Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Economie

CO2-credits: een nieuw verdienmodel voor de armen

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Het dedain waarmee bankdirecteuren politiek bedrijven begint stuitende vormen aan te nemen. Barbara Baarsma, afgevaardigde van de Rabobank en voorzien van een riant salaris, geeft hier te kennen dat het ‘CO2-budget’ van ‘arme’ mensen, die zich geen vliegreis kunnen veroorloven, gekocht kan worden door ‘rijke’ mensen die daar wél geld voor hebben. In de katholieke kerk heet zoiets een ‘aflaat’, een zonde afkopen.

En zo wordt vliegen iets voor de ‘rijken’ die een aflaat kunnen kopen bij de mensen die het onmogelijk is gemaakt, de ‘armen’. Dat is niet nivelleren door het de ‘rijken’ af te pakken, maar door de ‘armen’ de mogelijkheid te geven een aflaat te verkopen aan de ‘rijken’. En de Rabobank wil deze politiek allemaal faciliteren, zodat ze zelf een graantje mee kunnen pikken.

Het verschuiven van CO2 binnen sociale klassen; het is een knap stukje framing om beide sociale klassen het gevoel proberen te geven iets aan ‘het klimaat’ te doen, terwijl het netto niets uitmaakt, er gaat net zo veel CO2 de lucht in. De Rabobank vaart er wel bij, Barbara’s broodheer kan tevreden zijn, maar voor het klimaat maakt het niets uit, en daar gaat het toch juist om, mevrouw Baarsma van de Rabobank?

  

Verder Lezen

4 Comments

 1. Joe Black

  3 augustus 2022 in 19:40

  Goed idee, maar onhandig gebracht… Ergens een prijs op plakken is altijd goed, dan kun je daarna bepalen of je wilt houden, kopen of verkopen. Maar als iets een prijs heeft, betekent dat niet dat armen het maar moeten verkopen, aan rijken die het willen kopen. Ik ken mensen krapper bij kas dan ik, die duurder op vakantie gaan dan ik, of meer geld uitgeven aan hun auto dan ik.

  Rabo bemiddelt in CO2 uitstoot. Akkerland neemt CO2 op en datacenters stoten CO2 uit. Dus Rabo certificeert de CO2 opname van boeren (die de kennis daarvoor ontberen) en verkoopt die CO2 certificaten een bijvoorbeeld Amazon. De boer krijgt de opbrengst en de bank een makelaarsfee. Het doel is dat door CO2 te beprijzen en verhandelbaar maken, boeren hun land zo zullen verbouwen dat het zoveel mogelijk CO2 opneemt en daar zit de winst voor de planeet.

  Als we dit met consumenten doen, moet er eerst bij iemand behoefte zijn om CO2 footprint te compenseren (wat op zich een nobel streven is) en daar tegenover moet er iemand zijn die CO2 “over heeft”. En dat kun je alleen weten als er een budget is… en dat vinden we eng, want privacy en vrijheid.

  Maar, in de basis levert laten zien wat iets kost dat eerst gratis was uiteindelijk op dat het gebruik ervan vermindert en dat is winst voor de planeet, dus de conclusie van het artikel vind ik onjuist.

  • JOE WHITE

   3 augustus 2022 in 21:43

   Ik koop al uw CO2-credits op en ga 10x met het vliegtuig op vakantie of verkoop ze met winst door aan nog draagkrachtigeren. Goed dat u gaat minderen, daardoor kan ik meerderen. En onderaan de streep concludeert u ook nog eens dat het goed is voor het klimaat als ik in naam van u de CO2 uitstoot. Win-win zou ik zeggen! U zit thuis tevreden op de bank met de gedachte dat u de planeet gered heeft, en ik stoot het wel uit. In het land der blinden is eenoog koning tenslotte. Best een intelligente gedachte van u: door de overheid geld te betalen voor CO2 verander je het klimaat.

   • Joe Black

    4 augustus 2022 in 01:35

    Ben ik niet met je eens. Maak van “CO2” “parkeren” en dan is het ineens logisch.

