Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Politiek

Het slavernijverleden tot de laatste cent uitgemolken

Gepubliceerd

op

PARAMARIBO - Vicepremier Sigrid Kaag tijdens haar bezoek bij president Chan Santokhi in het Kabinet van de President. Zij is naar Suriname afgereisd om de irritaties over de slavernij excuses te sussen. ANP RANU ABHELAKH

Een marginaal groepje Zwarte Pieten ‘haters’ blijkt ook een dikke vinger in de pap te hebben in de excuses voor het slavernijverleden. U weet wel, dat excuus voor uw bet-bet-bet-bet-overgrootvader die toen in een plaggenhut op de Veluwe woonde. Nu hebben wij Nederlanders nog een voorraadje excuses klaarliggen voor recentere misdaden, zoals tegen de Indonesiërs of de Molukkers, maar dat komt dus pas over een jaar of 100 aan bod. Ondertussen wachten we nog op excuses van 5 jaar Duitsers, 80 jaar Spanjaarden en tig jaar Napoleon.

Nu blijkt dat deze Zwarte Pieten haters er wat moderne excuses en verboden aan toe willen voegen. ‘Ons’ schuldgevoel kan niet afgekocht worden met gouden Dukaten, maar dient in klinkende moderne munt, de euro, te worden afgerekend. Het huisnummer hiervoor is 40.000 geworden. Geen idee welk schuldgevoel je daarvoor kunt afkopen, maar wellicht kan ieder slachtoffer daar een leuke elektrische auto voor kopen, zo eentje waarvan de grondstoffen voor de batterij in een Afrikaans land door kinderhandjes bij elkaar gesprokkeld zijn. Over 150 jaar kunnen die dan weer om excuses vragen. Dan is er nog iets met de datum, geen idee, maar die schijnt na 150 jaar nét verkeerd gekozen. Mocht deze toevallig op de verjaardag van een toekomstige held vallen, over 150 jaar is die familie dan aan de beurt voor excuses en klinkende munt. Dan ligt er nog een probleempje bij de minister die de excuses moet gaan uitspreken. Deze vertegenwoordiger van de staat is namelijk zélf van kleur, terwijl het in de lijn der verwachting zou liggen dat een roomblanke ex-ex-ex-ex-slavendrijver uit een Vinex-wijk dat zou moeten gaan doen. Dan komen er nog wat eisen bij waarvoor het Wetboek van strafrecht aangepast moet gaan worden. Zo zal het gebruik van het woord ‘neger’ verboden moeten worden. Ergens in het Wetboek zal een artikeltje toegevoegd moeten worden, en vanaf dan zal men het woord ‘neger’ alleen nog ondergronds gebruiken. Op louche plekken, ver verwijderd van digitale afluisterpraktijken van de overheid, zullen geradicaliseerde mannen het woord nog durven uit te spreken. Zoiets als ‘poep’ voor een 4-jarige, en dan collectief in een deuk liggen om zoveel lef. Mensen die ‘het woord’ in het verleden gebruikt hebben zullen allemaal gecanceld moeten worden. Het bezit van het boek ‘De negerhut van oom Tom’ (een aanklacht tegen de slavernij overigens) krijgt de status van ‘Mein Kampf’.

En dan is er nog dat feestje voor kinderen met die gekleurde kindervriend: die moet ook verboden worden. Niet omdat de kinderen daardoor herinnerd worden aan het slavernijverleden, ook niet omdat de ouders dat hebben, maar omdat er een groep mensen aan de zijlijn dat zo ervaart. Dat ervaren ze niet zo in Suriname, alwaar het feest ook uitbundig gevierd wordt, maar wel als het in Amsterdam of Klazienaveen gevierd wordt. Een totaalverbod, landelijk. Mocht u zich in het verleden hebben vergrepen aan deze folklore: vernietig ieder bewijsmateriaal! Buig nederig, u wist niet beter. Alleen in rechtsradicale gezinnen zal het mogelijk nog traditioneel gevierd gaan worden, met gesloten gordijnen en hopelijk geen buren die hen gaan verklikken.

