-become-a-world-food-factory/

Verder Lezen

Buitenland

Oekraïne: Corruptie, IMF-leningen en meer (deel 4)

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Rond september 2020 heeft de procureur van Oekraïne een persconferentie gegeven en daarin de voor hem bewezen en vaststaande feiten rond de verregaande corruptie in Oekraïne (zijn land) openbaar gemaakt, corruptie van niet alleen de voormalige pro-Russische regering, maar vooral ook van de nieuwe, pro-westerse regering. Corruptie waar westerse bedrijven en hooggeplaatste politici gretig aan mee blijken te doen.

De opname van die persconferentie verdween vrijwel meteen van YouTube, maar hij is er onlangs teruggeplaatst en ook op andere kanalen te vinden.[1] Het is echt de moeite waard om te bekijken, dan zie je werkwijze en tactieken die feitelijk neerkomen op zakkenvullen van de rijken, ten koste van de bevolking van Oekraïne.

Het onderzoek is voor het grootste deel gericht op wat er misging tussen 2016 en 2019, maar grijpt ook terug op eerdere gebeurtenissen.

De procureur ziet het externe bestuur (waarmee hij buitenlandse inmenging aanduidt) en de internationale corruptie als een Siamese tweeling met veel gezichten; de gezichten van hoge overheidsfunctionarissen, oligarchen, intriganten en vele andere actoren die stelen van het Oekraïense volk. Miljoenen dollars zijn gestolen via financiële mazen en door witwassen, o.a. met behulp van banken, waarna veel geld vervolgens doorgesluisd blijkt te zijn naar het bedrijf dat van de familie Biden is. De procureur heeft zich een belangrijk doel gesteld: miljarden dollars terugvorderen en teruggeven aan het Oekraïense volk.

Hij komt met nieuwe opnamen van conversaties tussen president Porosjenko en voormalig vicepresident Joe Biden die duidelijk laten zien dat de VS sturend werken op Oekraïne. Hij stelt dat het aanstellen van Hunter Biden een politieke dekmantel was om Zlochevsky (die ik in aflevering 2 meldde) te beschermen tegen de Oekraïense wet. Daar verdient Hunter, naar verluidt, de lieve som van $ 50.000, – per maand mee. In de persconferentie komen buitenlandse klokkenluiders aan het woord die betrokken waren bij de witwaspraktijken, en harde bewijzen middels bankoverschrijvingen laten zien dat via Burisma veel geld naar het bedrijf van de familie Biden is gegaan.

Getuige 1 verklaart vanaf 2010 samen met anderen Oekraïense en Russische zakenmensen geholpen te hebben met witwassen en belastingontduiking, waarbij Zlochevsky alleen al zo’n 10 miljoen cash aan zwart geld per maand te verwerken had.

Getuige 2 verklaart vanaf 2009–2010 voor Zlochevsky zelf gewerkt te hebben.

Bij dit witwassen en het wegsluizen van geld uit Oekraïne komt de naam Burisma regelmatig voor. Burisma Holdings had buiten Oekraïne in Litouwen bij de PrivatBank AS een rekening.

In aflevering 2 noemde ik de PrivatBank al: die is eigendom van Kolomojskyj, wiens bank delen van de staal-, olie-, energie- en voedingsmiddelindustrie in Oekraïne controleert. Vanuit die bank, maar dan vanuit Litouwen, werden grote sommen geld overgemaakt naar het bedrijf van de Bidens, en naar Rosemont Seneca Bohai LLC in Florida. Dat ontving tussen november 2014 en oktober 2015 zo’n twintig keer hetzelfde vreemde bedrag, zo ontdekte een van de klokkenluiders: per keer 83.333,33 US dollars, als ‘consulting fees’. Alsof een enorm bedrag in kleinere bedragen opgesplitst werd om geen aandacht van de bank te trekken, was zijn conclusie. Hij zei ook dat voor deze overschrijvingen het zwarte geld van Zlochevsky is gebruikt.

