Tot de kern. Zonder twijfel.

Volg ons via

Connect met ons

Buitenland

2022 wordt ongetwijfeld weer een enerverend jaar!

Avatar foto

Gepubliceerd

op

China neemt de economische wereldmacht over van de VS

2022 Wordt ongetwijfeld weer een bewogen jaar, maar wat bepaalt hoe enerverend het komende jaar gaat zijn en met welke effecten op Nederland?

Volgens het toonaangevende blad The Economist in “The World Ahead 2022” wordt 2022 het jaar waarin de economische wereldmacht van de VS wordt overgenomen door China. Dat zal met veel weerstand vanuit die VS gebeuren en tot aanzienlijke geopolitieke spanningen kunnen leiden. Het wrange hieraan is dat het Westen deze narigheid over zichzelf heeft afgeroepen door globalisering gedurende de afgelopen 20 jaar. Daarin werden kennis en economische groei “weggegeven” aan Azië en met name China. Eigen schuld, dikke bult.

Daarnaast was er al in 2021 een ontwikkeling zichtbaar in de vorm van een toegenomen onzekerheid in het Westen. Die onzekerheid toont zich door de forse afbreuk van Westerse democratieën en vervanging hiervan door Chinese technologie voor sociale massacontrole.

Maar…..BlackRock ziet dat net even anders!

BlackRock, de machtigste belegger in de wereld,  bracht in week 51 van 2021  een top 10 uit van de grootste risico’s voor 2022. Op nummer 1 staat de gevolgen van de ontkoppeling tussen de Chinese en Westerse markten. De pandemie heeft de afhankelijkheid van Chinese productie blootgelegd. De trend is het ontkoppelen van productie tussen China en het westen, ofwel het terughalen van industrieën naar het Westen. Deze “reshoring” gaat tijd en geld kosten, tijdelijk ten laste van Westerse groei. Op termijn zou het de welvaart in de Westerse wereld weer moeten verhogen.

Op nummer 2 plaatst BlackRock de risico’s van cyberaanvallen van criminele organisaties op Westerse overheden en financiële markten. In 2021 deed zich al een epidemie van “ransomware” voor binnen de VS.

Op nummer 3 staat het opnieuw opleven van de Corona pandemie, vooral door de opkomst van nieuwe varianten vanwege de wereldwijd mislukte vaccinatiestrategie. BlackRock ziet als sub risico de groeiende spanningen tussen bevolking en staat betreffende verplicht vaccineren. Vaccinatie blijkt lang niet de gewenste resultaten op te leveren. Enerzijds worden gevaccineerden nog steeds ziek en kunnen ze nog steeds het virus overdragen, anderzijds treden er teveel (ernstige tot zelfs fatale) bijwerkingen op. Ondanks dat sturen vooral de EU en de VS aan op wettelijke verplichting tot en afschaffen van eenieders recht op zelfbeschikking over het eigen lichaam. Dat zorgt voor grote verdeeldheid in de Westerse samenlevingen, zowel tussen bevolkingsgroepen onderling, als tussen staat en burgers. 

Andere risico’s uit de top 10 voor 2022

Andere risico’s uit de top 10 betreffen een toename van:                                Spanningen tussen Noord-Korea en het Westen,                                              Spanningen in de Golfregio, met name met Iran,                                    Terreuraanslagen door de Taliban in het Westen.

Mogelijke desintegratie binnen de EU

Op nummer 10 staat een risico dat vooral voor Nederland van belang is; het risico op verdere desintegratie van de EU. Daarbij spelen diverse mogelijke oorzaken een rol, te beginnen met het gevoerde monetaire beleid van de ECB. Dit beleid heeft niet tot groei geleid, maar wel tot een grotere kloof tussen arm en rijk, verhoogde huizenprijzen en uit de hand gelopen inflatie. Oftewel, beleid dat zeker niet in het belang van de Europese burgers is geweest. Daarbij spelen lidstaten die minder afhankelijk willen zijn van centrale Europese macht, zoals Polen en Hongarije, een sleutelrol. De machtsstrijd tussen Brussel en deze landen is eind 2021 reeds geëscaleerd en dat kan in 2022 tot een afsplitsing leiden. Dat zou dan weer het   (toch al ernstig verzwakte)  vertrouwen in de EU verder ondermijnen.

Wat ik in de analyses van BlackRock mis, is een visie op verder oplopende inflatie, de noodzaak tot renteverhogingen als gevolg daarvan, en de toenemende kritiek op centrale banken als de FED en ECB. BlackRock wel degelijk een visie op deze onderwerpen, maar deelt die niet in het openbaar.