En wat is nu het vreemde van dit allemaal? Dat ‘wij’ vertegenwoordigers van de staat hebben die met dergelijk compleet van de realiteit losgeslagen figuren nog serieus in gesprek blijven. Zwarte Piet was altijd iets dat in de samenleving opgelost moest worden volgens de politiek, en niet in de politieke arena. Woordgebruik strafbaar stellen? Dat is zelfs niet gelukt in de jaren ‘40-‘45. Excuses? Prima! Maar al die bijkomende moderne eisen, van euro’s tot verboden, dat onderste uit de kan willen hebben door een marginale groep is beschamend. Beschamend voor wie het betreft, beschamend voor wie erin meegaat.

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Bert

    8 januari 2023 in 16:45

    En dan: zouden al die (tercht voelende) ‘anti-slavernij’ mensen zich tevens moeten afvragen, EN zich ervoor moeten inspannen, om de slavernij die er nu nog steeds is, af te schaffen. Daar zijn die kindslaven uit Kongo, die de materialen uit de grond halen voor onze accu’s, slechts een miniscuul voorbeeld van: een Engelse journaliste die dat heeft onderzocht, kwam tot de conclusie dat er nu meer slaven aan het werk zijn dat alle uit de geschiedenis bij elkaar opgeteld! Hoezo excuses?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politiek

Rutte: onvoldoende draagvlak om koning belasting te laten betalen

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

DEN HAAG (ANP) – Minister-president Mark Rutte doet niets met een oproep van de Tweede Kamer om de belastingvrijstelling voor sommige leden van het Koninklijk Huis te schrappen. Het voorstel vergt een grondwetswijziging en daarvoor ontbreekt de vereiste tweederdemeerderheid, laat hij in een brief weten.

Koning Willem-Alexander, koning Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix hebben op grond van artikel 40 van de grondwet een vrijstelling van belastingen. Bij de behandeling van de begroting van het koningshuis in oktober diende DENK een motie in die de regering opriep die vrijstelling af te schaffen. Tegen het advies van Rutte in werd dat voorstel aangenomen.

De partijen die voor de motie stemden, zijn samen goed voor 90 van de 150 zetels. Dat hadden er minstens 100 moeten zijn voor een tweederdemeerderheid. Een wijziging van de grondwet is volgens Rutte “niet aan de orde als hiervoor feitelijk geen constitutioneel toereikend draagvlak kan worden vastgesteld”. Daarom zal hij de motie niet uitvoeren.

De Kamer maakte destijds ook een punt van de stijging van de toelage die de koning krijgt. Die gaat dit jaar met 276.000 euro omhoog naar ruim 6,4 miljoen euro. Een Kamermeerderheid sprak uit dat “het van koninklijke allure zou getuigen” als het staatshoofd met het oog op de geldzorgen bij veel Nederlanders van die verhoging zou afzien.

Verder Lezen

Human

Omtzigt: gebrek urgentie kabinet uithuisplaatsingen ‘beschamend’

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet ziet nog steeds onvoldoende urgentie om kinderen die als gevolg van het toeslagenschandaal uit huis zijn geplaatst en hun ouders te helpen. “Beschamend”, noemt Kamerlid Pieter Omtzigt dat. Onbegrijpelijk vinden hij en veel andere Kamerleden dat er pas tien kinderen met hun ouders zijn herenigd, zo werd duidelijk in het Kamerdebat over het verband tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen.

Een groot deel van de Tweede Kamer deelt de frustratie van Omtzigt. In het debat stond de initiatiefnota centraal die het Kamerlid samen met PvdA, DENK, Volt, BIJ1 en de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft opgesteld en waarin voorstellen staan om de hulp aan ouders en uit huis geplaatste kinderen te versnellen. De nota hebben zij vorig jaar mei ingediend, maar werd maandag voor het eerst in de Kamer besproken. Het kabinet heeft in de tussentijd een aantal acties ondernomen, ziet de Kamer, maar veel te weinig.

Twee jaar nadat het kabinet over het toeslagenschandaal is gevallen, is het kabinet niet verder gekomen dan een “impliciete politieke erkenning” dat “overheidsingrijpen aan de basis heeft gestaan bij de uithuisplaatsingen”, zei Omtzigt, die de juridische erkenning mist. In de ogen van de zes fracties namens wie Omtzigt het woord voerde, wordt er onder meer veel te lang getreuzeld met het herstel van contact tussen ouders en hun uit huis geplaatste kinderen, en met hun hereniging.