    Als het druk is in een straat omdat veel mensen een auto hebben en soms 2, voer je betaald parkeren in en dan wordt het rustiger. Je geeft bewoners daarna de mogelijkheid een vergunning voor maximaal één auto te kopen. De mensen met twee auto’s moeten er dan één wegdoen. En mensen die één auto toch al duur vonden, zullen ‘m vanwege de vergunningskosten ook weg doen. Als een bemiddelaar er nu voor zorgt dat de vergunningen verhandelbaar worden, kunnen mensen die persé twee auto’s willen een vergunning overnemen van mensen zonder auto. Zolang er minder mensen hun tweede willen houden dan dat er mensen zijn die hun auto weg doen (en dat regel je via de prijs van de vergunning, want als de prijs 10k per maand maakt is de straat leeg), neemt de parkeerdruk af. Prima plan, werkt altijd, omdat consumenten nou eenmaal op maar twee dingen reageren: prijs en beschikbaarheid.

    Het enige dat Baarsma eraan toevoegt is: “dan kunnen arme mensen zonder auto hun vergunning verkopen aan rijke mensen met twee auto’s en daarmee een centje bijverdienen”. En dáár valt iedereen nu ineens over…

 2. JOE WHITE

  6 augustus 2022 in 07:34

  Vrij zinloos om met u ‘in discussie’ te gaan. U neemt zich een dedain aan waaruit geen enkele realiteitszin blijkt en empathie niet uw sterkste kant is. Zowel met CO2-credits als met parkeren bent u van mening dat er ‘hogergestelden’ met geld wél recht op iets hebben, en het plebs niet. Dat is niet het vermeende probleem aanpakken, maar ‘het probleem’ op het bordje van een ander gooien omdat u zelf de privileges bezit er niet aan te hoeven voldoen. U lijkt wel de één of andere Rabobank-WEF-puppet die vanuit zijn bedrijfslaptop in zijn met een Rabobank micro-krediet gefinancierde villa met warmtepomp ‘in het belang van de samenleving’ de rest van de samenleving in de afgrond wil duwen, u heeft er zelf tenslotte geen enkele last van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Economie

Groninger gasveld gaat open voor heel Europa

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Dat leest u natuurlijk nog nergens, maar uiterlijk in november zal het een feit zijn. Indepen sprak met enkele experts op gasgebied en kan niets anders concluderen. Alleen de politiek zit in z’n maag met een erfenis: het compleet negeren van de Groningse bevolking. Sommigen zijn al 10 jaar verwikkeld in een strijd met de overheid om aardbevingsschade vergoed te krijgen.

Heel simpel gesteld zijn er maar enkele plekken waar het aardgas vandaan kan komen: Nederland, Denemarken, Engeland en Noorwegen en, oh ja, Rusland. Er lopen verschillende pijpleidingen door Europa die landen voorzien van aardgas uit Rusland. Duitsland is voor 90% afhankelijk van het aardgas uit Rusland.

Rob Jetten kan heel stoer zeggen dat hij de gasvoorraden op peil gaat brengen, maar in hetzelfde geschrift staat ook dat er leververplichtingen zijn naar andere landen. En in echte force majeure, als Rusland de gaskraan helemaal dichtdraait, zal Duitsland onze gasvoorraden contractueel leegtrekken en dan wordt het een hele koude winter voor de Nederlanders en uiteindelijk ook de rest van Europa. De enig mogelijke optie die dan nog overblijft is de gasvelden in Groningen te openen voor de eigen bevolking en de rest van Europa. Alles hangt af van de EU en de Russen. De EU doet er alles aan om de Russen tot het uiterste te tergen. Oekraïne mag plots bij de EU, hartelijk ondersteund met geitenpaadje- en inlegvelletjes-expert Rutte. Het NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden is ook geen probleem meer. En iedere week sturen we meer wapens naar Oekraïne zodat deze postzegel op de landkaart de oorlog zogenaamd kan winnen van het grote en machtige Rusland.