Wat zijn de belangrijkste thema’s voor Nederland?

Voor Nederland vrees ik persoonlijk vooral de neiging van de regering en het parlement om, in lijn met EU beleid, dwang in te voeren inzake vaccineren. Nederland is een handelsvolk dat al eeuwenlang zijn (persoonlijke) vrijheid zeer hoog in het vaandel heeft staan. Deze vrijheid beperken, in het belang van een grotere eenheid binnen de EU, kan resulteren in grote maatschappelijke onrust, welke mogelijk niet met alleen inzet van politie te temmen is. Het zal ook het vertrouwen in de EU verder verzwakken.

Andere redenen voor groeiende maatschappelijke onrust in ons land zijn er ook nog voldoende voor 2022. Denk aan een hoge inflatie zonder looncompensatie. Een hoge(re) inflatie zonder correcties van de rente door de ECB. Beide zullen leiden tot een merkbare afname van de welvaart in ons land. Stel dat de rente wel wat wordt verhoogd; dat zal snel effecten hebben op de ontwikkeling van huizenprijzen, het aantal bedrijfsfaillissementen, de werkgelegenheid en de hoogte van de enorm gegroeide staatsschuld. Of de ECB en de regering iets ondernemen of niet, economisch zullen er aanmerkelijke veranderingen plaatsvinden.

Daarnaast lopen de milieu discussies. Of het nu om de stikstof uitstoot uit de landbouw, of de CO2 uitstoot gaat, de Agenda 2030 van de VN / WEF en de EU Green Deal gaan hun tol eisen, zowel door verhogingen van belastingen (CO2 taks voor bedrijven bijvoorbeeld) als het aangaan van enorme financiële verplichtingen in Europees verband. De grootste lasten komen op de sterkste schouders en ons land behoort (gelukkig) tot laatstgenoemde groep.

Tot slot                                                                                                                                        2022 Wordt een enerverend jaar waarin zowel nationale als internationale spanningen op kunnen lopen. Dat zal een veel groter beroep doen op de leiderschapskwaliteiten, empathie en intelligentie van hen die aan het roer staan. Voor zover dat dreigt tegen te vallen, blijf ik hopen op de wijsheid van het Nederlandse collectieve bewustzijn om 2022 toch een goed jaar te laten worden!

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Kennedy jr.: ‘Presidentskandidaat om van censuur af te zijn’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

Presidentskandidaat in de Verenigde Staten Robert F. Kennedy jr. heeft zich vroeg aangemeld voor de verkiezingsstrijd om te voorkomen dat media hem kunnen cancelen. “Ik had het eigenlijk nog eerder willen doen, maar mijn vrouw hield mij tegen.”

Dat zei Kennedy afgelopen dagen in verschillende mediaoptredens, waaronder bij Twitter Spaces afgelopen maandagavond, gehost door Elon Musk. Nadat Musk het sociale medium Twitter overnam, bracht hij stukje bij beetje naar buiten op welke manier de overheid in de Verenigde Staten ongewenste tweets probeerde te laten verwijderen door Twitter, via politiek-juridische druk.

Kennedy: “Mijn vrouw zei: je mag alleen jezelf kandideren als je ook kans maakt. Een tijdje later werd ik benaderd door een opiniepeiler, die me buiten mijn medeweten om al enkele maanden pollde, hij liet me zien hoe daar een flinke stijging in zat. Toen heb ik me gekandideerd.”

Kennedy is een buitenbeentje in de presidential race, maar hij is niet alleen vanwege zijn afkomst (zijn vader werd als presidentskandidaat vermoord, zijn oom als president) iemand om rekening mee te houden. Hij steekt zijn campagne in op het overbruggen van de polarisatie tussen republikeinen en democraten door het herstel van democratische rechten en vrijheden, en het aanpakken van big pharma.

RKF jr. was zelf ook slachtoffer van censuur, en hóé, vertelde hij. “Ik zag het aantal volgers dag na dag afnemen, eerst had ik er 700 duizend en vlak erna nog maar 600 duizend en toen was ik weg.”

Dat komt voornamelijk omdat de politicus kritisch was op grote farmabedrijven, met name Pfizer, dat de pandemie aangreep om miljarden binnen te harken met vaccins, die na tijdelijke toelating op de markt ineens nog maar een fractie van de bescherming boden als waar ze voor werden aangeprezen. Pfizer was zelf ook een groot adverteerder op Twitter, ook in Nederland.

