Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Economie

De EU staat op het punt wellicht de grootste economische blunder in haar geschiedenis te begaan

Gepubliceerd

op

De VS is autonoom op alle relevante economische gebieden. De EU zeker niet.

De VS is autonoom betreffende energie, voedselvoorziening, defensie en technologie (halfgeleiders uitgezonderd). De EU is dat op geen enkel van de vier voormelde sectoren. De VS staat al langer op de rand van een economische afrond, maar zal zichzelf weten te redden door zijn autonomie. Dit gaat niet op voor de EU (bron; Business AM 8 maart).

Vanwege die autonomie is het makkelijk voor de VS om nu te roepen dat de hele wereld Russisch gas en olie moet boycotten. Als de EU (zoals altijd) de VS hierin wil volgen, graaft ze haar eigen graf en stort Europa in een diepe economische recessie die jaren aan kan houden. We zijn daar niet ver meer vanaf, gezien de retoriek van EU-voorzitter Ursula von der Leyen.

De Russische economie is slechts even groot als die van de Benelux.

Rusland, met een totale economie die notabene iets kleiner is dan de Benelux levert momenteel 40% van al het gas en 30% van alle olie die de EU verbruikt. In sommige Europese landen is dat 100%. Voor Duitsland is dat zelfs nog 49% (zie tabel hieronder). Rusland heeft het kernwapens; het is dus enerzijds de grootste leverancier van energie aan de Europese economie en anderzijds een bedreiging voor diezelfde economie. Als de EU deze twee zaken door elkaar gaat halen, kan dat catastrofale gevolgen hebben.

De EU huppelt achter de VS aan de afgrond in.

Als je met een strategische bril naar deze simpele feiten kijkt, is het niet heel logisch om op dit moment de VS te volgen in haar boycotplannen. De VS redt zichzelf wel, de EU niet. De Bondskanselier van Duitsland (Olaf Scholz) tracht dan ook te voorkomen dat de EU weer volledig achter de VS aan huppelt inzake dit dossier.

De EU toont een gebrek aan visie en strategie.  

Als je afhankelijk bent van een andere partij om te overleven, kun je een samenwerking proberen of onafhankelijk proberen te worden. De EU heeft beiden verzaakt. Die samenwerking met Rusland had begin jaren ‘90, tijdens Jeltsin, opgebouwd kunnen worden. Maar ook toen volgde de EU de VS en lieten deze kans varen. Nu is de Europese wond zo diep, dat het onmogelijk is om met het Rusland van Poetin zaken te doen.

De plannen van Frans Timmermans om van gas, olie, steenkool en kernenergie af te komen, zijn echter nog niet ver genoeg gerealiseerd om de huidige Europese energiebehoefte te bevredigen. Dat gaat ook nog wel een paar jaren duren, sowieso tot 2030, als je de planning van het ACER agentschap van de EU volgt. Zie https://www.acer.europa.eu/acer-greening-action-plan

Om nou in de tussenliggende jaren met 40% minder gas toe te moeten in de EU, wordt een uitdaging voor zowel huishoudens als de Europese industrie. Dat laatste zal zich vertalen in onvoorstelbare krimp van economische bedrijvigheid, werkgelegenheid en welvaart.

Hoe zit het dan met de Oekraïense energievoorziening zelf?

In tegenstelling tot de EU, heeft Oekraïne zelf wel aanzienlijke gasvoorraden. Ongeveer 65% van de jaarlijkse behoefte komt uit eigen gasvelden. De overige 35% wordt aangekocht via Polen en Duitsland, die het weer uit Rusland halen. Vanaf 2015 heeft Oekraïne voor deze constructie gekozen, hoofdzakelijk omdat de Krim de grootste gasvelden van het land bezit. En die Krim is tegenwoordig Russisch gebied. Zie  https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas_in_Ukraine  

Europa moet volwassen worden en voor zichzelf kiezen.

Mijn bevinding; Europa moet voor zichzelf kiezen vanuit kracht en niet vanuit angst om zich te vervreemden van grote broer de VS. Dit betekent nu niet in de emotie schieten en alle schepen verbranden, maar wel ervoor zorgen dat die ontspoorde dictator geïsoleerd raakt van eigen volk en verdwijnt. Voorkomen dat de zaak militair verder escaleert. Het Oekraïense en Russische volk steunen en na Poetin zijn vertrek nieuwe opties voor Europa verkennen. We zullen echt nog even fossiele energie moeten aanwenden, voordat de wereld klimaatneutraal is. Het is nu de kunst om deze tussenfase te overleven zonder een WO III of een (te) grote economische crisis te ontketenen. We gaan zien of dat aan Ursula von der Leyen overgelaten kan worden.