Ondertussen hebben heldere lichten ons opgehangen aan het peperdure LNG (vloeibaar gas) uit Amerika. Biden zal van zijn stoel vallen van het lachen bij zoveel naïviteit van een land met één van de grootste Europese aardgasbellen onder de grond. LNG (liquid natural gas) wordt op de wereldmarkt verhandeld en is daardoor onderhevig aan speculatie en sentiment. Energiestrategen hebben zicht op de prijsontwikkeling van LNG tot 31 december 2027. De huidige hoge energieprijzen zijn niet alleen voor de komende maanden hoog, maar zullen tot zeker 2025 hoog tot extreem hoog zijn. Tarieven die niemand kan volhouden, particulieren niet, maar bedrijven ook niet.

In het verleden handelde de Nederlandse overheid in het aardgas uit Groningen. Zo kon het gebeuren dat Italië onder druk van de Navo een aardgasprijs had die vér onder die van de burgers van Nederland lag om te voorkomen dat de Italianen Russisch aardgas zouden inkopen. Ook Duitsland kocht tegen zeer lucratieve prijzen Nederlands aardgas in. Mocht het ‘nieuwe’ Groningse aardgas via de beurs gaan lopen, dan is de uitkomst wel weer voorspelbaar: Nederlanders betalen de hoofdprijs en de rest van Europa plukt de vruchten via allerhande constructies van de Nederlandse overheid. Op dit moment heeft de Nederlandse burger de hoogste gastarieven van Europa, en dat is al ongekend.

Er is slechts één optie om Nederland en de Nederlanders uit de energiecrisis te halen: Groningen weer openen voor gaswinning en de Groningers ruimhartig compenseren voor eventuele aardbevingsschade, exact zoals de mijnschadedienst dat in het verleden ook deed in Limburg. Daarnaast zal de handel in LNG van de beurs gehaald moeten worden om speculatie door beurshandelaren te voorkomen. Het ‘extra’ Groninger gas zal eveneens niet via de beurs moeten lopen en zal ontkoppeld moeten worden van de olieprijs. Alleen dan komen ‘we’ als Nederlanders uit de energiecrisis. En wil de Nederlandse overheid dan toch een zakcentje bijverdienen, dan verhandelen ze de overschotten die buiten de eigen behoefte vallen via de beurs. De marktwerking op de Nederlandse gasmarkt is op dit moment catastrofaal voor de Nederlandse bevolking en industrie, en er is in Den Haag nog geen enkel lichtpuntje zichtbaar dat het tij gaat keren. Ze zitten op hun handen, verdienen er grof aan samen met gashandelaren, en laten het verder escaleren. Waarom de Nederlandse overheid dat doet zou u zich wellicht ook eens kunnen afvragen?

Verder Lezen

Economie

De digitale Euro: moderne slavernij?

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Voorwaardelijk geld

Iedereen is bekend met voorwaardelijk geld: in de jonge jeugdjaren kreeg je zakgeld, mits het maar niet besteed zou worden aan sigaretten of alcohol. Bij schenkingen uit familiekring wordt het doel veelal ook vooraf gecommuniceerd: bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto, een huis of een ander ‘goed’ doel. Voorwaardelijk geld kent u echter niet van uw werkgever, laat staan van de staat. Toch wijst alles erop dat door gebruikmaking van moderne technologie de digitale euro voorwaardelijk zal worden.

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om in te zien dat ons financiële systeem kort voor de totale ineenstorting staat. Het onbeperkt en ongebreideld bijdrukken van geld heeft in het verleden uiteindelijk bij ieder land geleid tot hyperinflatie en uiteindelijk tot een complete ineenstorting van het geldsysteem. In onze Westerse samenleving is het meest recente voorbeeld de ineenstorting van de Weimarrepubliek door het aanzetten van de geldpersen.