Maar Meta, het bedrijf achter Facebook, WhatsApp en Instagram, maakte het nog bonter. “Zelfs mijn familieleden die zich alleen maar aanmeldden, met een tag van mijn campagne, kregen in plaats van een wachtwoord meteen een ban van 180 dagen.

Dat is nu verleden tijd, omdat het voor onder meer tv-zenders maar ook andere media verboden is om ‘censuur te plegen op uitspraken van presidentskandidaten’. De Kennedy’s hebben tegenwoordig zelfs vaste contactpersonen bij Meta. “Dat zijn aardige mensen, die niet tegen ons zijn.”

Michael Shellenberger, publicist die de censuur onder het mom van ‘bestrijding van desinformatie’ aan het licht bracht, zei in dezelfde Twitter Spaces dat de aanvankelijke onwil vermoedelijk niet bij Meta lag. “Ze staan daar gewoon onder enorme druk van de federale overheid.”

In Europa ligt Elon Musk op ramkoers met de desinformatie-politie van de EU, waar Indepen al meerdere verhalen over schreef, een case-study en deze achtergrondreportage bijvoorbeeld.

De coronapandemie en zogenaamde verspreiding van nepnieuws door vermeende antivaxxers werd als argument gegeven voor de censuur van big tech. Vorige week onthulde Indepen echter, dat in Nederland TNO al maanden vóór de pandemie een heel systeem had gebouwd voor het in de gaten houden van burgers die menen dat ze zich zomaar kritisch uit kunnen spreken over het beleid van het Rutte-bewind.

 

Help Indepen met onafhankelijke journalistiek.

Verder Lezen

Buitenland

Staat pakt jackpot op online gokmarkt: nu reclameverbod

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

De politiek gaat het adverteren voor online kansspelen aan banden leggen, maar voor die tijd heeft de staat eerst de markt stevig naar zich toegetrokken. Van de vijf populairste goksites in Nederland zijn er drie van de overheid. Onder gokkers jonger dan 23 jaar heeft TOTO een heel nieuwe doelgroep aan het gokken gekregen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Ipsos deed naar de online kansspelenmarkt, in opdracht van de Nederlandse Online Gambling Associatie (NOGA), de branchevereniging van aanbieders. Daarin wordt consumenten uitgebreid gevraagd naar het effect van de reclamebeperkingen.

Ruim een derde van de gokkers, gaf voor de opheffing van de ban in 2021 nooit geld uit aan kansspelen, blijkt uit de barometer. Met name de door de staat in het leven geroepen ‘sporttotalisator’ TOTO spaarde kosten noch moeite met uitgebreide reclamecampagnes. Zo speelde onder meer icoon Wesley Sneijder in een reclame voor ‘Koning TOTO’.

Dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Van de jongvolwassen gokkers is 56 procent speler van TOTO Sport. Voor ruim een derde van alle spelers is ook het gokplatform van overheidsdeelneming TOTO Casino bekend terrein. Meer dan een kwart van de gokkers onder de 23 jaar speelde sinds de legalisering van online kansspelen al eens bij Holland Casino op internet.

Alleen de commerciële wereldwijde aanbieders Unibet en BetCity kunnen in Nederland de staatsgokbedrijven bijbenen, blijkt uit de peiling. Aanbieders zonder vergunning krijgen slechts marginale aandacht van Nederlandse gokkers, aldus het Ipsos-onderzoek.

Dat laatste lijkt er op te duiden dat de legalisering van online gokken zijn doel in zicht heeft: deze illegaal in Nederland opererende casino’s de voet dwars zetten. Maar uit de antwoorden van de 2000 respondenten (waarvan ongeveer een kwart online gokt) blijkt dat dit niet echt het geval is. Voor heel veel spelers is namelijk helemaal niet duidelijk of ze bij een legale aanbieder gokken.

De NOGA schrijft: “Sinds de opening van de legale markt in oktober 2021, is de herkenning van legale aanbieders echter niet of nauwelijks gestegen voor het grote publiek. Zelfs met veel ongerichte reclame voor online gokken, weet ruim twee derde van de gokkers nog steeds niet hoe zij een aanbieder met een vergunning kunnen onderscheiden van een aanbieder zonder vergunning.”