Verder Lezen

3 Comments

 1. Marcel

  15 maart 2022 in 14:06

  Ik kan maar 1 ding vaststellen: Het gebeurt opzettelijk.
  De meeste politic zijn pure egoïsten, zonder een greintje van geweten.

  • jan

   15 augustus 2022 in 23:24

   Nou…dat zeg je precies goed…

 2. his

  16 augustus 2022 in 10:26

  Nederland wordt bestuurd door misdadigers die zeer goed voor zichzelf zorgen met het belastinggeld dat wij met z,n allen moeten opbrengen,maar het volk laten verstikken met hoge lasten en prijzen terwijl ze zelf in weelde leven.Nu alweer korten op thuiszorg en huisartsen en de mensen die altijd hard hebben gewerkt en dat steeds langer moeten doen een slechte oudedag bezorgen.Alleen de welgestelden in Nederland tellen voor dit kabinet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Economie

Modellen, de alfa’s tegen de bèta’s

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Er zijn fantastische modellen ontwikkeld om op de tiende graad nauwkeurig de opwarming van de aarde over 20 jaar te berekenen. Er zijn ook fantastische modellen ontwikkeld om de stikstofdepositie te berekenen op basis van de stikstofemissie van één koe, en wat de consequenties daarvan zijn voor de leefomgeving 20 kilometer verderop en bovendien ook nog over 30 jaar. En er zijn ook fantastische modellen ontwikkeld die exact uitrekenen hoeveel IC-bedden vrijkomen als de hele bevolking in lockdown gaat. En er zijn heel veel politici met een alfa-opleiding, heel veel journalisten met een alfa-opleiding én heel veel docenten met een alfa-opleiding die deze fantastische resultaten van de bèta’s gebruiken om vooral anderen ervan te overtuigen dat ‘de wetenschap’ altijd gelijk heeft, tenzij ‘de wetenschap’ een andere uitkomst geeft die hen niet bevalt.

Als bèta’s andere bèta’s gaan controleren dan kijken ze naar de methodiek, de controlemiddelen, of het te toetsen valt aan de praktijk en of ze op een andere manier tot dezelfde conclusie kunnen komen. Dan komen die controlerende bèta’s opeens tot de conclusie dat, indien het hele land is ontdaan van al het vee, de industrie en de bewoners, er nog altijd 40 Natura 2000-gebieden zijn die volgens dat fantastische model niet voldoen. Dan komen die bèta’s opeens tot de conclusie dat er parallellen bestaan tussen vaccinaties en oversterfte. Dan komen die bèta’s opeens tot de conclusie dat er nog veel meer factoren zijn die de temperatuur beïnvloeden dan alleen de hoeveelheid CO2 in de lucht zoals bijvoorbeeld, en laten we eens iets geks als de zon noemen, en dat we daar weinig tot geen invloed op hebben.

Vervolgens is het aan de alfa-politici, -journalisten en -docenten om die andere bèta’s weer weg te zetten als charlatans, klimaatontkenners, stikstofontkenners of coronaontkenners. Dit zetten ze kracht bij met uitspraken als ‘97% van de wetenschap is het daarover eens’ of ‘er is wetenschappelijke consensus’. Gelukkig bestond er in de tijd van Aristoteles nog geen Facebook, Twitter of de Volkskrant want dan was hij, met zijn extreem fascistische uitspraak en bewijzen dat de aarde niet plat is maar rond, ongenadig hard in de hoek gezet als ‘ontkenner’ door een roedel alfa’s. Nee, de bèta’s gingen met Aristoteles om tafel zitten, keken naar de methodiek, de controlemiddelen, of het te toetsen viel aan de praktijk en of ze op een andere manier tot dezelfde conclusie konden komen. Aristoteles had gelijk moesten ze gezamenlijk vaststellen… Maar die andere bèta’s zijn anno 2022 niet meer welkom bij de door alfa’s op het plateau gehesen bèta’s, want de alfa’s beheersen het publieke debat met hun perfect gearticuleerde oneliners, hun meedogenloze cancelcultuur en de schrijvende reguliere media in hun kielzog.

Eén parameter ontbreekt echter altijd in alle fantastische modellen van zowel de cancelende alfa’s als de calculerende bèta’s: de gevolgen voor de samenleving. Die parameter zien de bèta’s in de praktijk, die niet achter een bureau zitten, achter een spreekgestoelte hel en verdoemenis preken of modellen ontwikkelen met 10 cijfers achter de komma. De bèta’s in de praktijk doen al héél lang hele vreemde uitspraken als ‘dat kan het net niet aan’, ‘dan wordt de energie onbetaalbaar’, ‘de gevolgen zijn veel groter dan datgene wat we willen bestrijden’ of ‘de voedselvoorziening komt daardoor in gevaar’. Die bèta’s zijn in de samenleving weggezet als klimaatontkenners, stikstofontkenners of coronaontkenners.