Deugdelijk geldsysteem is gebaseerd op garanties

Bij een deugdelijk geldsysteem horen garanties en vertrouwen. De garanties zijn er al lang niet meer, het vertrouwen blijkbaar nog wel gedeeltelijk. Ons hele financiële systeem is al sinds lange tijd niet meer gebaseerd op de goudstandaard, maar op schulden. Als u een hypotheeklening met een bank aangaat, dan creëert diezelfde bank op dat moment het geld in het geldsysteem. De garantie die daar tegenover staat is dat u de komende 30 jaar die hypotheek gaat aflossen. De bank vraagt daarvoor garanties en gaat daar inmiddels heel ver mee om die afgedekt te krijgen. Dat gaat meestal goed. Maar als diezelfde bank 100 miljard euro leent aan Griekenland, weet die bank ook dat die van zijn levensdagen niet afgelost zal gaan worden. Toch gaat zij die lening aan, want de maandelijkse hypotheeklasten worden nog wel betaald. En er is altijd wel weer een andere bank of overheid die dat geld wel weer aanmaakt mocht die lenende bank in de problemen komen. Desnoods draait de samenleving op voor het mismanagement bij banken, zoals we in 2008 zagen.

De rol van de Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft slechts één hoofdtaak: zorgen voor stabiliteit van de euro. Om inflatie te voorkomen zal zij de rente moeten verhogen. Doet zij dat niet of te beperkt, dan zal de inflatie verder toenemen. Exact dát is nu aan de hand. De ECB verhoogt de rente slechts zeer beperkt, vooral uit angst dat de zuidelijke landen niet meer aan hun schulden kunnen voldoen, met als gevolg dat in heel Europa de inflatie verder toeslaat.

De oplossing: de digitale munt

Grote banken zijn technisch failliet. De angst om alles te verliezen bestaat niet alleen bij de gewone burger, maar zeer zeker ook bij wat men ‘de elite’ noemt. Tot de elite rekenen we de grote ondernemingen, de ngo’s en de politieke leiders. Ieder ineenstortend geldsysteem is uiteindelijk tot een reset gekomen waarbij de oude munteenheid waardeloos werd verklaard, en de nieuwe munteenheid met meer of nieuwe garanties en onderpand werd geïntroduceerd. Het wrange, maar ook begrijpelijke, van deze tijd is dat de elite probeert haar eigen vermogen en bezittingen te redden ten koste van de rest van de bevolking. De ongekende haast om een digitale dollar en euro op de been te krijgen heeft maar één reden: het redden van de bestaande activa en deze tijdig omzetten naar de nieuwe activa. Tot dusverre niets nieuws onder de zon. Wat beangstigend is zijn de voorwaarden die aan de nieuwe digitale munt worden opgehangen. Het is namelijk geen ‘normale’ digitale munt, het is een digitale munt met mitsen en maren die door deze zelfde elite worden opgelegd. De garanties voor de nieuwe munteenheid mag de burger verhapstukken. De voortekenen zijn er al, zoals de koppeling met de CO2-footprint. De CEO van Alibaba windt er geen doekjes om tijdens de WEF-meeting in Davos: de technologie is er om te bepalen wat de CO2-footprint is bij het kopen van voedsel, het kopen van goederen en bijvoorbeeld vliegen. Het doet denken aan de benzinebonnen tijdens de oliecrisis in 1973: de overheid bepaalt hoeveel liter benzine (en niets anders) u met één bon mag kopen. Uiteindelijk wordt de digitale euro niets anders dan de benzinebonnen van weleer: de overheid gaat bepalen hoeveel van en waaraan u deze digitale euro gaat besteden. Met de blockchain techniek zal iedere digitale euro te volgen zijn.

Moderne slavernij

Het faillissement van het geldsysteem dat op schulden is gebaseerd nadert, daar zijn alle experts het onderhand wel over eens. In ruil daarvoor komt er een nieuwe munteenheid waarvan de zekerheden niet zijn gebaseerd op bijvoorbeeld goud, maar de zekerheid dat de gebruikers ervan bijdragen aan de geldcreatie die aan voorwaarden zijn verbonden en daar is maar één definitie voor: moderne slavernij. ‘Helaas’ is de ontwikkeling van de digitale euro technisch nog niet afgerond, en tot die tijd zullen overheden, banken en de elite er alles aan doen om door vertragingstactieken tot uitstel te komen. In die zin is er dan ook een wedren gaande en is het de vraag wie er gaat ‘winnen’, de ineenstorting van het geldsysteem of de ‘redding’ door een digitale variant die ons tot moderne slaven gaat maken.