 

“Daar moet wat aan gebeuren”, zegt Peter-Paul de Goeij, directeur van de NOGA. “Het moet zo makkelijk en duidelijk mogelijk zijn om vergunde veilige aanbieders te kunnen herkennen. Zeker als straks die herkenning door het komende reclameverbod weer achteruit gaat.”

Verder Lezen

Binnenland

Omstreden pandemiewet met spoed door senaat

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Foto: ANP

De Eerste Kamer gaat naar verwachting komende maandagavond én dinsdag de omstreden pandemiewet behandelen, waarmee het kabinet een middel krijgt om mensen in hun eigen huis op te sluiten en bedrijven stil te leggen. Nu Rutte daar nog slechts enkele weken een meerderheid heeft, moet deze nog snel worden behandeld door de senatoren, net als Pensioenwet.

Senator Johan Dessing (FVD) heeft dinsdag nog driehonderd aanvullende vragen ingediend, naar aanleiding van schriftelijk overleg in de senaat. Het grootste deel daarvan gaat over gebeurtenissen tijdens coronapandemie, Dessing wil graag weten wat opgelost wordt op die punten in de nieuwe wet (een wijziging van de Wet Publieke Gezondheid).

Minister Kuipers (VWS) moet nog meer vragen beantwoorden, het is de bedoeling dat die uiterlijk vrijdag bij de senatoren liggen. Pas dan kan de wet worden behandeld.

Het kabinet heeft opvallend veel haast. Voor de BoerBurgerBeweging haar entree maakt in de Eerste Kamer, stemt deze in de oude samenstelling nog over twee controversiële wetten, naast de Pensioenwet (plenaire behandeling 23 mei, stemming 30 mei) eerst de ‘pandemiewet’. Die is bijkans onleesbaar, maar legt wel de ingrijpende en soms niet eens werkende maatregelen uit de coronapandemie vast voor de toekomst.

Wat de wet ingewikkeld maakt, is een samenspel van verschillende procedures met elk hun eigen uitzonderingen. Het is een verbetering van de huidige situatie, zeiden deskundigen drie weken geleden tegen de senatoren die vol met vragen zaten over de wet. Maar dat komt vooral omdat tijdens de pandemie met noodwetgeving werd gewerkt, waarbij vooral bestuurlijke pleisters werden geplakt.

De pandemiewet wordt maar voor een stukje behandeld, het voorstel is als een salamiworst opgeknipt in delen, drie in totaal. Het kabinet heeft haast met het eerste deel, gezien de planning in de senaat die komende maandag al bijeen komt. Normaliter wordt alleen op dinsdagen vergaderd.

Daar is alle reden voor: er is veel kritiek op de wet, die werd ingediend prompt nadat het coronajuk vorig jaar werd opgeheven. Dat gebeurde niet eind maart, toen de QR-codes en het coronatoegangsbewijs verdwenen, maar pas eind mei. Toen weigerde de Eerste Kamer de maatregelen nog een keer te verlengen, dat wilde het kabinet eigenlijk wel.

Niet alleen daarom zijn veel mensen kritisch op de plannen. Zo vrezen sommige gezondheidsjuristen dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO teveel macht krijgt. Deze organisatie wordt voor een groot deel gefinancierd door private partijen en ngo’s, die via deze instantie ook voor eigen belangen gaan, in plaats van puur gezondheidskundige.

Op de rol van de WHO komt ook kritiek van de voormalig hoogste ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), Roel Bekker: “met name de eerste activiteiten van de Wereldgezondheidsorganisatie waren toch onduidelijk, vaag, te laat en niet goed gecommuniceerd.” In plaats van meer afhankelijk, kan Nederland beter minder gaan koersen op wat de WHO zegt, vindt hij. “Het is beter om aan kwaliteitsverbetering te werken bij internationale instituten, en dan denk ik vooral aan ECDC (European Centre for Disease Control) en EMA (het Europees Geneesmiddelenbureau).

Binnen de WHO wordt gewerkt aan International Health Regulations en zodra deze af zijn moeten die ook in Nederlandse wetgeving, meldt minister Kuipers. In antwoord op vragen hierover van Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) kan Nederland te allen tijde afwijken van WHO-richtlijnen.

De WHO wijzigde in 2009 de definitie van een pandemie, waardoor de Mexicaanse griep een wereldwijde pandemie werd die mensen in angst hield, terwijl dat achteraf niet nodig was. Nederland kocht miljoenen vaccins (€ 340 miljoen) die grotendeels weggegooid moesten worden. Die waren mede ontwikkeld door Ab Osterhaus, toen ook al de nationale talkshowviroloog. In de evaluatie voor de Tweede Kamer van bureau Berenschot luidde het oordeel achteraf dat hij op tv de mensen onnodig lang in angst had gehouden.