Zouden die bèta’s intussen in de praktijk niet een héél klein beetje gelijk hebben? En dan niet na 20 of 30 jaar, maar nu, vandaag? Ze hebben geen model, geen spreekgestoelte, geen krant waarin ze hun verhaal kwijt kunnen, maar ze wonen gewoon naast of tegenover u, of ze zijn die altijd ‘dwarse’ collega op uw werk… kijk eens wat vaker om u heen, voor de realiteit bestaan geen modellen maar volstaat een kritische blik en een open vizier.

Verder Lezen

Buitenland

Kiev populaire vakantiestad?

Gepubliceerd

op

ANP Marcek van Hoorn: Het vertrek van de Flixbus vanaf het station van Maastricht naar eindbestemming Kiev. De busmaatschappij gaat busreizen naar Oekraïne hervatten. Vanwege de oorlog in Oekraine werden de busroutes eerder gestaakt.

Kiev, hoofdstad van het in oorlog zijnde Oekraïne blijkt een populaire vakantiebestemming!

Per dag vertrekken twee tot zes FlixBussen vanuit Amsterdam naar dit populaire vakantie-oord. En wilt u een enkele reis boeken vanuit Amsterdam, dan is de eerste vrijkomende plek pas op 22 oktober 2022. Tot die tijd zijn alle enkele reisjes volgeboekt.

Het zal toch niet zo zijn dat er mensen vanuit Kiev naar Amsterdam reizen, een BSN-nummer aanvragen als vluchteling, een bankrekeningnummer doorgeven, vervolgens voor hun hele gezin € 475,- per persoon per maand van de Nederlandse overheid ontvangen, om vervolgens weer een enkele reis Kiev terug te nemen?

Nee, dat zijn allemaal Nederlanders die een enkele reis Kiev nemen om op vakantie te gaan in dit populaire oorlogsgebied. Boek snel, want er zijn nog maar enkele plekken vrij!

Verder Lezen

Economie

De ‘armen’ de klos? Iedereen is de klos!

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

‘#ikredhetnietmeer’ Is een trending topic op Twitter. Het huidige compleet destructieve beleid van onze overheid treft niet alleen de ‘armen’, het treft iedereen. Politici staan vooraan om zogenaamd op te komen voor de ‘armen’; zogenaamd ja, want ze doen er op dit moment helemaal niets voor. Het is een show voor op de bühne. We hebben zelfs een minister van armoedebestrijding. Waar is ze? Waar zijn de daden? Met vage plannen, waarbij ze het wegroven bij ‘de rijken’ en aan de ‘armen’ geven, jagen ze de loon-prijsspiraal verder aan, en uiteindelijk worden de armen nog armer en afhankelijker.

Debet aan deze situatie zijn niet Putin, de rijken of de ongevaccineerden. Debet aan deze situatie is de volstrekte incompetentie in Den Haag van de politici die aan de touwtjes trekken, en die keer op keer de schuld van hun eigen falende beleid bij anderen in de schoenen willen schuiven. Al jarenlang wordt er veel minder gebouwd omdat opdrachtgevers, aannemers en lokale overheden verstrikt raken in rekenmodellen over stikstof en PFAS. Dit is het gevolg van één uitspraak van een rechter die het woord ‘stikstof’ niet eens in de mond heeft genomen. Al járen roepen experts dat de energievoorziening onhoudbaar is, wij schreven er veelvuldig over. Je kunt niet een economie die draait op fossiele brandstoffen de nek omdraaien om deze vervolgens aan de wiebelstroom te hangen. Er zal eerst een volwaardig alternatief moeten zijn, en dat zijn geen windmolens en zonnepanelen die zwijgen als er geen zon of wind is. Wat deed Den Haag? Kolencentrales sluiten en de resterende kolencentrales op 35% van hun capaciteit laten draaien.

Tot overmaat van ramp rommelen ze Nederland in een oorlog met Oekraïne en roepen politici heldhaftig om een boycot van Russisch gas. Nu Rusland uiteindelijk de rechtstreekse gaslevering daadwerkelijk langzaam stillegt, roepen ze in Den Haag plots dat Putin een energieoorlog is gestart…? Duitsland, voor 90% afhankelijk van Russisch gas, zal nu niet de afgrond in glijden, maar de afgrond in storten. Waar ze nog gas krijgen? In Nederland! Ze zullen de gasvoorraden leegtrekken, contractueel zo afgesproken. Rob Jetten vertelt het wel in documenten, maar u als burger zal het nog gaan verrassen, u leest die documenten namelijk niet. En dan? Als de hele Duitse economie onderuit is gegaan? Gaan ze dan wachten totdat de Nederlandse regering een besluit gaat nemen over Groningen, of gaan wij wachten totdat ze het zelf komen halen?