Terugplaatsing

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel kinderen van gedupeerde ouders uit huis zijn geplaatst. Als kinderen te lang van hun ouders gescheiden zijn, is terugplaatsing niet meer mogelijk.

Volgens een groot deel van de Kamer moeten alle ouders, of ze nu betrokken zijn bij het toeslagenschandaal of niet, de mogelijkheid krijgen om de uithuisplaatsing van hun kinderen opnieuw te laten beoordelen door een rechter. Ze moeten zich daarbij kunnen laten bijstaan door een (kosteloze) jeugdrechtadvocaat.

Rechtsbescherming

Volgens coalitiepartij D66 is er sinds de initiatiefnota van de oppositie veel gedaan door het kabinet, maar zijn er ook “veel nieuwe en grote problemen aan het licht gekomen”, ziet Rens Raemakers. “Goede rechtsbescherming en een terughoudende overheid moeten de basis zijn”, vindt CDA-Kamerlid René Peters.

“Ik zet alles op alles om door te pakken”, zei minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij refereerde aan diverse maatregelen die al in gang zijn gezet, zoals het speciale ondersteuningsteam voor gedupeerde ouders en kinderen, en een nieuwe richtlijn voor uithuisplaatsingen. Het kabinet werkt nu onder meer aan de verbetering van rechtsbescherming in de jeugdbescherming.

Verder Lezen

Economie

Huilende Noordzeevisser (64) kapotgemaakt door EU: ‘Werk van de duivel’

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Huilend vertelt hij hoe zijn levenswerk kapot is gemaakt door de EU, en door de banken. Afgelopen dagen maakte zijn viskotter zijn allerlaatste reis.

Het Zeeuwse schip, dat al die jaren met zoveel liefde eigendom was van de Thoolse familie, moet vanwege het klimaat activistische beleid van het kabinet en Europa, naar de sloop omdat het volgens hen mede verantwoordelijk is voor oververhitting van de aarde en het de natuur verwoest.

Agenda WEF

“De agenda van het WEF (World Economic Forum, red.) voor 2030 wordt gewoon uitgerold. Dat is het doel en daar moet alles voor wijken. Alles moet kapot. Na de boeren zijn nu de vissers aan de beurt. Wij zeggen: dit is het werk van de duivel.”

Van vader op zoon ging het Thoolse vissersbedrijf. Het schip ving al meer dan een eeuw de mooiste kabeljauw, schol en garnalen. 

De visserman die zijn viskotter naar de sloop moet brengen is kapot, verslagen. Machteloosheid voelt hij. Woede en groot verdriet. Angst ook. “De macht van Europa en van eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) die complete bedrijven en gezinnen verwoest, is ongekend”, zegt hij. 

‘Levenswerk’

“Wij zijn als vissersfamilie geruïneerd. We zijn emotioneel helemaal kapot. Ons levenswerk is kapot”, zegt de man die in huilen uitbarst.

Banken wilden geen lening meer verschaffen om het schip voor tonnen te verduurzamen. Het Thoolse vissersbedrijf kon geen kant meer uit.

De quota die hij in zijn bezit had, als voorziening voor zijn oude dag is in rook opgegaan. “Ik heb geen pensioen meer. Alles is weg. Ons rest niks anders dan achterblijven met schulden.”

De zoon (36) die overtuigd was dat zijn toekomst in het familiebedrijf lag, zit thuis op de bank. Verslagen. Verbijsterd. Hij probeert de klap te verwerken.

Windmolens XL

In Nederland zijn ondertussen nog veel meer vissers die hun vissersboten naar de slopershamer moeten brengen. Omdat ze de natuur zouden verzieken, volgens Europa, die nu duizenden windmolens XL op de Noordzee gaat bouwen. ”Ze zijn al bezig met bouwen”, zegt de visserman. “Met het trekken van kabels.”

De Noordzee, parel vol natuur, verandert komende jaren in één grote bouwput met drijvende eilanden vol met duizenden windmolens XL. Meer dan 240 meter hoog, hoger dan de Euromast en net kleiner dan de Eiffeltoren.

Ze zijn gemaakt van een constructie waarvoor PFAS-achtige stoffen nodig zijn: chemicaliën die persistent zijn en tevens kankerverwekkend.