Rosemont Seneca Bohai LLC is een investeringsfirma die in 2014 is opgericht (nadat in 2009 Rosemont Seneca Partners was opgericht), en waarvan Devon Archer medeoprichter is. Precies: die zit óók in de directie van Burisma. Zwart geld, verdiend ten koste van de Oekraïense bevolking, ging van Zlochevsky naar Burisma Holdings in Litouwen en van daaruit rechtstreeks naar de Bidens en naar Rosemont Seneca, en vanuit Rosemont Seneca ging er ook weer een deel naar de Bidens. Allemaal aantoonbaar met bankoverschrijvingen, getuigenverklaringen en meer. Rosemont Seneca Bohai wordt ook wel omschreven als een lege BV om geld door te sluizen.[2]

Nog verbazingwekkender is dat ook de Amerikaanse Senaat lont begon te ruiken en een onderzoek ging doen, waarvan de uitkomsten niet mals zijn, maar waar geen enkele verdere actie uit voortgekomen is. Als je het leest, is het bijna onvoorstelbaar dat Biden gewoon president kon worden. Het rapport, genaamd ‘Hunter Biden, Burisma, and Corruption: The Impact on U.S. Government Policy and Related Concerns’ van de ‘US Senate Committee on Homeland Security and Governmental Affairs and US Senate Committee on Finance Majority Staff Report’, is openlijk op internet te vinden.[3]

Het was Amos J. Hochstein, voormalig coördinator voor internationale energieaangelegenheden van het State Department in de VS die als een van de weinigen Biden rechtstreeks confronteerde met wat zijn zoon aan het doen was. Hochstein stelt zelf verder: “Het standpunt over het wegwerken van Shokin (hij was de aanklager die Biden liet wegsturen) was niet het standpunt van vicepresident Biden; het was het standpunt van de regering van de V.S., alsmede van de Europese Unie en de internationale financiële instellingen.” Inderdaad zijn de regering van de VS (dus ook Obama), de EU, het IMF en de Wereldbank allemaal deel van het verhaal. Dat zijn geen rechts-extremistische opvattingen, maar simpele feiten, die zelfs voor een deel door bijvoorbeeld senaatscommissies in de VS of de officiële procureur van Oekraïne op tafel worden gelegd.

Het IMF en de Wereldbank zijn heel actief in Oekraïne. Het land is sinds 1992 lid van het IMF en is een van de grootste leners hiervan. Echter het verkrijgen van die leningen is nooit een soepel proces geweest, wat Oekraïne weet aan de veel te strenge eisen van het IMF, maar waar het toch aan probeerde te voldoen. Zo eiste het IMF in 2010 een verhoging van de energieprijzen als één van de voorwaarden voor een vervolglening, wat voor de bevolking op een 50% prijsverhoging van hun nutsvoorzieningen neerkwam.[4] Dat was niet de enige keer, want de toenmalige Oekraïense eerste minister Mykola Azarov wond zich in 2013 ook op over wat hij noemde de extreem harde voorwaarden van het IMF[5], zoals het scherp snijden in de overheidsuitgaven en het opnieuw verhogen van de gasprijs met maar liefst 40%. Hierdoor besloot Oekraïne om het associatieverdrag met de EU niet te tekenen. Er was nog een reden: het tekenen van dat akkoord bracht heel veel kosten met zich mee omdat de EU ook allerlei eisen stelde aan Oekraïne om überhaupt het akkoord te mogen sluiten, en daarvoor had Oekraïne weer een nieuwe lening van $ 20 miljard nodig van het IMF. Dat speelde allemaal in december 2013. De EU wilde bovendien dat Oekraïne de hulp van het IMF aannam voordat de EU zelf met steun over de brug kwam. Rusland kwam toen over de brug met een vele malen grotere lening aan Oekraïne.

Toen in februari 2014 de pro Russische regering van Janoekovitsj omvergeworpen werd, kwam het IMF een maand later opnieuw met de eis om de gasprijzen aanzienlijk te verhogen, waar de nieuwe regering mee instemde.[6] Op 1 mei gingen de prijzen met 50% omhoog. Ook in 2015 stak Oekraïne, nu onder een pro-westerse regering, zich sterk in de schulden bij het IMF. Rusland protesteerde, omdat ondertussen Oekraïne in gebreke was gebleven met het terugbetalen van 3 miljard dollar aan schulden aan Rusland.[7] Oekraïne weigerde simpelweg, wat tot gevolg had dat Rusland een rechtszaak tegen Oekraïne aanspande.[8]

Oekraïne was intussen aan alle kanten gebonden geraakt aan de eisen van het IMF, de Wereldbank en de EU, met de VS op de achtergrond, en ondertussen tierde de corruptie onverminderd welig. Wat dat alles nog meer voor gevolgen had, gaan we in het volgende artikel bekijken.