Inmiddels zit iedereen die enigszins afhankelijk is van energie aan de grond. Dat komt niet door Putin; via China levert hij nog volop gas aan Europa tegen veel hogere prijzen, maar noodgedwongen wel via een omweg aangezien politici niet meer rechtstreeks wilden kopen. Maar al die energie is wel nodig om de samenleving draaiende te houden, dat waren ze even vergeten in Den Haag. En dat die energie door hun eigen handelen vele malen meer kost dan oorspronkelijk waren ze ook even vergeten. Alles dat bij de productie veel energie kost of gekoeld opgeslagen moet worden is onhoudbaar geworden. Dat begint bij de industrie: staal-, kunstmest-, aluminium-, cement- en elektriciteitsproductie én de chemische sector. Zolang de consument de prijsverhogingen kan betalen is er nog niets aan de hand. Maar de consument kan dit onderhand níét meer betalen, want zijn eigen boekhouding is ook onderuitgegaan door de inflatie, de stijgende energie- en voedselprijzen. Ondertussen komen bakkers in de problemen, worden koelunits in supermarkten een molensteen, wordt voedselopslag in koelhuizen een probleem en ga zo maar door. Dat jaagt de inflatie nog verder aan en dat maakt de voedselprijzen nog meer onbetaalbaar.

De schuldigen zitten maar op één plek: Den Haag. Kortetermijnpolitiek, gebrek aan visie, gebrek aan inzicht in het functioneren van een samenleving, gebrek aan inzicht over hoe een economie functioneert, gecombineerd met de utopie uit modellen over stikstof en CO2. Er zijn maar twee oplossingen: praten met Rusland over gasleveringen (als het niet al doorverkocht is) en/of Groningen zo snel mogelijk openen. Doen ze dat niet op zeer korte termijn, vraag u dan eens af wiens belangen ze in Den Haag dienen, de onze?

Verder Lezen

Recent

Binnenland4 uur geleden

Waar staat de SDG-vlag symbool voor?

Op Twitter is grote ophef ontstaan over het hijsen van de SDG-vlag door Ernst Kuipers. Bij Indepen hebben wij al...

Binnenland1 dag geleden

In de wurggreep van een minderheid?

De polarisatie die momenteel heerst in Nederland wordt op ongekende wijze gevoed door de huidige politieke leiders, gesteund en gevoed...

Binnenland4 dagen geleden

De kloof tussen utopie en realiteit was nog nooit zo groot

Terwijl de burger ’s avonds onder zijn elektrische deken op de bank zit, met een elektrische of petroleumkachel probeert de...

Economie7 dagen geleden

Modellen, de alfa’s tegen de bèta’s

Er zijn fantastische modellen ontwikkeld om op de tiende graad nauwkeurig de opwarming van de aarde over 20 jaar te...

Documentaires1 week geleden

STATEMENT ‘TAKEN – KINDEREN VAN DE STAAT’

Bij de totstandkoming van de documentaire ‘Taken, kinderen van de staat’ is door Docsfair/Indepen uitvoerige en diepgravende research gedaan naar...

Politiek2 weken geleden

Jeugdzorg: Van Haga eist schoon schip

Kamerlid Van Haga wil alle verantwoordelijke bewindspersonen voor ontspoorde Jeugdbescherming uit kabinet hebben, morgen de eerste motie van wantrouwen “Er...

Klimaat2 weken geleden

Energie: iedereen het kind van de rekening

De ideeën over de door de overheid gecreëerde energiecrisis klotsen inmiddels tegen de plinten, maar aan de oorzaak wordt nog...

Documentaires2 weken geleden

Taken – Kinderen van de staat

Op 12 juni 2019 presenteerde de Commissie Onderzoek naar Geweld in de Jeugdzorg haar eindrapportage. De conclusies waren ontluisterend. Kim...

Buitenland2 weken geleden

Kiev populaire vakantiestad?

Kiev, hoofdstad van het in oorlog zijnde Oekraïne blijkt een populaire vakantiebestemming! Per dag vertrekken twee tot zes FlixBussen vanuit...

Documentaires3 weken geleden

Een nachtmerrie over Jeugdzorg die werkelijkheid is

Indepen heeft in samenwerking met DOCSFAIR en Kim Feenstra een documentaire gemaakt over jeugdzorg in Nederland. In deze docu komt...

Trending

TAKEN 'kinderen van de staat'
This is default text for notification bar