De evaluatie van de coronapandemie moet nog beginnen, maar toch is er al een nieuwe wet. Die haast is riskant: het Sociaal Cultureel Planbureau waarschuwt dat de wet ook legitimiteit in de samenleving  (pdf) moet hebben, anders zullen niet alle mensen daar in een noodtoestand gehoor aan geven.

De legitimiteit is verder onder druk komen te staan door de amnestieregeling in Slovenië, waar wel een constitutioneel hof is dat aan de grondrechten toetst (in Nederland bestaat dit niet).

In de eerste van de drie delen van de wet, staan nog niet de nieuwe WHO-richtlijnen, maar al wel thuisquarantaine en testverplichtingen. Dit terwijl nog niet eens duidelijk is hoe de testen van de afgelopen jaren zijn gebruikt. Zo is er veel onduidelijkheid over de grenswaarde van het aantal cycli bij de PCR-test. Die lag op 35 en soms nog hoger en dit is zeer ongebruikelijk in de medische wetenschap. Iemand die al jaren werkt met de PCR-techniek vertelt dat normaliter tussen de 25 en 30 cycli de grens is. “Als je het proces te vaak herhaalt, dan krijg je steeds meer ruis in de resultaten, op een gegeven moment kan je dan haast alles aantonen.”

De Biomedische Rekenkamer roept de Eerste Kamer op om openheid van zaken te vragen hierover aan minister Kuipers, voor ze gaan stemmen over de wet. Ook de FVD heeft hierover vragen gesteld aan Kuipers.

 

Verder Lezen

Recent

Binnenland8 uur geleden

Kotter Job gesloopt, Rijk betaalt niet uit

Misdadig, zo zou je het bijna kunnen noemen, erkent Job Bout. ,,Ze pakken je schip af, maar ze betalen niet....

Binnenland1 dag geleden

Geheimzinnigheid rondom ‘Denktank Desinformatie’ fnuikend

Foto: Erik Akerboom (AIVD), Pieter-Jaap Aalbersberg (NCTV) en generaal Jan Swillens (MIVD) Zodra de overheid een commissie samenstelt is er...

Buitenland2 dagen geleden

Kennedy jr.: ‘Presidentskandidaat om van censuur af te zijn’

Presidentskandidaat in de Verenigde Staten Robert F. Kennedy jr. heeft zich vroeg aangemeld voor de verkiezingsstrijd om te voorkomen dat...

Binnenland2 dagen geleden

‘Denktank Desinformatie’ en ‘Vaccinatiealliantie’ steeds discutabeler

Foto: Erik Akerboom (AIVD), Pieter-Jaap Aalbersberg (NCTV) en generaal Jan Swillens (MIVD) Iedereen die het boek ‘1984’ van George Orwell...

Binnenland3 dagen geleden

Klimaatgeld gaat in rook op: deel 2

De klimaatbelastingen en -toeslagen op jouw energierekening gaan in Nederland vaak letterlijk in rook op: ook het verbranden van bos...

Binnenland3 dagen geleden

Halve bossen in verbrandingsoven met subsidie natuurherstel

Halve bossen gaan letterlijk in rook op door jarenlang achterstallig bosbeheer. Dit wordt betaald met natuurherstelsubsidies die binnenkwamen dankzij het...

Binnenland4 dagen geleden

Klimaatgeld gaat in rook op

De duurbetaalde belasting op gas en stroom verdwijnt in hoog tempo in de zakken van de vervuilende fossiele industrie. Ook...

Binnenland6 dagen geleden

Kuipers en De Jonge weigeren loftuitingen van samenleving

Na een uitermate succesvolle corona-aanpak blijven de loftuitingen van experts, de wetenschap en de bevolking achterwege, dat is opmerkelijk. Nu...

Binnenland1 week geleden

Natuurboer- in-nood ironisch genoeg buurman van machtig WEF

Natuurboer Marcel van Silfhout heeft ironisch genoeg het World Economic Forum (WEF) als buurman gekregen: ‘Ik ben niet gediend van...

Binnenland1 week geleden

Reddingsactie: natuurboer ziet droom de vernieling in gaan

Soms is dringend hulp nodig, moet je met de pet rond. Het oer-Hollands natuurboerenbedrijf GraanGeluk van Marcel van Silfhout is in...

Trending