Verder Lezen

Economie

Jan Modaal wordt kaalgeplukt, producenten en Den Haag profiteren

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

In Nederland hebben we op dit moment de hoogste gasprijzen van Europa. Dat is vreemd, aangezien Nederland een gigantische gasbel onder de grond heeft zitten en ‘slechts’ voor 10% afhankelijk is van Russisch gas. Toch wordt Rusland als hoofdschuldige aangewezen van de hoge gasprijzen. De oorlog tussen 2 landen buiten de EU en de NAVO werd aangegrepen om in krachtige oorlogstaal ‘zo snel mogelijk’ van het Russische gas af te gaan. Nederland is voor 10% afhankelijk van Russisch gas, 10% minder afname zou dus ‘het probleem’ moeten oplossen toch? Een land als Duitsland is voor 90% afhankelijk van Russisch gas, en toch zijn de gasprijzen daar aanmerkelijk lager. Ergens klopt er dus iets niet… het antwoord is de Nederlandse gasbeurs.

In Nederland hebben wij één van de hoogste benzineprijzen van Europa. In de ons omringende landen is de benzine tot 40 cent per liter goedkoper, terwijl het dezelfde benzine is uit dezelfde raffinaderijen in Rotterdam. Ergens klopt er dus iets niet… Het antwoord is: Shell, BP, Exxon, Total en noem ze maar op, die in Nederland nog voldoende klandizie hebben om de, ondanks de zeer beperkte staatssteun, exorbitante prijzen te laten betalen.

In Nederland hebben wij voor levensmiddelen de hoogste inflatie sinds de zeventiger jaren. Het CBS kiest voor de laagste rekenmethodiek om te verhullen hoe ernstig de werkelijke inflatie is. In de ons omringende landen is deze inflatie nog lang niet zo groot, terwijl we dezelfde groenten, fruit en vlees eten. Ergens klopt er dus iets niet… Het antwoord is onder andere Unilever die supermarkten dwingt de hoge inkoopprijzen te betalen. Maar ook de supermarkten doen mee in ‘het spel’ door sommige producten tot wel 40% in prijs te doen stijgen.

Wat er in zijn geheel niet klopt? De ‘vrije markt’ is in Nederland losgelaten op de consument en compleet doorgeslagen. Wie ervan profiteren? De producenten, de handelaren en de overheid.

Shell boekte in het eerste kwartaal een recordwinst van 18 miljard. Heineken en Unilever noteerden eveneens recordwinsten. En het vreemde is dat al deze bedrijven deze recordwinsten boeken in een periode waarin ze minder product verkopen. Dat wil maar één ding zeggen: ze hebben de marges weten te verhogen. Er wordt dus onbeschaamd misbruik gemaakt van de situatie. De Nederlandse overheid graait ondertussen waar het maar graaien kan, met BTW, accijnzen of heffingen.

Nu is het de vraag of de overheid zich moet gaan mengen in de policy van de grote bedrijven die de consument uitpersen. In andere landen zijn bijvoorbeeld plafonds aangelegd voor de energieprijzen. Dat werkt net zolang totdat de inkopende partij boven die plafondprijs moet gaan inkopen op de ‘vrije markt’. Dan resten nog maar twee oplossingen: de partij wordt door de staat overgenomen waarna de overheid de verliezen opvangt, of het plafond wordt verhoogd zodat het bedrijf kan voortbestaan. Door het verlagen van BTW en accijnzen, zoals in andere landen, financiert de overheid de winsten van de grote bedrijven. De enige die inlevert is de staat, niet het producerende bedrijf. De vraag is wel of de overheid de extra BTW- en accijnsinkomsten door de prijsstijgingen nog wel moreel aanvaardbaar vindt nu zulke grote groepen hieronder lijden. Dat niveau is bij de Nederlandse overheid in ieder geval nog niet bereikt getuige het ontbreken van dadendrang op dat punt.