‘Groene leugen’

Ook Martin de Leeuw, coördinator en adviseur grond en milieu, uit zijn grote emoties over de verwoesting van de visserij: ooit was de branche Nederlands trots.

Hij postte afgelopen dagen op LinkedIn de laatste reis van het Arnemuidse visserschip ARM 18, met daarbij een foto van de boot die zijn laatste vaart maakt, over de zilte golven van de Noordzee.

“De groene leugen regeert”, aldus De Leeuw. “Dit doet heel veel pijn. Het roept veel emoties en herinneringen op bij veel inwoners van Arnemuiden, waaronder ik zelf.”

Volkskrant

Elders in Zeeland, zegt een visserman uit Tholen tegen dit online platform, Indepen.nl, dat hij zich ongekend in de steek gelaten voelt door de Nederlandse pers, zoals het Algemeen Dagblad, de Volkskrant en de NOS. “We hebben er verschrikkelijk slechte ervaringen mee. Nooit komt ons verhaal in de krant, zoals wij het beleven.”

“Altijd slaat de verslaggeving door in het voordeel van de Groene Agenda die wordt uitgerold. Geen oog hebbend hoe complete bedrijven kapot worden gemaakt door de regering. Er wordt politiek bedreven door de media”, zegt hij. De kritische bril bij verslaggevers is volledig weg.

“De dagbladen en de NOS zijn zó radicaal links. Wij werken er niet meer aan mee.  Ons verhaal wordt altijd omzeild. Het verslag is altijd politiek correct, in het voordeel van het Kabinet, de WEF en Europa.”

“De media (op de Telegraaf na) laten de vissers in de steek”, zegt hij. ,,Het is ongekend wat er gaande is in Nederland.”

Verder Lezen

Recent

Klimaat1 dag geleden

Topman visserij: ‘EU-Greendeal loopt compleet uit de hand’

Een topman bij een van de visafslagen sloeg vandaag (donderdag 01-02) de noodklok bij Indepen.nl. ,,Het is dramatisch wat er...

Politiek1 dag geleden

Rutte: onvoldoende draagvlak om koning belasting te laten betalen

DEN HAAG (ANP) – Minister-president Mark Rutte doet niets met een oproep van de Tweede Kamer om de belastingvrijstelling voor...

Gezondheid2 dagen geleden

Haagse Broodje van Dootje weigert WEF-krekels te verkopen

De Haagse ondernemer Dowie Walta, eigenaar van broodjeszaak Broodje van Dootje, vindt het waanzin dat insecten de voedselmarkt moeten gaan bestormen....

Human4 dagen geleden

Omtzigt: gebrek urgentie kabinet uithuisplaatsingen ‘beschamend’

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet ziet nog steeds onvoldoende urgentie om kinderen die als gevolg van het toeslagenschandaal uit...

Economie4 dagen geleden

Huilende Noordzeevisser (64) kapotgemaakt door EU: ‘Werk van de duivel’

Huilend vertelt hij hoe zijn levenswerk kapot is gemaakt door de EU, en door de banken. Afgelopen dagen maakte zijn...

Binnenland5 dagen geleden

Professor UvA bang voor dreigementen

Docent Laurens Buijs aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) is bang dat ‘woke-studenten’ hem tijdens zijn college zullen bekogelen met...

Gezondheid1 week geleden

Pfizer heeft een probleem (en Jordon Walker ook)

Een paar dagen terug had nog vrijwel niemand gehoord van Jordon Trishton Walker, directeur Research & Development Strategic Operations van...

Buitenland1 week geleden

Oekraïne: Corruptie op het ministerie van Defensie

KIEV (ANP/RTR) – In Oekraïne is een aantal topbestuurders ontslagen. De gouverneurs van de militaire regio’s Cherson, Dnipropetrovsk, Kiev, Soemi...

Klimaat2 weken geleden

Agractie hekelt ‘onbetrouwbare overheid’ in landbouwoverleg

ZALTBOMMEL (ANP) – Boerenorganisatie Agractie vraagt zich hardop af of “met deze overheid wel afspraken zijn te maken”. De groep...

Politiek2 weken geleden

WEF principes worden door de EU afgedwongen middels wetgeving

De EU heeft als eerste machtsblok in de wereld de ideeën van het World Economic Forum (stakeholder management) in wetten...

Trending

Steun onafhankelijk nieuws
This is default text for notification bar