[1] https://www.youtube.com/watch?v=DOz8t5Ip1gw

[2] https://www.occrp.org/en/the-fincen-files/hunter-biden-partner-secured-millions-for-fund-from-businessman-with-reputed-organized-crime-ties

[3] https://www.hsgac.senate.gov/imo/media/doc/HSGAC_Finance_Report_FINAL.pdf

[4] Gas price hike to raise tension in Ukraine, Kyiv Post (July 29, 2010)

[5]  David M. Herszenhorn “Ukraine Blames I.M.F. for Halt to Agreements With Europe”. New York Times. 22 nov. 2013 en Ambrose Evans-Pritchard: “Historic defeat for EU as Ukraine returns to Kremlin control”. Daily Telegraph. London, 22 nov. 2013.

[6] “Ukraine agrees to 50% gas price hike amid IMF talks”. BBC News. 26 March 2014.

[7] Yahoo News. Published 18 December 2015.

[8] BBC News 17 February 2016: Russia files lawsuit against Ukraine over $3bn debt Russia files lawsuit against Ukraine over $3bn debt.

Verder Lezen

Recent

Politiek2 dagen geleden

‘Stikstofcrisis’ piept en kraakt aan alle kanten

Alhoewel er nog altijd politici ter linkerzijde denken dat ‘wetenschappelijk’ onderzoek nooit betwist mag worden, piept en kraakt de hele...

Politiek3 dagen geleden

Kamervragen Van Haga over plegen van meerdere ambtsmisdrijven tijdens coronacrisis:

“Men wil  een nieuwe communistische heilstaat”  Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) eist middels Kamervragen opheldering over berichtgeving dat tijdens...

Politiek4 dagen geleden

Wob verzoeken onthullen meerdere ambtsmisdrijven

Na uitgebreid WOB-onderzoek is gebleken dat ambtenaren, de Kamer en ministers grondwettelijke rechten van burgers, zoals beschreven in de grondwet,...

Politiek6 dagen geleden

DOSSIER – Wob verzoeken onthullen meerdere ambtsmisdrijven

Ollongren, De Jonge en Grapperhaus pleegden meermaals ambtsmisdrijven door de Grondwet te torpederen Nederland is één van de weinige landen...

Economie6 dagen geleden

Het debacle met de kolencentrales heeft de burger extreem veel geld gekost

In het stuk aan de Tweede Kamer van 20 juni j.l. is Indepen een kleine zinsnede opgevallen… “Op jaarbasis wordt...

Politiek6 dagen geleden

Frans Timmermans gooit met één tweet vaccinatieplicht voor de bus.

Frans Timmermans heeft de meest waardevolle tweet de wereld ingegooid die nu op een tegeltje in Delfts Blauw in iedere...

Binnenland1 week geleden

Schiphol heeft volgens de media een probleem, maar is dat wel zo?

Ja, er stonden lange rijen op Schiphol, maar is het verwijt dat Schiphol haar zaakjes niet op orde heeft, zoals...

Klimaat1 week geleden

De klucht die Rob Jetten heet

Rob Jetten maakt van zijn eigen optreden een steeds grotere klucht. Enkele jaren geleden nog stak hij een duimpje omhoog...

Klimaat2 weken geleden

Is Tristate City de reden van onteigening boeren?

In een interview met organisator en voorzitter Bart-Jan Oplaat van NVP, laat hij weten zich zorgen te maken over de...

Klimaat2 weken geleden

Indepen steunt de boeren volledig, en niet alleen vandaag

De reguliere media zijn alweer als jakhalzen op zoek naar een aanleiding om de boeren van Nederland te kunnen framen...

Trending

Steun onafhankelijk nieuws
This is default text for notification bar