Ook de erosie van de euro kan getemperd worden. Dat zou betekenen dat Sigrid Kaag op hoge poten naar de ECB (Europese Centrale Bank) zou gaan om te eisen dat ze doen waarvoor ze er zitten: de stabiliteit van de euro bewaken. Dat doen ze niet, anders was de rente inmiddels wel fors gestegen en zou de euro niet zo wegzakken ten opzichte van de dollar. Waarom ze dat niet doet? Om de zuidelijke landen te beschermen. Zou de rente namelijk fors stijgen om de inflatie te temperen, dan zouden diverse zuidelijke landen niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, en dat komt de stabiliteit van de Euro weer niet ten goede. Ondertussen sponseren ‘wij’ de zuidelijke landen door de enorme inflatie van de euro toe te laten. Ook hier zijn nog maar twee oplossingen: uit de euro stappen of deze opsplitsen in een noordelijke en zuidelijke variant.

De zaken liggen er bijzonder complex bij, maar vast staat dat bedrijven op grote schaal misbruik maken van de situatie om hun winsten te maximeren. En dat gaat net zo lang goed totdat de consument andere wegen vindt om de kostenstijgingen te omzeilen: ofwel door niet meer af te nemen, ofwel door alternatieven. Daarna zakken de prijzen vanzelf, mits de euro tenminste nog enigszins stabiel blijft.

Verder Lezen

Recent

Economie1 dag geleden

Groninger gasveld gaat open voor heel Europa

Dat leest u natuurlijk nog nergens, maar uiterlijk in november zal het een feit zijn. Indepen sprak met enkele experts...

Economie3 dagen geleden

De digitale Euro: moderne slavernij?

Voorwaardelijk geld Iedereen is bekend met voorwaardelijk geld: in de jonge jeugdjaren kreeg je zakgeld, mits het maar niet besteed...

Economie4 dagen geleden

Jan Modaal wordt kaalgeplukt, producenten en Den Haag profiteren

In Nederland hebben we op dit moment de hoogste gasprijzen van Europa. Dat is vreemd, aangezien Nederland een gigantische gasbel...

Column5 dagen geleden

Opnieuw CTB: VNO-NCW en MKB draaien ondernemers de nek om

Werkgeversorganisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland draaien eigenhandig hun eigen leden, de ondernemers, én de samenleving de nek om door het...

Politiek1 week geleden

Stikstof is slechts een stok om mee te slaan

Het doel heiligt de middelen: Stikstof is slechts een stok om mee te slaan De UN heeft al haar visies gebundeld...

Politiek1 week geleden

De crisis van u, is niet mijn crisis!

Het wordt steeds duidelijker dat binnen de samenleving onder bepaalde groepen een mentaliteit heerst die ‘een probleem’ vooral willen oplossen...

Politiek2 weken geleden

De profeten van nu zijn de wappies van toen

De ontsteltenis over de uitspraken van Barbara Baarsma van de Rabobank is groot, op zowel social media als in kranten...

Politiek2 weken geleden

CO2-credits: Banken én overheid in een één-tweetje

Zou een bedrijf tientallen miljoenen steken in een handelsproduct waarvan het zeker zou weten dat het gaat mislukken? Wij denken...

Wetenschap2 weken geleden

De cancelcultuur heeft de wetenschap een enorme dreun bezorgd

Als u met een kwaal naar de huisarts bent geweest, en vrienden vragen u wat er aan de hand is,...

Klimaat2 weken geleden

Het valse spel tussen overheid en boeren

In een open discussie liggen per definitie alle kaarten op tafel en wordt er open en fair, met inachtneming van...

Trending

Steun onafhankelijk nieuws
This is default text for notification bar